Tallinn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alexander Nevski-kathedraal in Tallinn

Tallinn,
Estland


Mijn vorige foto is van een kathedraal met dezelfde naam, het leek me wel leuk om ze na elkaar te plaatsen. Op de foto zie je de Alexander Nevski-kathedraal in Tallinn. De hoofdstad van Estland is een aanrader voor een stedentripje, ook deze stad is nog niet echt ontdekt door de massa en heeft veel mooie oude gebouwen en straatjes.

De geschiedenis van de kathdraal in een notendop: Omstreeks 1890 richt de Russisch-orthodoxe geestelijkheid een verzoek aan gouverneur Sjachovski om een kathedraal te bouwen in Tallinn, de hoofdstad van de toenmalige Russische provincie Estland, wegens de toenemende groei van de orthodoxe bevolking. Op 20 augustus 1895 kon de bouw eindelijk beginnen van de kathedraal met een capaciteit voor 1.500 gelovigen, naar model van de Moskouse kerken van de 17e eeuw. Op 30 april 1900 werd de kerk ingewijd. De kosten waren geraamd op 60.000 roebel maar zouden 10x zoveel zijn.

Nadat Estland in 1920 de onafhankelijkheid had verkregen wilden de Estse autoriteiten de kathedraal slopen. Veel Esten beschouwden de kathedraal als een symbool van onderdrukking en russificatie maar het besluit zou nooit worden uitgevoerd wegens gebrek aan financiële middelen. In 1941 werd de kathedraal door de Duitse bezetters gesloten, maar ze ging weer open na de Tweede Wereldoorlog. Na de herwonnen onafhankelijkheid van Estland in 1991 werd de kathedraal nauwkeurig gerestaureerd.