Kyrenia

'132095' door gpvitterzon '132095' door gpvitterzon

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Nachtleven in Kyrenia

gpvitterzon

Een nachtelijke opname in de haven van Kyrenia

'280374' door pkoelewijn '280374' door pkoelewijn

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Fort van Kyrenia

pkoelewijn

Kyrenia, gelegen in Noord-Cyprus heeft een mooie haven die aan de voet van het fort ligt. Je kunt hier aan de kade heerlijk eten. Deze foto maakte ik vanaf het terras waar we een fantastisch "meze" aan het oppeuzelen waren.

'495024' door JannavEek '495024' door JannavEek

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

De Britse periode

JannavEek

De strategische ligging van Cyprus is reden dat het eiland veel verschillende heersers heeft gekend. Zo was het van 1925 tot 1960 een Britse kroonkolonie (ze namen het over van de Turken). Veel Britse invloeden zijn nog zichtbaar in het hedendaagse leven op Cyprus: men rijdt er links, er wordt veel Engels gesproken en de toeristen komen nog steeds voornamelijk uit Engeland. Uit deze Engelse tijd stammen ook de legendarische Hotel British en White Pearl Hotel aan de Venetiaanse haven van Kyrenia (Gyrne). De haven waar ik hier (achter de geraniums) op een terras zit. De hotels zijn wat gedateerd maar op perfecte locatie. Maar ook wel luidruchtig lijkt me, want tot laat in de nacht zitten deze gezellige terrassen rond de oude haven vol.

'335556' door dickjongman '335556' door dickjongman

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Mooie oude havenplaat

dickjongman

Een mooie zomerse rustige dag in het mooie stadje Kyrenia bij de oude haven. Er zijn veel bezienswaardigheden zoals overblijfselen van de oude forten uit vroegere tijden. Er zijn veel authentieke souvenier shops aanwezig evenals de grote aantallen restaurantjes, al met al een gezellig stadje om eens rond te flaneren over de boulevard.

'453562' door stefanborkos '453562' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Rubsbanden

stefanborkos

Hoog in de bergen is nog een restant van een tank te vinden die van zijn banden is gelopen. De tank ligt iets verder naar beneden. Een getuigenis van een onbegrijpelijke strijd. Maar ook het uitzicht over de zee en de bewoning beneden is fantastisch.

'510985' door stefanborkos '510985' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Bijzonder Noord Cypru

stefanborkos

Noord Cyprus. Het bijna onontdekte stukje eiland. Het Turkse gedeelte. Een land vol met geschiedenis, authentiek en gastvrij. Hier de Bellapais abdij in de omgeving bij Kyrenia. Dit klooster werd in 1205 door Augustijne monnikken opgericht en zij hadden duidelijk oog voor schoonheid. Helaas heeft de tand des tijds het niet helemaal ongeschonden gelaten. Maar dat heeft zijn charme. Het ligt gewoon in een prachtige omgeving. Tip. Goed te doen met het aanbod van Corendon.

'419413' door SvanGeffen '419413' door SvanGeffen

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Buffavento Kasteel

SvanGeffen

In juni 2013 ben ik naar Noord-Cyprus geweest. Hier heb ik verschillende excursies gemaakt. Waaronder naar het Buffavento Kasteel, welke te zien is op de foto.

'527156' door stefanborkos '527156' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Wandelen in de wolken

stefanborkos

Cyprus - Kyrenia/Girne - Sint Hilarion. Een kam van hoge toppen boven Girne, Toppen soms gedompeld in dikke wolken, Wolken die soms een spat regen geven, Die spat die deze hoogte mysterieus maakt, Mysterieus door het vele grijs in de lucht. Sint Hilarion ligt hier hoog op de kalkrotsen, Hoog ligt hier de ruïne van deze middeleeuwse burcht, Een burcht met spectaculaire uitzichten, Uitzichten over de stad en de zee zover je oog reikt. Het leek onverwoestbaar maar helaas en is toch het beklimmen waard, Waard met het gevoel ik wandel in de wolken. Hier pak je drie componenten van wandelen, vergezichten en natuur, Een natuur die zich hier op Cyprus van zijn beste kant laat zien. Goed om te weten. Hier ligt de oorsprong van het oude verhaal Sneeuwwitje.

'453450' door stefanborkos '453450' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Rode bonen

stefanborkos

Girne-Turks Noord Cyprus. Op de lokale markt is veel te zien. Mij vielen de bonen op die ik niet kende. Zo zie je maar weer er is overal of ergens wel iets te ontdekken.

'132082' door gpvitterzon '132082' door gpvitterzon

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Vergezicht op kust...

gpvitterzon

Mooi vergezicht op de kust van Noord Cyprus vanaf kasteel Hilarion

'104143' door sandravandijk '104143' door sandravandijk

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Kyrenia

sandravandijk

De smalle straatjes van Kyrenia naar de haven.

'527248' door stefanborkos '527248' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Krekels vertellen het

stefanborkos

Cyprus - Kyrenia - Girne - een plek hoog in de bergen. Een plek hoog in de bergen met een jeep, Een jeep bracht mij hier langs smalle onbegaanbare paden, Paden met het geluid van krekels in droog gras. Een stad in de diepte, Een diepte met het aanzicht van rollende banden, Banden van een tank die eens in de diepte viel. In de diepte van het eind van zijn leven. Zo ging dat in deze laatste oorlog, Een waanzinnige oorlog die nooit is opgelost, Opgelost ja dat heeft de natuur, De natuur die zegt hoe mooi ik kan zijn, Mooi met diens uitzichten en krekels in de naaldbossen, Naaldbossen op de zeer droge kalkbergen, Kalkbergen en uitzichten die niets met deze vroegere oorlog iets te maken heeft. Ondanks dat blijf ik bijzonder, Bijzonder dat ben ik, Ik ben Cyprus.

'131882' door gpvitterzon '131882' door gpvitterzon

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Haven Kyrenia

gpvitterzon

Mooie havenstad met prachtig kasteel.

'504213' door stefanborkos '504213' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Een plaats onder de..

stefanborkos

Noord Cyprus. Het Turkse gedeelte. Kyrenia met de grote burcht. Een onbetwist mooi afwisselend gedeelte van dit eiland Cyprus met vele oude culturen en bijzondere landschappen. Een zeer gemixte cultuur Grieks en Turks. In alles is het te vinden. Alleen het rijden is Engels dus andersom. Vanwege de Turkse bezetting in de jaren eind 60 begin 70 is dit deel nog steeds niet erkend als Europa en de twisten tussen de Grieken en de Turken zijn er nog steeds. TIP. Kies je voor het Griekse leven moet je echt het zuiden aandoen. Kies je voor het Noordelijke gedeelte Turks dan heb je het Turkse gevoel. Nicosia is een gedeelde stad met een grens in het midden. (Ik vond dit waanzinnig). Maar de mensen beleving is daar zo sterk dat je dat maar even terzijde moet laten staan. Ik dacht geniet van het landschap en van de mensen op hun plek dan is het goed.

'527448' door stefanborkos '527448' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Vijf vingers

stefanborkos

Noord Cyprus Noord Cyprus, Een paradijsje met mooie heldere stranden, In het uiterste noorden een wereld van wit zand, De stranden van Algadi beach, Het beschermde gebied van de schildpadden Caretta Caretta en Chelonia Mydas. Noord Cyprus, Een paradijsje van mooie bergen, Pieken en dalen gevangen in het groen, Als vijf vingers steken deze omhoog, Het vijf vinger gebergte, Noord Cyprus, Een paradijsje vol onder de zon, Gevuld met gevangen wolken op de bergkammen, Mistige landschappen onder de warmte, Landelijke plaatjes in het uitgebloeide gele gras, Vol met schapen en diens herders, Een rust en eenvoud tussen de vele oude monumenten, Vertoeven in wat deze wereld je schenkt.

'514828' door stefanborkos '514828' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Blauwer kan het niet

stefanborkos

Cyprus. Kyrenia / Girne. Het noordelijke Turkse gedeelte. Heerlijk zo'n boottocht met eten aan boord. Vanuit Girne vaart deze boot de kust langs door het heldere water. Blauwer kan het bijna niet. Gewoon een dagje genieten van de zon en het water. Gewoon een leuke dag. En teruggaand met een blik op het machtige kasteel, de stad en de hoge bergen in een waas van wolken soms verborgen. Dat geeft een mooi beeld.

'453564' door stefanborkos '453564' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Noten

stefanborkos

Kyrenia. Nog nooit had ik zo vele noten in een kraam gezien. Dit is gewoon zakken vullen. Nu nog verkopen die handel. Nou dat lijkt me hier geen probleem.

'513216' door stefanborkos '513216' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Sneeuwwitje

stefanborkos

Cyprus. Het Turkse noorden bij Kyrenia. Kasteel Sint Helarion. Heel hoog boven in een bergkam van deze stad ligt deze ruïne. Het is er mistig en het licht is vaal. Je waant je in de wolken. Maar de uitzichten zijn prachtig. Een ruig sprookje. In de middeleeuwen kreeg een kruisridder een bevel van Richard Leeuwenhard om dit te bouwen. Disney heeft zich op deze plaats laten inspireren voor zijn tekenfilm Sneeuwwitje. Zelfs in deze ruïne vorm herrijst het zich nog sprookjesachtig uit de rotsen.

'278064' door chdumarchiesarvaas '278064' door chdumarchiesarvaas

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Op weg naar Bellapais

chdumarchiesarvaas

Mooi klein/smal straatje lopend naar de Bellapais abdij. Op vallend de vele Turkse vlaggetjes boven de weg. In het straatje zelf wat kleine toeristische winkeltjes. Erg veel toeristen waren er (nog) niet

'527094' door stefanborkos '527094' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Bedrading

stefanborkos

Noord Cyprus. een natuur project. Bedrading bederven het uitzicht, Bedrading van een bord vol met teksten. Teksten die aan geven dat het iets te maken heeft met de Europese Unie. De Europese Unie hier voor natuurbehoud. Bescherming van een zeer oud gebied, Een oud gebied met zijn grote steengroeven, Groeven waar eens de stenen vandaan kwamen, Stenen voor de antieke steden. Mooi is het blik op de rots in de vlakte, De vlakte die zoals overal op Cyprus vaag en mistig overkomt.

'527545' door stefanborkos '527545' door stefanborkos

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Vandaag is blauw

stefanborkos

Kyrenia/Girne. dagje uitwaaien, dagje ultra blauwe zee, dagje alleen maar water, dagje zwemmen en snorkelen, dagje met uitzichten naar het land. varen in het blauw, varen en lekker eten, varen tot een prima strand, vandaag de dag met niets moeten, vandaag de dag van rust, vandaag mooie oude ronde stenen opduiken, vandaag genieten van het heldere water, vandaag is blauw.

'132080' door gpvitterzon '132080' door gpvitterzon

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Kasteel Hilarion

gpvitterzon

Doorkijk in kasteel Hilarion, nabij Kyrenia

'104154' door sandravandijk '104154' door sandravandijk

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Kyrenia Castle

sandravandijk

Het schitterende uitzicht vanuit de gewelven van het kasteel van Kyrenia uit de 7e eeuw BC.

'278070' door chdumarchiesarvaas '278070' door chdumarchiesarvaas

CyprusKyrenia

CyprusKyrenia

Omgeving Bellapais...

chdumarchiesarvaas

Deze foto is genomen bij het Bellapais Abdy (Turks Cyprus) Prachtige groene omgeving (misschien een beetje toeristisch) die erg de moeite waard is. De Abdy zelf is ook schitterend.