Finse amateurfotografen ontdekken nieuw noorderlicht (en daar is een sprookjesachtige video van) image
Arnold

Finse amateurfotografen ontdekken nieuw noorderlicht (en daar is een sprookjesachtige video van)

De droom van vele reizigers om een nieuw natuurfenomeen te ontdekken is werkelijkheid geworden in Finland. Amateurfotografen hebben samen met Finse wetenschappers een nieuwe variant van het noorderlicht ontdekt.

De hobbyfotografen mochten na hun ontdekking een naam geven aan het nieuw ontdekte noorderlicht: De Duinen. Het groene patroon van golven lijkt volgens de ontdekkers op duinen aan een zandstrand. Oordeel zelf:

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen

De Finse natuurkundige Minna Palmroth van de Universiteit van Helsinki werkt graag samen met hobbyfotografen in haar onderzoek naar aurora borealis. Sommige van de foto’s die Palmroth ontving van de fotografen klopte niet met de bekende vormen van het noorderlicht, waarna een onderzoek startte. Het nieuw ontdekte noorderlicht ontstaat door interactie tussen gebieden met hogere en lagere zuurstofdichtheid en is ontdekt op een hoogte van 80 tot 120 km.

Zo regel jij je eigen poollicht-ontdekking

De meeste reizigers zijn vooral bekend met - en gaan vooral op zoek naar - het noorderlicht, maar nabij de zuidpool is het natuurfenomeen ook te bewonderen. Daarvan is de wetenschappelijke benaming aurora australis, in de volksmond - surprise - zuiderlicht. Reizigers die dit exclusievere zuiderlicht willen bewonderen moeten afreizen naar afgelegen en lastig bereikbare gebieden, voornamelijk Antartica, of kunnen een poging wagen in Nieuw-Zeeland.  Stewart Island, ongerept en dunbevolkt, is in de wintermaanden bij uitstek geschikt om het zuiderlicht te zien. Stewart Island vormt het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland en de horizon ligt vanaf daar open richting het zuidelijkste einde van de wereld. Het is maar weinig reizigers gegeven om het zuiderlicht te bewonderen, waardoor een ontmoeting met dit poollicht voelt als jouw eigen ontdekking van een natuurfenomeen.

Waar heb jij het poollicht gezien?