Trier

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Keizerlijke thermen !

Trier,
Duitsland


Een van de hoofdattracties van Trier zijn zonder twijfel de keizerlijke thermen. Het is de enige die is overgebleven van de drie Romeinse badcomplexen in deze stad. In het begin van de 4e eeuw, behoorden deze tot de grootste badcomplexen van het Romeinse Rijk. Ook nu nog kun je in de thermen boven en onder de grond de geschiedenis van heel dichtbij voelen en beleven!
De keizerlijke thermen zijn destijds gebouwd met als doel het oprichten van een representatief keizerlijk forum. Net als alle andere grote Romeinse gebouwen in de stad zijn ook de keizerlijke thermen in de middeleeuwen als steengroeve gebruikt.
Het binnenkomende koude water werd in de totaal zes ketelruimten verwarmd waarvan er nog vier te zien zijn. De muren van de keizerlijke thermen (wat er nog van over is) dienden later als deel van de middeleeuwse stadsmuur.
Het op dat moment ongeveer 40 graden hete water werd in drie baden in de vorm van halve cirkels geleid waar het warm werd gehouden door vloerverwarming, die ook de rest van de ruimte verwarmde. Je kan in de onderaardse gangen, bestemd voor de bediening, afdalen of naar het koude bad (frigidarium) gaan. Ook beneden in de gangen is het zeker de moeite waard om rond te lopen. De thermen zelf staat al heel lang in de stijgers omdat het helemaal gerestaureerd wordt.