Trier

'512113' door MichelleW '512113' door MichelleW

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Het Colosseum van...T

MichelleW

In een van mijn reisboeken staat als alternatief voor het Colosseum in Rome dit amfitheater in Trier. Ik heb ze allebei bezocht en kan zeggen dat het zeker een goede optie is! In Trier heb je het theater bijna voor jezelf (midden in de zomervakantie!), het is nog in zeer goede staat en je kunt echt onder de grond kijken waar vroeger de gevangenen zaten. Natuurlijk, het Colosseum is het toppunt met 50.000 plekken (in Trier 20.000) en het ziet er indrukwekkender uit, omdat het echt een heel gebouw is en niet zoals in Trier omringd door groene heuvels waarop de mensen zaten. Maar hier speelde zich hetzelfde af, dus kan hier ook je verbeelding spreken en het is dus minder het gebaande pad dan het Colosseum ;)

'552796' door Moraimavdf '552796' door Moraimavdf

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Trier

Moraimavdf

De Heilige Eucharius is de patroonheilige van de stad Trier. De Romeinse monumenten, de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn sinds 1986 geklasseerd als UNESCO werelderfgoed. De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr. Een historisch monument in de stad is de 2e-eeuwse Porta Nigra, de best bewaarde Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen. Er zijn nog verschillende andere monumenten uit de Romeinse tijd, bv. de Basilica, de Keizerthermen, de Barbarathermen en het amfitheater. Trier is een centrum van wijnhandel en heeft een belangrijke functie als winkelcentrum voor een grote regio. Trier is ook bekend als geboorteplaats van Karl Marx. Zijn geboortehuis is thans ingericht als museum: het Karl Marx-huis. (Bron:Wiki)

'499905' door JannavEek '499905' door JannavEek

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Het Karl Marx-huis

JannavEek

In de Brückenstraße 10 in Trier staat het geboortehuis van Karl Marx. Het is ingericht als een permanent museum. De tentoonstelling "Karl Marx (1818-1883), leven-werk-invloed tot in deze tijd" geeft een goede inkijk in de invloed van zijn ideeën op het verloop van de geschiedenis en de moderne tijd. Het voorhuis van het geboortehuis werd in 1727 gebouwd en de gevel is in 1930 naar oud voorbeeld weer hersteld. Er is een leuk fleurig uitziend binnenplein en in de tuin zijn drie levensgrote beelden van Marx geplaatst. Leuk voor een bezoek.

'531363' door Moraimavdf '531363' door Moraimavdf

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Welkom in Trier

Moraimavdf

Trier ligt aan de Duitse Moezel op de grens met Luxemburg en is de oudste stad van Duitsland. Deze prachtige stad biedt werkelijk een schat aan cultuur en geschiedenis. Wandelen is de beste manier om Trier te verkennen maar er rijdt ook een toeristen treintje vanaf de markt langs veel bezienswaardigheden. Een aantal van deze bezienswaardigheden staan ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO Belangrijkste bezienswaardigheden in Trier: Dom van Trier Porta Nigra Paleis van Trier Constantijn Basiliek Romeins amfitheater Romeinse brug over de Moezel St. Paulinkerk Hauptmarkt Kaiserthermen Rheinisches Landesmuseum Karl-Marx-Huis

'531351' door Moraimavdf '531351' door Moraimavdf

DuitslandTrier

DuitslandTrier

De Porta Nigra

Moraimavdf

De Porta Nigra is veruit het bekendste monument uit de Romeinse tijd in de Duitse stad Trier. Het is de noordelijke poort in de 6418 m lange stadsmuur en werd samen met de muur tussen 160 en 200 n.Chr. gebouwd. De poort is 36 m breed, 21,5 m diep en 30 m hoog en is hiermee het grootste Romeinse bouwwerk op Duitse bodem. De poort bestaat uit op elkaar passende zandsteenblokken, zonder voegen. De stenen waren oorspronkelijk verbonden door ijzeren krammen, vergelijkbaar met het Colosseum. Door verwering en roetafzetting werden de zandsteenblokken, oorspronkelijk licht van kleur, in de loop der eeuwen zwart. Hierdoor kreeg de poort in de middeleeuwen zijn huidige naam. De oorspronkelijke Romeinse naam is niet bekend. Bron: Wiki

'552246' door Moraimavdf '552246' door Moraimavdf

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Trier

Moraimavdf

Een bezoek aan Trier die net over de grens met Luxemburg ligt, is hierdoor prima te combineren met een weekendje weg naar België en Luxemburg. Trier is de oudste stad van Duitsland.  Uit de Romeinse tijd zijn nog diverse overblijfselen te zien, zoals de Porta Nigra, het Romeinse amfitheater,  de Romeinse Brug en ook de Dom van Trier. Op het hoogste punt van het zandsteenmassief en aan de linkerzijde van het Moezel staat het gekroonde beeld van Maria. Vanaf de voet van het enorme beeld heb je een prachtig uitzicht over de stad.

'542749' door SuonoDesmoquattro '542749' door SuonoDesmoquattro

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Basilica van...Consta

SuonoDesmoquattro

Na de vele foto's die er al gepubliceerd zijn van de Porta Nigra in Trier,nu maar eens de " Baslica van Constantijn". Architectonisch een eenvoudig maar mooi gebouw. In het verleden heeft het gediend als kazerne. In 1944 werd het gebouw verwoest door oorlogsgeweld, maar het is weer hersteld en werd in 1956 opnieuw als evangelisch-lutherse kerk in gebruik genomen. De basilica staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst. Vanwege de vormen en sfeer maar eens in B&W gedaan.

'542261' door SuonoDesmoquattro '542261' door SuonoDesmoquattro

DuitslandTrier

DuitslandTrier

St Paulin Kirche,...T

SuonoDesmoquattro

De Voormalige kapittelkerk/parochiekerk St.-Paulin, is tussen 1734-1757 gebouwd. De naar de vroegere bisschop van Trier genoemde kerk is een juweel uit de late Barok en ontworpen door B. Neumann. De kerk staat op de overblijfselen van een romaans gebouw, waarschijnlijk ook een kerk. Het slanke gebouw met één schip heeft een bijzondere torengevel, rijk stucwerk en prachtige plafondschilderingen.

'564838' door Moraimavdf '564838' door Moraimavdf

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Beleef Trier

Moraimavdf

Een mooi stedentrip maak je in Trier, tussen de wijngaarden aan de rivier de Moezel. Het is vermoedelijk de oudste stad van Duitsland. In de winter kun je naar de kerstmarkten, maar in de zomer is het ook lekker warm: ideaal om op een terrasje te zitten en de oude gebouwen en musea te bezoeken die zich in het aantrekkelijke oude stadscentrum bevinden Combineer je stedentrip met een weekendje weg naar België en Luxemburg en je slaat twee vliegen in één klap.

'543878' door SuonoDesmoquattro '543878' door SuonoDesmoquattro

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Ingang OLV , Trier

SuonoDesmoquattro

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een katholieke kerk die midden in het centrum van Trier staat, direct ten zuiden van de domkerk. Samen met de Elisabethkirche in Marburg wordt zij beschouwd als de oudste gotische kerk in Duitsland. Boven de verschillende ingangen zijn mooie bewerkingen te zien

'545486' door hildeko '545486' door hildeko

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Winterse zonsondergan

hildeko

Romantische winterse zonsondergang in Trier. De stad Trier is een bezoek meer dan waard. Vooral een bezoek aan de thermen, het amphitheater, de dom en natuurlijk de Porta Nigra zijn aanraders. Wij bezochten Trier begin december en de stad is dan al helemaal in kerstsfeer. Na een dagje sightseeing in Trier, viel ons een gedenkteken op een berg aan de rand van Trier op (Mariensaule). Je kunt er met de auto gemakkelijk in een paar minuten vanaf de stad komen en je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. Bovendien werden wij getrakteerd op een romantische zonsondergang.

'1091113' door hansdewildt '1091113' door hansdewildt

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Dom St. Peter !

hansdewildt

De Dom van Trier (Dom St. Peter) is de kathedraal van Trier en de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige westfaçade, die de Salische stijl vertegenwoordigt. De dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Dom is groter dan je denkt. Het gehele indrukwekkende complex bestaat uit twee grote, naast elkaar liggende basilica's, waarvan de huidige dom en de naastgelegen tegenwoordige (gotische) Onze-Lieve-Vrouwekerk elk slechts de helft vormden en die in het midden verbonden waren door een groot vierkant doopvont. sinds archeologische opgravingen in de periode 1992 – 1995 gaat men ervan uit, dat er sprake was van een ingewikkelder gebouwencomplex met meerdere basilieken (waarschijnlijk vier) die met elkaar verbonden waren door zalen en gangen die tezamen een geweldige omvang hadden. Hier deze prachtige Dom in de avonduren.

'1055165' door hansdewildt '1055165' door hansdewildt

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Dom van Trier !

hansdewildt

De Dom van Trier (Dom St. Peter) is de kathedraal van Trier en de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige westfaçade, die de Salische stijl vertegenwoordigt. De dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Dom is groter dan je denkt. Het gehele indrukwekkende complex bestaat uit twee grote, naast elkaar liggende basilica's, waarvan de huidige dom en de naastgelegen tegenwoordige (gotische) Onze-Lieve-Vrouwekerk elk slechts de helft vormden en die in het midden verbonden waren door een groot vierkant doopvont. sinds archeologische opgravingen in de periode 1992 – 1995 gaat men ervan uit, dat er sprake was van een ingewikkelder gebouwencomplex met meerdere basilieken (waarschijnlijk vier) die met elkaar verbonden waren door zalen en gangen die tezamen een geweldige omvang hadden. Deze foto is gemaakt in een van de prachtige gangen op het prachtige en indrukwekkende complex. De gotische kloostergang van de Dom van Trier ontstond tussen 1245 en 1270 en verbindt de Dom met de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In het westelijk deel, waar ooit de kanunniken begraven werden, bevindt zich de wijbisschopskapel. Aan de buitenmuur van de kapel hangt een klokje uit 1682. Aan de kloostergang grenzen diverse bijgebouwen, waaronder de zogenaamde 'Romaanse zaal', vroeger de kathedraalschool, en de 'Gotische zaal', waar brooduitdelingen plaatsvonden.

'1099245' door ChristaThieme '1099245' door ChristaThieme

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Rijden naar de zon

ChristaThieme

Hello, I'm back! Tenminste, dat is mijn voornemen. De afgelopen maanden heb ik niet geleefd maar ben ik geleefd. Sommige omstandigheden heb je niet in de hand en dan komen noodgedwongen de minder belangrijke dingen op een laag pitje te staan. Maar ik hoop nu weer wat meer aanwezig te zijn op de Columbus site. Misschien zie je mijn likes en commentaren nog bij oudere foto's en blogs verschijnen.... Tussen alle drukte door zijn we een weekend naar de omgeving van Trier geweest om bij te tanken. We hebben gelogeerd in het dorpje Riol op een kleine 20 minuten rijden van Trier. De brug op de foto is de Fallenbachbrücke vlakbij Riol waar de A1 overheen zoeft. Het is geen bijzondere brug , slechts een simpele betonnen constructie. Maar vanuit de wijngaard lijkt het net alsof de auto's de ondergaande zon tegemoet rijden. Riol is een dorpje dat geheel in teken staat van de wijnbouw. De druiventeelt op de flanken van de rivier de Mosel (Moezel in het Nederlands), de wijnboeren, de vele wijnstubes waar je de lokale wijn kan poeven laten je merken dat je midden in de Moezelwijnstreek bent. Er is rondom het dorp zelfs een 5km wandeling met informatieborden waar je alles over wijn en wijn maken kan leren.

'1100034' door hansdewildt '1100034' door hansdewildt

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Binnentuin !

hansdewildt

Deze foto is gemaakt vanuit een van de prachtige gangen op het prachtige en indrukwekkende complex van de Dom van Trier. De gotische kloostergang van de Dom van Trier ontstond tussen 1245 en 1270 en verbindt de Dom met de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In het westelijk deel, waar ooit de kanunniken begraven werden, bevindt zich de wijbisschopskapel. Aan de buitenmuur van de kapel hangt een klokje uit 1682. Aan de kloostergang grenzen aan de binnentuin diverse bijgebouwen, waaronder de zogenaamde 'Romaanse zaal', vroeger de kathedraalschool, en de 'Gotische zaal', waar brooduitdelingen plaatsvonden.

'1096973' door hansdewildt '1096973' door hansdewildt

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Porta Nigra !

hansdewildt

Trier is de oudste stad van Duitsland. Deze aan de Moezel gelegen stad telt momenteel ruim honderdduizend inwoners en werd gesticht in het jaar 16 voor Christus en hete oorspronkelijk Augusta Treverorum. De combinatie van prachtige binnenstad en de fraaie ligging binnen het Moezeldal maken van Trier een drukke toeristenplaats waar veel te zien is, zoals o.a. de Porta Nigra. Tussen 186 en 200 na Christus werden de stadspoorten van de stad Trier gebouwd van grijze zandstenen. De poorten gaven toegang tot het noordelijke deel van de Romeinse stad. Een groot deel van dit gebouw werd vroeger gebruikt als kerk. Tegenwoordig is de Porta Nigra opengesteld voor publiek en worden er ook verschillende rondleidingen gegeven.

'923370' door kburgers1 '923370' door kburgers1

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Hauptmarkt Trier

kburgers1

Trier is de oudste stad van Duitsland. De stad kent een rijke geschiedenis die start bij Keizer Augustus die omstreeks 17 v.C. de stad Trier stichten. In de stad zijn dan ook meerdere Romeinse bezienswaardigheden waaronder Porta Nigra (een van de vijf stadspoorten uit die tijd) en de Keizerlijke thermen van Keizer Augustus. De Trierse Hauptmarkt kenmerkt zich door kleurrijke gebouwen. In het jaar 958 werd dit plein al gebruikt voor de markt. In de middeleeuwen werden er huizen omheen gebouwd. En reeds is er nog steeds de markt te vinden. Trier is vanuit Luxemburg en Belgie een leuk daguitstapje. Naast de trekpleisters kent Trier ook een groot winkelcentrum en veel gezellige terrasjes en eetgelegenheden.

'1094762' door hansdewildt '1094762' door hansdewildt

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Keizerlijke thermen !

hansdewildt

Een van de hoofdattracties van Trier zijn zonder twijfel de keizerlijke thermen. Het is de enige die is overgebleven van de drie Romeinse badcomplexen in deze stad. In het begin van de 4e eeuw, behoorden deze tot de grootste badcomplexen van het Romeinse Rijk. Ook nu nog kun je in de thermen boven en onder de grond de geschiedenis van heel dichtbij voelen en beleven! De keizerlijke thermen zijn destijds gebouwd met als doel het oprichten van een representatief keizerlijk forum. Net als alle andere grote Romeinse gebouwen in de stad zijn ook de keizerlijke thermen in de middeleeuwen als steengroeve gebruikt. Het binnenkomende koude water werd in de totaal zes ketelruimten verwarmd waarvan er nog vier te zien zijn. De muren van de keizerlijke thermen (wat er nog van over is) dienden later als deel van de middeleeuwse stadsmuur. Het op dat moment ongeveer 40 graden hete water werd in drie baden in de vorm van halve cirkels geleid waar het warm werd gehouden door vloerverwarming, die ook de rest van de ruimte verwarmde. Je kan in de onderaardse gangen, bestemd voor de bediening, afdalen of naar het koude bad (frigidarium) gaan. Ook beneden in de gangen is het zeker de moeite waard om rond te lopen. De thermen zelf staat al heel lang in de stijgers omdat het helemaal gerestaureerd wordt.

'1078676' door hansdewildt '1078676' door hansdewildt

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Westkoor !

hansdewildt

De Dom van Trier (Dom St. Peter) is de kathedraal van Trier en de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige westfaçade, die de Salische stijl vertegenwoordigt. De dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Dom is groter dan je denkt. Het gehele indrukwekkende complex bestaat uit twee grote, naast elkaar liggende basilica's, waarvan de huidige dom en de naastgelegen tegenwoordige (gotische) Onze-Lieve-Vrouwekerk elk slechts de helft vormden en die in het midden verbonden waren door een groot vierkant doopvont. sinds archeologische opgravingen in de periode 1992 – 1995 gaat men ervan uit, dat er sprake was van een ingewikkelder gebouwencomplex met meerdere basilieken (waarschijnlijk vier) die met elkaar verbonden waren door zalen en gangen die tezamen een geweldige omvang hadden. Alleen het uitbundige westkoor, de twee zijkapellen en het hoofdaltaar en diverse andere altaren zijn in barokke stijl gelaten. Hier het prachtige plafond van het westkoor.

'1101405' door hansdewildt '1101405' door hansdewildt

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Paleis !

hansdewildt

Dit paleis is zeker de moeite waard om te gaan bekijken. Neem dan gelijk de prachtige tuin mee die tegenwoordig dienst doet als stadspark. Opgravingen toonden aan dat de bouwplaats van het paleis al in de Romeinse tijd bebouwd was. Vanaf de 11e eeuw gebruikten de aartsbisschoppen van Trier de deels gesloopte Basilica als versterkte burcht. In de 16e eeuw bouwde keurvorst Johan VII van Schönenberg hier een woonvleugel in renaissancestijl aan vast. Zijn opvolgers, Lothar van Metternich en Filip Christoffel van Sötern, bouwden het uit tot een renaissancekasteel, dat omstreeks 1650 was voltooid. Dit stond bekend als de Sint-Petrusburcht, naar de stadspatroon van Trier, Sint-Petrus. De keurvorsten woonde daarna meestal in de vesting Ehrenbreitstein bij Koblenz, die veiliger werd geacht. Na de onteigening van de keurvorsten door de Franse revolutionairen in 1794 werd het paleis gedurende de 19e en begin 20e eeuw door Franse en Pruisische troepen als kazerne gebruikt. . Het huidige paleis bestaat uit drie vleugels, gebouwd in een mengeling van stijlen: renaissance, barok en rococo. Door de 19e-eeuwse sloop van het meest westelijke deel van de zuidvleugel is deze niet langer symmetrisch en dat is jammer.. Alleen het middendeel met bordes is in rococostijl. Toen Trier in 1794 door Franse troepen werd bezet, werd de paleistuin voor het publiek opengesteld. Daarna werd het gebied militair terrein, maar vanaf het begin van de 20e eeuw heeft het opnieuw een publieke functie als stadspark. Opvallend zijn de 18e-eeuwse tuinbeelden van Ferdinand Tietz. Als je in Trier bent is het zeker de moeite waard om het paleis en de tuin te bezichtigen.

'1102784' door hansdewildt '1102784' door hansdewildt

DuitslandTrier

DuitslandTrier

Dom !

hansdewildt

De Dom van Trier (Dom St. Peter) is de kathedraal van Trier en de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige westfaçade, die de Salische stijl vertegenwoordigt. De dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Dom is groter dan je denkt. Het gehele indrukwekkende complex bestaat uit twee grote, naast elkaar liggende basilica's, waarvan de huidige dom en de naastgelegen tegenwoordige (gotische) Onze-Lieve-Vrouwekerk elk slechts de helft vormden en die in het midden verbonden waren door een groot vierkant doopvont. sinds archeologische opgravingen in de periode 1992 – 1995 gaat men ervan uit, dat er sprake was van een ingewikkelder gebouwencomplex met meerdere basilieken (waarschijnlijk vier) die met elkaar verbonden waren door zalen en gangen die tezamen een geweldige omvang hadden. Hier deze prachtige Dom in het laatste avondlicht.