Trodosgebergte

'489676' door Suuzer '489676' door Suuzer

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Het Troödos gebergte

Suuzer

Uitzicht vanaf en op het Troödos gebergte, het Troödos gebergte beslaat ruimde helft van het westelijke deel van Cyprus. We zijn er naartoe gegaan met een klein groepje mensen in een klein busje, de gezellige chauffeur maakte de hele dag grapjes, liet ons veel zien en gaf goede uitleg over alles wat we tegen kwamen onderweg. Het gebied is prachtig met zijn dorpjes waar de tijd lijkt stilgestaan te hebben, kerken en kloosters (waaronder het beroemde Kykkosklooster), en een schitterende natuur met zijn pijnbomen en ruisende bergbeekjes. Je kunt er prachtige wandeltochten maken. De hoogste bergtop is de Olympos (1952 meter)

'408784' door silly '408784' door silly

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Kykkos-klooster...bin

silly

Het Kykkosklooster, eigenlijk het Iera Moni tis Panagio tou Kykko-klooster is een Cypriotisch-orthodox klooster op Cyprus. Het klooster ligt op 1318 meter hoogte in het Troodosgebergte. Het is via een bochtige weg te bereiken en is vrij toegankelijk en is vooral door de vele mozaïeken op de muren in trek bij toeristen. Ook is er in het klooster (tegen betaling) een museum te bezichtigen. Je mag er niet met blote armen en benen naar binnen. Er zijn doeken beschikbaar om deze om te doen, zodat je het klooster wel kunt bezichtigen.

'521410' door hestermaasdam '521410' door hestermaasdam

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Ik ga er voor zitten!

hestermaasdam

Phini is een dorpje in het Troödos gebergte. Deze vrouw had net een emmer water gevuld bij de pomp op het plein en ik vroeg of ik een foto mocht maken, ze gebaarde even te wachten. De emmer ging aan de kant er werd nog wat gefrunnikt aan de hoofddoek en ze ging zitten, ze was er klaar voor.

'489759' door Suuzer '489759' door Suuzer

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Heilige Maria

Suuzer

Dit is het prachtige plafond in het kerkje in Arsos, een mooi schilderachtige dorpje. In het kerkje kreeg ik van de koster, een ietwat te innige omhelzing, ik hou me maar voor dat hij een heilige Maria in me zag (ik was wel helemaal in het wit gekleed)....(of misschien had hij het wel al eerder gedaan, hij had nml een wond op zijn neus ;-) ) Vanuit Arsos kun je de wijndorpen van Lemesos en de archeologische opgravingen van Kourion langs de kust bezoeken. Je kunt wandelen in de bergen en genieten van de lekkernijen die in het dorp worden aangeboden.

'416339' door silly '416339' door silly

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Karakteristiek

silly

Lefkara is een dorpje in het Trodosgebergte bekend om zijn kantwerk.Volgens de legende ,bezocht Leonardo da Vinci het dorp in 1481, en kocht een kanten doek voor het belangrijkste altaar van de Duomo di Milano.Dit is de doorkijk vanuit het kleine Orthodoxe kerkje in het centrum.

'489711' door Suuzer '489711' door Suuzer

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Kykkos klooster

Suuzer

Tip! Maak een excursie door Troödosgebergte, je ziet prachtige stukken van de natuur en dat niet alleen, het is een hele culturele trip. Je bezoekt onder andere het Sinti klooster, het Kykkos klooster en het klooster van Agios Yiannis Lampadistis die staan op de werelderfgoedlijst van Unesco met hun schitterende muurschilderingen en mozaïken, daterende van de 12e tot de 16e eeuw. Je komt in verschillende dorpjes en brengt o.a. een bezoek aan de dorpjes Arsos en Foini, waar het pottenbakkers museum Pilavakis leuk is om te zien. Je gaat naar de Caledonische watervallen en de beroemde middeleeuwse Venetiaanse Tzelefos brug die stamt uit de 15e eeuw, midden in de prachtige natuur.

'505349' door Suuzer '505349' door Suuzer

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Cypriotische koffie

Suuzer

Tijdens onze excursie in een klein busje naar het Troodos gebergte, was Arsos het eerste dopje wat we aandeden, een erg schilderachtig leuk bergdorpje. Hier kregen we ons beloofde typisch Cypriotische ontbijtje, dat overigens erg lekker was, met een lekkere sterke koffie erbij. De dorpsbewoners, voornamelijk ouderen, zaten ook bij het dorpscafeetje aan de koffie. Cypriotische koffie wordt geserveerd in kleine kopjes, gewoonlijk met een glas koud water erbij. Het wordt gezet in kleine potjes die traditioneel uit koper worden vervaardigd, met grote handvatten, ze zijn breed van onder en lopen smal toe naar de boven, de “mbrikia”. De “mbrikia” wordt meestal verwarmd op een kachel. Tegen het kookpunt ontstaat er een laagje schuim. De koffie is klaar als het omhoog begint te komen. De koffie is sterk en wordt langzaam gedronken. De dikke laag op de bodem van het kopje drink je niet, die wordt alleen gebruikt door waarzeggers. Als de koffie op is, wordt het kopje omgedraaid op een klein bordje. In de patronen die ontstaan in de opgedroogde prut kunnen ze de toekomst lezen van de koffiedrinker. Dat is wat de waarzeggers zeggen....

'497489' door Suuzer '497489' door Suuzer

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Mooi Trodos!

Suuzer

Als je op Cyprus bent, mag je het Troödosgebergte niet missen,met zijn prachtige natuur, met de Caledonische watervallen en de beroemde middeleeuwse Venetiaanse Tzelefos brug die stamt uit de 15e eeuw en leuke dorpjes vooral de dorpjes Arsos en Foini, waar het pottenbakkers museum Pilavakis leuk is om te zien. en in het gebergte daar bevinden zich het Sinti klooster, het Kykkos klooster en het klooster van Agios Yiannis Lampadistis die staan op de werelderfgoedlijst van Unesco met hun schitterende muurschilderingen en mozaïken, daterende van de 12e tot de 16e eeuw. Dit kerkje stond ergens midden op een berg, een prachtig klein wit kerkje, wat van binnen nog mooier was!

'505578' door Suuzer '505578' door Suuzer

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Pottenbakkersmuseum..

Suuzer

In Foini, een dorpje bekend om zijn pottenbakkerskunst bevindt zich midden in het centrum een heel oud pottenbakkersmuseum. Het museum is opgericht door Theophanis Pilavakis. Het gebouw uit de 16e eeuw is altijd van zijn familie geweest, een hele lijn van pottenbakkers dus. Op de foto zie je iets van het museum,ik vond het erg leuk om te zien. En Dhr. Pilivakis geeft er enthousiast interessante uitleg bij. Ik moest zelfs in een pot kruipen, die werd gebruikt als een soort sauna voor zwangere vrouwen, door een kleine opening aan de voorkant kruip je erin, dat viel niet mee, eruit was nog lastiger, en dan ben ik nog behoorlijk lenig, ik zie daar nog geen zwangere vrouw in gaan... De foto ervan heb ik ook maar die mag ik helaas (gelukkig) niet plaatsen ;-)

'497204' door Jeanne '497204' door Jeanne

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Ongerept binnenland

Jeanne

Qua grootte is Cyprus het derde eiland in de Middellandse Zee. Het noordelijke deel is Turks, het zuidelijke deel is lid van de Europese Unie De cultuur op het eiland is rijk en veelzijdig, net als de culinaire kwaliteiten! Een zeer gastvrije bevolking, een eiland om van te genieten. Huur een auto en ontdek het ongerepte binnenland, de dorpjes en de mensen zijn zo puur!

'409951' door silly '409951' door silly

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Van boven en onderaf!

silly

Rijdend door het Trodosgebergte werden wij verrast met onverwachts bezoek...op onze autoruit sprong deze sprinkhaan ....hij bekeek ons van bovenaf en wij hem van onderaf ...:)

'506350' door Cobinho '506350' door Cobinho

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Mij ontgaat niets!

Cobinho

Ons dagtochtje door het Trodos-gebergte zit er bijna op. We hebben veel van het authentieke Cyprus gezien. We stoppen in het dorpje Omodhos. Het dorpje is bekend van een jaarlijks wijnfestival, maar ook van de smalle steegjes waar veel zelfgemaakt handwerk te koop wordt aangeboden. Het is een prachtig dorpje en inderdaad ademt dit één en al authenticiteit uit. Ik zie een oud vrouwtje zitten. Ze houdt alles in de gaten, er ontgaat haar niets, bijna niets halve dat yours truly haar op de plaat wilt gaan zetten! Ze neemt me mee, een paar decennia, terug in de tijd. Thuis bekijk ik de opname... en in kleur, nou nee. Zwart-wit ook niet, want dan vallen toch te veel dingetjes (in de achtergrond) weg. Sepia levert ook niet op wat ik er van had verwacht. Het is `jaren 60' geworden. Normaliter houd ik me niet zo bezig met bewerkingen, maar deze vroeg er om... toch?

'499819' door Suuzer '499819' door Suuzer

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Kippenbus

Suuzer

een kippenbus is een kleurrijke en versierde omvervormde bus die goederen en mensen vervoert tussen plaatsen in verschillende Latijns Amerikaanse landen, maar deze kwam ik tegen op Cyprus. In de Latijns Amerikaanse landen zijn het vaak afgedankte Noord-Amerikaanse schoolbussen die zijn geplaatst op vrachtwagenonderstelenl. Het woord "kippenbus" verwijst naar het feit dat de bussen vaak volgepakt zijn met passagiers zoals in een vrachtwagen die kippen vervoert, of naar het feit dat inwoners uit het gebied er af en toe ook levende dieren mee vervoeren, hier werd me het tweede verteld. De bus word bemand door 2 personen, een is de chauffeur en de ander is verantwoordelijk voor de passagiers en de bagage. Er wordt aan hem betaald voor de rit en plaatst de koffers, de producten en het vee op het dak.

'505502' door Suuzer '505502' door Suuzer

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Theophanis Pilavakis.

Suuzer

Met een minibus zijn we via kleine weggetjes, naar het westelijke gedeelte van het Troodosgebergte gereden. Langs prachtige landschappen op naar de toppen van het gebergte. In de pitoreske dorpjes Arsos en Salamiou zijn we gestopt om de dorpjes te bekijken en voor een typisch Cypryotisch ontbijt. Daarna zijn we verder gegaan door de bossen naar de Diarizos Vallei en de Venetiaanse Tzelefos-brug uit de 15e eeuw. Een prachtige bosrijke omgeving met bergbeekjes. En door naar het rijke en bekende 12e eeuwse Kykkosklooster. Het klooster herbergt een van de oudste en meest belangrijke iconen, geschilderd door St. Lukas. De kerk met al zijn goud en de icoon van de heilige Maria is erg indrukwekkend. We zijn geeindigd in Foini, een dorpje bekend om zijn pottenbakkerskunst. Hier hebben we een traditionele lunch gegeten en het pottenbakkersmuseum bezocht.Opgericht door Theophanis Pilavakis, een man uit Phini. Het museum is in een gebouw dat teruggaat tot de 16e eeuw in het centrum van het dorp. Op de foto zie je de Heer Pilavakis (geboren in 1924) met zijn boek, een echte charmeur...

'408249' door silly '408249' door silly

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Priester

silly

Wij reden door het prachtige Trodosgebergte op Cyprus en stopten in een klein dorpje, deze priester vertelde net een heel uitgebreid verhaal aan een dorpsbewoner en gebruikte veel gebarentaal, grappig hoe hij daar zat op zijn stoeltje in de zon.

'408762' door silly '408762' door silly

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Kykkos-klooster

silly

Het klooster van Kykkos, het rijkste en meest overdadige klooster van Cyprus, ligt in de regio van Marathasa. Het ligt op een bergtop, op een hoogte van 1318 m ten noordwesten van Troodos. Deze foto is genomen in een van de prachtige gangen.

'408640' door silly '408640' door silly

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Zorba

silly

Wanneer je in Griekenland bent geweest zou je de indruk kunnen hebben dat de Griekse mannen voortdurend in het kafeneion (café) zitten. Ze gaan inderdaad vaak naar het Griekse café, maar meestal voor een korte tijd. Vaak drinken ze er alleen even een kopje Griekse koffie. De meesten blijven er niet lang, net lang genoeg om het laatste lokale nieuws te horen of om even de politiek te bespreken. Ook voor het maken van een afspraak met de elektricien of de metselaar is men in het kafeneion aan het goede adres.Deze man vond ik op Zorba lijken met zijn mooie grote snor :)

'409239' door silly '409239' door silly

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Jong en oud!

silly

Lania ...een schilderachtig dorp, waar de tijd heeft stilgestaan. Typisch Cypriotische woningen drummen er naast elkaar in meestal smalle steegjes. De katten - er zijn er heel wat op Cyprus - komen ons begroeten. Overal staan grote bruine aarden potten en sieren bloemen de natuurstenen muren. Dit is een kunstenaarsdorp, met een kleurrijk dorpspleintje, een kerkje en een dorpsherberg. Zo blijkt meteen aan de vele uithangbordjes die de gevels sieren. "De meeste kunstenaars zijn uitgeweken Britten, die hier de helft van het jaar doorbrengen",Overal in het dorp hingen prachtig (op zeil afgedrukte) zwart wit foto's ... .

'489746' door Suuzer '489746' door Suuzer

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Leuke pastoor

Suuzer

Deze leuke pastoor stond in het super kleine postkantoortje in het leuke bergdorpje Arsos, waar we tijdens een excursie door het Troödos gebergte een typisch Cypriotisch ontbijtje hebben gegeten, daarna even rondgekeken in het authentieke dorpje en even het kerkje in, wat een prachtige plafond schildering heeft.

'416447' door silly '416447' door silly

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Weduwe

silly

In het oude gedeelte van het dorpje Pano Lefkara zat deze vrouw op een bankje.Veel Cypriotische oudere vrouwen zijn gekleed in het zwart en dragen een kruisje om hun nek zoals deze vrouw, waarschijnlijk is zij weduwe.

'409204' door silly '409204' door silly

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Kaartje leggen..

silly

Wanneer je op Cyprus bent geweest zou je de indruk kunnen hebben dat de Cypriotische mannen voortdurend in het kafeneion zitten. Ze gaan inderdaad vaak naar het cafe , maar meestal voor een korte tijd. Vaak drinken ze er alleen even een kopje Griekse koffie. De meesten blijven er niet lang, net lang genoeg om het laatste lokale nieuws te horen of om even de politiek te bespreken. Ook voor het maken van een afspraak met de elektricien of de metselaar is men in het kafeneion aan het goede adres.

'173357' door rrvdgaag '173357' door rrvdgaag

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Sneeuw op Cyprus

rrvdgaag

Oostenrijk of Zwitserland in de winter? Nee, Cyprus in Februari.

'505282' door Suuzer '505282' door Suuzer

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Prachtige kloosters e

Suuzer

De Kloosterkerk bij Arsos is prachtig van buiten, maar van binnen eigenlijk nog mooier, met prachtige plafond schilderingen. Het dorpje zelf is ook heel leuk en in deze omgeving kun je heerlijk wandelen in de bergen met de Caledonische watervallen en de beroemde middeleeuwse Venetiaanse Tzelefos brug uit de 15e eeuw. Je kunt andere leuke bergdorpjes bezoeken zoals Foini, en genieten van de lekkernijen die in de dorpjes worden aangeboden. Je hebt er de wijndorpen van Lemesos, prachtige kerken en kloosters, zoals het kykkosklooster met de prachtige mozaïken en de archeologische opgravingen van Kourion langs de kust. Wij hebben een excursie gedaan door het Troodosgebergte, erg leuk, veel te zien!

'181167' door rikatrip '181167' door rikatrip

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Lief vrouwtje

rikatrip

Ik was op strudiereis met Isropa voor 6 dagen in mei en heb bijna heel cyprus gezien. Net een nieuwe camera aangeschaft en dus uitproberen. Dit oud lief vrouwtje kwamen we in het Troodosgebergte tegen en ze ging voor ons zingen. Zo lief.