Saksen-Anhalt foto's & tips

'384484' door Adzam '384484' door Adzam

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

De Brocken (hoogste..

Adzam

De Brocken is met z'n 1142 meter de hoogste berg van Noord Duitsland. Het ligt in het gebied de Harz, een uitstekende plek voor een korte vakantie. Tussen de natuur van de Harz liggen talrijke plaatsen die een historische sfeer uitademen. De top van de berg, voorzien van een hoge zendinstallatie, werd voorheen door de Stasi en het Sovjetleger gebruikt voor spionagedoeleinden. De voormalige grens van West- en Oostduitsland (ijzeren gordijn) liep ongeveer over de top van deze berg. Het is de moeite waard om de top te bezoeken. Voor mensen die het liever niet per voet willen doen biedt de Hartzer Schmalspurbahn uitkomst. Een kaartje naar de top is vanuit Wernigerode niet goedkoop, maar het is zijn geld dubbel en dwars waard om het mee te maken. Verveling komt in dit gebied niet voor, een echte aanrader.

'337987' door Fransvdg '337987' door Fransvdg

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

We hebben een ongeluk

Fransvdg

Tussen 1945 en 1990 was de grensovergang bij Helmstedt (Niedersachsen) - Marienborn (Sachsen-Anhalt) een van de weinige plekken waar je door het IJzeren Gordijn Oost-Duitsland binnen kon komen. Een lokaal lied begint zo: "Marienborn du gottverlassenes Nest, du bist die Grenze zwischen Ost und West." Gelukkig is het IJzeren Gordijn voltooid verleden tijd. Er is nu een museum waar je een beeld krijgt van de krankzinnige situatie daar. Ook diverse vluchtpogingen komen aan bod, onder andere met dit kleine autootje. Iemand lag er verkreukeld achterin om zo illegaal de grens naar het Westen over te komen. Oneerbiedig schoot me daar het lied van The Three Jackets te binnen: ? ? "We hebben een ongeluk gehad met het autootje...." ? ? ( www.youtube.com/watch?v=yDF-8kX0EIw)

'509857' door jacomien '509857' door jacomien

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Grootste Houten kerk.

jacomien

Op weg naar Goslar, een stad die met zijn vele oude vakwerkhuizen bij de Unesco hoort, komen we door Claustal Zellerfeld. Een van de eerste mooie gebouwen die we hier zien is deze oude houten kerk, de oudste die Europa bezit. "De Marktkerk van de Heilige Geest" is gemaakt van eiken- en dennenhout. Het dak is bedekt met lood. Hij is midden in de dertigjarige oorlog gebouwd en in 2011 heeft hij een uitgebreide renovatie ondergaan. Overigens een leuke stad met meer oude en bijzondere gebouwen. Het is een Universiteits stad. ( Even een opfrisser: De dertigjarige oorlog vond plaats van 1618-1648. Het was een grootschalig conflict tussen de Katholieke en Gereformeerde Staten. veel delen van Europa waren hier bij betrokken.) Tip: de moeite waard om een kijkje te nemen; ook binnen in de kerk vond ik het mooi en interessant!

'509925' door jacomien '509925' door jacomien

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Niet verwacht...gezel

jacomien

Even dacht ik dat iemand zijn hond los liet lopen in het Nationale Park . Maar het werd me al snel duidelijk dat ik te maken had met een prachtige vos die op zoek was naar lekkere hapjes. Dicht bij een eettent om even uit te blazen na de grote klim naar boven op "de Brocken " de hoogste berg van de Harz (1142 m) liep de vos te zoeken en had nauwelijks oog voor de mensen maar wel trek in een vette hap: op de grond gevallen patat ! En verder was de vos heel schuw. Maar gelukkig gaf hij me wel de ruimte om hem in beeld te krijgen zodat ik kon fotograferen zoveel als ik wilde.

'511433' door jacomien '511433' door jacomien

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

herfst en winter

jacomien

Plotseling was het even echt winter, heel vroeg dit jaar. Ook de bewoners van de Harz waren verrast want er ligt zelden op 14 oktober zoveel sneeuw. Ik geniet er van en de wereld is plotseling een wit sprookje. Zeker met de trein met stoomlocomotief! Hier vertrekt hij vanaf het station Elend en gaat hoog naar de top van de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Ook heel leuk om met kinderen "te doen"!

'253227' door TravelGoom '253227' door TravelGoom

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Duivelsmuur

TravelGoom

De Teufelsmauer is de bovengrens van het Harzgebergte. Ooit bouwde de duivel hier een muur, maar hij kreeg hem niet af. De opvallende rotsformatie staat over een lengte van bijna 2km nabij Blankenburg, Mooi om langs te wandelen en links en rechts van het uitzicht te genieten.

'408840' door Svangelderen '408840' door Svangelderen

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Mistig herfstbos

Svangelderen

Afgelopen weekend ging ik wandelen in de Harz. Mijn metgezellen waarschuwden me dat je vanaf de bergtoppen waarschijnlijk alleen maar mist zou kunnen zien. Dit trok me niet erg aan, maar omdat ik wel zin had in een wandeling, ging ik mee. Vanaf de top zagen we inderdaad alleen een witte waas. Maar 100 meter ónder de top was het prachtig! Mistflarden dreven door de halfkale bomen door. Er hing een geheimzinnig sfeertje. Algauw liep ik op iedereen achter omdat ik meer aan het fotograferen dan aan het wandelen was. Dus, ga je naar de Harz in de herfst, geniet van de mist, ze is prachtig.

'212239' door Fransvdg '212239' door Fransvdg

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Moderne architectuur.

Fransvdg

Als fan van de architect Friedensreich Hundertwasser kwam ik in Magdeburg zijn "Grune Zitadelle" tegen. Natuurlijk groeit er "groen" in, op en rondom heen maar eigenlijk is deze Zitadelle vooral rose. Het gebouw is een combinatie van hotel, appartementen en allerlei winkels en kantoortjes. Mooi hoef je het niet te vinden maar verrassend is het beslist, met al zijn torentjes en kleurschakeringen. Hundertwasser maakt het straatbeeld altijd vrolijker. kijk ook nog maar eens naar mijn foto's uit het Oostenrijkse Bad Blumau.

'517261' door jacomien '517261' door jacomien

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Vos op de Brocken

jacomien

Een wandeling naar het topje van de "Brocken" in het Harzgebergte. De " Brocken " is de hoogste berg van de Harz ( ruim 1100 meter). Met een stoomtrein kun je op het topje komen maar ook wandelend of op de (mountain)bike kom je boven. De wandeling is prachtig, pittig en heel afwisselend.. Imponerend bos, hoge bomen, beekjes en veel rotsen. Eenmaal boven heb je een gigantisch uitzicht omdat je echt op de hoogste top van de wijde omgeving staat. Maar het toppunt van onze wandeldag is de ontmoeting met deze vos, die mij geen blik waardig gunt maar zijn eigen (over)leven leidt... Kortom: allemaal topper! Een prachtige wandel-vakantiedag en een dito gevoel!

'331346' door TravelGoom '331346' door TravelGoom

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Quedlinburg

TravelGoom

Aan de oostelijke rand van de Harz ligt het pittoreske Quedlinburg. Het knusse centrum vol vakwerkhuizen (voornamelijk baksteen en natuursteen) langs smalle straatjes. Boven het stadje een mooi kasteel met dit uitzicht over de daken.

'280491' door pkoelewijn '280491' door pkoelewijn

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Na de oogst

pkoelewijn

De Harz is een mooie heuvelachtige streek met veel interessante oude stadjes, mooie landschappen, bossen en cultuurgronden. Dit soort taferelen zie je eind augustus. De oogst is binnen, de herfst kan beginnen.

'509743' door jacomien '509743' door jacomien

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Alle neuzen dezelfde.

jacomien

Deze koeien begrijpen het: alle neuzen dezelfde kant op. Ze lopen lekker te grazen in deze wei maar als ik naar ze ga kijken draaien ze zich stuk voor stuk om. En als er een koe mijn richting op komt lopen komen ze echt allemaal. Tot ze neus aan neus vlak bij mij staan en me aanstaren. En blijkbaar roept er dan een koe dat de vijf minuten om zijn want na vijf minuten gaan ze weer: ze draaien zich allen om en gaan zich bezig houden met de dagelijkse beslommeringen. Haha , wat zijn koeien toch leuk!

'509542' door jacomien '509542' door jacomien

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Wandeling naar de...B

jacomien

De wandeling naar het plateau van de Brocken (1142 m) gaat niet over rozen maar over grote en kleine rotsen en rotsformaties. Een steile klim naar boven is adembemend in alle opzichten. Het is een schitterend bos met veel varianten zeker als de zon door de bomen schijnt. Veel bochten en afwisseling van begroeiing.. Dit is een van de mooie stukken, ongeveer halverwege de 2 en een 1/2 uur durende wandeling die ik liep.

'456600' door TravelGoom '456600' door TravelGoom

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Teufelsmauer

TravelGoom

Midden in het glooiende landschap staat daar ineens een rotsmuur. De Teufelsmauer is bron voor vele sagen en verhalen en ligt nabij Timmenrode en de grote stad Blankenburg in de Harz. Mooie wandelplek.

'526375' door murmelmurm '526375' door murmelmurm

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Ontspanning

murmelmurm

Een heerlijke plek om te genieten vind je in Arendsee (in Saksen- Anhalt). Het is hier mogelijk om te camperen, maar er zijn ook hotels in de buurt. Hier kan men goed ontspannen, swemmen en mountainbiken in een bos.

'297682' door Fransvdg '297682' door Fransvdg

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Jong geluk

Fransvdg

Dit is het zelfde kalfje dat je op mijn vorige foto geboren zag worden, maar nu een half uur later. Moeder en "een tante" likten de jonggeborene om de beurt. Dat is belangrijk omdat het kleine lijfje zo gestimuleerd wordt om zelf te gaan functioneren. Helaas is dit jonge geluk maar van korte duur. Vanwege de melkproductie bij moeder en de economische belangen wordt het kleine kalfje al snel in een apart hokje gezet bij andere kalfjes. Moeder koe is er voor het geld. Emotie speelt daarbij geen rol, helaas.....

'297308' door Fransvdg '297308' door Fransvdg

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

De dorpskerk van Deet

Fransvdg

Dit is de dorpskerk van Deetz, een kleine plaats in de buurt van Zerbst, in de deelstaat Saksen-Anhalt. De plaats is niet belangrijk maar toch staat dit fraaie kerkje daar.

'509450' door jacomien '509450' door jacomien

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

De Brocken

jacomien

306 dagen in het jaar ligt "de Brocken" in de mist. Dat is veel maar ik was zo gelukkig dat bij mijn verblijf daar een aantal dagen de mist ver te zoeken was en bij helder weer liepen we ...nou ja... klauterden en klommen we naar boven. "De Brocken " is de hoogste berg (1142 m) van Noord Duitsland en dus ook van het Harzgebergte. Het prachtige gebied onder de top bestaat uit dennen- en sparrenbomen terwijl het hele gebied ook heel veel rotsformaties heeft. Op deze foto het laatste stukje naar de top. Gemiddelde temperatuur is 2.6. Koud en altijd veel wind! Handschoenen en mutsen mee dus. Bij helder weer heb je een schitterend uitzicht naar alle kanten!

'246077' door pkoelewijn '246077' door pkoelewijn

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Vakwerk

pkoelewijn

Het stadje Stolberg (ja, hetzelfde als dat van Juliana) in de voormalige DDR heeft nog een prachtige verzameling vakwerkhuizen. Verder wordt het parkeren in de hoofdstraten verboden en dat geeft een bijzondere sfeer.

'432486' door Svangelderen '432486' door Svangelderen

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Mistig...

Svangelderen

Nog eentje uit de serie mistige bomen. Genomen tijdens een lang wandelweekend in het immer mistige Harz gebied. Prachtig mooi om doorheen te lopen. Het beklimmen van de bergtopjes loont echter wat minder de moeite, want eenmaal boven zie je alleen maar een witte waas om je heen...

'509816' door jacomien '509816' door jacomien

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Winterse...herfstvaka

jacomien

Na een prachtige maar koude herfstdag werden we de volgende dag wakker in een witte wereld. Winter in de Harz op 14 oktober 2015! gedenkwaardig want dit is hier niet gewoon maar een uitzondering. Alles wit en een sprookjes bos. Slecht voor de takken en de bladeren maar heel gezond voor wandelaars in het bos! (Openen svp)

'506048' door stefanborkos '506048' door stefanborkos

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Kerken

stefanborkos

De stad Halberstad. Nooit van gehoord? Nou ik ook niet tot ik er was. Een bijzondere plek met prachtige kerken dicht bij elkaar. Een oude domstad net boven de Harz. De poort naar de Harz. Er zijn hier vele oude dingen te ontdekken die overgebleven zijn na de bombardementen van WW 2. Tip. Als je in deze buurt bent neem even de tijd om het oude te ontdekken die zo mooi is. Het is er nu nog rustig en niet ontdekt.

'239676' door pkoelewijn '239676' door pkoelewijn

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Matktplatz

pkoelewijn

In de Harz zijn nog heel wat mooi bewaard gebleven oude stadjes met vakwerk gebouwen. Op deze foto de Marktplatz van Quetlinburg (in de voormalige DDR) met het stadhuis en daarachter de Marktkirche.

'251846' door TravelGoom '251846' door TravelGoom

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Quedlinburg kasteel

TravelGoom

Quedlinburg is zo'n typisch Duits plaatsje met knus en gezellig centrum, oude huisjes en smalle straatjes aan de voet van het Harzgebergte. Het kasteel overziet het stadscentrum vanaf een heuvel net daarbuiten.