Noord Rijnland-Westfalen

'490013' door hansdewildt '490013' door hansdewildt

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

De burcht van Cochem

hansdewildt

Een van de mooiste stadjes aan de rivier is wellicht Cochem waar de romantiek uit vervlogen tijden is blijven hangen en waar de Reichsburg nog bovenop een bergtop staat. Klim eens naar boven en geniet van het weidse uitzicht. Deze burcht van Cochem werd in de 12e à 13e eeuw gebouwd en diende als bewaking over de stad en de Moezel tegen aanvallen. Napoleon had er ook zijn intrek genomen, toen hij in oorlog was met de Duitse landen in 1801. De burcht werd in 1868 gerestaureerd en als zomerverblijf gebruikt. Nu is ze eigendom van de stad. (de foto is van grote afstand genomen)

'489056' door hansdewildt '489056' door hansdewildt

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Zum Hotel..

hansdewildt

Hier het prachtig kleine stadje met zijn typische herkenbare woningen: Monschau ! Een paar winkels, veel terrassen en musea en natuurlijk het riviertje de Rur dat dwars door het stadje loopt . Waar je ook loopt, je ziet overal van die prachtige vakwerkhuizen. Als je naar Hotel Stern over het bruggetje loopt, heb je een prachtig uitzicht op al die mooie panden. We hebben er geen kamer geboekt, maar een paar keer over het bruggetje heb ik wel gelopen….

'505910' door JannavEek '505910' door JannavEek

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Salzgrotte

JannavEek

Vorig jaar op een wandelweekend in de Eifel bezocht ik de zoutgrot in Simmerath: http://www.salzgrotte-simmerath.de/ en ben nu helemaal verkocht - dit wil ik wel iedere dag! Het idee van de zoutgrot komt uit Oost-Europa. Bij onderzoek naar Poolse zoutmijnwerkers bleek dat deze vrijwel geen ademhalingsklachten zoals astma of longontsteking hadden en dit gegeven van de oude zoutmijnen zorgde er toen voor dat heel wat kunstmatige zoutgrotten het licht zagen. In Duitsland en Oost-Europese landen is zouttherapie al jarenlang populair. In ons land is het nog vrij onbekend en dan nog alleen binnen een wellness-centrum te vinden, waarmee je voor een uurtje zoutgrot ook gelijk driemaal zoveel betaalt als in Duitsland of Polen. Hopelijk gaat dit eens veranderen. Bij een bezoek aan een zoutgrot neem je 45 minuten plaats in een ligstoel (met kleding aan), doet je ogen dicht, en de combinatie van lichttherapie, het geluid van een kabbelende zee en de atmosfeer van zeelucht zorgen voor een weldadige ontspannende (en medicinale) werking. Er heerst in de grot door hoge concentratie van mineralen in de lucht een micro zeeklimaat. De grot is opgebouwd uit zoutblokken uit het Himalaya-gebergte en zout uit de Dode Zee. Je huid voelt heerlijk zacht aan als je eruit komt. Ook op mijn citytrip van vijf dagen in Poznan bezocht ik iedere namiddag een uurtje de zoutgrot bij mijn hotel om de hoek : http://www.solnagrota.com/en/home In veel steden in Duitsland zijn zoutgrotten te vinden: http://www.salzgrotte.com.de/ Wat mij betreft een fijn alternatief voor de sauna of hammam. Nb de foto maakte ik aan de Dode Zee, Israël.

'488541' door JannavEek '488541' door JannavEek

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Mooie plekjes in de..

JannavEek

In de Eifel kun je heerlijk fietsen. Er zijn plenty goed aangelegde fietspaden die door het hele middengebergte lopen. Tussen de rivierdalen van de Rijn en de Ahr ligt een fascinerend vulkaanlandschap. Wij vonden onderweg dit fijne plekje om even te rusten en picknicken. Het is de Kalvariënberg (524 m) bij Alendorf waar de St.Agatha-kapel (uit 1414) temidden van dikke beuken binnen de kerkhofmuur staat te schitteren in het zonlicht. Helaas was het kerkje niet open om de schilderingen in het koor en 15e eeuwse sacramentsnis te kunnen bekijken waarover ons boekje schrijft. Het dorpje Alendorf ligt tussen de bronnen van de Ahr en Kyll, waar in het verleden de Romeinse weg voerde door de Eifel. De rond 100 km lange "Römerkanal" van Nettersheim naar Keulen is een tweeduizend jaar oud meesterwerk. Overal langs deze route zie je nog overblijfselen van dit kanaal, de Romeinse nederzettingen, bruggen, ed. Maar ook je er relikwieën uit latere (als deze calvarieberg) en zelfs uit nog vroegere tijden. Het Eifelgebied toont sporen van een heel vroege bewoning van de mens.

'491627' door enroute2 '491627' door enroute2

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Koolzaadbloemen

enroute2

Ze zijn er weer, de velden vol koolzaadbloemen die al vanaf grote afstand je aandacht trekken door hun felle gele kleur. Wat is het heerlijk om tussen die bloemen te staan en de lente op te snuiven. Koolzaad komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van de Middellandse Zee, in India kwam het rond 2000 v. Chr. al voor en bij ons sinds de veertiende eeuw. Eerst werd er vnl. lampolie, smeermiddel voor machines en zeep van geproduceerd, maar nu wordt grotendeels biodiesel uit koolzaadolie vervaardigd.

'415033' door enroute2 '415033' door enroute2

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Big Air Package

enroute2

Afgelopen weekeind hebben we de door Christo ontworpen Big Air Package in Gasometer Oberhausen bezocht. Aan de binnenkant van het vroegere gasreservoir is een monumentaal omhulsel van uit 20350 vierkante meter lichtdoorlatend weefsel en 4500 meter zeil aangebracht in de vorm van een langwerpige ballon die door constante luchtdruk staande wordt gehouden. Via luchtsluizen ga je het kunstwerk binnen en dan word je een vreemde belevenis gewaar van een onwereldse ruimte in een diffuse atmosfeer van licht. Het omhulsel is meer dan 90 meter hoog en heeft een diameter van 50 meter. Een echte aanrader, dit project is t/m 30 december te zien. http://www.gasometer.de/nl/tentoonstellingen

'492480' door enroute2 '492480' door enroute2

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Een kijkje over de...

enroute2

Net even over de grens, een half uurtje rijden vanaf Boxmeer, is dit fraaie glooiende landschap te vinden aan de rand van Sonsbeck met aangrenzend nog meer mooie gebieden, waar in het voorjaar vele felgekleurde koolzaadvelden zijn te vinden. Er valt nog een hoop te ontdekken in deze streek van de Nederrijn waar je heerlijk kunt wandelen en mooie lange fietstochten kan maken.

'457484' door hansdewildt '457484' door hansdewildt

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Nisje !

hansdewildt

Dit schaars verlichte nisje met zijn prachtige bankjes en mooie glas in lood ramen troffen we aan in de burcht van Cochem. Deze burcht werd in de 12e à 13e eeuw gebouwd en diende als bewaking over de stad en de Moezel tegen aanvallen. Napoleon had er ook zijn intrek genomen, toen hij in oorlog was met de Duitse landen in 1801. Het was een heerlijk rustpunt waar je wel een hele middag wel wilt blijven zitten om te genieten van de sfeer van vroegere tijden. Misschien was dit wel het lievelingsplekje van Napoleon….

'488262' door hansdewildt '488262' door hansdewildt

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

De Duitse Moezel

hansdewildt

De Duitse Moezel slingert zich met flinke bochten tussen de Eifel en Hunsrück door. Door de vele wijngaarden zijn de hellingen van het dal hier groen. Bij een rit door het dal van de Moezel passeer je oude steden zoals Trier en Zell en heel veel wijndorpjes die hun naam aan de bekende moezelwijnen hebben gegeven. Breng ook zeker een bezoekje aan het Duitslands oudste wijnplaatsje Neumagen-Dhron. Een van de mooiste stadjes aan de rivier is wellicht Bernkastel-Kues waar de romantiek uit vervlogen tijden is blijven hangen. Andere fraaie stadjes aan de Moezel zijn Beilstein en Cochem. Hier op de foto het plaatsje Cochem waar de Reichsburg bovenop een bergtop staat. Klim eens naar boven en geniet van het weidse uitzicht.

'492474' door hansdewildt '492474' door hansdewildt

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Monschau !

hansdewildt

Een beetje nostalgie is het plaatsje Monschau wel voor mij. Vroeger met de puch naar Duitsland. Veel verder dan net over de grens kwamen we niet, maar we hadden toch het gevoel dat we in een andere wereld terecht gekomen waren. Wat een prachtig klein stadje met zijn typische herkenbare woningen is Monschau toch. Een paar winkels, veel terrassen en musea en natuurlijk het riviertje de Rur dat dwars door het stadje loopt . Wel buiten het seizoen gaan anders zie je alleen maar toeristen !!

'493003' door hansdewildt '493003' door hansdewildt

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Stempelschijf !

hansdewildt

Op weg naar Cochem kwamen wij velden vol met klaprozen tegen. Niet van die kleine wilde klaprozen maar die enorme papavers. Prachtig als je ziet hoe zo´n bloem er van binnen uitziet. Veel meeldraden en een stempelschijf met stempels, en dat allemaal in 1 bloem !

'491685' door Joanna '491685' door Joanna

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Fietsen over de...Ven

Joanna

Monschau in de Duitse Eifel: de echte reisreporter wil er nog niet dood worden gevonden. Het is namelijk een schattige zeer toeristische plaats in een schitterende omgeving met vakwerkhuizen, talrijke restaurants en hotelletjes. Ideaal voor een weekendje weg! Niets voor ons dus….. Je kunt er natuurlijk wel gewoon ‘stiekem per ongeluk’ terechtkomen tijdens een fietstocht op de Vennbahn! Dit grensoverschrijdend fietspad is één van de langste fietspaden van Europa, langs voormalige spoorlijnen, die ooit koolgebieden in Duitsland via België met Luxemburg verbond. De Vennbahn begint in Unesco werelderfgoed stad Aken bij station Rothe Erde (wel even zoeken) en eindigt na 125 km in Troisvierges. De gemiddelde stijging is 2%, waardoor je weinig last hebt van de hoogteverschillen –wel des te meer van ‘vals plat’-. De route komt oa langs de voormalige abdijstad Kornelimünster, de reeds benoemde historische stadskern van Monschau, het natuurpark Hoge Venen-Eifel, de schilderachtige vallei van de Our en de burcht van Burg Reuland. Goede informatie vind je op www.vennbahn.eu Na aankomst in Troisvierges kan je natuurlijk gewoon doorrijden, wij zijn nog naar Clervaux doorgetrapt. Omdat we geen zin hadden om na ruim 500 kilometer in de benen weer naar huis terug te moeten fietsen, hebben we koersje noord met de trein gedaan. Prima te doen! Overstappen in Luik –meteen ff lunchen in de stad-, en Maastricht –om het af te leren nog een fietstochtje gedaan en daarna lekker eten op een terrasje-, om volledig voldaan in de trein naar Amsterdam te stappen! ps: ok, ik geef toe, we hebben genoten in Monschau! Heerlijk geslenterd door de kleine straatjes, lekker gegeten, geslapen met het geluid van het riviertje op de achtergrond, wat wil je nog meer. Maar niet verder vertellen he!

'492704' door Moraimavdf '492704' door Moraimavdf

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Daar zonder publiek

Moraimavdf

Bij dit gebouw stond deze man, alleen... hij was niet in het centrum, niet bij de Rijn, maar bij dit eenzame gebouw. Misschien vond hij het leuker zo, maar de mensen liepen juist aan de andere kant van de Rijn. we gingen die kant op naar de DVR toren om daar vanaf Keulen te zien

'488584' door JannavEek '488584' door JannavEek

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Katzensteine in...Rur

JannavEek

Een bijzondere plaats in de Rureifel is de zogenaamde Katzensteine rotsformatie bij Mechernich. De rode zandstenen rotsen van 20 meter hoog in grillige vorm vallen nogal op in het boslandschap. Het is een mooie wandeling erheen en eenmaal bij de rotsen kun je eromheen lopen en erop klimmen. Een geliefd uitje voor de kinderen uit de omgeving! Bij opgravingen werden hier stenen werktuigen gevonden uit het paleolithicum, en ook resten van een kleine Romeinse steengroeve. Een plaats die altijd mensen heeft aangetrokken dus.

'491722' door enroute2 '491722' door enroute2

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Fietsen door het...la

enroute2

In een groot gebied rondom Sonsbeck kun je fantastische fietstochten maken, waarbij de tegenstellingen in het landschap voor de variaties in je route zorgen. In het zuiden wordt het beeld bepaald door de laagvlaktes van de Niers en in het noorden strekt het bosgebied ‘Sonsbecker Schweiz’ zich uit over een heuvelachtig landschap met aangrenzend glooiende akkers, doorkruist door smalle kronkelende landweggetjes. Op meerdere punten heb je daar een prachtig wijds uitzicht over de Nederrijn, waar je zeker even een stop moet maken om de omgeving in alle rust op je in te laten werken.

'133387' door roe '133387' door roe

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Staal fabriek in Esse

roe

mooi park bij Essen echt het bezoeken waard!!

'485960' door chateau '485960' door chateau

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Wandelen in Nehren am

chateau

Nehren is een klein dorpje gelegen aan de Moezel. Het heeft iets meer dan 100 inwoners. Veel huizen staan er niet, maar de huizen die er staan zijn de moeite waard om te bekijken. De meeste zijn opgetrokken in de bekende Fachbaustijl. Verder staat Nehren bekend om twee reconstructies van Romeinse grafkamers.

'451069' door hansdewildt '451069' door hansdewildt

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Rur !

hansdewildt

Wat een prachtig klein stadje met zijn typische herkenbare woningen is Monschau toch. Een paar winkels, veel terrassen en musea en natuurlijk het riviertje de Rur dat dwars door het stadje loopt .

'536264' door hansdewildt '536264' door hansdewildt

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Genieten !

hansdewildt

Hier het prachtig kleine stadje met zijn typische herkenbare vakwerkwoningen: Monschau ! Een paar winkels, veel terrassen en musea en natuurlijk het riviertje de Rur dat dwars door het stadje loopt . Het is genieten om daar (buiten het hoogseizoen) te wandelen. Je zult er maar wonen: Prachtig !

'510035' door liane '510035' door liane

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Herfst in de Eifel

liane

Heerlijk gewandeld afgelopen week in de Eifel. Door de mist hing er in de bossen een soort magische sfeer. En natuurlijk genoten van de prachtige herfstkleuren.

'504150' door JannavEek '504150' door JannavEek

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

De Duivelskloof

JannavEek

Bij Echternacherbrück aan de grens met Luxemburg in het natuurpark Süd Eifel is een wandeltocht mogelijk door een grillig rotsgebied met de naam de Teufelsschlucht, de Duivelskloof. Er zijn veel trappen en flinke afdalingen dus goede schoenen zijn wel nodig. Een wandeling bij de Teufelsschlucht is een belevenis, de rotskloven zijn imposant, zeker omdat je er gewoon tussen kunt staan en wandelen. De rotskloven zijn circa 20 miljoen jaar geleden ontstaan door aardkostverschuivingen in de toenmalige kustzone van de Liaszee die zelfs 190 miljoen jaar oud is. De naam “Teufelsschlucht” is heel lang geleden onstaan. Men kon niet geloven dat dit het werk van de natuur kon zijn, dus men dacht dat het wel het werk van duivel moest zijn. In dit gebied niet ver van huis voel je hoe groots de natuur is.

'493075' door Moraimavdf '493075' door Moraimavdf

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Keulen in bubbels

Moraimavdf

Op een zonnige dag op zondag op het plein dichtbij de Rijn in Keulen was er veel te doen. Mensen zittend op het gras, kinderen aan het spelen die met deze man dat een heleboel bubbels kon maken. Daar konden we lang blijven en kijken hoe de kinderen met dat genoten.

'440581' door hansdewildt '440581' door hansdewildt

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Wakker worden !

hansdewildt

Vorige maand een paar dagen aan de Moezel vertoefd. Met dit weer is het daar ‘s morgens extra fijn wakker worden. De balkondeuren open en wat een uitzicht… Je zou bijna niet meer terug naar huis willen !