Cyprus foto's & tips

'317047' door AnitaOedit '317047' door AnitaOedit

CyprusLimasol

CyprusLimasol

Oh ooh ben nat....

AnitaOedit

Zomer portretje van kleine Georgia ( ze is 2 jaar oud ) en ze was aan het spelen met zand en zee water in haar nieuwe jurkje.

'409535' door silly '409535' door silly

CyprusAkamas

CyprusAkamas

Bad van Aphrodite

silly

Zoals in de meeste landen waar belangrijke held(inn)nen een grote toeristische impact hebben, worden ook in Cyprus verschillende bezienswaardigheden naar deze personnages genoemd, zo dus ook de baden van Aphrodite.Volgens de legendes was het hier in deze natuurlijke poelen binnen in een grot en beschaduwd door grote olijfbomen dat Aphrodite haar schoonheidsbaden nam. (zie mijn tip)

'505225' door Cobinho '505225' door Cobinho

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Kleurrijk beschut

Cobinho

Eefje en ik zitten op Cyprus. Thuis hadden we al een beetje in ons hoofd wat we op het eiland wilden gaan zien/bezichtigen. Een beetje van alles, maar ook veel tijd om te nixen... Lekker luieren in de zon en een boekje lezen. Sinds kort ben ik helemaal fan van Chris Kuzneski, dus ook een tweetal van zijn boeken gingen mee. Ik dwaal af. We hadden dus zo’n beetje in het hoofd wat we wilden zien. Op de reis van 10 dagen hadden we 3 of 4 trips gepland. Het werden er uiteindelijk 3, voor Eefje, en 4 voor mij. Eefje haakte af bij Nicosia, vanwege de lange reistijd. Na een reis van bijna 2 ½ uur kwamen we aan in de hoofdstad van Cyprus. ’s Ochtends stonden een aantal bezienswaardigheden van het Griekse deel op de planning en ’s middags van het Turkse deel. Tevens kregen we tijd om zelf door beide delen te lopen en op onderzoek uit te gaan. Het Turkse deel spreekrecht me iets meer aan. Het ziet er iets authentieker uit, ondanks de grote hoeveelheid commercie. Ineens zie een straatje waarbij ik word ‘overvallen’ door heel veel lichte kleurtjes. Niemand anders lijkt dit op te vallen, maar ik word er als het ware heen getrokken. Ik vraag aan een omstander wat het moet voorstellen, maar of hij begrijpt me niet of hij weet het niet. Ik doe nog een poging bij een ander, maar ook deze persoon weet het niet. Terug in ons appartementje besluit ik te gaan googelen. Veel verschillende zoektermen probeer ik, maar tevergeefs. Ik kan niet achterhalen het hoe, wat en waarom...

'308596' door AnitaOedit '308596' door AnitaOedit

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Stranded Ship

AnitaOedit

Aan de kust van Paphos zie je deze gestrande schip liggen. Hij is in 1998 daar gestrand door hevige noodweer...de overheid kon de boot weg slepen maar de lokale mensen merkten heel gauw dat ze veel toerisme kregen ;)

'208335' door pkoelewijn '208335' door pkoelewijn

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Grensovergang

pkoelewijn

Er stond vandaag weer een klein berichtje in de krant over het voortzetten van de onderhandelingen tussen Cyprus en het Turkse Noord-Cyprus. Op deze foto de grensovergang in Lefkosia (Nicosia) aan de Zuidkant. Hier kun je sedert 11/2 jaar als voetganger met een dagpas naar de andere kant. Kenmerkend aan elke grensovergang is het wederzijds pesten met vlaggen, waarbij de Cyprioten natuurlijk vol trots de Europese vlag laten wapperen en de Turks Cyprioten de Turkse vlag. Het neutrale gebied,de zogenaamde blauwe zone, tussen beide delen van het eiland wordt nog steeds door VN-soldaten bewaakt. Open de foto even om de prachtige, helaas verlaten, huize in de grenszone te bekijken.

'499178' door Suuzer '499178' door Suuzer

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Mozaïeken in het...h

Suuzer

Paphos in het zuidwesten van Cyprus is een waar openluchtmuseum. De plaats staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het heeft leuke traditionele dorpjes, een prachtige kustlijn en je vindt er vele mooie kloosters. In Palea Paphos (oud Paphos) zijn ruïnes van de oude stad gevonden. Er is nog veel meer te zien, maar de mozaïeken vond ik heel bijzonder. De mozaïeken in de Huizen van Dionysos, Theseus, Aion en Orpheus dateren van de 3de tot de 5de eeuw. Het huis van Dionysos werd in 1962 bij toeval door een boer ontdekt. De mozaiekvloeren behoren tot de fraaiste van het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Ze stellen personen en gebeurtenissen uit de Griekse mythologie voor. Deze foto maakte ik in het huis van Dionysos.

'335580' door AnitaOedit '335580' door AnitaOedit

CyprusAkamas

CyprusAkamas

Akamas

AnitaOedit

Als je een leuke trip wilt maken naar Cyprus, ga zeker naar Akamas National park. Doe een jeep safari over deze prachtige landschap. Beste tijd is na de regen seizoen maart en april, want dan staat alles in de bloei.

'494977' door MarcoSmits '494977' door MarcoSmits

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Tomb of the Kings

MarcoSmits

De Unesco site: Tomb of the Kings, net buiten Paphos centrum is een aanrader! Prachtige locatie, indrukwekkend behouden gebleven en erg fotogeniek. Beetje klimmen en klauteren...maar er zijn ook genoeg trappen om alle lagen van deze historisch locatie goed te bekijken. Voor een entree van 2,50 euro mag je het zeker niet missen!

'489676' door Suuzer '489676' door Suuzer

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Het Troödos gebergte

Suuzer

Uitzicht vanaf en op het Troödos gebergte, het Troödos gebergte beslaat ruimde helft van het westelijke deel van Cyprus. We zijn er naartoe gegaan met een klein groepje mensen in een klein busje, de gezellige chauffeur maakte de hele dag grapjes, liet ons veel zien en gaf goede uitleg over alles wat we tegen kwamen onderweg. Het gebied is prachtig met zijn dorpjes waar de tijd lijkt stilgestaan te hebben, kerken en kloosters (waaronder het beroemde Kykkosklooster), en een schitterende natuur met zijn pijnbomen en ruisende bergbeekjes. Je kunt er prachtige wandeltochten maken. De hoogste bergtop is de Olympos (1952 meter)

'132095' door gpvitterzon '132095' door gpvitterzon

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Nachtleven in Kyrenia

gpvitterzon

Een nachtelijke opname in de haven van Kyrenia

'531541' door elja75 '531541' door elja75

CyprusRots van Aphrodite

CyprusRots van Aphrodite

Aphrodite's Rock

elja75

Volgens legenden zou Aphrodite, de godin van de schoonheid, bij deze rots uit de golven van de zee zijn geboren. De legende vertelt dat je drie keer naakt bij maanlicht tegen de klok in rond de rots moet zwemmen. Je blijft dan eeuwig jong. De rots ligt ongeveer 25 kilometer ten oosten van Paphos. Alle belangrijke sites en plaatsen zijn heel makkelijk met openbaar vervoer te bereiken. De bussen rijden om de 15 minuten en zijn goedkoop.

'500300' door JMoerkens '500300' door JMoerkens

CyprusRots van Aphrodite

CyprusRots van Aphrodite

Op Visite bij...Aphro

JMoerkens

Een mooi stukje kust van het Griekse gedeelte van Cyprus is het strand bij de Rots van Aphrodite. Deze rots vlakbij Paphos is naar verluid de plek waar godin Aphrodite geboren werd. En op bijzondere wijze kun je wel zeggen! De godenkoning Uranus werd door zijn zoon gecastreerd met een diamanten sikkel, waarbij zijn testikels in zee vielen. De zee werd zodoende bevrucht, en uit het zilveren schuim van de zee werd Aphrodite geboren. Zij was de mooiste van allen, had een prachtige glimlach en een huid blank als het schuim. Aphrodite betekent onder meer ook "de uit schuim geborene". Ik vind het persoonlijk een wat sterk verhaal ;-) Maar een mooie plek voor een strandwandeling en een beetje zonnen en relaxen is het zeker. Op de foto zie je de rots van Aphrodite zelf overigens niet, die plaatste ik wel eerder. Je ziet hier zomaar een rotsformatie langs het strand.

'413111' door silly '413111' door silly

CyprusGriekse kust

CyprusGriekse kust

Rots van Aphrodite

silly

Nadat alle bussen vol toeristen vertrokken waren, bleven wij nog even kijken naar de ondergaande zon.Volgens legenden zou Aphrodite, de godin van de schoonheid, bij deze rots uit de golven van de zee zijn geboren. Cyprioten noemen hun eiland om deze reden vaak het eiland van Aphrodite.(groter bekijken is mooier)

'495178' door JannavEek '495178' door JannavEek

CyprusTurks binnenland

CyprusTurks binnenland

Wilde orchideeën

JannavEek

Cyprus is een orchideeënland en de maand maart is de bloeimaand bij uitstek. Ik heb naar ze gezocht en ook gevonden, vooral hele veldjes met de Orchis italica. Dit klopt wel want zij bloeien iets later, in april lees ik, en het was april. Deze soort wordt ook wel naked man orchid genoemd omdat hun bloemblaadjes op naakte mannen zouden lijken.

'417433' door JannavEek '417433' door JannavEek

CyprusTurks binnenland

CyprusTurks binnenland

St. Hilarion kasteel

JannavEek

Kasteel St. Hilarion ligt op de weg van Nicosia naar Kyrenia. Het is een prachtige vesting op een bergtop met veel torentjes; de muren zijn op de rots zelf gebouwd. Het kasteel was voor verdediging tegen Arabische piraten. De weg naar het kasteel voert door een militair gebied van de Turken en je mag er met je (huur)auto dan ook niet eerder stoppen dan bij het kasteel. Maar dat deed ik toen wel -stoppen- het mooie panoramabeeld van de Middellandse zeekust deed me die hele regel vergeten. Prompt kwamen er militairen aanlopen die me vroegen om door te rijden. Het is zeker een heel spannende plek om te bezoeken. Er is ook een restaurant met een fraaie foto-expositie, een eindeloos mooi uitzicht over de omgeving. En de rit erheen door de bergen is al een avontuur

'408784' door silly '408784' door silly

CyprusTrodosgebergte

CyprusTrodosgebergte

Kykkos-klooster...bin

silly

Het Kykkosklooster, eigenlijk het Iera Moni tis Panagio tou Kykko-klooster is een Cypriotisch-orthodox klooster op Cyprus. Het klooster ligt op 1318 meter hoogte in het Troodosgebergte. Het is via een bochtige weg te bereiken en is vrij toegankelijk en is vooral door de vele mozaïeken op de muren in trek bij toeristen. Ook is er in het klooster (tegen betaling) een museum te bezichtigen. Je mag er niet met blote armen en benen naar binnen. Er zijn doeken beschikbaar om deze om te doen, zodat je het klooster wel kunt bezichtigen.

'328469' door pdanielse '328469' door pdanielse

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Noord Cyprus ...karav

pdanielse

In het Turkse deel van Nicosia ligt de Bueyuek Han karavanserai. Een voormalige pleisterplaats waar mens en dier (paarden etc.) vroeger, even op adem konden komen (soort hostel). Nu zijn er winkeltjes en een restaurant gevestigd.

'494981' door JannavEek '494981' door JannavEek

CyprusTurks binnenland

CyprusTurks binnenland

Wilde bloemen foto...

JannavEek

Van februari tot mei is Cyprus één grote bloemenzee. De (wilde) cyclamen, irissen en wilde orchideeën bloeien, klaprozen, ranonkels, wilde pioenen.. het is een heerlijke tijd om er te zijn. Ik was extra geïnspireerd geraakt om bloemen te fotograferen door het bekijken van de wilde bloemen foto expositie in het restaurant van kasteel St. Hilarion (bij Kyrenia).

'536961' door Cobinho '536961' door Cobinho

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Amber

Cobinho

De dag loopt ten einde. Eefje en ik besluiten om naar het centrum van Paphos te lopen. Er is een groot winkelcentrum en Eefje wil er dolgraag een kijkje nemen. We lopen in een grote mall en eerlijk gezegd heb ik het al snel wel gezien. Eefje is nog niet zover en we spreken af dat ik buiten een kijkje ga nemen. Ook hier ben ik snel uitgekeken en besluit om wat verder door te lopen. Ik kijk wat en het is niet echt boeiend wat ik zie, zeg maar, het is eigenlijk behoorlijk saai! Ineens zie ik wat torentjes. Mijn interesse is gewekt en loop in de richting van die torentjes. Het is de Agioi Anargyroi kerk, een opvallende Grieks-Orthodoxe kerk. Helaas was de kerk gesloten en kon ik geen blik binnen werpen. Bij navraag bleek dat de kerk niet open is gesteld voor het publiek. De vormgeving is fraai, maar de kleuren vind ik prachtig, zeker zo in het avondzonnetje. Het gebouw krijgt een amber-achtige kleur. Ik krijg er helemaal het zomergevoel van…

'280374' door pkoelewijn '280374' door pkoelewijn

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Fort van Kyrenia

pkoelewijn

Kyrenia, gelegen in Noord-Cyprus heeft een mooie haven die aan de voet van het fort ligt. Je kunt hier aan de kade heerlijk eten. Deze foto maakte ik vanaf het terras waar we een fantastisch "meze" aan het oppeuzelen waren.

'422784' door Suuzer '422784' door Suuzer

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Haven van Paphos

Suuzer

De kust in het zuidwesten bij Paphos is erg toeristisch, maar er zijn mooie plekken te bezoeken op Cyprus. Toch is Paphos vrij autentiek, je kunt van hieruit mooie uitstapjes maken, bv naar het Troodos gebergte of naar het gebied met opgravingen, aan de westzijde van de vissershaven van Kato Paphos. Een wandeling door deze archeologische vindplaats is echt de moeite waard. De haven van Paphos is gezellig, vooral 's avonds valt er wat te beleven, ik hou zelf niet zo van de toeristische drukte, maar wij hadden net de mazzel dat er een groot feest voor de locals was, met lekker eten, dansen en vuurwerk!

'347281' door petervanmeurs '347281' door petervanmeurs

CyprusAkamas

CyprusAkamas

Akamas, een...schitte

petervanmeurs

Akamas, een schitterend gebied voor lange wandelingen op Cyprus. Een afwisselend landschap en telkens weer magnifieke uitzichten over de mooie kust. Het grootste deel is verboden voor gemotoriseerd verkeer, dus de strandtoeristen komen niet verder dan de rand. Heerlijk rustig.

'518775' door Cobinho '518775' door Cobinho

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Blauwe vriend

Cobinho

Eefje en ik zijn in Cyprus. Ik wilde graag naar Nicosia. Ik hoorde de Zangeres zonder Naam, ergens in mijn achterhoofd, zingen: Mandolinen zongen zacht in Nicosia In het middernachtelijk uur onder een hemel van azuur Mandolinen zongen zacht in Nicosia Hun exotische muziek, in een nacht vol romantiek Mandomandolinen in Nicosia Mandomandolinen voor Maria Eefje had geen zin. Nicosia trok haar niet zo, plus het was een busrit van een uurtje of 2. Ik was wel benieuwd naar deze gespleten stad. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld als gevolg van de spliting tussen de Republiek Cyprus en de Turkse Republiek Noord Cyprus. Door de stad loopt een V.N. bufferzone die meestal aangeduid wordt met de "green line", de groene lijn. In het centrum van de stad is er één doorgang tussen het Turkse en het Griekse deel van de stad en die ligt in Ledra Street. Sinds april 2008 is deze straat geopend als aanzet naar een beter verhouding tussen Noord- en Zuid-Cyprus. (bron: www.allesovercyprus.nl/nicosia.htm) De ochtend was voor het Griekse deel en de middag voor het Turkse deel. Het Turkse deel bevalt me beter. Het is er iets minder commercieel… het komt iets meer authentiek over. Ik wandel een overdekte markt binnen. Ik zie heerlijke en verse producten. Mooi al die kleuren van versie groente en fruit; heerlijk al die geuren. Ineens zie ik een politieagent langs lopen, met een bejaarde man in de arm genomen. WAT… zo’n oud mannetje zou toch niet geprobeerd hebben om te stelen en daarbij op heterdaad betrapt zijn. Van nature ben ik niet nieuwsgierig (ahum), maar wil wel op de hoogte blijven. Ik volg het stelletje, op gepaste afstand. Het oude heertje wordt naar zijn scootmobiel geleid. De politieagent helpt het mannetje met instappen en checkt of hij zonder problemen wegkomt…

'385279' door JannavEek '385279' door JannavEek

CyprusTurks binnenland

CyprusTurks binnenland

Wilde bloemen

JannavEek

Van februari tot mei is Cyprus één grote bloemenzee. Er bloeien dan o.a. narcissen, cyclamen, irissen, wilde orchideeen, anemonen, klaprozen, ranonkels, wilde pioenen en de asphodel, die in de Cypriotische oudheid een grote symbolische betekenis had. Een heerlijke tijd om er te zijn.