Reisreporters crashen in Lapland image
Wilfried

Reisreporters crashen in Lapland

Reisreporters Hillebrand en Doppie vertrokken op 13 maart naar wonderwit Fins Lapland op reportage voor Columbus. Na een geweldige huskysledetocht, rendiersafari en wildernistocht gingen ze op dag 5 met de sneeuwscooter op pad. En daar ging het mis.

Tijdens de scootertocht door het sneeuwlandschap verloor Hillebrand de controle over de sneeuwscooter, welke kantelde en tegen een boom belandde. Hierbij raakte Hillebrand dusdanig gewond dat hij afgevoerd moest worden naar het ziekenhuis; Karel (alias Doppie) liep als bijrijder enkele gekneusde ribben op.

Karel kon volgens plan zondag al naar huis, Hillebrand heeft nog een week in het ziekenhuis in Finland moeten blijven, maar is afgelopen zondag gelukkig teruggekomen en komt nu thuis bij. Het goede nieuws is dat ze het naar omstandigheden beiden goed maken!

Karel wilde jullie graag op de hoogte stellen van de situatie. Lees zijn brief hieronder!

Beste Reisreporters,

In de vroege ochtend van 13 Maart vertrokken Hillebrand en ik voor onze Reisreporterreportage naar Fins Lapland.

De eerste avond was het gelijk raak met het Noorderlicht, Hillebrand heeft daar een aantal fraaie opnames gemaakt. De drie volgende dagen waren gevuld met een vermakelijke tocht in de rendierslee en een onvergetelijke tweedaagse huskytocht.

Helaas ging het op de vijfde dag mis, tijdens een tocht met sneeuwscooters hebben wij een ongeluk gehad waarbij Hillebrand dusdanig gewond is geraakt dat hij in het ziekenhuis is beland. Op een rechte track door het bos is de snowmobile van koers gebracht door een oneffenheid in de ondergrond, bij de daaropvolgende stuurcorrectie is Hillebrand geraakt door een boom waardoor hij van zijn plek werd gerukt.

Uit onderzoek in het ziekenhuis van Rovaniemi bleken ribben, lever en longen dusdanig te zijn geraakt dat opname in het Universitair Ziekenhuis van Oulu noodzakelijk was. Gelukkig bleek er geen sprake te zijn van blijvend letsel, met (veel) rust moet alles weer goed komen.

Vanwege ademhalingsproblemen heeft hij wel vier dagen op de IC moeten doorbrengen en daarna nog een kleine week op zaal. Samen met zijn echtgenote die inmiddels naar Finland was afgereisd, is Hillebrand afgelopen zondag teruggekeerd naar huis waar hij de komende weken verder zal moeten herstellen.

Ikzelf ben tot stilstand gekomen tegen een klein boompje met pijnlijke ribben en een snee in mijn hand tot gevolg. Niks ernstigs, ik ben terug in Nederland gelijk weer aan het werk gegaan, wel wat stijf en kortademig, maar dat is nu bijna over.

Beiden zijn we het er over eens dat het een fantastische trip was tot aan het fatale moment en wij zullen dan ook zeker veel en enthousiast verslag gaan doen van onze ervaringen in het mooie Muonio.

Zijn riem (en de rest van zijn spullen) heb ik op mijn laatste dag in Finland naar Hillebrand toegebracht, het is nu aan jullie om daar zoveel mogelijk harten onder te steken !

Karel (doppie) van Ouwendorp.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.