Famagusta

'521698' door stefanborkos '521698' door stefanborkos

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

Historisch

stefanborkos

Famagusta. Dicht bij deze stad ligt de kerk en het klooster St. Barnabas. Tot 1974 was het hier de plek voor christenen om hun baby's te laten dopen. Tegenwoordig een plek om tal van kloosterschatten en bijzondere iconen te bezichtigen. Het graf van de Apostel Barnabas is nog steeds op dezelfde plaats. Het is in een ruimte uitgehakt in de rotsen waarover nu een kapel is gebouwd. Een historische plek midden in een eeuwenoud en leeg landschap.

'513225' door stefanborkos '513225' door stefanborkos

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

DRAMA

stefanborkos

Cyprus. Nu het Turkse noorden. Famagusta. Ten oosten van Nicosia ligt deze zeer oude stad op het nu Turkse gedeelte. In juli 1974 moesten de oorspronkelijke bewoners deze stad verlaten. De hele wijk Varosha is nu omgeven door een hek en beschouwd als niemandsland dat voor niemand toegankelijk is. Hotels en huizen zijn compleet leeg gehaald en worden nu bewaakt door het Turkse leger. Nu nog steeds een drama. Voor de splitsing Grieks/Turks was dit het aantrekkelijkste deel van de stad met 4 en 5 sterren hotels. Het is nu nog verschrikkelijk om te zien hoe de kilometers stranden met lege hotels ongenaakbaar liggen te wachten op een oplossing. Een foto is nu nog onmogelijk. Daarom dit. Een prachtige stad met vele oude kerken en geschiedenis. Wie zal dit ooit oplossen na zo vele jaren? Het is nu bijna 2016. Dit deel van de wereld bestaat nog steeds niet.

'188344' door pkoelewijn '188344' door pkoelewijn

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

Moskee

pkoelewijn

Moskee nodig? In 1571 deden de Turken het zo: neem de Gotische kathedraal, St Nicolaas (uit 1300), zet er een minaret op en sloop alles wat er in zit. Tapijtje leggen, preekstoel plaatsen en klaar is Kees! Toeristen kunnen, tegen betaling van 1 euro, de Lala Mustafa Pashamoskee buiten de gebedsuren bezoeken.

'394759' door peterverboom '394759' door peterverboom

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

Barrabas klooster op.

peterverboom

Dit doorkijkje bij het Barrabas klooster op Noord-Cyprus geeft de stilte en de rust aan op het noordelijke gedeelte van het eiland. Lang geleden stichte Barrabas hier een klooster toen hij hier aankwam samen met de apostel Johannes.

'226902' door jkormeling '226902' door jkormeling

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

Overblijfselen Salami

jkormeling

De zuilen zijn overblijfselen uit ongeveer de 4e eeuw voor Christus en zijn onderdeel van een gymnasium. Door iets hoger te gaan staan, heb ik deze compositie kunnen bereiken.

'375657' door JMalefason '375657' door JMalefason

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

Famagusta

JMalefason

Famagusta een gedeeltelijke spookstad op het Turkse deel van Cyprus is een verzameling van ruïnes van kerken, moskeeën ed. een prachtig decor om er op los te fotograferen!

'132066' door gpvitterzon '132066' door gpvitterzon

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

Hoeveel heb ik al...v

gpvitterzon

Veel van deze fruit/groente karretjes tref je aan in Famagusta

'394809' door peterverboom '394809' door peterverboom

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

Barrabas klooster op.

peterverboom

Dit is ook een doorkijkje bij het Barrabas klooster op Noord-Cyprus en het geeft de stilte en de rust aan op het noordelijke gedeelte van het eiland. Lang geleden stichte Barrabas hier een klooster toen hij hier aankwam samen met de apostel Johannes.

'1092140' door stefanborkos '1092140' door stefanborkos

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

Terug in de tijd

stefanborkos

Salamis. Net boven Famagusta aan de oostkant van Cyprus ligt deze antieke stad, 1100 Voor Chr. voor eeuwen de voornaamste stad van het eiland. Helaas door aardbevingen in de 1e en 4 e eeuw door aardbevingen verwoest, Opnieuw opgebouwd en in de 7 e eeuw grotendeels door Arabieren weer verwoest. Helaas daarna nooit weer opgebouwd. Dit lot trof vele oude steden in een verre omgeving ten spijt, Gelukkig mogen we heden die ontelbare brokstukken van een stad nu nog bewonderen, Bewonderen in zijn afmetingen en grootsheid uit ver vervlogen tijden, Tijden die echt niet voor iedereen zo rooskleurig denk ik waren. Maar het doet je goed wat de mensheid ooit heeft geschapen, En met heel veel fantasie kan je er dan ook een mooi voorbeeld van maken. Even terug in de tijd.

'1092193' door stefanborkos '1092193' door stefanborkos

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

Even beleven

stefanborkos

Klooster St. Barnabas. Midden in het landschap boven Famagusta ligt dit oude klooster, Midden in de velden en ver weg van de bewoonde wereld. Volgens vele is dit het belangrijkste klooster van Cyprus. Belangrijk nu als museum met zijn archeologische vondsten, Belangrijk met zijn prachtige kerk en de kleurrijke iconen, Belangrijk vanwege de naastgelegen kapel met de resten van St. Barnabas. Een prachtige rustige plek om te bezoeken, Een bewijs van echtheid en oudheid wat zeer goed is gebleven. Het klooster en de omgeving is rustig gebleven. Dus even beleven.

'1092034' door stefanborkos '1092034' door stefanborkos

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

Droevig gevoel

stefanborkos

Famagusta. De half verlaten stad, Het half verlaten strand. Het zien van veel oude kerken door de eeuwen heen. De stad met die treurige geschiedenis liggend in het Turkse gedeelte, De stad die tot met heden gedeeltelijk met vele hekken omzoomd is, De stad waar de bewaking nog steeds in hoge torens te zien is. Kilometers lange stranden leeg en bewaakt, Kilometers leegstaande hotels waar geen mens meer te zien is, Kilometers vervallen weelde wat er ooit eens was. Mooi zijn toch die oude kerken en het fort waar je echt mag komen, Mooi is echt die ligging van deze grote nieuwe bewoonde stad, Mooi is het om te voelen en te beleven nu in onze tijd, Mooi zonder de geschiedenis niet te vergeten. Het oude doet mij zeer. Een droevig gevoel.