Nicosia

'505225' door Cobinho '505225' door Cobinho

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Kleurrijk beschut

Cobinho

Eefje en ik zitten op Cyprus. Thuis hadden we al een beetje in ons hoofd wat we op het eiland wilden gaan zien/bezichtigen. Een beetje van alles, maar ook veel tijd om te nixen... Lekker luieren in de zon en een boekje lezen. Sinds kort ben ik helemaal fan van Chris Kuzneski, dus ook een tweetal van zijn boeken gingen mee. Ik dwaal af. We hadden dus zo’n beetje in het hoofd wat we wilden zien. Op de reis van 10 dagen hadden we 3 of 4 trips gepland. Het werden er uiteindelijk 3, voor Eefje, en 4 voor mij. Eefje haakte af bij Nicosia, vanwege de lange reistijd. Na een reis van bijna 2 ½ uur kwamen we aan in de hoofdstad van Cyprus. ’s Ochtends stonden een aantal bezienswaardigheden van het Griekse deel op de planning en ’s middags van het Turkse deel. Tevens kregen we tijd om zelf door beide delen te lopen en op onderzoek uit te gaan. Het Turkse deel spreekrecht me iets meer aan. Het ziet er iets authentieker uit, ondanks de grote hoeveelheid commercie. Ineens zie een straatje waarbij ik word ‘overvallen’ door heel veel lichte kleurtjes. Niemand anders lijkt dit op te vallen, maar ik word er als het ware heen getrokken. Ik vraag aan een omstander wat het moet voorstellen, maar of hij begrijpt me niet of hij weet het niet. Ik doe nog een poging bij een ander, maar ook deze persoon weet het niet. Terug in ons appartementje besluit ik te gaan googelen. Veel verschillende zoektermen probeer ik, maar tevergeefs. Ik kan niet achterhalen het hoe, wat en waarom...

'208335' door pkoelewijn '208335' door pkoelewijn

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Grensovergang

pkoelewijn

Er stond vandaag weer een klein berichtje in de krant over het voortzetten van de onderhandelingen tussen Cyprus en het Turkse Noord-Cyprus. Op deze foto de grensovergang in Lefkosia (Nicosia) aan de Zuidkant. Hier kun je sedert 11/2 jaar als voetganger met een dagpas naar de andere kant. Kenmerkend aan elke grensovergang is het wederzijds pesten met vlaggen, waarbij de Cyprioten natuurlijk vol trots de Europese vlag laten wapperen en de Turks Cyprioten de Turkse vlag. Het neutrale gebied,de zogenaamde blauwe zone, tussen beide delen van het eiland wordt nog steeds door VN-soldaten bewaakt. Open de foto even om de prachtige, helaas verlaten, huize in de grenszone te bekijken.

'328469' door pdanielse '328469' door pdanielse

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Noord Cyprus ...karav

pdanielse

In het Turkse deel van Nicosia ligt de Bueyuek Han karavanserai. Een voormalige pleisterplaats waar mens en dier (paarden etc.) vroeger, even op adem konden komen (soort hostel). Nu zijn er winkeltjes en een restaurant gevestigd.

'518775' door Cobinho '518775' door Cobinho

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Blauwe vriend

Cobinho

Eefje en ik zijn in Cyprus. Ik wilde graag naar Nicosia. Ik hoorde de Zangeres zonder Naam, ergens in mijn achterhoofd, zingen: Mandolinen zongen zacht in Nicosia In het middernachtelijk uur onder een hemel van azuur Mandolinen zongen zacht in Nicosia Hun exotische muziek, in een nacht vol romantiek Mandomandolinen in Nicosia Mandomandolinen voor Maria Eefje had geen zin. Nicosia trok haar niet zo, plus het was een busrit van een uurtje of 2. Ik was wel benieuwd naar deze gespleten stad. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld als gevolg van de spliting tussen de Republiek Cyprus en de Turkse Republiek Noord Cyprus. Door de stad loopt een V.N. bufferzone die meestal aangeduid wordt met de "green line", de groene lijn. In het centrum van de stad is er één doorgang tussen het Turkse en het Griekse deel van de stad en die ligt in Ledra Street. Sinds april 2008 is deze straat geopend als aanzet naar een beter verhouding tussen Noord- en Zuid-Cyprus. (bron: www.allesovercyprus.nl/nicosia.htm) De ochtend was voor het Griekse deel en de middag voor het Turkse deel. Het Turkse deel bevalt me beter. Het is er iets minder commercieel… het komt iets meer authentiek over. Ik wandel een overdekte markt binnen. Ik zie heerlijke en verse producten. Mooi al die kleuren van versie groente en fruit; heerlijk al die geuren. Ineens zie ik een politieagent langs lopen, met een bejaarde man in de arm genomen. WAT… zo’n oud mannetje zou toch niet geprobeerd hebben om te stelen en daarbij op heterdaad betrapt zijn. Van nature ben ik niet nieuwsgierig (ahum), maar wil wel op de hoogte blijven. Ik volg het stelletje, op gepaste afstand. Het oude heertje wordt naar zijn scootmobiel geleid. De politieagent helpt het mannetje met instappen en checkt of hij zonder problemen wegkomt…

'454116' door JanKranendonk '454116' door JanKranendonk

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Noord Nicosia

JanKranendonk

Vanaf de bovenste verdieping van een warenhuis in het zuidelijk deel van Nicosia heb je uitzicht over de Green Line, die dwars door de stad loopt, op het noordelijke Turkse deel. In de verte de kathedraal Sainte Sophie met twee Turkse minaretten erop. Sinds 1954 heet die de Selimiye Moskee. (Het rechthoekje links in de heuvels is een Turkse halve maan vlag, om kijkers erop te wijzen dat dat deel van Cyprus Turks is.)

'272380' door EllenvanderMark '272380' door EllenvanderMark

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Markt in Nicosia.

EllenvanderMark

Op de markt in Nicosia elke dag verse spullen. Er waren heel wat soorten groente, maar voor fruit te koop. Behalve op de markt, kon je trouwens ook bij de "geluidswagen" watermeloen kopen. Een vrachtwagen kondigde zijn komst per megafoon aan.

'279050' door pkoelewijn '279050' door pkoelewijn

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Kerk of moskee

pkoelewijn

Kerk of moskee; in het Turkse deel van Nicosia zitten ze er niet mee. Gebouwd als de kathedraal St Sophia tussen 1208 en 1326 , werd het gebouw na de Turkse verovering van Nicosia omgetoverd in een moskee. Alle afbeeldingen van mens en dier werden verwijderd. Vanbinnen alles witgekalkt, tapijtje erin plus drie mihrabs die de richting van Mekka aangeven. Twee minaretten van 50 meter erbovenop en klaar is de moskee die thans Selimiye Cami heet.

'542061' door Cobinho '542061' door Cobinho

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Balkonscene

Cobinho

Eefje en ik zijn op Cyprus. We hebben voor Cyprus gekozen omdat we dan beide ons `dingetje' kunnen gaan doen. Eefje wil graag relaxen en wellicht af en toe een kijkje nemen op het eiland. Voor mij geldt net het tegenovergestelde... ik wil graag dingen zien en af en toe ook wat kunnen relaxen. We hebben het plaatsje Paphos (ook wel bekend als Pafos), één van de populairste toeristische plaatsen van het eiland, gekozen. Allereerst wil ik natuurlijk Nicosia zien. Eefje haakt af als ze hoort dat het één uur en drie kwartier gaat duren voordat we er zullen zijn! En dan moeten we ook nog terug! Ik ken Nicossia alleen via dé Zangeres. In mijn achterhoofd hoor ik dan ook: Mandolinen zongen zacht in Nicosia In het middernachtelijk uur onder een hemel van azuur Mandolinen zongen zacht in Nicosia Hun exotische muziek, in een nacht vol romantiek Mandomandolinen in Nicosia Mandomandolinen voor Maria We starten in het Griekse deel en de binnenstad bevalt me wel. Het sfeertje is relaxt en geen verkeer... wel een tikkeltje te toeristisch. We gaan verder naar het Turkse deel. Dit deel bevalt me meer. Het is authentieker, het leeft er meer. We moeten, helaas, al snel weer terug. Ik zie een rijtje huisjes met kleine balkonnetjes... heel schattig. Mijn fantasie gaat aan de wandel - niet voor het eerste keer. Ik ga terug in de tijd en hoor Juliet vragen: O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo?

'408895' door silly '408895' door silly

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Turks Hollywood

silly

Nicosia is een van de verdeelde hoofdsteden van de wereld. Het zuidelijke deel behoort tot Grieks Cyprus en het noordelijke deel tot Turks Cyprus. De grens loopt dwars, van oost naar west, door de stad, "De Groene Lijn". De oude cirkelvormige ommuurde stad is vrijwel exact door deze grens door midden gedeeld, die bestaat uit een gedemilitariseerde zone, die sinds 1974 door de Verenigde Naties wordt onderhouden.De vlag van de Turkse Republiek Noord-Cyprus is grotendeels gebaseerd op de vlag van Turkije, waarmee het land nauwe politieke en culturele banden heeft. In het oorspronkelijke ontwerp van 1984 werd de Turkse vlag gebruikt met twee witte strepen eroverheen. Het jaar daarna zijn de kleuren omgedraaid waardoor de huidige vlag is ontstaan.Langs de weg van de Cypriotische hoofdstad Nicosia naar Kyrenia is een enorme Turks-Cypriotische vlag te zien. Deze vlag is van kalk gemaakt en wordt als het donker is door lampen weergegeven. De vlag bevindt zich in de bergen boven Nicosia, waardoor zij vanuit de stad goed te zien is, hetgeen door de Republiek Cyprus (Grieks-Cyprus) als een provocatie gezien wordt.

'142055' door pdanielse '142055' door pdanielse

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Makarios paleis

pdanielse

Het regerings gebouw in Nicosia is goed herkenbaar door het grote standbeeld van de eerste president van het land: Bischop Makarios. Inmiddels overleden, maar zijn beeld staat er nog steeds markant bij.

'249055' door pkoelewijn '249055' door pkoelewijn

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Antiekwinkel

pkoelewijn

In het Turkse gedeelte van Lefkosia in de omgeving van de Selimiye moskee ( de vroegere Agia Sofia Kathedraal) vind je een leuke selctie aan antiekwinkels. In deze shop een grote collectie aan tinnen keuken en tafelgerei.

'295981' door pkoelewijn '295981' door pkoelewijn

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Toeristen

pkoelewijn

Vroeger zag je in sommige landen heel weinig lokale toeristen. Dank zij de toegenomen welvaart staan er steeds meer locals voor je lens als je ieen bezienswaardigheid wilt fotograferen. Hier in Nicosia zijn de twee toeristen die met hun gids voor het huis van de Dragoman staan gelukkig nogal decoratief... De Dragoman was de tussenpersoon tussen het Turkse bewind en de Grieks-Cypriotische bevolking. De zakenman Kornesios vervulde deze functie vanaf 1779 en woonde in dit weelderige huis.

'416312' door silly '416312' door silly

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Moskee

silly

Nicosia, ook wel Lefkosia genoemd, is de verdeelde hoofdstad van het eiland Cyprus. Ondanks de verdeeldheid is het één van de rijkste steden van Europa, een moderne stad met kosmopolitische uitstraling en een rijke historie. De Selimiye Moskee is gehuisvest in de voormalige St. Sophia Kathedraal. De kerk werd in 1193 gebouwd op bevel van Koning Amaury en heeft sindsdien altijd een religieuze functie gehad. Het marmer uit het oorspronkelijke bouwwerk is verwerkt in de noordingang van de moskee. Dit gebouw vormt het middelpunt van het noordelijke deel van Nicosia. Deze man deed in de moskee net zijn gebed.

'552253' door Jeanne '552253' door Jeanne

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Het oude Nicosia

Jeanne

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus, de in tweeën gesplitste stad waarvan de grens "de groene lijn" (VN bufferzone) dwars door de stad loopt van oost naar west. Het noordelijke deel is Turks en het zuidelijke deel Grieks. In 2008 is de Ledra Street in het centrum van de stad, na 34 jaar weer opengesteld voor publiek. Cyprus kent een rijke historie, dat laat een wandeling door de stad wel zien. Er zijn prachtige kerken en musea die de moeite waard zijn te bezoeken. De Cypriotische keuken is een mengeling van Grieks en Turks.

'219758' door JanKranendonk '219758' door JanKranendonk

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Islamisering

JanKranendonk

Het was moeilijk een standpunt te vinden voor deze foto in Turks Nicosia maar ik wilde het de cultuurliefhebbers toch niet onthouden, Een zeer merkwaardig gezicht: van de vroegere Sint Sophia Kathedraal werden na de Turkse verovering van Cyprus van 1571 de torens gesloopt en vervangen door minaretten, waarna het de Selimiye moskee werd.

'272378' door EllenvanderMark '272378' door EllenvanderMark

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Turkse vlag op de...b

EllenvanderMark

Vanuit een warenhuis in het Griekse deel van Nicosia. kon je in de verte een gigantische Turkse en Turks-Cypriotische vlag zien. Wij hebben beide delen van de stad bezocht. Zodra je via het douanekantoor op de grens het Turkse deel inkomt, voel je meteen de warme Turkse sfeer. Je waant je in Istanbul. Een hele bijzondere en leuke ervaring!

'173343' door rrvdgaag '173343' door rrvdgaag

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Kerk/Moskee in Nicosi

rrvdgaag

Een oude katholieke kerk die omgebouwd is tot Moskee. Deze moskee staat in het Turkse gedeelte van Nicosia, de hoofdstad van Cyprus.

'512375' door Cobinho '512375' door Cobinho

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Straatparasolletje

Cobinho

Nicosia is voor mij de stad van paraplu’s en parasols geworden. In het Turkse deel van de stad zag ik een straatje helemaal bedekt met paraplu’s… allemaal in vrolijke, lichte kleurtjes. Deze foto plaatste ik enige weken geleden. Terug in het Griekse deel loop ik door de volksbuurt "Laiki Yitonia". Het is een gerenoveerd voetgangersgebied dat de sfeer van vroeger oproept. De twee belangrijkste straatjes zijn Ledra en Onasagorou, alleen toegankelijke voor voetgangers. Aan beide kanten van de straatjes zijn kleine winkeltjes, die veel van hun koopwaar buiten hebben gestald. Zag ik het Turkse deel paraplu’s, in het Griekse deel zijn het parasols. En ik moest aan het volgende kinderliedje denken: Parapluutje, parasolletje 't Ene voor de regen En 't ander van de zon

'264588' door westerm '264588' door westerm

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Grens(-conflict)

westerm

"De muur", de laatste die we nog hebben in Europa. Vanaf de Cypriotische kant (zie vlag) zie je door het prikkeldraad ook de Turkse vlag wapperen aan de andere kant. Jammer van de oude binnenstad van Lefkosia. Deze ziet er grotendeels zo uit als op deze foto. Een voorzichtig herstel is trouwens begonnen met hulp van EU-geld. Dat wordt erg mooi.

'415847' door JanKranendonk '415847' door JanKranendonk

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Groenteman van...Noor

JanKranendonk

Een groenteman manouvreert met zijn handkar in de straten van Turks Noord-Nicosia tegenover een oude Han uit de Ottomaanse tijd. Vanuit het zuiden kan (kon) je voor een dag de grens over (Green Line), mits je voor 5 uur 's middags terug bent. Wat er anders gebeurt weet ik niet.

'533920' door marcvankessel '533920' door marcvankessel

CyprusNicosia

CyprusNicosia

The Green Line

marcvankessel

De Groene Lijn is de naam van de 180 km lange VN bufferzone op Cyprus. Deze is in de jaren 80 ingesteld als gevolg van de Turkse invasie in 1974. De foto laat een van de vele posten zien die langs de bufferzone zijn gestationeerd.

'527004' door stefanborkos '527004' door stefanborkos

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Potten en pannen

stefanborkos

Cyprus. Nicosia - Lefkosa Tussen potten en pannen, Tussen 2 culturen Grieks en Turks. Een gedeelde stad, Een stad met een groene zone, Een zone Turks en Grieks. Twee volkeren samengepakt op een eiland, Twee volkeren van twee werelddelen. Nog vele oude huizen en kerken, Kerken omgebouwd nu tot moskee. Maar het leven gaat door, Door in al zijn onenigheden. Onenigheden die tot nu toe onoplosbaar zijn, Oplosbaar voor wie en dat is nog steeds de vraag. Die simpele vraag die ik mij stelde was gewoon van wat nu en later. Dat nu en later blijft ook voor mij een vraag zonder antwoord, Dat antwoord blijft stil met een gevoel wat dan. Maar het gevoel van de schoonheid van dit eiland zal je niet vergeten, De schoonheid van de bergkammen en de heldere blauwe zee, Dit heldere geeft een verkwikking en doorzetting vermogen voor alle twee volkeren. Bijzonder ondanks de nu verdeeldheid zal het ooit eens goed komen, Goed komen op wonderschoon Cyprus. Tijdens dit bericht belde mijn buurvrouw en zei kijk eens uit het raam, Het raam was verlicht met een geweldige regenboog in alle kleuren, De kleuren van vooruitgang, Vooruitgang van na regen komt zonneschijn, En zonneschijn dat doet je goed.

'104148' door sandravandijk '104148' door sandravandijk

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Grensovergang

sandravandijk

De grensovergang van Grieks- naar Turks Nicosia.

'192749' door pkoelewijn '192749' door pkoelewijn

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Groenteman

pkoelewijn

Bij dit groentestalletje in Noord-Nicosia zijn zo weinig kopers dat de bejaarde groenteman er bij in slaap is gevallen. Het noordelijke deel van Nicosia is door de Turken bezet en is veel armer dan het zuidelijke deel dat de hoofdstad is van de staat Cyprus. Nicosia heet trouwens tegenwoordig Lefkosia.