Tallinn

'440046' door vulture1960 '440046' door vulture1960

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Alexander...Nevski-ka

vulture1960

De Russisch-orthodoxe kathedraal is één van de grote monumenten van de Estse hoofdstad Tallinn. De geschiedenis van de kathedraal begint met een verzoek van de Russisch-orthodoxe geestelijkheid aan gouverneur Sjachovski om een kathedraal te bouwen in Tallinn, de hoofdstad van de toenmalige Russische provincie Estland, wegens de toenemende groei van de orthodoxe bevolking. De noodzaak van een nieuwe kerk werd onderkend en er werd een bedrag toegewezen van 60.000 roebel. De kosten van de bouw zouden echter het tienvoudige bedragen en daarom werd er toestemming gegeven om fondsen uit het hele Russische Rijk te verwerven. Het zoeken van een geschikte plaats voor de nieuwbouw bleek echter voor de bouwcommissie een groter probleem en het duurde maar liefst vier jaar eer men een geschikte plek had gevonden. Men was echter al voornemens op de uitgekozen locatie een Luthermonument op te richten, hetgeen door de Russische machthebbers prompt werd verboden. Op 20 augustus 1895 kon de bouw aanvangen van een vijf-koepelige kathedraal met een capaciteit voor 1.500 gelovigen, naar model van de Moskouse kerken van de 17e eeuw. Op 30 april 1900 kon de kathedraal worden ingewijd. bron wikipedia

'493419' door vulture1960 '493419' door vulture1960

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Tallinn

vulture1960

Tallinn is de hoofdstad van Estland. De stad ligt aan de Baai van Tallinn, een onderdeel van de Finse Golf. De meeste bezoekers aan Tallinn komen voor de oude binnenstad Vanalinn, die deel uitmaakt van het stadsdistrict Kesklinn. De hele wijk is UNESCO-werelderfgoed. De Hanze heeft de geschiedenis en het uiterlijk van Tallinn zeer bepaald: Vanalinn telt vele koopmanshuizen en pakhuizen uit deze tijd. De binnenstad is geheel ommuurd, en deze stadsmuur is voorzien van een groot aantal pittoreske torens. Bron Wikipedia Een gezellige maar te toeristische stad!

'492517' door vulture1960 '492517' door vulture1960

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Stadsmuur Tallinn

vulture1960

De meeste bezoekers aan Tallinn komen voor de oude binnenstad Vanalinn. Vanalinn telt vele koopmanshuizen en pakhuizen uit deze tijd. De binnenstad is geheel ommuurd, en deze stadsmuur is voorzien van een groot aantal pittoreske torens. Net als in sommige Nederlandse steden hebben torens en poorten er bijnamen: een van de verdedigingstorens heet Kiek in de Kök ('Kijk in de Keuken' ). Verder zijn er de toren Lange Herman (Pikk Hermann) en de kanontoren Dikke Margareta (Paks Margareeta). De oude stad bestaat uit twee gedeelten: de Domberg (Toompea), waar de adel en de geestelijkheid woonde, en de benedenstad. Deze delen worden gescheiden door een muur en verbonden door twee straatjes: Lühike jalg (het 'Korte Been') en Pikk jalg (het 'Lange Been'). Bron Wikipedia Gezellige, maar erg toeristische stad!

'554293' door Sandral '554293' door Sandral

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Raadsapotheek

Sandral

Vergeet niet bij een bezoek aan Tallinn de oude Raadsapotheek uit 1422 te bezoeken. Naar verluidt is dit een van de oudste apotheken ter wereld en deze ligt aan het Raadhuisplein uit 1322 waar volksfeesten werden gevierd, markten werden gehouden en dieven aan de schandpaal genageld. Er worden gewone medicijnen verkocht, maar er staan ook potjes met herten penissen, aardwormen in olie, mummie fragmenten en een flesje Talinner klarett, een geheimzinnig medicijn uit vervlogen tijden..

'553279' door vulture1960 '553279' door vulture1960

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Vanalinn

vulture1960

De meeste bezoekers aan Tallinn komen voor de oude binnenstad Vanalinn. Vanalinn telt vele koopmanshuizen en pakhuizen uit deze tijd. De binnenstad is geheel ommuurd, en deze stadsmuur is voorzien van een groot aantal pittoreske torens. Het is een gezellige , maar wel erg toeristische binnenstad. Wij waren er tijdens de eindexamenfeesten in mei. We hebben tot na 12en buiten gezeten op het terras om te zien hoe de jeugd feest vierden. Prachtig gekleed allemaal en euforisch oven de door hen haalde resultaten!

'530245' door CBurgstad '530245' door CBurgstad

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Alexander Nevski-...k

CBurgstad

Een rondreis door de Baltische Staten, Litouwen, Letland en Estland, is een ontspannende en verrassende kennismaking met een aantal landen die zo dichtbij liggen, maar relatief zeer onbekend zijn. De landen, en vooral de hoofdsteden, hebben veel te bieden aan kunst, cultuur, geschiedenis maar ook aan vertier. Opvallend is de sfeer van enthousiasme, creativiteit, daadkracht, ondernemerschap en openheid. Tallinn, de hoofdstad van Estland, is ook echt een stad om een paar dagen te verblijven en te voet te verkennen. De Russisch Orthodoxe kathedraal is tussen 1895 en 1900 gebouwd naar model van de Russische kerken van de 17e eeuw. Tallinn was op dat moment de hoofdstad van de Russische provincie Estland. Na de onafhankelijkheid van Estland in 1920 wilde men in eerste instantie de kathedraal slopen want voor de Esten was het een symbool van onderdrukking en russificatie. Men miste hiervoor echter de financiële middelen. Tijdens de 2e Wereldoorlog was de kathedraal gesloten. Na de herkregen onafhankelijkheid van Estland in 1991 werd de kathedraal nauwkeurig gerestaureerd.

'542433' door aticketto '542433' door aticketto

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Patarei Gevangenis

aticketto

Deze voormalige Russische gevangenis kun je bezoeken en ligt er nog net zo bij als toen het verlaten is. Verf bladdert van muur, stalen bedden staan te verroesten en planten en bomen groeien op de meest vreemde plekken. Een lust om te fotograferen en achter elke deur zit wel een verrassing. Zo is de operatiekamer er ook nog inclusief apparatuur wat er meer uitziet als martelwerktuigen. We nemen ruim de tijd om alles te onderdekken en dwalen gewoon wat rond. Achter de gevangenis is een soort strandcafeetje waar je kan genieten van een drankje en het uitzicht over de Finse Golf. Dit museum ligt iets buiten het centrum, naast Seaplane Harbour - Maritiem Museum, maar is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer of met de fiets.

'554126' door aticketto '554126' door aticketto

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Kiek in de Kök

aticketto

Kiek in de Kök is een oude kanontoren in Tallinn en dank zijn naam aan de positie die de soldaten hadden die de toren bemanden. Vanaf de toren kon men rechtstreeks in de keukens van de lager gelegen woonhuizen kijken vandaar de naam wat kijkje in de keuken betekent. De toren in Tallinn is een van de best bewaarde en maakt vandaag de dag deel uit van het stadsmuseum wat echt we de moeite waard is. De toren is 38 meter hoog, de doorsnede is 17 meter en de muren zijn 4 meter dik. In dit museum kun je ook de Bastion Tunnels bezoeken met een gids en dat kan ik zeker aanraden.Tijdens de rondleiding kom je alles te weten over het gebruik van de tunnels vanaf het jaar 1600 tot heden. Maandag is het museum gesloten

'501145' door Trude '501145' door Trude

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Patkuli...uitkijkplat

Trude

Het Pakuli uitkijkplatform is een schilderachtige plek, op een van de intiemste hoekjes van Toompea en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de rode daken van de oude stad en de haven. Helaas was het tijdens ons bezoek wat regenachtig.

'553291' door vulture1960 '553291' door vulture1960

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Middeleeuwse deerne..

vulture1960

Als je naar Talinn gaat , naar het oude stadsgedeelte , dan reis je eigenlijk terug in de tijd naar de middeleeuwen. Ze hebben het thema groot aangepakt. Verklede mensen en winkeltjes en restaurants waar als je daar gaat eten een avond terug bent in de middeleeuwen. Menu , bediening inrichting en sfeer zorgen voor een leuke avond

'501000' door Trude '501000' door Trude

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Uitzicht op Tallinn

Trude

Tallinn heeft een aantal plekken in de stad waar vandaan je een schitterend uitzicht hebt. Op dit kruispunt van wegen staat een oud pandje waar je eigen gebreide sokken, mutsen, wanten en truien kunt kopen. Die breikunst kom je op veel plekken tegen in Estland. Met name ouderen verkopen vaak eigen gebreide producten op markten om zo hun schamele pensioen een beetje op te krikken.

'553058' door aticketto '553058' door aticketto

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Seaplane Harbour

aticketto

Bij dit prachtige maritiem museum is zowel binnen als buiten veel te zien en te beleven. Het museum is gevestigd in een voormalige hangar waar vroeger watervliegtuigen werden gebouwd. Je wandelt over een soort van hangbrug die symbool staat voor het wateroppervlak. De ruim 200 verschillende items zijn zo neergezet of opgehangen zodat het denkbeeldig boven of onder water bevind. Zo hangt een watervliegtuig tegen de het dak aan en staat de gele onderzeeër op de grond. Helaas zijn de foto’s niet zo goed gelukt, het is ook erg donker binnen. Achterin het museum is een "doe" hoek. Ervaar hoe het is om op een zinkend schip te zitten of voel welke krachten er vrij komen bij windkracht 10. Er is ook een video game zodat je met luchtafweergeschut de vliegtuigen uit de lucht kunt schieten. En geloof me het was niet alleen leuk voor kinderen. Buiten heb je niet alleen een prachtig uitzicht op de Finse Golf en de stad maar kunt aan boord van de Suur Toll, een ijsbreker uit 1914, en er liggen veel marine schepen waarvan enkele ook aan boord te bezichtigen. Toen wij waren was er een gelegenheid om lichtkogels af te vuren onder begeleiding zonder extra kosten. Met het openbaar vervoer kun je makkelijk komen, lopen vanuit het centrum is erg ver. Entree is vrij hoog met 13 euro per persoon maar ik vond het wel waard. Om dit alles goed te bekijken hebben we ruim 3.5 uur nodig gehad.

'444824' door TravelGoom '444824' door TravelGoom

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Vaike Kloostri

TravelGoom

Het centrum van Tallin is omringt met poorten. Vaike Kloostri is de meest afgelegen maar vond ik persoonlijk de mooiste vooral door de keien en de gekleurde straten erachter.

'337654' door TravelGoom '337654' door TravelGoom

EstlandTallinn

EstlandTallinn

The Wall - Pink...Fl

TravelGoom

We don't need no education. We don't need no thought control. No dark sarcasm in the classroom. Teacher, leave those kids alone. Hey, Teacher, leave those kids alone! All in all it's just another brick in the wall. All in all you're just another brick in the wall. Er stond ooit 4km muur om Tallin, nu nog 2km waarvan enkele honderden meters bewandelbaar.

'539653' door Sandral '539653' door Sandral

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Dominicanenklooster

Sandral

Dit klooster, in de oude Hanzestad Tallinn, werd gesticht in 1246 en is daarmee 1 van de oudste gebouwen van de stad. Van het claustrum van het voormalige dominicanenklooster- ooit een drie vleugels beslaand abdijcomplex- is het oostelijke deel met een slaapzaal, refter, bibliotheek en de woning van de abt-de overste monnik-nog vrij goed bewaard gebleven.(bron; anwb,wereldreisgids) De authenticiteit en de serene, spirituele sfeer vond ik zeer indrukwekkend.

'445651' door vulture1960 '445651' door vulture1960

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Stadspoort van Tallin

vulture1960

Tallinn, is een mooie stad met veel oude gebouwen. Wel erg toeristisch. Maar ook heel gezellig. De stad is omgeven door een mooie stadsmuur met diverse poorten. Het is mooi binnenkomen. En er is genoeg te doen en te bezoeken voor de toeristen! Voor ieder wat wils!

'408898' door TravelGoom '408898' door TravelGoom

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Tallinn straatbeeld

TravelGoom

Tallinn is zo'n heerlijk compacte stad met in elk straatje of hoekje wel een mooi beeld. De stad koestert haar verleden en brengt je zonder al teveel moeite terug in de tijd.

'507568' door Trude '507568' door Trude

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Estse kunstenaar

Trude

Tallinn is een gezellige stad en veel te beleven. Tegen de vestingmuur zitten dagelijks allerlei schilders of andere kunstenaars. Deze schilder had echt mooie schilderijen hangen die hij gemaakt had van de stad.

'500332' door Trude '500332' door Trude

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Stadbeeld Tallinn

Trude

De indrukwekkende koepels van de Alexander Nevskikathedraal torenen hoog boven de gebouwen van de stad uit. De kathedraal is gebouwd tussen 1894 en 1900 in opdracht van tsaar Alexander de derde. Schitterend bouwwerk en zeker een bezoek waard. Helaas mag je binnen geen fotos maken.

'435985' door vulture1960 '435985' door vulture1960

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Middeleeuwen

vulture1960

In Talilinn waan je je in de middeleeuwen. Het ligt prachtig op een heuvel binnen een mooi kasteel! Met muren er om heen. Men heeft zo veel mogelijk gedaan om je het idee te geven dat je terug in de tijd bent! Het heeft wel iets!

'504694' door Graaf '504694' door Graaf

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Wandelen langs de...s

Graaf

Het oude centrum van Tallinn is prachtig gelegen op de Toompea (Ests voor Domberg), leuk om naar boven te wandelen en op verschillende uitzichtpunten van het uitzicht over de stad te genieten. De gehele binnenstad is omgeven door de oude stadsmuur die nog helemaal intact is, met de aparte torens ertussen. Er zijn stukken waar je op kunt lopen, maar ook heel leuk is om er onder langs te lopen, je komt dan door leuke straatjes die veel minder toeristisch zijn. Zoals dit straatje.

'456928' door gekkofan '456928' door gekkofan

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Geroosterde amandelen

gekkofan

Tallinn en zijn Middeleeuws centrum rond het prachtige Hansahuis. Figuranten in middeleeuwse kledij brengen de sfeer van toen helemaal terug, ook deze vriendelijke verkoopster van geroosterde nootjes met kruidensmaak.

'439109' door vulture1960 '439109' door vulture1960

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Moestuin Na je...pens

vulture1960

In Nederland was het afgelopen weekend veel te doen over de opmerking van van Jetta Klijnsma over het nemen van een moestuin na je pensioen. In Estland is na de uittreding uit de Russische Republiek, zijn ook de oude dagsvoorzieningen stopgezet. Ouderen moeten in hun eigen levensonderhoud voorzien. Deze dame heeft geen moestuin, maar een bekertje om in haar onderhoud te voorzien!

'313565' door pdanielse '313565' door pdanielse

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Portier

pdanielse

In Talinn zie je veel mensen in Middeleeuwse kledij lopen, het is het oude centrum dan ook net of je terug in de tijd gaat. Deze portier heet de mensen met veel verve welkom in het het tablisement.