Seeland

'458002' door hillebrand '458002' door hillebrand

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Rågeleje strand

hillebrand

Ik heb het afgelopen jaar weer veel gereisd. Van Zuid Afrika naar Roemenië en van Noorwegen naar Maleisië. Allemaal prachtig. De afgelopen weken hebben we de kerst gevierd in Denemarken. Voor ons is dat altijd weer een soort van thuiskomen. Dit keer zijn we een week in Rågeleje geweest (3 kwartier boven Kopenhagen). De omgeving is bosrijk, heuvelachtig en ligt direct aan het strand. Daar is deze foto ook gemaakt. Het vroor die dag een paar graden en aan het einde van de dag hadden we een mooie zonsondergang. Prima omstandigheden om lekker naar buiten te gaan. Fijne jaarwisseling allemaal! Grt. Hillebrand

'487375' door jss '487375' door jss

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Rondje Øresund

jss

Ik woon ondertussen bijna twee jaar in Denemarken en heb in die tijd nog schandalig weinig de toerist uitgehangen. Eén van de uitstapjes die ik wél gemaakt heb, kost dan ook weinig tijd en moeite. Een aanrader voor iedereen die vanuit Kopenhagen nog wat meer van zowel Denemarken als Zweden wil zien: een rondje Øresund. De Øresund- (op z’n Deens) of Öresund- (op z’n Zweeds) regio is een - al komt het by far niet in de buurt van de Randstad - grootstedelijk gebied verspreid over Denemarken en Zweden. De Øresund (of Sont in het Nederlands) is het kanaal dat het Deense eiland Sjælland (Seeland) van het Zweedse Skåne scheidt. Langs de Sont liggen naast Kopenhagen (naar mijn idee sowieso een must!) verschillende steden die een bezoek waard zijn. Zowel het Zweedse Malmö en Helsingborg als het Deense Helsingør hebben een leuk historisch centrum, en alle drie een even mooi, weids uitzicht over het water. Op de foto is slot Kronborg te zien, gelegen op een landtong ten oosten van het stadje Helsingør. Helsingør is een klein, schattig stadje met een leuk oud centrum. Het ligt op niet meer dan vier kilometer afstand van het Zweedse Helsingborg, waar ook een fort gebouwd is. Vroeger moesten hier alle boten die dit strategische punt passeerden tol betalen. Een idee dat Denemarken veel geld heeft opgeleverd. Voor een bezoek aan het kasteel is alles op http://www.kronborg.dk/ te vinden. Maar naast een bezoek aan het kasteel is het ook zeker de moeite waard om een wandeling om het bouwwerk heen te maken. Hier heb je geen entreeticket voor nodig en het biedt een prachtig uitzicht op zowel Helsingør zelf, als op het stadje Helsingborg aan de andere kant van het water. Het leuke is dat de vier steden rond de Sont goed met elkaar verbonden zijn door middel van de Øresundstog - een trein die de hele route afgelegd, aangevuld met een ferry tussen de steden Helsingør en Helsingborg. Gezien de relatief kleine afstanden krijg je op deze manier snel een leuk beeld van zowel het Deense als Zweedse landschap langs de Sont. Ter voorbeeld voor een inschatting van afstanden en reistijden: de trein vanuit het centrum van Kopenhagen naar het Zweedse Helsingborg - de verste afstand binnen het rondje - doet zowel via Helsingør als via Malmö in totaal 1,5 uur over een enkele reis. Meer informatie en treintijden zijn de vinden op rejseplanen.dk, de Deense versie van 9292ov.nl. Voor wie meer tijd heeft is het ook absoluut een aanrader om deze route met de fiets af te leggen. Een leuk gebied om meer te ontdekken over twee landen en vier verschillende steden!

'423102' door Fransvdg '423102' door Fransvdg

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Slot Frederiksborg

Fransvdg

Als je van geschiedenis houdt, dan zit je in Denemarken goed. Dit is Slot Frederiksborg, in de Deense stad Hillerød in het noorden van het eiland Seeland. Het slot is gebouwd in de jaren 1600-1620 in Hollandse renaissancestijl. In 1560 werd door koning Frederik II het eerste deel van het slot gebouwd, maar dat werd door zijn zoon Christiaan IV gesloopt. Hij begon in 1600 aan de bouw van een nieuw slot, dat 20 jaar later klaar was. (Met dank aan Wikipedia.) Dit is een gescande dia.

'280701' door Giberski '280701' door Giberski

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

De Oresundbrug tussen

Giberski

Op deze foto zie je de brug tussen Denemarken en Zweden, de Oresundbrug. De foto is genomen vanaf de rechtsdraaiende toren, de Vor Frelsers Kirke.

'301662' door anna maria '301662' door anna maria

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Kasteel Kronborg

anna maria

De fietsers doen me aan vroeger denken,voorop op de stang van de fiets! Ze fietsen bij kasteel Kronborg, gelegen bij Helsingor op het eiland Seeland. De bouw werd begonnen in het jaar 1574, het stamt voornamelijk uit de Renaissance. het ligt erg strategisch, op een landtong waar de Sont het smalst is, Zweden is maar 4 km verwijderd! Shakespeare"s Hamlet speelde zich hier af, toen heette het kasteel Elsinore. Het toneelstuk wordt regelmatig opgevoerd op de binnenplaats, de wallen en andere locaties in het kasteel.

'136906' door anna maria '136906' door anna maria

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Louisiana

anna maria

Louisiana is het belangrijkste museum voor moderne kunst in Denemarken. Het wordt omringd door haar eigen beeldentuin, direct gelegen aan de oevers van de Sont.Genomen op een herfstige namiddag in november, met een prachtige zonsondergang!

'128854' door Rikytb '128854' door Rikytb

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Vikinggraven

Rikytb

Bij Gammel Lejre, uit de 10e eeuw

'337188' door corriedewinter '337188' door corriedewinter

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Our house is a very..

corriedewinter

Dit huis in Gammel Lejre heeft heel wat meegemaakt. Het is heerlijk om een paar dagen in dit historische plaatsje te logeren (zie tip). Het voelt ongeveer zo: I'll light the fire You put the flowers in the vase That you bought today Staring at the fire For hours and hours While I listen to you Play your love songs All night long for me Only for me Our house is a very, very fine house With two cats in the yard Life used to be so hard Now everything is easy 'Cause of you http://www.youtube.com/watch?v=Mst5ln5AAqI Crosby, Stills & Nash

'430396' door markmywords '430396' door markmywords

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Kustlijn boven...Kope

markmywords

Het voordeel van alleen reizen is de volledige vrijheid: Ik kreeg van mijn couchsurf adres een pas waarmee ik gratis bij musea naar binnen kon (Ik sliep bij een Belgische student in Kopenhagen die korte tijd daarna weer naar huis zou gaan). Toevallig was er net een expositie van Andy Warhol in het Lousiana museum in Humblebaek. Dit lag zo'n 32 km boven Kopenhagen. Treinreizen zijn duur in Denemarken en aangezien ik aan het budget reizen was besloot ik op mijn gehuurde fiets te gaan. 32km, Grotendeels langs de kustlijn van Denemarken. Het museum, het huren van een fiets in Kopenhagen, en deze fietstocht, kan ik jullie allemaal zwaar aanraden! Deze foto is in januari 2013 gemaakt.

'328868' door awesomemore '328868' door awesomemore

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Spiegelboot

awesomemore

Een blik op een spiegelglad Lammefjord vanuit de achtertuin van Thorkils buitenpaleis (zie tips). Er valt verder weinig over te zeggen, behalve dat het een mooi gezicht was.....

'306357' door anna maria '306357' door anna maria

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Fietser in Helsingor

anna maria

Dit is het kleurrijke stadje Helsingor, in het vroege voorjaar. Hier vertrekt de veerboot naar het Zweedse Helsingborg, dat maar 4 km verwijderd is. De zon is al krachtig, en de boompjes en de fietser werpen hun schaduw over het linkerhuis. Verder is er niemand op straat, alleen deze eenzame fietser!

'329408' door awesomemore '329408' door awesomemore

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Lammefjord

awesomemore

De zon gaat onder in het Lammefjord bij Kisserup, een kleine 70 kilometer ten westen van Kopenhagen. De stralen die uit de wolken leken te schieten maakten de zonsondergang extra intens.

'139104' door anna maria '139104' door anna maria

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Henry Moore

anna maria

Een beeld van Henry Moore in de beeldentuin van Louisiana, het belangrijkste museum voor moderne kunst in Denemarken.De zon gaat prachtig onder over de Sont, aan de overkant ligt Zweden.Het museum heeft niets te maken met de Amerikaanse staat, maar is vernoemd naar de echtgenotes van de eerste eigenaar, die alledrie Louisa heetten. Een bezoek waard! (zie mijn tip hierover)

'364692' door pkoelewijn '364692' door pkoelewijn

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Uitzicht op de Sont

pkoelewijn

Vanuit Slot Kronborg kijk je uit over de Sont, die hier slechts 4 kilometer breed is. Slot Kronborg staat in Helsingor- het Shakespeariaanse Elsinore. Jawel dit is het kasteel van Hamlet! Zie ook mijn tip.

'423008' door Fransvdg '423008' door Fransvdg

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

De postbode komt

Fransvdg

Dankzij mijn gescande dia's ben ik nu ook in staat om wat te laten zien uit landen waar ik al langer geleden geweest ben. Zoals hier bijvoorbeeld, een postbode in uniform bij de gekleurde huizen in een Deens dorp ten zuiden van Kopenhagen.

'366594' door pkoelewijn '366594' door pkoelewijn

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Decoratie

pkoelewijn

In de kapel van het slot Kronborg trof ik deze decoratie aan op de zijkant van een kerkbank. Bij nadere inspectie ontdekte ik nog meer van die bloterikken. De betekenis ontgaat mij helemaal; dit zijn toch geen engeltjes; hoewel?

'364784' door pkoelewijn '364784' door pkoelewijn

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Slot Kronborg

pkoelewijn

Slot Kronborg staat op een strategisch gelegen fortificatie aan de Sont in Helsingor. Het bevat onder andere een Maritiem Museum. Het ontleent zijn bekendheid aan het feit dat dit het kasteel van Shakespeare's Hamlet was . Helsingor is een leuk stadje dat op 1 uur afstand met de trein van Kopenhagen ligt. ( Zie mijn tip van gisteren).

'439367' door sollie72 '439367' door sollie72

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Donkere wolken op het

sollie72

Je hoeft niet altijd ver weg op reis om mooie natuur tegen te komen. Hier kwamen donkere wolken aanzetten op het strand van het eiland Møn.

'540235' door awesomemore '540235' door awesomemore

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Kisserup

awesomemore

Thorkil is architect. En Deen. Aan het Ljammeford bouwde hij een huis dat grenst aan het water. Als de zon zakt, kussen de golfjes de kust van Kisserup, het dorp waar Thorkils droom staat. Wie het wil huren kijkt op: https://www.fewo-direkt.de/ferienwohnung-ferienhaus/p754329

'330254' door awesomemore '330254' door awesomemore

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Balen

awesomemore

Onderweg naar ons huis in Kisserup kwamen we prachtige glooiende velden met als snoepgoed rondgestrooide ronde hooibalen tegen. Maar ja, niet stoppen want we zien er nog wel een paar zo. Niet dus, behalve dit veldje waar de boer ze net wat meer op 1 lijn had neergelegd. Balen.

'24276' door dibrial '24276' door dibrial

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

De Krijtrotsen op Møn

dibrial

Na een lange wandeling over de trappen een blik op deze schitterende krijtrotsen. De oorsprong van Denemarken

'329313' door awesomemore '329313' door awesomemore

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Landing

awesomemore

Zit je als mier lekker een beetje te chillen in een rozenbottelbloem, komt daar een zwaar bezakte bij aan die naast je landt en de boel eens flink onder de stuifmeel zet. 'Heb ik dat', denk je dan.

'250660' door Sharon81 '250660' door Sharon81

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

De haven in...

Sharon81

Deze foto heb ik gemaakt vlak voordat dit prachtige schip de haven van Vedbaek bereikte. Vedbeak is een klein kustplaatsje net boven Kopenhagen. Vanuit de haven heb je zicht op de Zweedse kust. Je komt hier via de prachtige kustroute die langs de Oresund baai loopt. In deze omgeving tref je schitterende buitenhuizen in een mooi heuvelachtig landschap aan.

'274606' door Bocaj '274606' door Bocaj

DenemarkenSeeland

DenemarkenSeeland

Grote Belt brug

Bocaj

Je kan sinds 10 jaar met de auto naar Zeden rijden en hoeft niet meer met de ferry. Komend vanuit Denemarken krijg je eerst de kleine Belt brug, dan de Grote belt brug en dan de Oresund brug. De Grote Belt brug bestaat uit 2 delen een hang brug deel waar de scheepvaart onderdoor kan en een boogbrug deel. Ter plaatse van de hangbrug gaat de trein door een tunnel.