Oost Jutland foto's & tips

'158030' door marion13 '158030' door marion13

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Typisch Deens!

marion13

Dit is typisch het Deense landschap zoals ik het mij herriner. Overal koren, hele gele velden vol.

'492954' door chateau '492954' door chateau

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Straatbeeld in...Ebel

chateau

Een fietstochtje door het pittoreske Ebeltoft in het oosten van Jutland voert over vele kinderkopjes waarmee de straten hier belegd zijn. Op deze manier krijg je een fraai beeld van dit oude handelsstadje uit de 18e en 19e eeuw. Vanuit de Ovre gade heb je een mooi uitzicht op de schilderachtige huisjes, waar momenteel de stokrozen in bloei aan het komen zijn. Op de achtergrond is het oude raadhuis zichtbaar dat dateert uit het jaar 1576. Het schijnt het kleinste raadhuis ter wereld te zijn.

'403172' door Regien '403172' door Regien

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Solitude

Regien

Met een stel fotografie-freaks spontaan afgereisd naar Aarhus voor een studio-workshop zocht ik regelmatig even de eenzaamheid van het platteland op. En dat is daar in ruime mate aanwezig! Overal waar je kijkt zijn graanvelden, tot ver voorbij de horizon. Die leegte met af en toe een verdwaalde boom, vind ik enorm gaaf!

'498863' door chateau '498863' door chateau

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Deense Fachbau

chateau

In de buurt van Lynderup in Jutland, temidden van groene weiden, vonden we tijdens een fietstocht de prachtige Herregaard van Lynderup. Het hoofdgebouw bestaat uit drie Renaissance-vleugels. Het oudste gedeelte dateert uit 1300. De noordelijke vleugel, gebouwd in vakwerk dateert uit 1700.

'493348' door chateau '493348' door chateau

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Wildemanskruid.

chateau

Wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris) is een vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De soort groeit op kalkhoudende graslanden, voornamelijk op Zuid-Europese hellingen. Tot 1968 groeide de plant in Nederland langs de Oude en Gelderse IJssel. Het wildemanskruid staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als in het wild niet meer aanwezig. De plant wordt in Nederland wel toegepast als sierplant. In België komt de plant voor in de vallei van de Viroin. Wij vonden deze nog bloeiende plant op de hellingen van Ulbjergs Klint aan het Limfjord in Denemarken. We waren net iets te laat. De meesten waren al uitgebloeid, anders hadden de tienduizenden plantjes voor een waar kleurentapijt gezorgd.

'500242' door chateau '500242' door chateau

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Slot Rosenholm

chateau

Rosenholm Slot is een kasteel in het Deense Hornslet dat dateert uit 1559. Vroeger werd het slot bewoond door de familie Rosenkrantz, een oude edele en van oorsprong Deense familie. Bij het slot ligt een park, het "Rosenholm Park". Dit park is vrij te bezichtigen.

'500048' door chateau '500048' door chateau

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Mollestien in Aarhus.

chateau

Mollestien is een straatje in het centrum van Aarhus. De bestrating bestaat uit kinderkopjes. Voor de huizen (wij waren er in mei), staan de stokrozen al klaar om weer een nieuw seizoen in te gaan. De meeste huizen dateren uit de 18e eeuw en stralen een antieke charme uit.

'90908' door hillebrand '90908' door hillebrand

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Kalo Slotsruin

hillebrand

Dit is een foto van een oude ruine, die alleen via een dam in het water te bereiken is. Het ligt namelijk op een soort schiereilandje. Bij hoog water kun jer niet komen.

'499857' door Sandral '499857' door Sandral

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Man van Tollund

Sandral

In het Silkeborg Museum is een bijzondere vondst tentoongesteld; de Tollundman. Een veenlijk dat in 1950 op het schiereiland Jutland gevonden is en dat uitzonderlijk goed bewaard gebleven is dankzij de zuurstofarme humuslaag die zich snel boven zijn graf vormde. Het lichaam is zo'n 2300-2400 jaar oud en helaas is alleen zijn hoofd met de leren muts en linkervoet goed bewaard gebleven. De rest is in minder goede staat. Zijn leeftijd wordt geschat tussen de 30-40, en waarschijnlijk is hij op rituele gronden opgehangen (het touw zit nog om zijn nek) aangezien hij duidelijk met zorg in de foetushouding in het veen is neergelegd en een serene uitdrukking op zijn gezicht heeft die je blijft verbazen..

'492830' door chateau '492830' door chateau

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Dorpsbeeld uit Skals

chateau

Als je in Denemarken fietst vallen meteen de rieten daken op de huizen op. Een mooi gezicht. Op de tocht van Ulbjerg naar Viborg passeer je het mooie dorpje Skals. Het heeft 1700 inwoners. Een opvallend beeld in dit dorpje is de witte kerktoren uit het jaar 1773. Het kerkhof dat eromheen ligt is perfect onderhouden.

'314212' door Mireille '314212' door Mireille

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Den Gamle By

Mireille

In Aarhus is deze oude open lucht museumstad uit te vinden met straten, binnenplaatsen, tuinen, huizen en werkplaatsen. "Den Gamle By" is gebouwd van bestaande huizen, die oorspronkelijk gebouwd zijn mid-1500s tot de late 1800s afkomstig uit 20 steden in Denemarken. In totaal staan er 75 gebouwen. Gisteren een tip geplaatst hierover voor meer uitleg over deze locatie. Aarhus ligt aan de oost kust van Duitsland, ongeveer mid Denemarken.

'413892' door Regien '413892' door Regien

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Slak

Regien

Deze slak schoot ik in omgeving Aarhus in Denemarken. Veel boerenland, weinig bebouwing en ook nauwelijks verkeer op de plattelandsweggetjes. Ik kon er dus op m'n gemak bij gaan liggen op straat, zonder risico te lopen overreden te worden. (Exif: f/5, sluitertijd 10/1600, iso 200, 55mm met de 17/55 2.8)

'326603' door AMostert '326603' door AMostert

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Oog in oog met een...

AMostert

Oog in oog met een Edelhert. Op de eerste dag van onze vakantie besloten we een stukje te gaan wandelen. nadat we een routekaart hadden gehaald bij de receptie van de camping zijn we op pad gegaan. Al snel kwamen we erachter dat hier herten rondliepen. onze wandeling werd een speurtocht naar hertjes en hebben er een aantal gespot, waaronder dit Edelhert. De reactie van zowel het hert als mijn vriend waren alsof ze allebei in de koplampen van een auto staarden en ik kon in die enkele seconden nog net op het knopje van de camera drukken :-)

'347403' door corriedewinter '347403' door corriedewinter

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Pudding Tarzan!

corriedewinter

In Kolding ligt het laatste koninklijk kasteel in Jutland: het Koldinghus. Het is gebouwd in de 13de eeuw en heeft dienst gedaan als fort, koninklijk kasteel en zetel voor de lokale vertegenwoordiger van de Deense regering. Tegenwoordig dient het Koldinghus als museum en zijn er diverse tentoonstellingen naast de vaste collectie. Wij bezochten de net geopende kindertentoonstelling over de schrijver en tekenaar Ole Lund Kirkegaard. De kinderen kunnen zich vermaken in de huisjes van de figuren uit zijn boeken, zoals Pudding Tarzan en Lutje Giel. In de boeken van Ole Lund Kirkegaard zetten kinderen (meestal jongens) hun rustige dorpje op stelten met hun kattenkwaad. De domme volwassenen hebben het nakijken. Soms zijn er andere, grotere kinderen die de hoofdpersonen dwarszitten. Hier zie je een Deens jongetje als Pudding Tarzan en de ‘recensie” van Lotte Het ging over een slap jongetje. Die werd gepest door een bende. Zijn papa wordt boos omdat hij te slap is. Op een dag komt hij een echte heks tegen. En die wenst dat hij een dag alles mag wensen . Als je meer wilt weten, lees dan het boek Pudding Tarzan.

'500000' door chateau '500000' door chateau

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Ben ik in beeld.

chateau

Het kapsel ziet er niet echt verzorgd uit van deze Schotse Hooglander. Ze zijn een algemene verschijning in de groene weilanden van Jutland. Dit runderras is geschikt om in natuurgebieden jaarrond als grote grazer te worden ingezet. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief.

'531808' door JSpauwen '531808' door JSpauwen

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Botanische tuin...Kol

JSpauwen

Op onze reis naar Noorwegen doorkruisten we met onze auto en caravan Denemarken. De eerste stop was het stadje Kolding aan de oostkust van Jutland. Het mooi gerestaureerde Koldinghuis en museum Trarholt zijn er bezienswaardigheden. We bezochten de Geografische Tuin, waar de plantensoorten geordend staan naar plaats van herkomst. Zo komt het mammoetblad oorspronkelijk uit de moerasbossen van Brazilië en ik heb ze ook op de rotsbodem bij de vulkaan Poas in Costa Rica gezien. Om een indruk te krijgen van de grote van de bladeren zit mijn vriend erbij. Op de volgende foto volgen nog meer details over het mammoetblad.

'206025' door grad81 '206025' door grad81

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Kust van Oost-Jutland

grad81

Een dagje op het strand met niet al te best weer kan af en toe best mooie foto's opleveren. Zeker met deze houten constructies in de zee. Ow ja, ik was weer voor de bui binnen!

'398475' door Regien '398475' door Regien

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Ladybug

Regien

Tarwevelden vallen natuurlijk ook in eigen land te fotograferen, echter dit plaatje schoot ik in omgeving Aarhus in Denemarken. Veel boerenland, weinig bebouwing en ook zeer weinig verkeer in de buurt. Toch prettig om geen bekenden tegen te komen als je ergens op je knieeën in het zand een gewas zit te 'aanbidden' met je camera. En die ene enkele Deense boer die voorbij komt rijden op z'n tractor, die kom je naderhand toch nooit meer tegen! Leuke bonus vind ik het lieveheersbeestje wat voor 'n beetje kleur zorgt op dit plaatje.

'268004' door Bocaj '268004' door Bocaj

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Boot op strand kleine

Bocaj

Tijdens een avondwandeling op het strand van de Kleine Belt bij de camping in Grønninghoved zag ik deze boot liggen met het blauwe touw en de drijgende lucht op de achtergrond.

'99020' door marcia '99020' door marcia

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Voetballen

marcia

Jongens aan het voetballen in de duinen. Op achtergrond masten van zeilboten in de haven.

'201423' door Stephan '201423' door Stephan

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Zonsondergang in...Sl

Stephan

Je hoeft helemaal niet ver van huis om mooie zonsondergangen te zien. Deze avond heb ik zeker een aantal uren doorgebracht op het strand om de zon onder te zien gaan, de kleuren waren prachtig.

'312300' door thijserman '312300' door thijserman

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Ondergaande zon in...

thijserman

Een half uur stond ik met mijn camera tot mijn nek in het koude water. Hopend op een steeds beter plaatje. Springend voor ieder golfje om mijn camera niet nat te laten worden. Om dan uiteindelijk meer dan tevreden met het resultaat te zijn.

'92404' door seayak '92404' door seayak

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Den Gamle By

seayak

Dit openlucht museum is meer dan de moeite waard om een keer te bezoeken, hier de oude Herberg

'92413' door seayak '92413' door seayak

DenemarkenOost Jutland

DenemarkenOost Jutland

Den Gamle By

seayak

De oude werf