Zuid Jutland

'425603' door RGeerdink '425603' door RGeerdink

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Gele haarkwal

RGeerdink

Deze gele haarkwal (tenminste ik denk dat dit een gele haarkwal is) kwam ik tegen in de haven van Sonderborg in Denemarken. Sonderborg is een alleraardigst stadje met een prachtige haven, een museum in een molen (Dybbøl Mølle), het Augustenborg Slot dat is gelegen in de baai en werd gebouwd in 1770 en niet te vergeten het Sønderborg Slot dat werd gebouwd in de 12e eeuw. Het Gråsten Slot is ligt vlakbij Sonderborg in bijzonder mooie natuur en wordt omgeven door een mooie slottuin, de Zuid-Jutse bossen en meren. Het mooie, witte slot stamt uit 1759 en wordt door Koningin Margrethe en Prins Henrik enkele weken per jaar bewoond. De gele haarkwal (Cyanea capillata) is de grootste kwallensoort ter wereld met een doorsnee van het lichaam tot 2,5 meter. Er zijn veel (meer dan 150) tentakels, ze zijn meterslang, en vaak zitten ze in 8 slordige groepen. Ze steken behoorlijk! Deze kwal komt alleen in koude zeeën voor. Kwallen bestaan voor meer dan 95 procent uit water.

'493096' door chateau '493096' door chateau

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Survival of the...FAT

chateau

Vlak bij de haven in Ringkobing staat een bijzonder standbeeld van de hand van Jens Galshiot. Een uitgehongerde jongen torst een zwaarlijvige vrouw. Dit beeld is een boodschap aan de rijken van deze wereld. Het is gericht op de zwaarlijvigheid van de mensen uit de westerse wereld, terwijl in de derde wereld veel mensen verhongeren. De vrouw houdt een weegschaal als een symbool van rechtvaardigheid, maar haar ogen zijn gesloten om te laten zien dat recht ontaardt in eigengerechtigheid. Gezien tijdens een fietstocht in en rond Ringkobing.

'339490' door corriedewinter '339490' door corriedewinter

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Marbelous wood

corriedewinter

In Kolding ligt het laatste koninklijk kasteel in Jutland: het Koldinghus. Het is gebouwd in de 13de eeuw en heeft dienst gedaan als fort, koninklijk kasteel en zetel voor de lokale vertegenwoordiger van de Deense regering. (zie mijn foto Cloud in Kolding) Het kasteel heeft permanente exposities, er zijn veel activiteiten voor kinderen in de vakanties en er is de Biennale Kunsthandverk, waarvan je hier een werk ziet. Deze gemarmerde vloer is ontworpen door de Deense kunstenares Pernille Snedker Hansen. Ze gebruikt een oude techniek, het marmeren. Marmer is een kostbare bouwsteen. Daarom werd vroeger wel eens een namaakmarmerpatroon aangebracht op hout. Het is heel bijzonder dat zij hier grenenhout heeft gebruikt. Dit is moeilijk te beweken omdat het zacht is, waardoor de kleuren snel uitvloeien. Ze kreeg dan ook een terechte eervolle vermelding. Het leuke is, dat sommige muren in het Kasteel ook gemarmerd zijn. Meer zien over het marmerproces? http://www.snedkerstudio.dk/filter/about-snedker%C2%B0studio#1507295/About-snedker-studio

'336228' door corriedewinter '336228' door corriedewinter

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Leren jongleren in...

corriedewinter

In Kolding ligt het laatste koninklijk kasteel in Jutland: het Koldinghus. Het is gebouwd in de 13de eeuw en heeft dienst gedaan als fort en koninklijk kasteel. Het is na een grote brand in 1808 waarbij slechts een ruïne overbleef, gerestaureerd door aan binnen en buitenkant om en naast de oude muren nieuwe te bouwen. Tegenwoordig dient het Koldinghus als museum en zijn er diverse tentoonstellingen naast de vaste collectie. In de schoolvakanties wordt het kasteel omgetoverd in een middeleeuws kasteel. De kinderen, die zich mogen verkleden en volwassenen kunnen aan allerlei activiteiten meedoen, zoals boogschieten, jongleren, muziek maken, vissen in de slotvijver. Hier zie je een gedeelte van de ontvangstzaal, waar de vaste jongleurs een demonstratie met draaiende schotels geven (linksboven). Voor extra info: zie mijn andere foto's van Koldinghus.

'336151' door corriedewinter '336151' door corriedewinter

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Cloud in Kolding

corriedewinter

In Kolding ligt het laatste koninklijk kasteel in Jutland: het Koldinghus. Het is gebouwd in de 13de eeuw en heeft dienst gedaan als fort, koninklijk kasteel en zetel voor de lokale vertegenwoordiger van de Deense regering. Er zijn diverse branden geweest, waarbij de brand van 1808 het kasteel bijna totaal verwoestte. Alleen de muren en een halve toren stonden nog overeind. Het paleis is hersteld door om de oorspronkelijke ruïne binnen en buiten een versteviging te zetten: Buiten via bakstenen en metselwerk, binnen door stalen en houten constructies, waarbij je via loopbruggen de oorspronkelijke ruïne kan bezichtigen. Hier zie je vanaf de bovenste loopbrug de oorspronkelijke steunberen. Op de voorgrond is een kunstwerk “Cloud”te zien van de Deense keramiste Bente Skjottgard. Het is een inzending voor de Biennale voor Kunsthadvaerk og Design 2011. Het intrigerende werk is genomineerd voor de keramiekprijs. Het bestaat uit klei en glas,moeilijk te combineren materialen. De expositie sluit op 30 oktober De tentoonstelling maakt dan plaats voor een nieuwe expositie. Voor meer info: zie mijn tip over het Koldinghus en de website: Biennalen2011dk

'371550' door adelheid '371550' door adelheid

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Trapgevel

adelheid

Een typisch Deens kerkje. Er schijnen nog ruim 1000 kerken van dit soort in Denemarken te staan. Vaak staan ze niet in het centrum van een dorp of stad, maar juist midden in het groen, wat ze dan ook leuk maakt om te fotograferen.

'221817' door AndreHoekstra '221817' door AndreHoekstra

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Haven in Aabenraa

AndreHoekstra

Vlak na een onweersbui werd de lucht zodanig mooi licht dat deze foto vanuit de kuip gewoon genomen moest worden. Zelfs op een slecht weer dag is de omgeving dan prachtig om van te genieten.

'445153' door JurjenENJOY '445153' door JurjenENJOY

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Namibië? Sahara?

JurjenENJOY

Op het Deense waddeneiland Rømø mag je met je auto op het strand. Ik had het geluk deze "go to africa"auto voor ons reed, wat in combinatie met het brede zandstrand mij een prachtig saharaplaatje opleverde.

'421249' door SuuSje82 '421249' door SuuSje82

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Weg naar eiland Romo

SuuSje82

Het eiland Romo (met streepjes door de O's) ligt voor de westkust van Denemarken, niet zo ver van de grens met Duitsland. Het is onderdeel van Nationaal park Vadehavet. Je kunt op het eiland komen door een een weg vergelijkbaar met de afsluitdijk. Ik vind dat ritje al mooi, een heerlijk vrij gevoel en het levert ook nog een mooi plaatje op, ook al is de natuur nu een keer niet het onderwerp.

'327504' door Marjolijn2307 '327504' door Marjolijn2307

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Prachtige...zonsonder

Marjolijn2307

Na 6 uur rijden kwamen we aan op de camping van Fynshav, een kleine, nette camping gelegen aan de Lillebelt. In de verte zien we Funen, dat niet heel ver van ons vandaan lijkt te liggen. Na de tenten neer te hebben gezet en onze eerste maaltijd te hebben gekookt gaan we de kustlijn verkennen. De zon gaat langzaam onder en we genieten volop.

'380150' door morealin13 '380150' door morealin13

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Ærøskøbing,...Denemar

morealin13

De eisen van de moderne wereld werd vaak lastig voor de karakter van de middeleeuwse steden door Denemarken (en het rest van Europa). Gelukkig dat Ærøskøbing, hoofdstad van Ærø (6698 inwoners), was geen belangrijke stad in 20e eeuw Denemarken, en het werd van een moderne makeover gespaard. Die foto werd in de zon na een regenbui gemaakt, dat geeft het een bijzonder en prachtige licht en kleur.

'336065' door corriedewinter '336065' door corriedewinter

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Uit een schilderij...

corriedewinter

In Kolding ligt het laatste koninklijk kasteel in Jutland: het Koldinghus. Het is gebouwd in de 13de eeuw en heeft dienst gedaan als fort, koninklijk kasteel en zetel voor de lokale vertegenwoordiger van de Deense regering. Tegenwoordig dient het Koldinghus als museum en zijn er diverse tentoonstellingen naast de vaste collectie. In de schoolvakanties wordt het kasteel omgetoverd in een middeleeuws kasteel. De kinderen, die zich mogen verkleden, en volwassenen kunnen aan allerlei activiteiten meedoen, zoals boogschieten, jongleren, muziek maken, vissen in de slotvijver. Dit meisje ziet er wel heel mooi uit. Ze lijkt op een van de prinsesjes, waarvan het schilderij in een vroegere speelkamer te zien is. Straks gaat ze op de binnenplaats wandelen met haar vriendinnetje. Voor meer informatie: zie mijn tip.

'346944' door Hermine '346944' door Hermine

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Wolkenlucht

Hermine

Dit is het strand bij Broager op het schiereiland Sundeved. Een prachtige tocht langs het Grenadierspad en vervolgens een wandeling onderaan de hoge kust leverde deze foto op.

'478969' door corriedewinter '478969' door corriedewinter

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Koldinghus, een ...sp

corriedewinter

In Kolding ligt het laatste koninklijk kasteel in Jutland: het Koldinghus. Het is gebouwd in de 13de eeuw en heeft dienst gedaan als fort, koninklijk kasteel en zetel voor de lokale vertegenwoordiger van de Deense regering. Het Koldinghus ligt aan deSlotsø (Slotvijver) in het centrum van de stad. Vanaf de grote ( gedeeltelijk gratis) parkeerplaats is het vijf minuten lopen. In het huis zijn diverse branden geweest, waarbij de brand van 1808 het kasteel bijna totaal verwoestte. Alleen de muren en een halve toren stonden nog overeind. De ruïne trok vooral de aandacht van artiesten en dichters die het Koldinghus vele malen vereeuwigden. Het paleis is hersteld door om de oorspronkelijke ruïne binnen en buiten een versteviging te maken: Buiten met bakstenen en metselwerk, binnen met stalen en houten constructies. Via loopbruggen is de oorspronkelijke ruïne goed te bezichtigen en vanaf de torens heb je een schitterend uitzicht over Kolding en de Koldingfjord. Je ziet zelfs een Nederlands aandoende molen! Tegenwoordig dient het Koldinghus als museum en zijn er diverse tentoonstellingen naast de vaste collectie. Wij bezochten de net geopende kindertentoonstelling over de schrijver en tekenaar Ole Lund Kirkegaard. De kinderen kunnen zich vermaken in de huisjes van de figuren uit zijn boeken, zoals Pudding Tarzan en Lutje Giel. In de schoolvakanties wordt het kasteel omgetoverd in een middeleeuws kasteel. De kinderen (eventueel verkleed) en volwassenen kunnen aan allerlei activiteiten meedoen, zoals boogschieten, jongleren, muziek maken, vissen in de slotvijver. Openingstijden: Dagelijks van 10 tot 17:00 uur. Kinderen van 0-17 jaar gratis, volwassenen DK 70,= Extra tips: Het stadje Kolding ligt ongeveer 40 kilometer van Billund (Legoland, dus een bezoek vanuit standplaats Kolding (campings aan het water) is goed te doen. Het eiland Funen bereik je over de brug bij Middelfart. De hoofdstad Odense heeft een prachtig openluchtmuseum.

'221818' door AndreHoekstra '221818' door AndreHoekstra

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Haven in Aabenraa

AndreHoekstra

Wanneer je slecht weer treft hoeft het niet altijd vervelend te zijn. Om dan mooie foto's te kunnen maken vanwege de lichtval is dan een uitdaging. Het spel van lichtval en weerkaatsing kan prachtige effecten opleveren.

'221836' door AndreHoekstra '221836' door AndreHoekstra

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Kwallen eten ook rijs

AndreHoekstra

Na de rijstmaaltijd zagen wij bij het opruimen kwallen rond de boot. Met het uitkloppen van het tafellaken bleken zij echter ook rijstkorrels te lusten. Omdat het water zo donker was viel de belichting mooi op de kwal en de rijst. Dit is genomen in de haven van Aabenraa.

'835229' door Sandral '835229' door Sandral

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Weiss' Stue in Ribe

Sandral

Er is werkelijk niets recht aan en in dit restaurant/hotel 'Weíss' Stue aan de Torvet 2 in Ribe. Dit uit rond 1600 overgebleven pandje zit op de hoek van het marktplein en de oude hoofdstraat. Wij hebben er alleen koffie met appelgebak op, maar hebben onze ogen uitgekeken naar het nauwelijks veranderde interieur van 1702. Caissonplafonds, houten lambrizeringen, een Friese staande klok en Hollandse tegelwanden. In dit 'museum' gaat je honderden jaren terug in de tijd en is 1 van de dingen die je niet moet overslaan in dit mooie stadje.