Saksen foto's & tips

'494438' door danielkers '494438' door danielkers

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Bastei, Saxische...Sc

danielkers

Tijdens een citytrip naar Dresden een uitstapje gemaakt naar de Saxische Schweiz, een gebied tussen Dresden en de Tsjechische grens. Een prachtig natuurgebied met imposante rotsformaties. De Bastei is een rotsformatie met een hoogte van 305 meter en een uitzichtsplatform.

'374667' door Fransvdg '374667' door Fransvdg

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

De vesting Königstein

Fransvdg

Een van de grootste bergvestingen in Europa is de vesting Königstein. Wegens zijn gigantische muurwerk van bijna 2 kilometer lang en een hoogte tot 42 meter waagde geen vijand het om de verdedigingswerken aan te vallen. Het 9,5 hectare grote rotsplateau zie je boven de rivier de Elbe, vlakbij het mooie en moeilijk te veroveren Elbezandsteengebergte. In het midden van het complex liet de beroemde keurvorst August de Sterke een 152,5 meter diepe put maken. Het is de op één na diepste put van Europa en er wordt ook nu nog water uit gehaald. Königstein was niet te veroveren en daarom voelden de Saksische vorsten zich er heel veilig in oorlogstijd. Ze bewaarden hun kunst- en staatsschatten dus op deze plek. (Met dank aan Google.) Een bezoek aan de vesting loont zeker.

'225179' door jeroenow '225179' door jeroenow

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

En nog een...

jeroenow

Nationalpark Harz is een aantal jaren geleden begonnen met de herintroductie van de lynx in de Harz nadat in 1818 de laatste lynx was doodgeschoten... en met succes :-)

'452500' door agrotewal '452500' door agrotewal

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Colditz

agrotewal

Een dramatische bewerking voor deze foto, vond ik heel goed passen bij een dramatische plek. Slot Colditz is een kasteel in de Duitse stad Colditz, in de deelstaat Saksen. Het kasteel werd internationaal bekend als gevangenis voor vooraanstaande geallieerde krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd toen door de Duitsers Oflag IV C genoemd.

'452710' door agrotewal '452710' door agrotewal

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Uitzicht op een dorpj

agrotewal

Op terugreis na onze Oekraïne reis, overnachten we in Trebsen een dorp in Saksen. Bijzonder dat een dorp wat nog geen 4000 inwoners telt een groot kasteel met een slotgracht heeft. Wandelend langs een rivier had ik zicht op dit mooie dorpje.

'302642' door pensionado '302642' door pensionado

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Uit as herrezen

pensionado

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog voerden de Engelsen een omstreden bombardement op de Duitse stad Dresden uit. Het unieke centrum met zijn barokke gebouwen uit de 18e eeuw die Dresden de bijnaam het Florenz aan de Elbe gaven, werd compleet verwoest. Het duurde tientallen jaren voordat met de herbouw van het oude centrum begonnen werd. Als een van de laatste monumentale bouwwerken werd de Frauenkirche gereconstrueerd waarbij zoveel mogelijk van het nog resterende puin gebruik werd gemaakt. De herbouw duurde van 1994 – 2005. Toen deze voltooid was, hebben wij Dresden bezocht. Wij verbleven in een appartement aan het plein en keken dagelijks tijdens het ontbijt op de prachtige koepel en torens van dit unieke kerkgebouw dat uit zijn as is herrezen.

'96983' door kiroos '96983' door kiroos

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Basteibrucke

kiroos

Toeristisch, maar mooi!

'360311' door liane '360311' door liane

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Kasteel Bad Bentheim

liane

Dit statige kasteel ligt op een heuvel boven de stad Bad Bentheim. Vanuit het stadje zie je regelmatig het kasteel. De eigenaar wilde zeker een luchtkasteel bouwen.

'214627' door hillebrand '214627' door hillebrand

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Kraniche

hillebrand

Kraanvogels. Prachtig de elegantie en het geluid. Onmiskenbaar. Zo dichtbij te bewonderen, net over de grens in het Wietingsmoor. elk jaar komen ze er met 10duizenden om hun buik vol te eten zodat ze de reis naar het zuiden kunnen maken.

'380016' door Fransvdg '380016' door Fransvdg

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Dresden bij nacht

Fransvdg

Dresden, het Florence aan de Elbe, is in de afgelopen jaren prachtig gerestaureerd. Zo is het centrum weer bijna net zo mooi als in de tijd dat het de hoofdstad van het koninkrijk Saksen was. Dresden is echt een bezoek waard en ook in de omgeving valt er veel te genieten! De kerk die je hier zo mooi uitgelicht ziet is de Hofkirche. Koning August de Sterke maakte van deze protestante kerk een rooms-katholieke kerk omdat hij dan ook koning van Polen kon worden.

'446174' door agrotewal '446174' door agrotewal

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Raderboot Bad Schanda

agrotewal

In de Sachsische Schweis, kun je hele mooie wandelingen en fietstochten maken door het Ertsgebergte. Andere attracties zijn de raderboten, die op de Elbe varen. Het zijn oude stoomboten die veel bekijks trekken.

'448535' door agrotewal '448535' door agrotewal

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Malerweg

agrotewal

De Bastei, het beroemdste symbool van de Sächsische Schweiz, biedt een fantastisch uitzicht over het dal van de Elbe, de tafelbergen en de bizarre rotsen van het Elbezandsteengebergte. Het Nationaal Park Sächsische Schweiz is het enige rotsgebied van Duitsland dat als nationaal park is aangewezen en beslist een bezoek waard.

'449914' door filmmiek '449914' door filmmiek

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Hann. Munden

filmmiek

De historische binnenstad van Hann. Münden is bijzonder rijk aan vakwerkhuizen en gebouwen in de stijl van de Wezerrenaissance. Een van de prachtige straten van deze stad.

'409165' door remski '409165' door remski

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Frauenkirche in...Dre

remski

De oude binnenstad van Dresden is tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, maar de afgelopen jaren heeft de Duitse overheid alles in het werk gesteld om de 'Altstadt' weer in ere te herstellen. In oktober 2005 bereikte deze wederopbouw een hoogtepunt met de inwijding van de Frauenkirche, een prachtige evangelisch-lutherse kerk met barokelementen. Hoewel de 180 miljoen euro kostende wederopbouw van de kerk niet zonder slag of stoot is verlopen, mag het resultaat er zeker zijn. Dresden heeft zich weer op de kaart gezet als 'barokstad aan de Elbe'. Deze foto is genomen op een zomerse avond (augustus 2013), net na een korte maar hevige onweersbui. De ondergaande zon schijnt prachtig op de façade van de kerk.

'545659' door vulture1960 '545659' door vulture1960

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Mooi of brandstof ?..

vulture1960

We maken een mooie fietstocht vanuit Nederland naar het museum in Cloppenberg. Het voert ons langs deze prachtige gele landschappen van koolzaad Koolzaadolie is de meest toegepaste olie voor menselijk gebruik. Veel van de koolzaadolie wordt industrieel verwerkt tot bijvoorbeeld plantaardige margarine en sauzen. Koolzaadolie is gezond door het hoge gehalte aan alfa-linoleenzuren, de voorlopers van de omega-3 vetzuren, belangrijk om hart en vaatziektenterug te dringen . koolzaadolie kan niet tot hoge temperaturen verhit worden.

'372401' door Fransvdg '372401' door Fransvdg

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Herfst in Saksen

Fransvdg

De Sächsische Schweiz is een schitterend natuurgebied ten zuiden van Dresden. Ze noemen het ook wel eens het Elbsandsteingebirge. De grillige rotsformaties tussen de herfstkleuren zijn heel fotogeniek, en waarschijnlijk zijn ze in de lente weer op een heel andere manier prachtig. Dresden en omgeving vond ik heel erg de moeite waard. Een week was eigenlijk te kort. Wie meer wil weten verwijs ik graag naar mijn tips, want ik heb aan 200 woorden niet genoeg om alles te vertellen.

'543362' door agrotewal '543362' door agrotewal

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Daar komen de kranen,

agrotewal

Twee jaar geleden zijn wij met de camper naar Duitsland gereden om de kraanvogels te zien. De vogeltrek is tussen eind oktober en begin november op het hoogtepunt. Afgelopen week waren er meer dan 50.000 kranen neergestreken in het Diepholzer Moor. Je kunt op de site grus-grus.eu volgen hoeveel vogels er zijn. Ik vond het een hele belevenis, om deze schuwe vogels in grote getale te zien en te horen. Ze komen een half uur voor zonsondergang massaal aangevlogen naar hun overnachtingsplaats, in de moerassen. Op verschillende punten staan uitkijktorens. Een aan de rand van het Naturschutzgebiet Rehdener Geestmoor (Moordamm) en er staat een toren midden in het Naturschutzgebiet Neustadter Moor (Hoogmoor). Hier op deze foto, vliegen een aantal kranen voor een bijzondere wolk. Ik heb er vele honderden tegelijk gezien. Een eldorado voor een vogelaar. De Diepholzer Moorniederung is gelegen in het zuidwesten van de deelstaat Neder-Saksen, tussen de steden Bremen, Hannover en Osnabrück. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 1200 vierkante kilometer.

'213652' door marcelloromeo '213652' door marcelloromeo

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Opstijgende...kraanvo

marcelloromeo

Dit is weer typisch zo'n beeld wat ik wel erg vaak te zien kreeg als ik op z'n aller voorzichtigst poogde die wel heel aparte kraanvogels iets dichter te benaderen... Ieder vreemd voorwerp dat opgemerkt wordt (en dat doen ze reeds van veraf !) wordt gezien als gevaar en betekend direkt massaal opstijgen... Maar het is wel een fraai gezicht !!!

'386537' door gerardmeuffels '386537' door gerardmeuffels

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Kasteel Colditz...vro

gerardmeuffels

Niet ver van de autoweg n de deelstaat Saksen.nabij Leipzig en Dresden ligt het plaatsje Colditz. Mij bekend van een televisieserie die tussen 1972 en 1974 is uitgezonden. De serie ging over krijgsgevangenen officieren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn opgesloten in het Kasteel van Colditz en probeerden te ontsnappen. Door de de Duitsers werd het ook Oflag IV C genoemd. Op de foto zie je Schloss Colditz een Renaissancekasteel wat nu gedeeltelijk een museum (Flucht Museum) is waar grotendeels de geschiedenis van het gebruik in de tweede wereldoorlog aan bod komt. Men ziet sommige ontsnappingstunnels die door krijgsgevangene gebouwd zijn. Als je een originele overnachting wilt kun je in dit historische kasteel in een jeugdherberg overnachten. Deze zijn in de verblijven van de toenmalige Duitse commandant en zijn staf. Samen met bezoek aan het plaatsje zeker de moeite waard om even van de autoweg af te gaan.

'334823' door pkoelewijn '334823' door pkoelewijn

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Staafkerkje

pkoelewijn

Bij de bouw van dit staafkerkje is geen enkele spijker gebruikt. Het gebouwtje staat niet in Noorwegen, maar in Duitsland in het plaatsje Hahnenklee-Bockswiese , omgeving Harz-gebergte.

'354742' door adelheid '354742' door adelheid

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Semperoper

adelheid

De Semperoper in Dresden wordt beschouwd als een van 'swerelds mooiste operagebouwen. Het werd voor het eerst gebouwd in 1841 door architekt Godfried Semper (vandaar de naam). In 1869 werdt het gebouw door brand verwoest maar weer snel herbouwd. In 1945 werdt het weer vervoest door de geallieerde bombardementen op Dresden. Tijdens het Communistische bewind is het gebouw wederom herbouwd en sindsdien hebben nog enkele verbouwingen plaatsgevonden na de "wende" en na de overstroming van de Elbe in 2002. Info uit oa Wikipedia.

'371789' door Fransvdg '371789' door Fransvdg

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Zoek de zon op!

Fransvdg

Deze mooie koepel zag ik in Dresden toen ik over de Brühlsche Terrasse langs de Elbe wandelde. Ik was heel blij dat de zon scheen. Daardoor kreeg de koepel nog meer glans. (De rest van de week heb ik de zon helaas niet meer gezien....)

'545469' door vulture1960 '545469' door vulture1960

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Museum dorp...Cloppen

vulture1960

Het museumdorp Cloppenburg is een van de oudste museumdorpen van Duitsland en toont meer dan vijftig bouwwerken uit de afgelopen 500 jaar in deze landelijke regio waaronde een groot aantal oude vakwerkhuizen en historische handwerkbedrijven. De uitoefening van traditioneel handwerk in authentieke werkplaatsen is hier een vast programmaonderdeel. Hoefsmid, molenaar of boer: hier werken de mensen precies zoals 200 jaar geleden, en als gereedschap dienen vooral hun eigen spieren. Entree ongeveer 7 euro!