Helsinki

'473771' door pensionado '473771' door pensionado

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Van St Petersburg per

pensionado

Als je op individuele basis in Sint Petersburg bent, is het heel gemakkelijk om ook Helsinki in je reis te betrekken. Dagelijks vertrekken vanuit Sint Petersburg drie treinen naar de Finse hoofdstad. De reis duurt ongeveer zes uur en biedt de mogelijkheid het landschap overdag te bekijken. De trein is goedkoop en comfortabel met een restauratierijtuig voor de lunch of een drankje. Opvallend is het verschil in aanblik nadat de Finse grens is gepasseerd. Je komt aan op het prachtige art deco-station in het centrum van Helsinki. Dit is een buitengewoon aardige stad met veel bezienswaardigheden en een fijne, ontspannen sfeer. Ons is deze bijzondere combinatie van twee contrasterende, boeiende steden heel goed bevallen! Vanuit Helsinki kun je dan weer een dagexcursie naar Tallin, de hoofdstad van Estland maken. Er varen dagelijks meerdere grote, moderne veerboten in 2 uur naar de overkant van de Finse Golf. Als je een vroege boot heen en een late boot terug neemt, is er voldoende tijd om de prachtig bewaarde middeleeuwse stadskern van Tallin te verkennen. Tijdens een aldus samengestelde reis bezoek je op een heel prettige wijze drie verschillende landen. Meer info op onderstaande websites: http://www.russianrails.com/timetables.html http://www.directferries.nl/helsinki_tallinn_veerboot.htm

'430909' door silly '430909' door silly

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Rotskerk

silly

De Temppeliaukiokerk (ook wel Rotskerk genoemd) is een kerkgebouw en toeristische bezienswaardigheid in Helsinki, in de wijk Etu-iets ten westen van het stadscentrum). De kerk werd in 1969 gebouwd door de architecten Timo en Tuomo Suomalainen. Eerst werd er in een rotsheuvel met explosieven een gat geblazen, waarna de opening aan de bovenkant werd afgedekt met een koepel van glas en koper. De wanden van de kerk bestaan uit onafgewerkte rotsen. Naast geloofscentrum wordt de kerk ook veel gebruikt voor concerten vanwege haar uitstekende akoestiek.

'348996' door Bowral '348996' door Bowral

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Domkerk

Bowral

De Domkerk van Helsinki, een van de meest kenmerkende bezienswaardigheden van de stad. De kerk werd tussen 1830 en 1852 gebouwd als eerbetoon aan tsaar Nicolaas I van Rusland ...

'442570' door TravelGoom '442570' door TravelGoom

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Oespenski Kathedraal.

TravelGoom

Er zijn meer Oespenski kathedralen. Die van Helsinki stamt van rond 1870 en is de grootste van West-Europa. De Russisch Orthodoxe kerk is met zijn rode kleur niet te missen. Hij staat iets buiten het centrum en is van verre te zien. Ook het rijke interieur is een bezoek waard.

'430808' door silly '430808' door silly

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Suomenlinna

silly

Suomenlinna is een vesting die op zes eilanden voor de haven van Helsinki is gebouwd. Suomenlinna staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, en is populair zowel bij toeristen als bij de lokale bevolking. Er wonen ongeveer 900 mensen op de verschillende eilanden, waarvan er 350 het hele jaar door op de eilanden werken.Zweden begon met de bouw van de vesting in 1748, toen Finland nog onderdeel van het Zweedse koninkrijk was. De architect was de luitenant-kolonel Augustin Ehrensvärd, die zijn ontwerp baseerde op ideeën van Vauban. De vesting was nodig geworden nadat Peter de Grote met de oprichting van Sint-Petersburg en Kronsjtadt een sterke maritieme positie in de Oostzee had ingenomen.

'147775' door janlodewijks '147775' door janlodewijks

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Sibelius monument

janlodewijks

Het Sibelius monument in Helsinki. Een uit stalen pijpen bestaand beeldhouwwerk, dat op drie poten rust. Het is een eerbetoon aan de grote Finse componist, Jean Sibelius. Finland is goed te bereiken in het najaar met een ijsbreker(zie TIP)

'495763' door TresContent '495763' door TresContent

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Seurasaari -...Eiland

TresContent

Raar maar waar! Ook in het Finse Helsinki kun je prima eilandhoppen. Er zijn vele mooie eilandjes die meer dan de moeite waard zijn. Om die reden bezocht ik dit maal het eiland Seurasaari. Seurasaari is een prachtige plek om te wandelen. Even ontsnappen uit de drukte van de stad en genieten van het kabbelende water, de geuren van de natuur en het geluid van vogeltjes. Het eiland is tevens een openluchtmuseum. Je vindt er huizen uit vroegere tijden, afkomstig uit heel Finland. Dit geeft deze plek nog meer karakter. Het eiland is gratis toegankelijk en is daardoor een favoriet plekje van menig local. Zelf betaalde ik de € 8,- om ook binnen in de gebouwen te kunnen rondneuzen. Leuk, maar als je het mij vraagt niet noodzakelijk. Helaas waren weinig gebouwen open en vond ik de rest niet perse een 'must see' van binnen. Het eiland zelf is een absolute aanrader!! http://www.nba.fi/en/museums/seurasaari_openairmuseum Hoe kom je er? Vanaf Lasipalatsi (tussen station & Kamppi) neem je bus 24. Deze brengt je rechtstreeks naar dit pareltje!

'495069' door TresContent '495069' door TresContent

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Beer & Rendier - Een.

TresContent

Zes maanden studeerde ik in Finland en al 3x ben ik terug geweest. Maar nog nooit waagde ik me aan een echte Finse maaltijd! Restaurant Savotta vind je bij het Senaatsplein. De kaart blijft de gehele dag door hetzelfde maar biedt een aantal interessante Finse delicatessen. Ik ben gegaan voor het voorgerecht 'Assortment of meat Savotta style'. Een mooie houten plaat met lamsvlees (uit Lapland), rendier (gedroogd), eland & beer. Dit alles geserveerd met een aardappelsalade en rode biet (op smaak gebracht met het teer van de pijnboom). Je moet ervan houden, maar een leuke ervaring is het sowieso! Het is wat aan de prijs, maar dat is met veel in Helsinki. Savotta heeft, naast een binnenruimte, een terras aan de achterkant, dus met warme dagen zit je hier heerlijk in het zonnetje! Restaurant Savotta Aleksanterinkatu 22, 00170 Helsinki http://www.ravintolasavotta.fi/en

'313315' door Bowral '313315' door Bowral

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Slaapverwekkend

Bowral

Helsinki, 1 mei 2011.De dag van de arbeid is een nationale feestdag in Finland. De straten in de binnenstad van Helsinki zijn voor een deel afgesloten voor het verkeer. Veel mensen lopen met typerende witte 'matrozenpetjes' op. Overal staan kraampjes en op podia klinkt muziek. Zo ook op een podium op het Senaatsplein. Daar was een optreden van een volksdansgroep. Blijkbaar kon het de dame op de voorgrond maar moeilijk boeien. Op de achtergrond staat de Domkerk van Helsinki, een van de meest kenmerkende bezienswaardigheden van de stad. De werd tussen 1830 en 1852 gebouwd als eerbetoon aan tsaar Nicolaas I van Rusland

'430848' door silly '430848' door silly

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Pasen

silly

Een typisch Finse Paastraditie, een week voor Pasen gaan de Finse kinderen verkleed als heks langs de deuren. ze ruilen takken, versierd met veren, voor snoep. Ook dit meisje was zo schattig verkleed.

'430691' door silly '430691' door silly

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Domkerk

silly

Dit weekend hebben wij de stad Helsinki bezocht, Helsinki is (sinds het stadje in 1639 werd verplaatst) op een rotsige landtong in de Finse Golf gebouwd. Het centrum van de stad vormt het Marktplein (Kauppatori) aan het water. Bijzonder is dat de meeste grote veerboten hier vlakbij aanleggen. Achter het marktplein ligt het Senaatsplein. Dit gedeelte van de stad is in 1816, na een grote brand, door de architect Carl Ludwig Engel in classicistische stijl herbouwd. Het wordt nu als belangrijkste bezienswaardigheid van de stad beschouwd. Aan het plein staat de witte Domkerk van Helsinki, het symbool van Helsinki dat al van verre te zien is.

'516732' door Joanna '516732' door Joanna

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Zie het licht

Joanna

Ik weet het, heel graag zien we deze foto's niet voorbijkomen. Maar het was een prachtige heldere koude winterochtend in Helsinki en ik vond het licht zo mooi in de Uspenski kathedraal! Hoewel het binnenin vol stond met steigers voor een renovatie, ademde het nog altijd de mooie serene sfeer zoals je vaak vindt in een Russisch-orthodoxe kathedraal.

'345815' door TravelGoom '345815' door TravelGoom

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Buitenwijken Helsinki

TravelGoom

Wie in Helsinki alleen de binnenstad bezoekt doet de stad eigenlijk te kort. Met name in de noord-westelijke buitenwijken is de natuur een prachtig onderdeel van het woongebied. Met meren en bossen zoals je dat in dit land kun verwachten. Tip is dan ook om in Helsinki de fiets te pakken (er zijn prima fietspaden) en een dagje parken en buitenwijken te doen. In de herfst extra mooi.

'493717' door silly '493717' door silly

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Art-deco station

silly

Helsinki’s treinstation wordt vaak terecht bestempeld als ‘s werelds mooiste treinstation. Door zijn unieke uitstraling, prachtige architectuur en imposante grootte is het een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je citytrip aan Helsinki. In het begin van de 20ste eeuw besloot het stadsbestuur dat het tijd was voor de bouw van een nieuw station. Via een wedstrijd werd bepaald dat Eliel Saarinen uiteindelijk het treinstation mocht bouwen. Eliel reisde door Europa om overal stations te bestuderen en er het positieve uit te filteren om zo in 1919 de bouw van het station van Helsinki te voltooien. (groter bekijken is mooier)

'494804' door TresContent '494804' door TresContent

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Muisstil - Chapel of.

TresContent

De Kamppi Chapel of Silence is een indrukwekkend gebouw. Enigzins de vorm van de bekende ark, maar dan met een moderne twist die je van Helsinki kunt verwachten. Persoonlijk vind ik het zeker niet misstaan in deze stad! Eenmaal binnen is het muisstil...onwerkelijk!

'338306' door TravelGoom '338306' door TravelGoom

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Vrolijk!

TravelGoom

"Ik ben vandaag zo vrolijk zo vrolijk zo vrolijk Ik ben behoorlijk vrolijk zo vrolijk was ik nooit" Op het openluchtmuseumeiland Seurasaari in Helsinki vallen de eekhoorns je aan als er ook maar iets knispert dat op pinda's of nootjes lijkt.

'493053' door silly '493053' door silly

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Fins fort

silly

Suomenlinna is een vesting die op zes eilanden voor de haven van Helsinki is gebouwd. Suomenlinna staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, en is populair zowel bij toeristen als bij de lokale bevolking. Er wonen ongeveer 900 mensen op de verschillende eilanden, waarvan er 350 het hele jaar door op de eilanden werken. Naast een museum en een bibliotheek is er ook een marineschool.Suomenlinna betekent ‘Fins fort’. In het Zweeds wordt dit eiland in de haven van Helsinki aangeduid als Sveaborg, wat ‘Zweeds fort’ betekent. Het werd dan ook gebouwd toen de Zweden het voor het zeggen hadden in Finland. De bouw begon in 1748 als verdedigingswerk tegen de Russen. . Het fort was overigens niet bestand tegen de Russische dreiging: al in 1808 veroverden Russen Finland. Meer dan een eeuw later (in 1918) verklaarde Finland zich onafhankelijk en kreeg het eiland de naam Fins fort

'543945' door aticketto '543945' door aticketto

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Koningspoort op...Suo

aticketto

Helsinki wordt omringd door talloze eilandjes. De bekendste eilandengroep is Suomenlinna. Een bezoek betekent een stap terug in de tijd, dankzij de vele historische gebouwen die hier bewaard zijn gebleven. Suomenlinna speelt al meer dan 250 jaar een belangrijke rol in de geschiedenis van Finland en in de machtspolitiek van de Oostzee. Door de vele musea, wandelpaden, winkels en strand is de dag voorbij voordat je er erg in hebt. Vanaf het marktplein in Helsinki vertrekt regelmatig de waterbus om je in 20 minuten naar dit eiland te brengen en je ook weer op te halen. Een dagkaart verschil per seizoen maar zal ongeveer € 5 pp zijn. Dit is de koningspoort waar je ook op en af kunt stappen van de watertaxi.

'496465' door TresContent '496465' door TresContent

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Regatta - Koffie en..

TresContent

Tijdens mijn laatste reis Helsinki nam een vriend me mee naar het schattige café Regatta. Wat een heerlijk plekje! Dit knusse houten cafeetje vind je aan zee. Er hangt een gemoedelijke sfeer en vanaf het terras heb je prachtig uitzicht. Hier kun je genieten van heerlijke korvapuusti (kaneelbroodje) en een kop koffie of je koopt een rauwe worst die je zelf grilt boven het gezellige vuurtje op het terras. Zeker in de zomermaanden een plekje dat je niet kunt overslaan! Adres: Merikannontie 10, 00260 Helsinki OV: bus 24 komt in de buurt, vertrekt vanaf Lasipalatsi, halte: Hietakannaksentie Online: http://www.spottedbylocals.com/helsinki/cafe-regatta/

'458770' door TravelGoom '458770' door TravelGoom

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Helsinki stadsaanzich

TravelGoom

Stadsaanzicht Helsinki met op de achtergrond de dominante kathedraal, het blauwgrijze stadhuis daarvoor en een van de oudere schepen in de haven. Op een aantal van de schepen is een restaurant gevestigd.

'554581' door aticketto '554581' door aticketto

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

De Domkerk

aticketto

De witte Domkerk van Helsinki, of voor de liefhebbers in het Fins: Helsingin tuomiokirkko, is het meest gefotografeerde gebouw van de Finse hoofdstad. De evangelisch-lutherse kerk staat aan het Senaatsplein. De kerk ligt wat hoger en daardoor lijkt het gebouw nog imposanter dan deze al is. De kerk van Helsinki is vrij te bezoeken en de toegang is gratis. Een erg populaire plek in Helsinki zijn de trappen voor de kerk omdat je een mooi uitzicht hebt over het Senaatsplein en het centrum van Helsinki.

'342262' door TravelGoom '342262' door TravelGoom

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Helsinki kade

TravelGoom

Een vroege herfstochtend bij de Kauppatori (marktplein) in Helsinki. Oude schepen spiegelen in het water (achter me liggen de enorme cruiseschepen). Het torentje van de kathedraal komt net boven het gemeentehuis uit.

'452745' door TravelGoom '452745' door TravelGoom

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Helsinki Senaatsplein

TravelGoom

Een kaal leeg plein zonder horeca en dat is zonde. Toch heeft het Senaatsplein wel wat met haar statige gebouwen. De trap is populaire pauzeplek voor studenten. Boven de trap staat de fraaie kathedraal van Helsinki (andere foto).

'545632' door Sandral '545632' door Sandral

FinlandHelsinki

FinlandHelsinki

Suomenlinna,het fort.

Sandral

Suomenlinna, ofwel het fort van Finland. Een verdediginsvesting die gebouwd is op 6 eilanden voor de kust van Helsinki. Dit is een stukje van de vestigingsmuur. Wat een ellende moet zich hier afgespeeld hebben vanaf het moment dat het in 1748 werd gebouwd. Gelukkig is dat nu anders en is dit een toeristische attractie geworden, waar de bewoners van Helsinki ook maar al te graag komen.Een uitje wat ook ideaal voor kinderen is. Buiten de bunkers, oude houten huizen, kazematten en andere militaire installaties bezichtigen, kun je ook mooie wandelingen maken en de sfeer van de zee opsnuiven. Zonnebaden en zwemmen op een van de kleine stranden, picknicken of een cafè of restaurant bezoeken. Er zijn er genoeg. Ga zeker, rond 18.00 (het hele jaar door) even kijken bij de smalle vaargeul van het noordelijkste eiland, als de grote ferry's zich hier doorheen wurmen.Een spektakel. Alleen het boottochtje ernaartoe is al een belevenis . Neem dan wel de ferryboot die als openbaar vervoer gaat, want de toeristische boot van de J-T line rekent het dubbele. Het staat op de lijst van Unesco als monument van militaire architectuur.