Sofia foto's & tips

'418781' door whelder '418781' door whelder

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Slakkenhuis

whelder

In de categorie vreemde gebouwen gooit dit slakkenhuis in een buitenwijk van Sofia beslist hoge ogen. Het staat helaas aan een drukke straat met hinderlijke elektriciteitskabels zodat het nogal lastig is om er een mooie plaat van te maken. De ooievaar op het verkeersbord is ook ontsproten aan het brein van de architect/kunstenaar. Het gebouw huisvest onder meer kantoren en woonhuizen.

'326181' door rickykloosterman '326181' door rickykloosterman

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Traditionele kleding.

rickykloosterman

In de tradionele klederdracht van Bulgarije zie je nog veel handwerk voorkomen, het is jammer dat de technieken steeds meer verloren gaan in deze tijd.

'500246' door marjolijn '500246' door marjolijn

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Jan Hanlo in Sofia!

marjolijn

Een -voorlopig- laatste foto uit Sofia, voordat ik weer verder ga Bulgarije in. Bulgarije is lid van de EU (sinds 2007). Vandaar een project van de ambassades van de EU-lidstaten. Iedere ambassade adopteert een muur in het centrum van Sofia en brengt daar een gedicht op aan in de taal van haar land. De Nederlandse bijdrage is in 2004 geplaatst op een muur van het Nationaal Museum voor Natuurlijke Historie hoek Benkovskistraat / Moskovskastraat (niet ver van de Aleksandûr Nevskikerk). Het is een gedicht van Jan Hanlo, het gedicht “Zo meen ik dat ook jij bent”. (uit: Verzamelde Gedichten, G.A. van Oorschot, Amsterdam 1970) .

'499893' door marjolijn '499893' door marjolijn

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Sveti Georgi

marjolijn

Sofia werd in 1879 hoofdstad van het weer onafhankelijke Bulgarije. Stadsplanners ontwierpen brede lanen en fraaie gebouwen, zoals het koninklijk paleis, parlement en ministeries. Maar Sofia heeft ook een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen. Tussen de moderne gebouwen vind je dan ook romeinse, middeleeuwse en Osmaanse resten. Hier staat de Sveti Georgikerk op een binnenplaats tussen een hotel en Presidentsvo, het kantoor van de president. Deze rotondekerk stamt uit de 6e eeuw, werd later omgebouwd tot moskee, en was ook nog even mausoleum voor de eerste koning van het nieuwe onafhankelijke Bulgarije.

'255006' door pdanielse '255006' door pdanielse

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Sint Nicolaaskerk

pdanielse

De Russische Sint Nicolaaskerk is een van de vele hoogtepunten op cultuur gebiued in de hoofdstad Sofia. Ongetwijfeld geschonken door Moedertje Rusland vandaar de toevoeging Russisch. Binnen zijn een aantal mooie ikoonen te bezichtigen. Alle bezienswaardigheden van Sofia bevinden zich op loopafstand van elkaar.

'198010' door reysigers '198010' door reysigers

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Alexander...Nevski-ka

reysigers

De heilige Alexander Nevski-herdenkingskathedraal , in Sofia is gebouwd tussen 1892 en 1912 ter ere van de naar schatting 200.000 Russische soldaten die zijn gevallen tijdens de Russisch-Turkse oorlog (1877-1878) in een poging Bulgarije te bevrijden van de Osmaanse (Turkse) bezetters.

'502118' door KHeijlaerts '502118' door KHeijlaerts

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Doe de Free Sofia Tou

KHeijlaerts

Ik ben net terug uit Bulgarije. Ik heb een weekje door het zuidwesten van Bulgarije gereisd. Ik ben de trip naar dit minder bekende land begonnen in Sofia. Wat heeft deze stad mij positief verrast! Het is geen voordehand liggende stad om te bezoeken, maar je kan er gerust een paar nachtjes blijven. Wij vonden 1 nacht te kort. Erg leuk om je trip naar Sofia mee te beginnen is de Free Sofia Tour! Elke dag om 11 uur en om 18 uur begint een ruim 2 uur durende Engelstalige rondleiding door de stad. Hierbij loop je langs highlights, maar bezoek je ook de onbekende plekken! Een behoorlijk stukje geschiedenis passeert de revue en je kan alles vragen wat je wil weten. Je verzamelt voor het paleis van justitie. De tour wordt gegeven door locals, studenten/net afgestudeerden/enthousiastelingen. De tour zat vol met humor en interactie, dus die ruime 2 uur vliegen voorbij. Voor meer info: http://www.freesofiatour.com/ Door deze tour heb je meteen een leuke basis, ken je meteen een beetje de weg, weet je waar je graag nog even binnen wilt kijken en krijg je meteen ook leuke interactie met anderen. Zo hebben wij nog met een groepje Australiërs in een leuke bar cocktails gedronken na afloop. Op de foto zie je de gids: Martin. Geboren en getogen in Sofia, een geschiedenisliefhebber en superenthousiast over zijn stad! We staan hier bij een hele bijzondere kerk: St. George Rotunda. Je moet hem weten te vinden want hij staat helemaal opgesloten in een binnenplaats achter het parlement. Het is de oudste kerk/oudste gebouw van Sofia. Maar hierover later meer. Wat ik vooral heel prettig vond in de stad is de laid-back sfeer. Mensen (jong en oud) treffen elkaar tegen het einde van de middag in een van de vele parken van de stad. De verschillende religies leven gebroederlijk naast elkaar, en het is een mix van traditioneel en lekker hip. We hebben verschillende restaurants en cafe's bezocht en die waren allemaal even goed. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 46mm; ISO 125; f/3,2; 1/400s

'505598' door KHeijlaerts '505598' door KHeijlaerts

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

De mooiste kerk van..

KHeijlaerts

Als je door de 'Tsar Osvoboditel' straat loopt zie je de prachtige gouden koepels van 'de mooiste kerk in Sofia'. De hoge koepel, omringd door vier kleinere koepels, allemaal gemaakt van goud harmoniëren perfect met het dak van de kerk, die is bedekt met groene tegels. De Russische kerk werd gebouwd in 1914 in de Russische stijl. Het is een kopie van de Russische kerken uit de 16de eeuw. Er zijn vijf kleine koepels gemaakt van goud en de centrale koepel is 19 meter hoog. De klokken werden geschonken door de Russische koning Nikolay II. De buitenkant is onlangs gerenoveerd door het Patriarchaat van Moskou, die het goud schonk. De buitenkant van de 'Church of St Nicholas the Miracle-Maker' is veel opvallender dan het interieur, dat is wat donkerder. Maar de fresco's zijn zeer de moeite waard! Iets wat ik heel tof vind bij deze kerk is het contrast van de rust van de kerk binnen en de dynamiek van de wereld buiten. De straat is namelijk heel druk met voetgangers, auto's restaurants etc, en binnen is het heel sereen. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 31mm; ISO 100; f/8; 1/250s

'504487' door KHeijlaerts '504487' door KHeijlaerts

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Bezoek Sofia!

KHeijlaerts

Een citytrip naar Sofia is niet standaard, maar wel erg de moeite waard. Echte iconen zoals een IJfeltoren of Sagrada Familia heeft de stad niet maar dat maakt de stad niet minder bezoekenswaardig. Een paar tips: - Wat je zeker moet doen is de 'Free Sofia Tour' om kennis te maken met de stad. Hiermee kom je op de meest verrassende plekken en ga je de stad echt waarderen. - Verder kan je niet om de Alexander Nevski kathedraal heen die je hier op de foto ziet. Hij is gigantisch groot! En ook zeker van binnen heel bijzonder. Donker maar heel speciaal (ik heb hier al eerder een foto van geplaatst) - Er is een Russisch orthodoxe kerk die erg mooi is! - En zoals jullie op mijn vorige foto hebben gezien is er een prachtige synagoge die je kan bezoeken. - Ga vooral ook voor de gezelligheid in de vele parken iets drinken of een boek lezen, of gewoon mensen kijken. Hier vind je gedurende de hele dag jong en oud bij elkaar. Heerlijk! - Er is een prachtig badhuis midden in de stad. Ik heb het alleen van buiten bewonderd en dat was al de moeite waard. - Op verschillende plekken in de stad vind je waterbronnen, zowel warme als koude. Drink gerust hieruit. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; ISO 125; f/7,1; 1/125s

'418178' door JannavEek '418178' door JannavEek

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Status van de tsigani

JannavEek

In elke stad hebben de Roma (Tsigani op z'n Bulgaars) hun eigen wijk. Alom worden ze gezien als tweederangsburgers, hoewel velen van hen, vaak in parttime dienstverband, nogal wat vuil werk voor de Bulgaren opknappen. Ik heb even met handen en voeten en wat Duits met deze vrouw gebabbeld.

'504463' door KHeijlaerts '504463' door KHeijlaerts

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Een synagoge is...pra

KHeijlaerts

Het was voor mij de eerste keer dat ik een synagoge bezocht. Wat prachtig van binnen!! Dit had ik van buitenaf niet verwacht! Ik was erg onder de indruk van de kleuren en versieringen. Wat je ziet is het interieur van de synagoge in Sofia. Het is de grootste synagoge van zuid-oost Europa en de derde van heel Europa. In Bulgarije zijn 2 Synagoges, de andere vind je in Plovdiv. DE synagoge is geopend in 1909 en er is plaats voor 1300 man. De kroonluchter die je ziet is de grootste/zwaarste van het land en weegt 1,7 ton! De synagoge is ook nog als zodanig in gebruik en sinds 1992 is er ook het Joods-historich museum gevestigd in het gebouw. Je kan de synagoge bezoeken al lijkt dat vanbuiten niet zo. Het is vrij gesloten, maar aan de zijkant zit een deur en daar wordt je wel binnen gelaten en heel vriendelijk ontvangen. De synagoge ligt ook nog eens heel centraal in het centrum, dus gemakkelijk om even langs te gaan tijdens je citytrip! Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; ISO 400; f/3,5; 1/80s

'499196' door marjolijn '499196' door marjolijn

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Spiegelbeeld

marjolijn

Sofia is sinds 1879 de hoofdstad van Bulgarije. Hier vind je dan ook het kantoor van de Bulgaarse president, Presidentsvo. De hoofdingang wordt bewaakt door twee soldaten in rood-witte parade uniformen. Toen ik voor een foto wat dichterbij kwam, viel me opeens op dat één van de soldaten ook nog eens weerspiegeld werd in het glas van zijn wachthokje.

'500126' door marjolijn '500126' door marjolijn

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Stadstuin Sofia

marjolijn

Het centrum van Sofia is ruim opgezet en ook best wel groen. Voor het Nationaal Theater ligt de Stadstuin, een rechthoekig park. Dit oudste park van Sofia werd ooit in de Osmaanse tijd aangelegd als privétuin van de gouverneur van Sofia. Er zijn gazons, bomen, een fontein, en ook deze oude kiosk, helaas bewerkt met graffiti. Je ziet op de kiosk ook dat in Bulgarije het Cyrillische alfabet gebruikt wordt, wat maakt dat alles voor ons wat lastiger te lezen is.

'420007' door whelder '420007' door whelder

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Slakje

whelder

Van dit gebouw in de vorm van een slakkenhuis heb ik al eerder een frontaanzicht geplaatst. Het is misschien wel het mafste gebouw dat ik ooit gezien heb. Ter indicatie van de grootte. De zilveren vlakken in de zijkant van de kop zijn ramen. Je vindt het gebouw in een buitenwijk van Sofia. Doordat het gebouw in een behoorlijk volgebouwde wijk ligt is het onmogelijk om één foto te maken waar zowel de voorkant als de zijkant op staat.

'499987' door marjolijn '499987' door marjolijn

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Van Lenin naar Sofia

marjolijn

Bulgarije is een voormalig Oostblokland. In Sofia vind je dan ook gebouwen in de stijl van het "Socialistisch Classicisme", zoals het Partijhuis, hoofdkwartier van de inmiddels opgeheven Bulgaarse Communistische Partij. Dit gebouw heeft nu een andere functie gekregen, het wordt nu als kantoorruimte gebruikt door het Bulgaars parlement. Ook Lenin heeft inmiddels zijn plaats af moeten staan aan Sveta Sofia, de Heilige Wijsheid. Het beeld is in 2000 geplaatst als millenniumsymbool en verwijst naar de orthodoxe Heilige Wijsheid en naar Athene, de Griekse godin van de wijsheid. Ze houdt een lauwerkrans vast en op haar schouder staat een uil.

'502320' door KHeijlaerts '502320' door KHeijlaerts

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Favoriete plek voor..

KHeijlaerts

Als je naar Sofia gaat, moet je absoluut ook even neerstrijken op een bankje in een van de parken om de locale sfeer echt te kunnen proeven. In de parken is het een drukte met locals die met elkaar afspreken: Een spelletje spelen, een biertje drinken of gewoon met elkaar kletsen, het gebeurd allemaal. Jong en oud, vrienden families, mensen alleen... iedereen in Sofia komt in het park. Iedereen is hier zo heerlijk relaxed, laid-back en vriendelijk, dat proef je heel duidelijk als je je in de parken bevind. We zijn hier bij het Ivan Vazov Nationale Theater van Sofia (geopend in 1907). Voor het theater ligt het city park, een van de vele parken van Sofia. De zichtlijn naar het theater is ingericht met een grote vijver met deze ballerina en fontein erin. Voor mij symboliseert dit beeld de spontaniteit van de locals. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 40mm; ISO 200; f/6,3; 1/1000s

'500099' door marjolijn '500099' door marjolijn

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Nationaal Theater...S

marjolijn

Eén van de opvallende gebouwen in het historisch centrum van Sofia is het Nationaal Theater. Het gebouw dateert uit 1907 en is ontworpen door twee Oostenrijkse architecten. Het is op theatrale wijze versierd, met een timpaan met Apollo omringd door Muzen. Op de torens strijdwagens met trompetters. Het theater ligt aan de Stadstuin, het oudste park van Sofia.

'505166' door KHeijlaerts '505166' door KHeijlaerts

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Synagoge in Sofia

KHeijlaerts

Vorige week plaatste ik ook een foto van de synagoge in Sofia. Toen het interieur, dit keer het exterieur. Ook die mag er zijn! Het is de grootste synagoge van zuid-oost Europa en de derde van heel Europa. De synagoge is geopend in 1909 en er is plaats voor 1300 man. De synagoge is ook nog als zodanig in gebruik en sinds 1992 is er ook het Joods-historich museum gevestigd in het gebouw. Je kan de synagoge bezoeken al lijkt dat vanbuiten niet zo. Aan de zijkant zit een deur en daar wordt je wel binnen gelaten en heel vriendelijk ontvangen. De synagoge ligt ook nog eens heel centraal in het centrum, dus gemakkelijk om even langs te gaan tijdens je citytrip! Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; ISO 200; f/8; 1/500s

'502226' door KHeijlaerts '502226' door KHeijlaerts

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Alexander Nevski

KHeijlaerts

Het is zeker een kathedraal die je gezien zou moeten hebben als je een bezoek brengt aan Sofia. Het is een van de beroemdste monumenten van Sofia. De Alexander Nevski is een Bulgaars-orthodoxe kathedraal. Zij is gebouwd tussen 1892 en 1912 ter ere van de naar schatting 200.000 Russische soldaten die zijn gevallen tijdens de Russisch-Turkse oorlog (1877-1878) in een poging Bulgarije te bevrijden van de Osmaanse (Turkse) bezetters. De architect van de kathedraal, Pomerantsev, heeft bij de bouw onder andere Italiaans marmer, Braziliaans onyx, Afrikaans alabast en houtsnijwerk van Bulgaarse en Russische meesters, uit die tijd, gebruikt. Het gebouw is binnen behoorlijk donker maar prachtig beschilderd. Je kan er op je gemak gaan zitten en alle schilderingen in je opnemen. Je ziet steeds meer details als je langer kijkt. De kathedraal is de grootste van de Balkan; het is (ongeveer) 75 meter lang, 50 meter breed en 50 meter hoog. Deze foto heb ik gemaakt toen ik na een gezellige avond met de Free Sofia Tour, een cocktailtje en een heerlijk avondmaal weer terug liep naar ons hotel. Geen statief bij me, maar met wat steun van een hek lukte het toch om er een avondopname van te maken. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; ISO 320; f/3,5; 1/8s

'255199' door pdanielse '255199' door pdanielse

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Tijdens de dienst

pdanielse

Tijdens de dienst in de Alexander Nevsky kathedraal, is het druk. Regelmatig schuiven er nieuwe mensen binnen die een kaarsje aansteken, een kruisje slaan en even tot zichzelf keren. Mooie momenten deze stilte en de manier waarop, voor mij, onbekende mensen hun eigen moment kiezen. Zo leer je ook de mensen kennen.

'271873' door JannavEek '271873' door JannavEek

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Tsigani

JannavEek

Ik stap van mijn geleende fiets, blijf even staan kijken, maak een foto en loop dan naar haar toe. Zo goed en kwaad als het kan wisselen we wat informatie uit. Zij is een Roma. Help haar dan met de bloemen uit de container halen. Ze is verbaasd maar blij met de hulp. Een van de goede dingen van 't op reis zijn, de tijd hebben, de tijd nemen om stil te staan bij dingen en bij mensen.

'430428' door JanKranendonk '430428' door JanKranendonk

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Sofia Kathedraal

JanKranendonk

De kathedraal van Sofia in Bulgarije. Een bijzonder fraai voorbeeld van de Orthodox christelijke architectuur, gebaseerd op de Byzantijnse architectuur van nog veel langer geleden.

'233878' door Mocca '233878' door Mocca

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Alexander...Nevski-ka

Mocca

Eén van de grootste Orthodoxe kerken ter wereld, Alexander Nevski-kathedraal, gebouwd tussen 1904 en 1912 ter ere van de Russische soldaten die omkwamen in de Russisch-Turkse oorlog

'101484' door globeskater '101484' door globeskater

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Frico kaas en klompen

globeskater

In de overdekte markt in Sofia kwam ik deze kaaskraam met frico kaas en klompen tegen!