Sleeswijk-Holstein

'552586' door WKerkhof '552586' door WKerkhof

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Jan van Genten spotte

WKerkhof

Een geweldige plek om Jan van Genten te spotten is niet zo ver bij ons vandaan. Op het eilandje Helgoland in Duitsland is er eigenlijk geen kunst aan. In mei/juni zijn de genten druk bezig met het bouwen van hun nest. Ze vliegen af en aan met nestmateriaal terwijl anderen nog bezig zijn met een partner te zoeken. In de vroege uurtjes als de zon net op is, of laat in de middag heb je niet alleen het mooiste licht, de meeste dagjes mensen zijn dan ook weer naar huis en dus heb je de genten dan bijna voor jezelf alleen! Een top-plek in Europa om dus op safari te gaan!

'494772' door MiekeDeHaas '494772' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Zeehondenportret

MiekeDeHaas

Zowel het eiland Helgoland als Dune is autovrij. Op Helgoland zijn met name de jan van Genten te bewonderen en op Dune de zeehonden. Dus geen vieze uitlaatgassen op de eilanden. Er zijn strenge regels mbt de afstanden die je moet houden t.o.v de zeehonden om ze niet te storen. Ik heb genoten op Dune van deze geinige dieren met hun menselijke trekjes. Uren kon ik kijken naar hun gedrag, hun bewegingen, hun speelsheid enz. Vanuit Cuxhaven (Duitsland) vaar je in 2,5 uur naar het eiland Helgoland. En op Helgoland kun je weer een boot nemen naar het kleine eilandje Düne. Binnen 10 minuten arriveer je op Düne. Daar loop je richting strand op zoek naar de zeehonden.

'495013' door MiekeDeHaas '495013' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Bruidsschat brengen

MiekeDeHaas

Vanaf de rode rotsklif in Helgoland,is deze foto genomen (zie vorige foto) De Jan van Genten vliegen af en aan om hun nest te bouwen. Hiervoor vissen ze zeewier uit het water. Daarna moet de landing ingezet worden waarbij er veel kans is dat het zeewier afgepikt wordt door een ander Jantje. Want bekvechten kunnen ze. In de vergroting komt Jantje beter tot zijn recht.

'503158' door MiekeDeHaas '503158' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Baltsgedrag Jan van..

MiekeDeHaas

De Jan van Genten kunnen behoorlijk in gevecht raken met elkaar en jatten elkaars nesten leeg. Maar even goed kunnen ze daarna het baltsgedrag opvoeren. Een gedrag dat gezien moet worden als een begroetingsritueel. Ze maken hun nekken zo lang mogelijk en raken elkaar daarbij aan. Of zou het een liefdesritueel zijn?

'517481' door MiekeDeHaas '517481' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Hardwerkende Jan

MiekeDeHaas

Deze Jan van Gent is te bewonderen op het eiland Helgoland in Duitsland. Ze verblijven met grote getale op een hoge klif, die te bereiken is met de trap of je neemt de lift tegen betaling. De kinderwagen kan dan mee. Ik was daar in mei en de Jannen zijn dan druk bezig om hun nesten te bouwen. Hiervoor vissen ze het wier uit de zee en vervolgens leggen ze die keurig in hun te bouwen nestje. Dan vliegen ze weer snel weg voor een nieuwe lading wier. Het is een prachtig schouwspel. Het wordt alleen maar mooier omdat ze steeds elkaars wier jatten

'504983' door MiekeDeHaas '504983' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Op reis naar Sri Lank

MiekeDeHaas

Morgen is het dan zover....ik kan vertrekken naar Sri Lanka. Heel lang geleden kreeg ik het telefoontje dat ik reisreporter van het jaar 2014 ben geworden. Ik zie het als een eer om nu pad te mogen gaan en het noorden van Sri Lanka te ontdekken en nog veel meer. Ik ben dolblij, vandaar deze foto van een een blije zeehond. In een van de laatste Columbus Magazine van 2015 zal het artikel en de foto's geplaatst worden. Iedereen bedankt voor de leuke reactie's op mijn vertrek. Tot ziens. Mieke De foto is gemaakt op het eilandje Düne. Vanaf Helgoland te bereiken met een bootje. Daar tref je diverse kolonies zeehonden aan.

'261764' door Marjan '261764' door Marjan

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Lekker in bad

Marjan

De kleine vindt het, net als deze Grijzezeehond, heerlijk om in bad te gaan en valt zelfs bijna in slaap. Heerlijk zo'n kleine wurm! Dit vrouwtje Grijze Zeehond gaf in de branding even een lekker showtje weg. Telkens als er een golf kwam gooide ze haar hoofd omhoog en liet de golf kapotslaan op haar kop. Hier was ze net te laat. Dit proberen vast te leggen. De Grijze Zeehond is een zeeroofdier die na de Gewone zeehond de meest algemene zeehond in de Nederlandse en Duitse wateren. Grijze zeehonden zijn over het algemeen een stuk groter dan Gewone zeehonden. Ze zijn van andere zeehonden te onderscheiden door de rechte snuit die in één rechte lijn met het voorhoofd loopt. De snuit van het mannetje is veel langer en breder dan die van het vrouwtje. Mannetjes zijn over het algemeen donkergrijs met lichtere vlekken, vrouwtjes zijn meestal lichter grijs met donkere vlekken. Verder is het mannetje steviger gebouwd en heeft een grotere, bredere kop. Ook heeft hij drie à vier duidelijk zichtbare rimpels rond de nek. De neusgaten zijn duidelijk gescheiden, in tegenstelling tot de gewone zeehond.

'553085' door WKerkhof '553085' door WKerkhof

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Nestje bouwen op...He

WKerkhof

Niet alleen is Helgoland voor veel Duitsers een paradijsje om goedkoop drank en parfum in te kopen (belastingvrij), maar de fervent vogelaar komt hier ook heel aardig aan zijn trekken. In het broedseizoen kun je de Jan van Genten druk bezig zien met het paren, maken van hun nest of groot brengen van hun jongen. Vanaf het water weten de Genten feilloos hun partner terug te vinden om samen een mooi nestje te bouwen!

'546029' door dennisenroel '546029' door dennisenroel

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Bekvechten op de...vo

dennisenroel

Helgoland, Duitsland, in mei van dit jaar. Wat een heerlijke bestemming voor een weekendje weg. 's Ochtend zeehonden kijken op Düne, 's middags wegdromen tussen de Jan-van-Genten en 's avonds genieten van degelijk Duits eten. Meer heb je niet nodig, toch?

'498126' door MiekeDeHaas '498126' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Een schattig zeehondj

MiekeDeHaas

Was al verliefd op de Jan van Genten en moet bekennen dat ik ook verliefd ben op de zeehondjes. Echt waar, heb uren op mijn buik gelegen om ze zo te observeren en te fotograferen. Dit had ik van mezelf nooit gedacht. Het is zo'n leuke bezigheid en je vergeet alles en iedereen om je heen. De zeehonden bevinden zich op het strand van het eilandje Düne. Vanuit Helgoland makkelijk te bereiken met de boot.

'509410' door MiekeDeHaas '509410' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Jan houdt van Jan

MiekeDeHaas

De Jan van Genten...het zijn snoezige vogels. Ze kunnen uren met elkaar tortelen. Het zal vast onderdeel uitmaken van hun baltsgedrag. Het aanraken is een belangrijk begroetingsritueel. Ik was hier eind mei. Het is dan druk op de rode kliffen waar ze aan het broeden zijn, af en aan vliegen met materiaal om hun nesten te bouwen en tenslotte een lieve Jan vinden.

'515363' door MiekeDeHaas '515363' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Vliegende Jan van Gen

MiekeDeHaas

Vandaag geen horror-foto (gisteren) maar een liefelijk plaatje van een Jan van Gent. Op de kliffen van Helgoland tref je deze prachtige vogels aan. Je kunt ze van dichtbij observeren en zitten vaak in grote groepen te broeden. Vaak vliegen ze uit om hun nesten te bouwen met wier uit de zee. Wanneer je op Helgoland bent kun je makkelijk met de boot naar Düne om de zeehonden te bekijken. Binnen 20 minuten ben je daar. Tip is om vanuit Noord Duitsland met de boot naar Helgoland te varen en niet het vliegtuigje te nemen. Dat vliegtuigje landt namelijk op Düne en schrikt de zeehonden behoorlijk af waardoor ze in de stress raken. Dat vliegtuigje vliegt zo laag over de zeehonden. Zeer dieronvriendelijk. Met de boot is het bovendien milieu - vriendelijker. Ga heerlijk een paar nachten in Helgoland slapen.

'306209' door Marjan '306209' door Marjan

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Lief koppie?

Marjan

En als zo'n lief koppie dan opengaat, zie je dat ze misschien wel helemaal niet zo lief zijn. Als je dit ziet als vis zijnde, maak je dan maar uit de voeten. Foto geschoten op het strand van het eilandje Dune bij helgoland.

'458530' door hillebrand '458530' door hillebrand

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Blurry Blue

hillebrand

Half december van afgelopen jaar hadden we het plan om naar Helgoland te gaan. Dat is ook gelukt, maar helaas een dagje later dan gepland. De boot voer vanwege de harde wind niet. We moesten ons dus een dagje in Cuxhaven vermaken. Cuxhaven is op zich niet echt een inspirerende stad, maar het strand was wel leuk.

'500946' door MiekeDeHaas '500946' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

De blikken van Jan va

MiekeDeHaas

Het is zo leuk om de Jan Van Genten te observeren wanneer ze op de rotsen zitten. En wanneer je thuis hun blikken bestudeert, lijken ze toch menselijke trekjes te hebben. Alsof deze Jan zich betrapt voelt, wanneer ik de foto neem. Graag even openen

'257205' door Marjan '257205' door Marjan

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Lekker plonzen!

Marjan

Dit vrouwtje Grijze Zeehond gaf in de branding even een lekker showtje weg. Telkens als er een golf kwam goide ze haar hoofd omhoog en liet de golf kapotslaan op haar kop. Dit proberen vast te leggen. De Grijze Zeehond, ook wel Kegelrob genoemd, is een zeeroofdier die na de Gewone zeehond de meest algemene zeehond in de Nederlandse en Duitse wateren. Grijze zeehonden zijn over het algemeen een stuk groter dan Gewone zeehonden. Ze zijn van andere zeehonden te onderscheiden door de rechte snuit die in één rechte lijn met het voorhoofd loopt. De snuit van het mannetje is veel langer en breder dan die van het vrouwtje. De kleur varieert van grijs tot donkerbruin tot zwart, maar grijs is de overheersende kleur. Mannetjes zijn over het algemeen donkergrijs met lichtere vlekken, vrouwtjes zijn meestal lichter grijs met donkere vlekken. Verder is het mannetje steviger gebouwd en heeft een grotere, bredere kop. Ook heeft hij drie à vier duidelijk zichtbare rimpels rond de nek. De neusgaten zijn duidelijk gescheiden, in tegenstelling tot de gewone zeehond. De Grijze zeehond wordt 165 tot 330 centimeter lang en 105 tot 350 kilogram zwaar. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner dan mannetjes.

'495440' door neretslok '495440' door neretslok

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Jan

neretslok

Nadat reisreporter Mieke de Haas gisteren hier haar liefde aan Jan verklaarde, ben ik ook nog even de archieven ingedoken. Deze Jan mag er ook zijn vond ik, en dus even laten zien hier. Foto is uiteraard gemaakt op Helgoland, een piepklein eiland in de Duitse bocht.

'500046' door MiekeDeHaas '500046' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Speelse zeehonden

MiekeDeHaas

30 Meter afstand moet je houden van de zeehonden. De strandwacht loopt hier rond en wijst op deze regel. Dus een telelens heb je wel nodig. Het liefst geen lawaai maken. Op Düne leven veel grijze zeehonden. Soms wordt het een beetje ruw tijdens het spelen. Ik heb veel zeehonden gezien met een bebloede huid omdat het er niet altijd zachtzinnig aan toe gaat. De foto toont twee mannetjes. Grijze zeehondenmannetjes hebben meerdere vrouwtjes. Dominante mannetjes kunnen andere mannetjes beletten te paren of hen zelfs uit de kolonie verjagen. Ik ga er maar vanuit dat deze twee aan het spelen zijn.

'494975' door MiekeDeHaas '494975' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Helgoland

MiekeDeHaas

Helgoland is bij uitstek het eiland waar je de Jan van Genten kunt spotten en fotograferen. Deze vogels maken hun nesten op de roodgekleurde rotskust, 61 meter hoog. De rode kliffen zijn te bereiken met een lift of 200 treden omhoog klimmen. Daarna nog 1,5 km lopen. Maar dan heb je ook een ultiem uitzicht en de Jan van genten vliegen om je oren. Vóór 6.30 uur is de lift nog niet open en moét je de trap nemen. Het eiland is geheel autovrij. Het is een eiland wat je vanuit Cuxhaven met de boot kunt bereiken. Het ligt 70 km vanuit de kust en de overtocht duurt 2,5 uur. Vanuit Helgoland kun je weer naar het eilandje Düne varen waar de zeehonden verblijven.

'518329' door MiekeDeHaas '518329' door MiekeDeHaas

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

De zeehondjes op Düne

MiekeDeHaas

Vanaf Helgoland kun je met een bootje naar het eiland Düne. Op Düne verblijven veel zeehonden. Het is altijd weer aandoenlijk om ze te zien. Ik vind het kostelijk om te zien hoe zij zich voortbewegen over het zand. Het ziet er zo onhandig uit. De kleine zeehonden komen vaak wat dichterbij en zijn nieuwsgierig. De volwassen zeehonden liggen de hele dag op het zand en bewegen zo af en toe.

'258638' door Jelle51 '258638' door Jelle51

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Kraalogen

Jelle51

Prachtige ogen en getekende koppen hebben de Jan van Genten. Prachtige vogels zijn het. Toch blijft mijn favoriet de bleu foot Boobie. Het gedrag van beide vogels lijkt veel op elkaar, hoewel ze meer dan 10.000 kilometer van elkaar vandaan leven.

'509285' door PleunGroeneveld '509285' door PleunGroeneveld

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Mooie Zwever

PleunGroeneveld

De Jan van Genten op Helgoland fotograferen is een hele leuke bezigheid, je kunt zo dicht bij ze komen, zij zitten daar op de kliffen en je kunt ze af en aanzien vliegen, terwijl ze ook gelijk een plekje zoeken om te landen. En in de drukte op de smalle kliffen valt dat niet altijd mee.

'552935' door TravelGoom '552935' door TravelGoom

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Knock-out...

TravelGoom

Heerlijk als je zo ongegeneerd op het strand kunt liggen en enkel een oogje open doet als je een mens met camera in buurt hoort komen. Deze jongeling op Helgoland nodigt bijna uit om gekieteld te worden. Ook deze winter zijn er weer tientallen jonge zeehonden geboren. De beste tijd om dat te bekijken is januari. Het leuke van het voorjaar is weer dat de puber zeehonden erg speels zijn en de mannetjes elkaar uitdagen. Helgoland is inmiddels zeer bekend bij natuurfotografen, ook op deze site, maar gelukkig kun je nog rustige momenten uitzoeken zeker als je doordeweeks gaat. Dat is ook het fijne van dit uniek safari-gebied in Europa. Je komt er helemaal tot rust dus de kans dat je ook zo komt te liggen...

'359090' door ejfovermaat '359090' door ejfovermaat

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

EEn plaatsje zoeken o

ejfovermaat

Bij windkracht 7 probeert deze Jan van Gent te landen op een klif op het eiland Helgoland. Het viel niet bepaald mee. Na meerdere pogingen en enkele mislukte landingen, welke hem ruzie en enkele snavelpikken van zijn soortgenoten opleverde, is het hem gelukt om bij zijn partner te komen. De Jan van Genten zijn op dit moment drukdoende om hun nest te bouwen op de kliffen van Helgoland. Een prachtig gezicht en goed benaderbaar. Een aanrader om er eens een lang weekend heen te gaan.