Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oud en Nieuw

Berlijn,
Duitsland


De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is een beroemde kerk in Berlijn, die in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement zwaar werd beschadigd. De oorspronkelijke kerk werd tussen 1891 en 1895 gebouwd en was een symbool van Pruisen. Het ontwerp kwam van architect Franz Schwechten, de opdracht kwam van keizer Wilhelm II. De kerk moest een herinnering zijn aan diens grootvader keizer Wilhelm I. Schwechten tekende een kerk in neo-romaanse stijl, waarbij de Romaanse stijl als basis diende. Voor een protestantse kerk was het een ongewoon rijkelijk versierd bouwwerk. Een grote mozaïek die de geschiedenis van Pruisen uitbeeldt, sierde het interieur van de kerk.

Op 18 november 1943 schoot de kerk in brand nadat het getroffen werd door een geallieerd bombardement. Enkel een deel van de westelijke toren bleef overeind staan.

Na de oorlog kreeg architect Egon Eiermann in maart 1957 de opdracht de ruïnes te herbouwen. Hij wilde de restanten volledig afbreken, maar dit stuitte op veel verzet. Als compromis werd de ruïne hersteld en tot monument verklaard. Daarnaast werd een achthoekige nieuwe kerkzaal gebouwd, net als een zeer opvallende achthoekige nieuwe klokkentoren. De kerkzaal heeft in de acht muren circa 20.000 ramen van gebrandschilderd, blauwkleurige glas. De opvallende kerk is tegenwoordig een symbool voor de vrede. Hij staat aan de Breitscheidplatz, in het centrum van het voormalige West Berlijn. Een derde gebouw, kleiner en rechthoekig, maakt ook nog deel uit van de nieuwe kerk.

De resterende westelijke toren van de vernielde kerk doet nu dienst als gedenkzaal. Hier wordt de geschiedenis van de kerk gedocumenteerd en vindt men verscheidene originele objecten van in de kerk terug evenals foto’s van voor en na het bombardement. Een deel van het mozaïek dat de brand overleefde is ook zichtbaar.

Door de Berlijners zelf wordt de combinatie van ruïne en nieuwbouw soms oneerbiedig "poederdoos en lippenstift" genoemd. De toren van het oude deel staat ook wel bekend als "de holle kies" (der hohle Zahn).


(bronnen: http://www.droomplekken.nl/europa/duitsland/berlijn, http://www.stadsverkenner.com/berlijn & Wikipedia)