Zo drink je bier zoals bier bedoeld is image
Lkoedam

Zo drink je bier zoals bier bedoeld is

Waar drink je in Beieren, het walhalla voor liefhebbers van het vloeibare goud, het beste bier? En op welk bierfestival in de Duitse deelstaat verzuip je (nog) niet in de mensen?

In het het Paulaner Bräuhaus kun je genieten van het beste bier van München. Foto: Michael Dehaspe
In het het Paulaner Bräuhaus kun je genieten van het beste bier van München. Foto: Michael Dehaspe (© Columbus Travel 2015)


Een van de favoriete bezigheden van de mens is, gemeten naar tijd en investering, het drinken van bier. In het Duitse Beieren is dat niet anders, en zoals alles in Beieren wordt het drinken van bier zeer serieus genomen. Zulks blijkt onder meer uit aanwezigheid van even veel micro- als exportbrouwerijen, alsook uit de dik gezaaide aanwezigheid van biertuinen en bierhallen. Kwestie is nu: in welke gelegenheid laaft men zich het best aan het lokale pils?Beste brouwerij van MünchenEr zijn vele, vele bierhallen in München, variërend van gezellig tot kil, van authentiek tot commercieel en van oeroud tot gloednieuw. Nu zou men kunnen denken dat die eerste kwalificaties (gezellig, authentiek, oeroud) een winnende bierhal op zouden leveren. Maar het Paulaner Bräuhaus – het walhalla, de offerplaats, ja, het altaar van het bier – bestaat pas sinds 1989, is immens groot en zo gezellig als een sportfondsenbad in een middelgrote Bulgaarse stad anno 1976. Daar staat de kwaliteit van het bier tegenover, en ook even eenvoudige als voedzame en ronduit laag geprijsde Duitse delicatessen zoals Rinderkraftbrühe (runderbouillon), Schweinshaxe (varkensschenkel), en Riesenschnitzel mit Pommes.Bierfestivals voor insidersVan de bierfestivals van Beieren is het Oktoberfest in München het meest bekende/beruchte, maar leuker want authentieker en minder massaal zijn het Volksfest en het Erlanger Bergkirchweih bij de noordelijke stad Nürnberg (12-23 mei 2016) en de Barthelmarkt in het dorpje Oberstimm (26-29 augustus 2016). De laatste is een van de oudste traditionele volksfeesten van Beieren, met een grote paardenmarkt en biertenten die al voor zes uur ’s ochtends opengaan.Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)