Zuid Jutland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koldinghus, een speels museum

Zuid Jutland,
Denemarken


In Kolding ligt het laatste koninklijk kasteel in Jutland: het Koldinghus. Het is gebouwd in de 13de eeuw en heeft dienst gedaan als fort, koninklijk kasteel en zetel voor de lokale vertegenwoordiger van de Deense regering.
Het Koldinghus ligt aan deSlotsø (Slotvijver) in het centrum van de stad. Vanaf de grote ( gedeeltelijk gratis) parkeerplaats is het vijf minuten lopen.
In het huis zijn diverse branden geweest, waarbij de brand van 1808 het kasteel bijna totaal verwoestte. Alleen de muren en een halve toren stonden nog overeind. De ruïne trok vooral de aandacht van artiesten en dichters die het Koldinghus vele malen vereeuwigden.

Het paleis is hersteld door om de oorspronkelijke ruïne binnen en buiten een versteviging te maken: Buiten met bakstenen en metselwerk, binnen met stalen en houten constructies.
Via loopbruggen is de oorspronkelijke ruïne goed te bezichtigen en vanaf de torens heb je een schitterend uitzicht over Kolding en de Koldingfjord. Je ziet zelfs een Nederlands aandoende molen!

Tegenwoordig dient het Koldinghus als museum en zijn er diverse tentoonstellingen naast de vaste collectie.
Wij bezochten de net geopende kindertentoonstelling over de schrijver en tekenaar Ole Lund Kirkegaard. De kinderen kunnen zich vermaken in de huisjes van de figuren uit zijn boeken, zoals Pudding Tarzan en Lutje Giel.

In de schoolvakanties wordt het kasteel omgetoverd in een middeleeuws kasteel. De kinderen (eventueel verkleed) en volwassenen kunnen aan allerlei activiteiten meedoen, zoals boogschieten, jongleren, muziek maken, vissen in de slotvijver.

Openingstijden:
Dagelijks van 10 tot 17:00 uur. Kinderen van 0-17 jaar gratis, volwassenen DK 70,=

Extra tips: Het stadje Kolding ligt ongeveer 40 kilometer van Billund (Legoland, dus een bezoek vanuit standplaats Kolding (campings aan het water) is goed te doen.

Het eiland Funen bereik je over de brug bij Middelfart. De hoofdstad Odense heeft een prachtig openluchtmuseum.