Faeroer

'502005' door JaccoenLaurie '502005' door JaccoenLaurie

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Papegaaiduiker op...M

JaccoenLaurie

Op het puntje van het eiland Mykines leven ontelbaar veel papegaaiduikers. Op weg naar de kliffen zie je ze overal in het gras zitten. Na een paar uurtjes fotograferen in het gras wilden we het graag wat hogerop zoeken en besloten het te proberen tussen de rotsen. Dit is het resultaat.

'463188' door adelheid '463188' door adelheid

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Waterval in de...acht

adelheid

De Faeroer zijn heerlijke rustige eilanden in de Noordzee met een heel laag inwonertal. Mensen leven pal in de natuur, zoals dit huis met een waterval in de achtertuin.

'489233' door elinedg '489233' door elinedg

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Rotskliffen

elinedg

Persoonlijk vind ik de rotskliffen op de Faeroer heel bijzonder. De ruige uitstraling hebben de eilanden hieraan te danken en vele vogels verblijven er graag. Vestmanna op het eiland Streymoy is voor het vogelspotten een hele goede locatie. Ook de kliffen aan de oostkant van het eiland Mykines en de kliffen ten zuiden van het zuidereiland Suduroy zijn hiervoor zeer geschikte plaatsen.

'501583' door JaccoenLaurie '501583' door JaccoenLaurie

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Uitzicht op Gasadalur

JaccoenLaurie

Op het eiland Vágar ligt aan de westkant het dorpje Gásadalur. In 2012 woonden er 18 mensen en stonden meerdere huisjes leeg. Tot er 2004 een tunneltje met één rijstrook werd gemaakt, was Gásadalur moeilijk te bereiken. Het ligt namelijk tussen bergen die ruim 700 meter hoog zijn en nog best een stuk boven zeeniveau. Om deze reden kunnen boten niet aanmeren en is vissen alleen mogelijk vanaf het buurdorpje Bour. Voor de tunnel werd gebouwd, moest de postbode 3x per week via de bergen reizen om de post af te leveren. In 1940 werd een lange trap gebouwd tussen het dorpje en het strand. Deze foto is genomen vanaf de bovenkant van die trap. Vanaf daar is het uitzicht geweldig! Echt een aanrader.

'501927' door JaccoenLaurie '501927' door JaccoenLaurie

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Super waterval

JaccoenLaurie

Op het eiland Vágar ligt Sorvagsvatn, het grootste meer van de Faeröer eilanden. Helemaal aan het einde van het meer kun je zien hoe al het water tientallen meters naar beneden de zee in klettert. Vanaf het stadje Midvagur moet je ongeveer 1,5 uur lopen om aan de rand te komen. Het is een heerlijk rustige hike en je komt er niemand tegen!

'499750' door JaccoenLaurie '499750' door JaccoenLaurie

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Een waterval bij...Vi

JaccoenLaurie

Overal op de Faeröer eilanden zijn van dit soort prachtige watervallen te vinden. Tussen de felgele bloemetjes en stenen muurtjes liggen ze er schitterend bij.

'488393' door elinedg '488393' door elinedg

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Neem een...Helikopter

elinedg

Foto genomen tijdens de helikoptervlucht naar Mykines. In aanloop naar de landing vliegen de vele vogels -waar het eiland om bekend staat- op en krijg je een spectaculair beeld. De Deense overheid subsidieert de helikoptervluchten op de Faeroer Eilanden om de verbindingen tussen alle eilanden mogelijk te maken. Een helikoptervlucht kost tussen de 12 en 80 euro en is te boeken op Vágar Airport. Je mag maar één keer per dag een helikoptervlucht boeken. De terugreis kan zeer goed en goedkoop via boot of je neemt de helikopter een dag later terug.

'422251' door adelheid '422251' door adelheid

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Einde van de wereld

adelheid

Ik las dat Floortje Dessing in haar speurtocht naar mensen aan het einde van de wereld, deze week in de Faeroer komt. Ik heb al eerder beelden van deze prachtige eilanden hier geplaatst, maar een ding is zeker, waar je ook bent op deze eilanden - het is een eenzame plek om te wonen. Deze foto is van het kleine plaatsje Funningur, gelegen aan een mooie fjord.

'489006' door elinedg '489006' door elinedg

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

De eilanden rondrijde

elinedg

Wanneer je de Faeroer eilanden bezoekt is het aan te raden om een dag een auto te huren. De meeste eilanden zijn via bruggen en tunnels met elkaar verbonden en er zijn enkele goede bootverbindingen waarop de auto kan worden meegenomen. De eilanden zijn relatief klein dus je kan in één dag veel zien. Eigenlijk rij je continue langs de mooie kust. De wegen zijn uitstekend en rustig.

'374909' door adelheid '374909' door adelheid

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Voor de regen

adelheid

De Deense Faeroer eilanden liggen tussen Shteland en IJsland en zijn berucht om de vele regen die er valt. Dat heb ik ook meegemaakt. In de loop van 1 week 90% van de tijd regen, maar dan piept ineens de zon er even tussendoor en krijg je prachtige vergezichten. De eilanden hebben een oppervlak van zo'n 1400 km2, en net geen 50 000 bewoners. Ze zijn onderdeel van het Deense koninkrijk maar hebben sinds 1948 eigen bestuur (vrij naar wikipedia).

'488387' door elinedg '488387' door elinedg

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Vlakbij het vliegveld

elinedg

Het Leitisvatn meer op het eiland Vágar ligt naast het vliegveld. Wanneer je met de bus vanaf het vliegveld richting Tórshavn reist en de eerste uitstap neemt bij de Bonus supermarkt in Sandavágur (5 min bus of 20 min lopen) en links van het meer richting de kust loopt (3-4 km) krijg je dit fenomenale uitzicht op de zee en het meer. De klifkust die verder te zien is is prachtig en de vliegtuigen en helikopters stijgen en landen over het meer wat ook bijzonder is om te zien. Je hoeft niet bang te zijn voor druk luchtverkeer aangezien er maar een handjevol vluchten per week van en naar de Faeroer eilanden gaan.

'499973' door JaccoenLaurie '499973' door JaccoenLaurie

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Papegaaiduikers op...

JaccoenLaurie

Op het meest westelijke eiland van de Faeröer eilanden, Mykines, leven vlakbij het enige dorpje ontelbaar veel vogels, waaronder papegaaiduikers. Hier kwamen we ze voor het eerst tegen en we hebben genoten. Overal waar we keken liepen of vlogen ze rond. Na even rustig stil zitten kwamen ze heel dichtbij en dat leverde leuke foto's op.

'553661' door TravelGoom '553661' door TravelGoom

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Faeroer tussen 2...fj

TravelGoom

Klaksvik is de tweede stad (dorp) van de Faeroer eilanden. Ingeklemd tussen twee fjorden ligt ze voor de visserij op een ideale plek. Rondom Klaksvik loop je makkelijk de omliggende bergen in voor een heerlijk uitzicht. Als het weer op de Faeroer mee zit tenminste..

'553863' door TravelGoom '553863' door TravelGoom

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Faeroer, land in zich

TravelGoom

Het is midden in de nacht maar door het moment, half juni, niet volledig donker als de archipel van de Faeroer in zicht komt. Met de boot vanuit Denemarken op weg naar IJsland is het een driedaagse tussenstop. Vele blijven 's nachts op om de het moment van 'land in zicht' mee te maken.

'434787' door adelheid '434787' door adelheid

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Saksun

adelheid

Het dorpje Saksun is een van de pittoreske hoogtepunten van de Faer Oer eilanden. Het heeft meer weg van een openlucht museum dan van een dorp, maar er wonen toch nog enkele families. Ik heb er niemand gezien maar werd wel welkom geheten door een hele kudde schapen en enkele honden. Het water was ooit deel van een haven, maar door zandophoping is het nu gescheiden van de zee, en daardoor zijn ook veel mensen vertrokken.

'345140' door TravelGoom '345140' door TravelGoom

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Puffin-friends

TravelGoom

Twee puffins op een grasrandje hoog op de rotsen Mykines, een van de eilanden van de Faeröer. Alert maar dichtbij te benaderen. Mykines is een afgelegen eiland waar het stikt van de puffins.

'421378' door TravelGoom '421378' door TravelGoom

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Faroer Mikines kerk

TravelGoom

Het golfplaten kerkje van Mikines wordt met ca. 20 vaste bewoners op het afgelegen eiland maar weinig gebruikt. Bezoekers komen er voor de vogels (duizenden) en drinken hoogstens wat in het dorpje dat vaak in de mist is gehuld.

'345350' door TravelGoom '345350' door TravelGoom

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Faeroer Mountains

TravelGoom

Rondom de plaats Klaksvik kun je prachtig de hoogte in voor een uitzicht over de Faroerese fjorden. Zo heb je mooi uitzicht over de steile wanden (tot 800mtr) van het eiland Bordoy. Een prachtgebied om de afgelegen fjorden te ervaren. Vanuit het stadje, dat zelf ingeklemd licht tussen 2 fjorden, kun je vele wandelingen maken. Het is een beetje vergeten hoek op de Faeroer ondanks dat het de tweede plaats is van de eilandengroep.

'419609' door adelheid '419609' door adelheid

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Eilandleven

adelheid

De Faeröer is een prachtige, nog haast onontdekte eilandengroep. Er staan amper bomen en in de zomer komen er duizenden vogels nestelen. Het landschap met zijn hoge bergen en fjorden is erg indrukwekkend, en hier en daar vind je kleine, kleurrijke dorpjes. De eilanden horen bij Denemarken en ze hebben sinds 1948 zelfbestuur. Er wonen echter maar zo'n kleine 50 000 mensen, op een oppervlakte van 1400 km2 (Wikipedia). Je kunt er heen vliegen met de grootst klinkende lokale luchtvaartmaatschappij "Atlantic Airways", vanaf Kopenhagen.

'489009' door elinedg '489009' door elinedg

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Torshavn

elinedg

Torshavn is de hoofdstad van de Faeroer. Het is geen grote plaats, maar het is zeker een bezoekje waard. Vooral het oude gedeelte van de stad is erg leuk om te bezoeken en staat vol met schattige huisjes. Ookal zal je amper toeristen tegenkomen, zijn er wel veel leuke terrasjes en winkeltjes te vinden. Een goede plek om te vertoeven als het regent op de regenachtige Faeroer eilanden. Vanaf Torshavn kan je de boot naar Nólsoy nemen (ongeveer 15min varen). Vanaf het eiland heb je een mooi uitzicht op Torshavn en je kan er mooie wandelingen maken. Er zit een restaurantje aan het water waar je erg lekker kan eten, maar de openingstijden zijn wisselend dus zorg ervoor dat je de boot voor het avondeten terug kan nemen naar Torshavn.

'345918' door adelheid '345918' door adelheid

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Bøur op de Faeroer

adelheid

De Deense Faeroer eilanden staan bekend om hun slechte weer. Daar kreeg ik ook veel van te zien toen ik daar was. Maar op dit moment brak de lucht toch gedeeltelijk open zodat dit dorpje aan de zuidkust even in het zonlicht mocht baden.

'489352' door elinedg '489352' door elinedg

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Vágar

elinedg

Wanneer je per vliegtuig de Faeroer eilanden bezoekt kom je aan op het vliegveld gelegen op het eiland Vágar. Vanaf dit eiland gaan de meeste bezoekers richting Torshavn op het Streymoy eiland via de tunnel of per boot of helikopter richting het eiland Mykines. Het Vágar eiland zelf is ook absoluut de moeite waard om te bekijken. Vanaf dit eiland heb je de beste kansen om walvissen en grienden te zien zwemmen in de buurt van de kust. Let wel op, want in de zomer is dit ook het eiland waar de meeste grienden worden gevangen en geslacht aan de kust. De kans dat dit plaatsvindt is niet heel groot aangezien er al een aantal jaren vele aanhangers van seashepherd de bevolking probeert tegen te houden. De gemoederen kunnen hoog oplopen waarbij soms wegen afgesloten worden om de seashepherds te dwarsbomen en de Deense marine is continue in de baaien van de eilanden aanwezig. Als toerist krijg je hier dus wel het één en ander van mee. Wij verbleven in een hostel in Torshavn (het enige hostel op de eilanden) waar alle activisten ook verbleven. Het was een bijzondere ervaring om met deze mensen in contact te komen. De activisten werken in ploegendiensten en kunnen bij hun activiteiten zeer luid zijn, het brengt niet echt een vakantiesfeer met zich mee. Wees je hier dus van bewust als je in de zomer in een hostel op de Faeroer eilanden wilt verblijven.

'384188' door adelheid '384188' door adelheid

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Eenzaam

adelheid

Het moet wel heel eenzaam zijn om zo te wonen, op een ver eiland en dan nog zo'n kale plek. Met een verrekijker erbij zou ik kunnen zien of er inderdaad mensen in het huisje zitten. Deze foto is in het voorjaar genomen als de sneeuw net gesmolten is op de Faeroer, maar het gras nog geen gelegenheid heeft gehad om groen te worden.

'409029' door rietjebulthuis '409029' door rietjebulthuis

DenemarkenFaeroer

DenemarkenFaeroer

Faroer eiland

rietjebulthuis

Met de veerboot op weg naar IJsland maakten we een tussenstop van 3 dagen op de Faroer eilanden, middenin de Atlantische Oceaan. Deze eilandengroep is ruig en lieflijk tegelijk en het is een vogelparadijs. Het regent hier 300 dagen per jaar. Tussen de buien door kun je prachtige plaatjes schieten.