Dortmund

'323759' door treglem '323759' door treglem

DuitslandDortmund

DuitslandDortmund

Trappenhuis in de...Z

treglem

In 2010 werd het Roergebied uitgeroepen tot 'cutuurhoofdstad ' van het jaar. De voormalige kolenmijnen en schachten zijn verheven tot cultuurgoed en van de stank en stof uit vroegere tijden is weinig overgebleven. De schachten zijn te bezichtigen en geven een zeer goed beeld weerd van het verleden. De toekomst ziet er veelbelovend en interessant uit.

'259237' door ruudblok '259237' door ruudblok

DuitslandDortmund

DuitslandDortmund

Boblingen vergezicht

ruudblok

In de auto zie ik het achter mij de lucht snel donker worden (onweer). Voor mij zie ik de zon nog net onder de wolken doorkomen. Dit geeft bijna altijd spectaculaire licht effecten in het landschap. Dus snel de snelweg af en een locatie gezocht voor een foto. Nou dit is het gevonden plekje.

'290903' door waggie '290903' door waggie

DuitslandDortmund

DuitslandDortmund

Na regen komt...zonne

waggie

Deze foto heb ik gemaakt in Dortmund. dat was een heerlijke warme dag en plotseling, echt van niks, begint zo een sterk regen. Er waren toen tussen de 25 en 28 graden. Na maximaal een kwartiertje regen, schijnt de zon weer...

'221930' door AndreHoekstra '221930' door AndreHoekstra

DuitslandDortmund

DuitslandDortmund

Kijken naar grote...k

AndreHoekstra

In het kleine dorpje Hombroich is een klein maar leuk museum wat zowel buiten als binnen mooie dingen laat zien. Buiten meer op de natuur en binnen grote en kleine kunst. Hier wordt je klein en stil als je naar die grote werken kijkt.

'1091498' door konne000 '1091498' door konne000

DuitslandDortmund

DuitslandDortmund

Daar gaan ze!

konne000

Vorig jaar begin maart! In de Diepholzer Moorniederung hebben de kranen weer genoeg voedsel getankt om aan de volgende route naar de broedvelden te beginnen. De volgende tussenstop zal op het schiereiland Rügen zijn! In oktober vliegen ze via dezelfde route weer naar het zuiden met hun jongen!

'1089427' door agrotewal '1089427' door agrotewal

DuitslandDortmund

DuitslandDortmund

Alert en heel...schic

agrotewal

Deze kraanvogels hebben al in de gaten dat er iemand kijkt en staan op het punt de vleugels uit te slaan, voor mij een sein om verder te gaan. Jammer genoeg zijn de kraanvogels erg schuw en slaan bij het minste geringste al op de vlucht. Daarmee verspillen ze energie dus als je ziet dat de vogels stoppen met eten en in de rondte kijken, verder rijden! In oktober en november zijn er duizenden vogels te zien in de omgeving van Diepholz, vaak met honderden bij elkaar, maar bijna altijd diep in de velden. Diepholz, een plaatsje in de buurt van Osnabruck is bij vogelaars bekend door de trekkende kraanvogels. In het vroege voorjaar gaan er veel vogels naar het Noorden om in de herfst dezelfde tocht weer af te leggen maar dan naar het Zuiden. Het schijnt dat er tijdens de najaarstrek wel 100.000 vogels foerageren en overnachten in het moerassige gebied. Ik ben er al een keer eerder geweest en het had een diepe indruk op mij achtergelaten. De schuwe vogels zijn overdag te zien op de kale velden waar ze hun kostje bij elkaar scharrelen. Zodra het zonlicht minder wordt trekken ze massaal naar hun plekje in één van de zogenaamde moren. Het omringende water zou ze moeten beschermen tegen vossen. Dit jaar stonden de moren bijna droog en waren er minder vogels. Het is heel bijzonder om in een uitkijktoren tijdens de ondergaande zon te wachten op de kranen. Ik had een prachtige plek in een uitkijktoren, die zijn veel te vinden in dit gebied en ogen en oren stonden wijd open om niets te missen. Het is een heel spektakel als de vogels over komen vliegen. Hun geluid grus-grus is van verre al te horen.