Tallinn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tallinn, de mooiste hoofdstad

Tallinn,
Estland


Tallinn is de hoofdstad van Estland, en een van de mooiste en gezelligste steden van de Baltische landen. De oude binnenstad ligt vooral op de berg Toompea, vanwaar je via leuke steegjes en straatjes naar de benedenstad kunt lopen. Dit is een van die steegjes.

Hier een stukje geschiedenis over deze bijzondere berg:
Vanaf Toompea is goed te zien hoe de historische fundamenten van de stad worden gekoesterd. Tallinn verscheen in 1154 voor het eerst op de West Europese kaart. De naam van de stad is een afkorting van de Estse naam Taani Linnus (Denenburcht) en dateert van 1219, toen de Denen de stad hadden veroverd en een versterking bouwden op de Domberg. Eeuwenlang heette de stad echter officieel Reval (Ravala). Met de komst van de Duitse kooplieden in 1230 werd de stad verdeeld in de Bovenstad (Toompea) en de Benedenstad. In 1347 verkocht de Deense koning Tallinn aan Duitsland. De stad beleefde in de 14de en 15de eeuw een bloeitijd als vooraanstaand lid van het Hanzeverbond. De schitterend gerestaureerde Oude Stad, sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, getuigt van het gouden tijdperk van Tallinn. De Russische periode die begon in 1710 onder Tsaar Peter de Grote was voor Tallinn een tijd van stagnatie. Een groot deel van de 19de eeuw was de stad niet meer dan een zomerresidentie voor rijke Russen. Pas met de aanleg van de spoorwegverbinding tussen Tallinn en St.-Petersburg in 1870 kreeg de stad weer zijn oude glorie terug als handelscentrum. In de Sovjettijd groeide Tallinn sterk, vooral door de toestroom van Russische arbeiders. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 is Tallinn door de verbetering van de lucht- en zeeverbindingen met West Europa steeds beter bereikbaar geworden. De stad heeft nauwe betrekkingen aangeknoopt met het naburige Finland en de veerverbinding Tallinn-Helsinki behoort tot de drukste ter wereld. Vooral erg druk door de goedkopere dranken in Tallinn.

Er worden regelmatig goedkope vluchten aangeboden naar Tallinn, en een hotel is zo gevonden. Ideaal voor een stedentrip van een paar dagen.