Saksen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Meissen, machtig mooi.

Saksen,
Duitsland


Ten noordwesten van Dresden ligt de porseleinstad Meissen (eigenlijk moet je Meißen schrijven, met de Ringel S).
Porselein is een bijzondere vorm van keramiek. Bij de samenstelling van porselein wordt kaolien, een witte kleisoort, gebruikt. Dit wordt vermengd met kwarts en veldspaat. Bij het bakken is een heel hoge temperatuur nodig. Porselein wordt daardoor hard en doorschijnend.

Johann Friedrich Böttger was de eerste man in Europa die (begin 1709) het Chinese porselein wist na te maken. Koning August de Sterke van Saksen was daar bijzonder in geïnteresseerd. Hij zette Böttger zelfs een periode gevangen, om er zeker van te zijn dat het nieuwe procedé nergens bekend zou worden. De koning werd een groot afnemer van porseleinen serviesgoed en siervoorwerpen, maar was -helaas voor Böttger - niet zo’n beste betaler…

Iedereen die van porselein houdt, maar ook iedereen die daar niet van houdt, raad ik aan om een keer naar Meissen te gaan. Er is namelijk nog veel meer te zien. Vanaf de Elbe oever heb je een mooi uitzicht op de oude Albrechtsburg en de prachtige kathedraal. Zij staan naast elkaar op een heuvel en zijn allebei een bezoek waard. Ook in de binnenstad valt veel te genieten. Heel wat oude panden zijn fraai gerestaureerd.

Als je het porselein wilt zien, en dat raad ik je zeker aan, dan moet je buiten het centrum zijn. Daar staat de Meissen Manufaktur. De entree is vrij hoog, 9 euro, maar je krijgt er echt waar voor je geld. Je kunt zien hoe ze porselein maken en beschilderen. In vier verschillende ruimtes wordt door knappe kunstenaars hun vakman(vrouw)schap gedemonstreerd. Nederlandse bezoekers kunnen geluidsapparatuur mee krijgen als ze de Duitse uitleg lastig vinden.
Boven vind je twee verdiepingen museum. Ik heb er mijn ogen uitgekeken (terwijl ik eigenlijk geen liefhebber ben…) Wat een pracht en praal! Voor meer info verwijs ik graag naar www.meissen.com/de

In de Outlet kun je zelf een souvenir kopen, maar ik waarschuw je voor de prijzen. Porselein is nog steeds heel duur, omdat het meerdere keren gebakken wordt en er heel veel handwerk aan te pas komt.
Wat mij betreft bleef het bij kijken, kijken, niet kopen....