Paphos

'308596' door AnitaOedit '308596' door AnitaOedit

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Stranded Ship

AnitaOedit

Aan de kust van Paphos zie je deze gestrande schip liggen. Hij is in 1998 daar gestrand door hevige noodweer...de overheid kon de boot weg slepen maar de lokale mensen merkten heel gauw dat ze veel toerisme kregen ;)

'499178' door Suuzer '499178' door Suuzer

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Mozaïeken in het...h

Suuzer

Paphos in het zuidwesten van Cyprus is een waar openluchtmuseum. De plaats staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het heeft leuke traditionele dorpjes, een prachtige kustlijn en je vindt er vele mooie kloosters. In Palea Paphos (oud Paphos) zijn ruïnes van de oude stad gevonden. Er is nog veel meer te zien, maar de mozaïeken vond ik heel bijzonder. De mozaïeken in de Huizen van Dionysos, Theseus, Aion en Orpheus dateren van de 3de tot de 5de eeuw. Het huis van Dionysos werd in 1962 bij toeval door een boer ontdekt. De mozaiekvloeren behoren tot de fraaiste van het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Ze stellen personen en gebeurtenissen uit de Griekse mythologie voor. Deze foto maakte ik in het huis van Dionysos.

'494977' door MarcoSmits '494977' door MarcoSmits

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Tomb of the Kings

MarcoSmits

De Unesco site: Tomb of the Kings, net buiten Paphos centrum is een aanrader! Prachtige locatie, indrukwekkend behouden gebleven en erg fotogeniek. Beetje klimmen en klauteren...maar er zijn ook genoeg trappen om alle lagen van deze historisch locatie goed te bekijken. Voor een entree van 2,50 euro mag je het zeker niet missen!

'536961' door Cobinho '536961' door Cobinho

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Amber

Cobinho

De dag loopt ten einde. Eefje en ik besluiten om naar het centrum van Paphos te lopen. Er is een groot winkelcentrum en Eefje wil er dolgraag een kijkje nemen. We lopen in een grote mall en eerlijk gezegd heb ik het al snel wel gezien. Eefje is nog niet zover en we spreken af dat ik buiten een kijkje ga nemen. Ook hier ben ik snel uitgekeken en besluit om wat verder door te lopen. Ik kijk wat en het is niet echt boeiend wat ik zie, zeg maar, het is eigenlijk behoorlijk saai! Ineens zie ik wat torentjes. Mijn interesse is gewekt en loop in de richting van die torentjes. Het is de Agioi Anargyroi kerk, een opvallende Grieks-Orthodoxe kerk. Helaas was de kerk gesloten en kon ik geen blik binnen werpen. Bij navraag bleek dat de kerk niet open is gesteld voor het publiek. De vormgeving is fraai, maar de kleuren vind ik prachtig, zeker zo in het avondzonnetje. Het gebouw krijgt een amber-achtige kleur. Ik krijg er helemaal het zomergevoel van…

'422784' door Suuzer '422784' door Suuzer

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Haven van Paphos

Suuzer

De kust in het zuidwesten bij Paphos is erg toeristisch, maar er zijn mooie plekken te bezoeken op Cyprus. Toch is Paphos vrij autentiek, je kunt van hieruit mooie uitstapjes maken, bv naar het Troodos gebergte of naar het gebied met opgravingen, aan de westzijde van de vissershaven van Kato Paphos. Een wandeling door deze archeologische vindplaats is echt de moeite waard. De haven van Paphos is gezellig, vooral 's avonds valt er wat te beleven, ik hou zelf niet zo van de toeristische drukte, maar wij hadden net de mazzel dat er een groot feest voor de locals was, met lekker eten, dansen en vuurwerk!

'391223' door ambuman '391223' door ambuman

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Waterval

ambuman

In 2011 op vakantie geweest op het eiland Cyprus, na een auto gehuurd te hebben zijn we het eiland gaan verkennen. op onze reis kwamen we dit watervalletje tegen midden in de prachtige natuur echt een genot om even bij te komen van de warme temperaturen.

'280826' door pkoelewijn '280826' door pkoelewijn

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Oud en nieuw

pkoelewijn

Paphos is meer dan zon, zee en ouzo. In het archeologische park kun je in alle rust uren ronddwalen. Je vindt hier een Romeins theater, resten van een Byzantijns fort en prachtige mozieken in afgekloven villa's. Op deze foto een doorkijkje bij het Byzantijnse fort. (De vuurtoren is modern!)

'505404' door Suuzer '505404' door Suuzer

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Niet te (vr)eten!

Suuzer

We besloten om naar Paphos te gaan daar was een feest voor de Cyprioten met muziek, vuurwerk en kraampjes met voornamelijk eten. Ik keek wat hier op de kraam lag, het zag er niet echt smakelijk uit. De vriendelijke man bood me een stukje aan om te proeven, ik probeerde mijn gezicht niet te vertrekken en zei tegen mijn goede vriendin met wie ik de reis maakte, lekker joh, moet je ook proeven...... Wel een beetje gemeen, maar we hebben erg gelachen, het was echt niet te vr.... We hebben de man vriendelijk bedankt en zijn weer verder gegaan ;-)

'505602' door Cobinho '505602' door Cobinho

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Net een schilderijtje

Cobinho

Wanneer Eefje en ik een zon/relax-vakantie houden, maken we ook een aantal uitstapjes/excursies. Dit is dan meer mijn dingetje... De camera gaat mee. Om een goed beeld te krijgen van onze vakantie maak ik natuurlijk niet alleen foto’s van deze uitstapjes, maar ook van de omgeving waar we verblijven. Een paar dagen geleden trok ik erop uit om opnames te maken van onze ‘vakantie’omgeving. Mijn oog was al gevallen op een groot vrachtschip dat al een paar dagen voor de kust lag. Op 23 maart 1998 is de onder Hondurese vlag varende “MV Dimitrios II”, tijdens een zware storm, gestrand op de rotsen voor Paphos in de buurt van de vuurtoren. Het schip was met een lading hout op weg van Griekenland naar Syrië. De acht bemanningsleden, bestaande uit Grieken, Pakistanen en Syriërs, werden door de Britse marine met helikopters van boord gehaald (De Britten hebben twee basissen op Cyprus). Later bleek dat een aantal bemanningsleden vervalste zeemanspapieren hadden. Tevens bleek dat een deel van de lading bestond uit namaak merkartikelen uit Liberia.. Het wrak is inmiddels een toeristische attractie, er zijn bootdagtochten die een bezoek aan het wrak op het programma hebben. Dat wil zeggen je kunt het op een afstandje bekijken. Ooit heeft iemand zelfs het plan gehad om er een disco op te beginnen, maar daar is nooit toestemming voor verleend. Het bergen van het wrak stuit inmiddels op weerstand van de bevolking. Het maakt voor veel mensen deel uit van het dagelijkse leven (uitzicht) van Paphos en de dorpen er om heen. Bovendien is het bergen of slopen erg moeilijk omdat het schip zo hoog op de rotsen ligt. Ook uit milieu-overwegingen is sloop een groot risico. er blijft altijd wel wat troep achter in zo’n schip. (bron: www.ikfotograaf.nl)

'531539' door elja75 '531539' door elja75

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Archeologische Site..

elja75

De Archeologische site van Paphos is heel uitgestrekt, je wandelt langs oude monumenten uit verschillende tijdperken. De gehele stad Paphos staat vanwege de grote archeologische waarde op de werelderfgoedlijst van Unesco. Je kunt indrukwekkende mozaïek vloeren zien van villa’s uit de oudheid, oude monumenten en allerlei archeologische vondsten. Het park ligt aan de Middellandse Zee. In 2017 is Phafos Europese Culturele hoofdstad.

'504833' door Cobinho '504833' door Cobinho

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Honeymoon in... Papho

Cobinho

Gisteravond/nacht kwamen Eefje en ik aan op Cyprus. Het idee is een beetje te genieten en te relaxen, maar ook dingetjes te gaan zien en ondernemen. Thuis hadden we ook al wat huiswerk gedaan. Natuurlijk gaf onze reisorganisatie ook nog een korte presentatie met mogelijke uitstapjes. Vandaag stond echter zon en zee op het programma... Helemaal niets dus! Ons onderkomen is aan de zijkant van het complex... Heerlijk rustig, weg van alle hectiek rond het zwembad. Er staat een klein prieeltje, waar men druk bezig is. "Dat is ook waar" zegt Eefje. Ze gebruiken deze locatie ook om te trouwen. Het heeft wel wat om zo aan het strand te trouwen...

'505433' door Suuzer '505433' door Suuzer

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Panagia...Chrysopolit

Suuzer

De Panagia Chrysopolitissa is een kerk gebouwd in de 13e eeuw op de ruïnes van de grootste vroege Byzantijnse basiliek op het eiland in Paphos. Zeker even naar binnen gaan om de o.a. prachtige iconen te bewonderen. De kerk is nog steeds in gebruik, de toegang is gratis. Op de archeologische site rondom de kerk staat de St. Paul's Pillar, waar volgens de overlevering Sint Paulus werd gegeseld voordat de Romeinse gouverneur Sergius Paulus werd bekeerd tot het christendom. De vloer van de basiliek was bedekt met kleurrijke mozaïeken, waarvan sommige nog steeds bewaard.

'422942' door Suuzer '422942' door Suuzer

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Vuurtoren van Paphos

Suuzer

Een goed uitgangspunt voor een rondwandeling door Paphos is de vuurtoren uit de koloniale tijd van de Britten. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over Paphos en over de zee. De met zeewier? bedekte rotsen zien er wat sprookjesachtig uit....

'362257' door pddenooijer '362257' door pddenooijer

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Getekend!

pddenooijer

Vlakbij Paphos, in een klein dorpje, liep ik deze oude man tegen het lijf. Zonverbrand en getekend door, hoop ik tenminste, het goede leven. Hij trotseerde de steile hellingen met gemak, respect!

'438253' door JMoerkens '438253' door JMoerkens

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Uit Schuim Geboren

JMoerkens

Een mythische plek! Deze rots vlakbij Paphos is naar verluid de plek waar godin Aphrodite geboren werd. En op bijzondere wijze kunnen we wel zeggen! De godenkoning Uranus werd door zijn zoon gecastreerd met een diamanten sikkel, waarbij zijn testikels in zee vielen. De zee werd zodoende bevrucht, en uit het zilveren schuim van de zee werd Aphrodite geboren. Zij was de mooiste van allen, had een prachtige glimlach en een huid blank als het schuim. Aphrodite betekent onder meer ook "de uit schuim geborene". Ik vond het gewoon een mooi strand ;-)

'506054' door JMoerkens '506054' door JMoerkens

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Romeinse Mozaïeken in

JMoerkens

De Romeinse mozaïeken in Paphos worden tot de mooiste mozaïeken ter wereld gerekend. Wat mij betreft terecht, want ze hebben de tand des tijds bijzonder goed doorstaan. Het is gaaf als je je realiseert dat er al 16 eeuwen geleden mensen dit mozaïek hebben gemaakt, en dat het er nu nog altijd relatief goed uitziet. Één gezicht is weggevaagd. Of dit gewoon slijtage is, of een doelbewuste vernieling, dat weet ik niet. Naast dit mozaïek zijn er meerderen te vinden op de archeologische site van Paphos. Een absolute must-see als je in de buurt bent.

'505841' door Cobinho '505841' door Cobinho

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Bruidsmeisjes

Cobinho

Op onze eerste dag in ons resort waren we getuige (woordgrapje) van een bruiloft. Ons resort bleek een prachtige plaats te zijn om bruiloften te vieren... Het ja-woord geven in een liefelijk prieeltje aan het strand. In de stralende zon met de zee in de achtergrond. Familie en vrienden waren overgevlogen om dit heugelijke moment bij te wonen. Het bruidje zag er prachtig uit, maar eigenlijk trokken de bruidsmeisjes de meeste aandacht!

'429639' door JMoerkens '429639' door JMoerkens

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Vreemd Licht

JMoerkens

Een relatief nieuwe Grieks-Orthodoxe kerk in Paphos op Cyprus. Het is de laatste foto die ik destijds geschoten heb op het eiland, vanuit de bus die mij naar het vliegveld bracht om huiswaarts te gaan. Het vreemde licht vond ik opvallend. Helaas had ik destijds nog niet de goede camera die ik nu heb, maar dat maakt de kleuren niet minder opvallend :-)

'443742' door HenkVanetie '443742' door HenkVanetie

CyprusPaphos

CyprusPaphos

He is checking

HenkVanetie

Deze foto is genomen tijdens onze reis op Cyprus. Wij vertrokken vanuit Paphos naar het Kykkos Klooster, (het zeer welbekende en rijkste klooster van Cyprus). Wij hadden een rit uitgestippeld die door verschillende dorpjes liep, maar ook door bergen met hele nauwe paden en diepe afgronden. Tijdens de rit zagen wij een monnik wat werklui aansturen of aanspreken en dat liep volgens ons wel wat hoger op dan bedoeld was. Deze werklui waren met een lage drukspuit struiken aan benevelen en deze monnik was er niet mee eens. De werklui gingen aan de slag en daalde de berg af en deze monnik was niet blij en keek de werklui na. Wat zo hij gedacht hebben? als je deze natuur ziet. Hoogstwaarschijnlijk komt deze monnik van het Chrysorrogiatissa Monastery in Pana Panagia (in de bossen van Paphos). Het is meer dan de moeite waard om een rondreis te maken door Cyprus en vooral in de buurt van Paphos.

'424697' door JMoerkens '424697' door JMoerkens

CyprusPaphos

CyprusPaphos

BAM!

JMoerkens

Hoppatee! In your face! Een beetje kleur op een grauwe dag. Beetje véél kleur zelfs. Voor mij is het echt een raadsel hoe die enorme bougainville-planten altijd zo mooi bloeien op droge plaatsen in het Middellandse Zee-gebied. Omdat ik ze zo mooi vind heb ik ook twee grote exemplaren in mijn tuin staan, maar die tikken liters water weg. Het lijkt me stug dat ze in die landen elke avond met een gieter het dorp langs lopen om ze water te geven... Nou ja.. Fijne dag allemaal in ieder geval!

'456241' door JanKranendonk '456241' door JanKranendonk

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Pafos

JanKranendonk

Veel Grieks-Romeinse en Byzantijnse cultuur op Cyprus. Hier een doorkijkje onder een eeuwenoude boogconstructie naar een byzantijnse kerk in de verte in de buurt van Pafos.

'315472' door AnitaOedit '315472' door AnitaOedit

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Bloemetje ruiken....

AnitaOedit

Foto genomen in de buurt van Paphos, daar aangekomen te zijn speelden de kinderen van een lokale vriendin van mij in de koren velden. De kinderen plukten bloemen voor hun moeder, maar deze kleine wilde eerst ruiken voordat hij aan zijn moeder wilde geven :) Foto expres van de achterkant genomen om zo een filmisch beeld weergave te creëren.

'389991' door ambuman '389991' door ambuman

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Als een rots in de...

ambuman

Tijdens een heerlijke avondwandeling genoten van de kracht van de natuur. Het opspattende water is elke keer weer een lust voor het oog en voor de lens van de camera.

'173759' door huisman77 '173759' door huisman77

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Vervelling van een...

huisman77

Vervelling van een cycade aan een boom