Sofia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alexander Nevski

Sofia,
Bulgarije


Het is zeker een kathedraal die je gezien zou moeten hebben als je een bezoek brengt aan Sofia. Het is een van de beroemdste monumenten van Sofia. De Alexander Nevski is een Bulgaars-orthodoxe kathedraal. Zij is gebouwd tussen 1892 en 1912 ter ere van de naar schatting 200.000 Russische soldaten die zijn gevallen tijdens de Russisch-Turkse oorlog (1877-1878) in een poging Bulgarije te bevrijden van de Osmaanse (Turkse) bezetters.

De architect van de kathedraal, Pomerantsev, heeft bij de bouw onder andere Italiaans marmer, Braziliaans onyx, Afrikaans alabast en houtsnijwerk van Bulgaarse en Russische meesters, uit die tijd, gebruikt. Het gebouw is binnen behoorlijk donker maar prachtig beschilderd. Je kan er op je gemak gaan zitten en alle schilderingen in je opnemen. Je ziet steeds meer details als je langer kijkt. De kathedraal is de grootste van de Balkan; het is (ongeveer) 75 meter lang, 50 meter breed en 50 meter hoog.

Deze foto heb ik gemaakt toen ik na een gezellige avond met de Free Sofia Tour, een cocktailtje en een heerlijk avondmaal weer terug liep naar ons hotel. Geen statief bij me, maar met wat steun van een hek lukte het toch om er een avondopname van te maken.

Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; ISO 320; f/3,5; 1/8s