Kopenhagen - Aanbellen bij de locals image
Lkoedam

Kopenhagen - Aanbellen bij de locals

Funky Vesterbro. Hoewel de wijk hip and happening is, is het verleden van Vesterbro -hoeren en junkies- nog steeds zichtbaar in het straatbeeld. Als je vanaf het station de Istedgade in loopt, stuit je op ‘tøpless’ bars en porno-winkels met meer ‘vlees’ in de etalage dan de gemiddelde slager. Loop dus lekker door en vervolg je weg op de Istedgade waar het sinds een paar jaar wemelt van de atelier-winkeltjes van jonge designers.Tekst Natascha van Aalst fotografie Sanja HarrisDeens DesignÅnna (36) woont in Vesterbro, achter haar winkel Don ya Doll.‘Hej da!’ Hoe is dat, wonen in Vesterbro?

Jij hebt je winkel Don y Doll op de Istedgade, wat verkoop je?

“Clubwear en clubtoys. En dat komt er eigenlijk op neer dat we alles verkopen dat wij mooi vinden; veel kleding maar ook sieraden en robotjes! We zijn negen jaar geleden begonnen als tweedehandskledingwinkel, toen een jaar als cadeautjeswinkel en daarna geëvolueerd tot Don y Doll.??Jullie verkopen alleen maar Scandinavische merken, waarom?

“Omdat er daarvan zoveel goeie zijn! Wij hebben zo’n 35 labels waar we mee werken, van ‘Ivana Helsinki’ uit Finland tot ‘Gentlemen with polaroids’ uit Denemarken. Dit wat ik aan heb is van de Zweedse Jenny Hellström. We kiezen alles zelf uit en mixen dure labels met betaalbare.??Waar ga je zelf shoppen in Kopenhagen?

“Nergens, ik háat winkelen! Mode selecteren voor de winkel kan ik goed, maar zelf ben ik helemaal niet zo modebewust. Thuis hang ik het liefst in een verwassen joggingbroek op de bank. En ga ik op stap of uit eten, dan trek ik in de winkel even snel wat van een hangertje.??Voor welk restaurant kom jij van je bank af dan?

“Voor Spicylicious; daar hebben ze goed heet Aziatisch eten. Lunchen doe ik graag in het gouden huisje daar rechts; Det Gule Hus. En in de zomer ga ik nadat de winkel sluit lekker naar het terras van Apropos, hier om de hoek."Vertel es, wanneer heb jij eigenlijk voor het laatst een voet buiten Vesterbro gezet?

"Haha, zo erg is het niet! Ik reis juist veel voor de shop; naar Zweden, naar Finland. Elke dag in de winkel staan, zou ik niet kunnen. Dat is vergelijkbaar met leven in een bubbel; het ‘echte leven’ trekt aan je voorbij langs de etalageruit.??Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.