Zuidwest Bulgarije

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dat spoort niet(meer)

Zuidwest Bulgarije,
Bulgarije


Treinen door zuidoost Europa is een geweldige ervaring. Het is de meest relaxte manier om te reizen, je ziet prachtige landschappen aan je voorbij glijden, komt door gebieden waar alleen de trein mag rijden, het is goedkoop en je komt vrij eenvoudig in contact met lokale bevolking. Het vergt alleen wat geduld, de treinen rijden zelden op tijd en als ze dat wel doen kom je sowieso te laat aan.

We starten in Thessaloniki en nemen de trein naar Sofia, een spoorlijn die sinds 2014 in gebruik genomen is. De verbinding is zo goed als klaar, alleen het stukje niemandsland tussen Strimon (Griekenland) en Kulata (Bulgarije) is nog 'spoorloos'. Hier wordt een pendelbus ingezet die je over de grens brengt. Aan de Griekse kant verloopt dit vlekkeloos, maar in Kulata moeten we 1.5 uur wachten voordat de trein komt die ons naar Sofia zal brengen.

Gelukkig is er genoeg te doen om de tijd door te komen. We praten wat met treingenoten en mijn kinderen spelen met de puppy's die samen met hun moeders langs de rails wonen. Direct naast het station staan een paar goederenwagons in het gras. Vergane glorie, uitgerangeerd, maar echte eyecatchers. Samen met de twee watertorens vormen ze een mooi plaatje en de avondgloed doet de rest. Zo'n beeld vraagt gewoon om een foto.