Rila-klooster

'255800' door pdanielse '255800' door pdanielse

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rila klooster

pdanielse

Bulgarije bezoeken zonder het Rila klooster te hebben gezien, kan niet. Dit meesterwerk van Bulgaarse bouwkunst is te vinden in het Rila gebergte, op zo'n uurtje rijden vanuit Sofia. Het middenschip is heel mooi beschilderd. Opvallend zijn de stralende fresco’s en de galerijen en de vergulde iconostase (altaarwand) met 36 figuren

'509503' door KHeijlaerts '509503' door KHeijlaerts

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Ook bij regen prachti

KHeijlaerts

Je ziet hier het Rilaklooster wat midden in de bergen ligt verscholen. Het Rilaklooster is een symbool voor de Slavische cultuur na een lange periode van bezetting en onderdrukking door de Turken, en hierdoor een nationaal bedevaartsoord voor de Bulgaren. Het kan gezien worden als het religieuze centrum van de Bulgaarse orthodoxe kerk. Het is een stukje rijden, maar absoluut de moeite waard. En dat weten ze maar al te goed. Het is erg toeristisch. Een deel kan je bezoeken (de kerk, het museum en het centrale plein), maar een heel groot deel ook niet omdat het ook echt nog in gebruik is als klooster. We hebben in Bulgarije best afwisselend weer gehad. Soms prachtig en volop zomer. Soms leek het wel herfst. Zoals toen we bij het Rilaklooster waren. Het hoosde verschrikkelijk!! Het voordeel is dat het plein eindelijk zonder toeristen was. :-) Iedereen is aan het schuilen. Exif: Nikon D7000; Sigma 10-20 bij 10mm; ISO 250; f 6,3; 1/125s

'499053' door marjolijn '499053' door marjolijn

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rilaklooster

marjolijn

Eén van de hoogtepunten van een bezoek aan Bulgarije is het Rila-klooster. Het klooster werd al in de 10e eeuw gesticht, maar het huidige complex is gebouwd in de 19e eeuw, in de zogenaamde "wedergeboorte"stijl. Bulgarije maakte toen nog deel uit van het Ottomaanse Rijk, en de renovatie en herbouw van het complex was een patriottisch project, een uitlaatklep voor het Bulgaars nationalisme. Hier een doorkijkje naar de Geboortekerk, die rijk versierd is met fresco's .

'499098' door marjolijn '499098' door marjolijn

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rilaklooster 2

marjolijn

De Geboortekerk van het Rila klooster is rijk versierd met fresco's, binnen in de kerk, maar ook aan de buitenkant, de arcaden van het voorportaal. Hier het Laatste Oordeel, rechts worden de zondaars in de hel geworpen, links gaat de rest richting hemel.

'521896' door Zandkorrel '521896' door Zandkorrel

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Plafond

Zandkorrel

Het Rilaklooster in Bulgarije is een echte 'must see'. Alles is mooi beschilderd en versierd en het geheel ligt in een prachtig natuurgebied. Langs het complex loopt een overdekte galerij, met een rijk gedecoreerd plafond. Een deel van dat plafond zie je op de foto.

'256005' door pdanielse '256005' door pdanielse

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

1200 fresco's

pdanielse

Hier het interieur van het Rilaklooster. Het klooster is een voorbeeld van Bulgaarse renaissance. Het interieur is versierd met 1200 fresco's met bijbelse taferelen. Het klooster kende op zijn hoogtepunt cellen voor 500 monniken en 1000 slaapkamers voor pelgrims. Nog steeds is het op een na het grootste klooster van de Balkan het is een symbool voor de Slavische cultuur na een lange periode van bezetting en onderdrukking door de Turken en hierdoor een nationaal bedevaartsoord voor de Bulgaren. Het kan gezien worden als het religieuze centrum van de Bulgaarse orthodoxe kerk. En met deze foto neem ik weer afscheid van Bulgarije, op naar een volgend avontuur.

'263835' door reysigers '263835' door reysigers

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rila klooster

reysigers

Hier vanaf het klooster heeft u een schitterend uitzicht over het Rila gebergte. Het Rila klooster stamt (oorspronkelijk) uit de 11e eeuw al is het diverse keren afgebrand. De meeste huidige gebouwen zijn circa 200 jaar oud. Toch wordt de oprichtingsdatum van het klooster gesteld op 1335, toen het ter nagedachtenis aan de kluizenaar Ivan Rilski werd gesticht. De kluizenaar trok zich terug in de grotten nabij het huidige Rila klooster als protest tegen de wijze waarop in die tijd de kloosters werden geleid.

'265497' door ruudblok '265497' door ruudblok

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Escher Architectuur i

ruudblok

Toen we onverwacht toch een bezoek brachten aan het Rila klooster werd ik gegrepen door de schoonheid er van. Dit stukje doet mij erg denken aan werk van Maurits Cornelius Escher. Het was een onverwacht bezoek omdat we er waren voor een trekking door het Rila gebergte. In de bergen zagen we het klooster liggen we hadden er al veel over gelezen maar 1200 meter dalen en dan weer terugleek ons te veel. Gedurende de trekking kwamen we zonder eten te zitten omdat verschillende berghutten al gesloten waren. De reis dus iets vervroegd af gebroken en teruggegaan naar Rila. het is zeker de moeite waard. Het klooster met de zebrahuid werd door de volgelingen van Ivan Rilski, later Johannes van Rila geheten gesticht. Deze kluizenaar ruilde in de 10e eeuw het kloosterleven in Rouen in voor het onherbergzame Rilagebergte. Er vormde zich een gemeenschap van monniken rond Johannes, die na zijn dood op 18 augustus 946 het klooster stichtte.

'447076' door whelder '447076' door whelder

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rilaklooster

whelder

Het Rilaklooster is het belangrijkste religieuze bolwerk van de Bulgaars-Orthodoxe kerk. Het klooster ligt hoog in de bergen en was in de negentiende eeuw ook een belangrijk bolwerk voor nationalistische sentimenten. Vooral op zondag brengen veel Bulgaren een bezoek aan het klooster.

'255304' door ruudblok '255304' door ruudblok

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rilaklooster

ruudblok

Tijdens onze trekking door het Rila gebergte zagen we het van boven al liggen. Natuurlijk hadden we er overgelezen maar waren niet van plan om het te bezoeken 1200 meter dalen en de volgende dag weer stijgen leek ons geen fijn plan. Gedurende de trekking kwamen we zonder eten te zitten omdat verschillende berghutten al gesloten waren. De reis dus iet vervroegd af gebroken en teruggegaan naar Rila. het is zeker de moeite waard. Het klooster met de zebrahuid werd door de volgelingen van Ivan Rilski, later Johannes van Rila geheten gesticht. Deze kluizenaar ruilde in de 10e eeuw het kloosterleven in Rouen in voor het onherbergzame Rilagebergte. Er vormde zich een gemeenschap van monniken rond Johannes, die na zijn dood op 18 augustus 946 het klooster stichtte.

'263367' door reysigers '263367' door reysigers

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Het Rila klooster

reysigers

Het grootste en meest fascinerende en bekendste klooster van Bulgarije is het Rila klooster. Het klooster staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De naam komt voort uit het feit dat het klooster is gelegen in het Rila gebergte, in het westen van Bulgarije. Het klooster bevindt zich op een hoogte van 1147 meter.

'525474' door Zandkorrel '525474' door Zandkorrel

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Geheimzinnige deur

Zandkorrel

In het Rila-klooster in Bulgarije waren veel van dit soort deuren te vinden. Geheimzinnige, hermetisch gesloten deuren. Wat zou er zich achter die deur afspelen? We zullen het nooit weten...

'361221' door Danny-Hartogs '361221' door Danny-Hartogs

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rila klooster

Danny-Hartogs

Het Rila klooster is een complex gelegen in het Rila gebergte op 1147 meter hoogte. Een werelderfgoed verstopt ten midden van een prachtige natuur, goed te bereiken vanuit de hoofdstad Skopje, een klein bordje markeert de afslag.

'436287' door jenon62 '436287' door jenon62

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Neerkletterend...rege

jenon62

Neerkletterend regenwater in het klooster van Rila,in zuid-west Bulgarije. Het klooster is één van de meest bezochte attracties van Bulgarije, toch blijft het een zeer imposant complex en zeker de moeite waard! Ook in de regen.

'459702' door aalco '459702' door aalco

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rila Klooster in...Bu

aalco

Het Rila Klooster is waarschijnlijk één van de mooiste kloosters die ik ooit zal zien. Verstopt in de bergen van Bulgarije, te bereiken via een lange kronkelweg. Een bezoek is meer dan de moeite waard. Niet voor niets onderdeel van de 'UNESCO Werelderfgoed lijst'.

'428467' door whelder '428467' door whelder

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rilaklooster

whelder

Het Rila-klooster ligt hoog in het Rila-gebergte. Het prachtige complex is het centrum van de Bulgaarse nationale kerk. Omdat het relatief dicht bij Sofia ligt, is het er overdag behoorlijk druk. Je kunt er ook overnachten. In de avond en de vroege ochtend beleef je de sfeer dan letterlijk achter gesloten deuren (poorten). Een aanrader.

'289952' door waggie '289952' door waggie

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Zwart - Wit

waggie

Detail van het Rilaklooster. Gelegen op 1147 m hoog in het Rilagebergte. bekend als "Het klooster met de zebrahuid". Het klooster ontstond in 927. Sinds 1983 hoort deze klosster bij de Werelderfgoedlijst van Unesco

'290140' door waggie '290140' door waggie

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rilaklooster

waggie

Het Rilaklooster is een symbool voor de Slavische cultuur en een voorbeeld van Bulgaarse renaissence. Het interieur is versierd met 1200 fresco's. Sinds 1983 staat het Rilaklooster bij de Werelderfgoedlijst van Unesco.

'298850' door waggie '298850' door waggie

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Fresco

waggie

Het Rilaklooster is strichte in 946 en het is een voorbeeld van de Bulgaarse renaissance. Ligt ongeveer 120 km van Sofia, bij de Rila - Gebergte. Het klooster is versierd met 1200 fresco's. Hier een fresco van Maria met Jesus.

'328621' door whelder '328621' door whelder

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rila, een topper

whelder

Het Rilaklooster heeft een belanrijke rol gespeeld bij de bevrijding van de Turkse overheersing. Sindsdien is Rila het religieuze centrum van de Bulgaars Orthodoxe kerk. Veel Bulgaren ondernemen met enige regelmaat een tocht naar dit klosster dat qua grootte, ligging en fraaie versiering in de wereld nauwelijke een gelijke kent. Het klooster ligt op zo'n 1150 meter hoogte in het Rila-gebergte en heeft heel veel fresco's.

'568055' door Jan10e '568055' door Jan10e

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rila klooster

Jan10e

Bij het betreden van het Rila klooster kreeg ik toch wel even kippenvel. En dat was niet van de ijzige kilte die er in de bergen op dat moment was. Het is een bijzondere plek. Er wonen nog 9 monniken in dit klooster. Je kunt er evt. blijven slapen zo hoorde ik van iemand die dat net een nacht ervaren had. Prachtige kerk, het museum, de verblijven en al die etages en gangen. Vergeet ik nog de klokkentoren. Blij dat ik er toch nog naar toe heb kunnen gaan na de gemiste bus van zondag.

'569149' door Jan10e '569149' door Jan10e

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Portaal Rilaklooster.

Jan10e

Na ruim een busrit van 2,5 (inclusief tankstop en pauze van 20 minuten in plaatsje Rila) vanuit Sofia komen we bij het Rila klooster aan. Bij het betreden van het klooster overviel me het bijzondere om hier te zijn. Centraal de kerk en de klokkentoren omgeven door 3 etages kloosterkamers en ruimtes. De veranda van de kerk is kleurrijk, zowel op het plafond als de muren, beschilderd met bijbelse taferelen (en wat er met je gebeurd als je in de hel beland). Er staat ook een mooie fontein.

'1092857' door Willemien '1092857' door Willemien

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rila klooster; zo...b

Willemien

Het Rila-klooster, gesticht in de 10de eeuw door St. Ivan van Rila is een van de mooiste kloosters die we tijdens onze Bulgarije vakantie hebben gezien. Het klooster ligt in een vallei aan de voet van dichtbeboste bergen en wordt beschermd door muren van 20 m. hoog. Eenmaal binnen de poort, kijk je je ogen uit; schitterende gebouwen met houten balcons, de Hrelyotoren en in het midden op de binnenplaats de geboortekerk met zijn koepels en een prachtige zwart- wit geschilderde arcade met indrukwekkende fresco’s van o.a. zondaars die in de hel worden geworpen. Binnen, o.a. een schitterende 10 meter brede iconostase, bedekt met bladgoud en schitterend houtsnijwerk van bloemmotieven, mensen- dierenfiguren en natuurlijk Bijbelse voorstellingen. In de kapel ligt het hart van tsaar Boris III begraven die door de nazi’s vergiftigd zou zijn omdat hij de Bulgaarse joden heeft gered. Neem de tijd om dit klooster te bezoeken. Wij hadden de mogelijkheid om het klooster in alle vroegte te bezoeken en dan heerst er ook een onwerkelijke rust. In de loop van de ochtend wordt het klooster overspoeld met bussen vol toeristen.

'1055075' door Dianadm '1055075' door Dianadm

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rila zonder drukte

Dianadm

Het Rila klooster is het mooiste, grootste en meest bekende klooster van Bulgarije. Overdag kan het er druk zijn. Wij waren er tegen de avond en rond dit tijdstip zijn vrijwel alle bezoekers vertrokken. Omdat het complex ‘s zomers tot 8 uur ‘s avonds open is, heb je meer dan genoeg tijd om alles te bekijken en vooral de prachtig gedecoreerde Geboortekerk is een aanrader. Het klooster zelf is niet toegankelijk omdat het nog in gebruik is. Hier zie je een gedeelte van de zuilengalerijen met de cellen waar de monniken de nacht doorbrengen. Er is overigens wel een manier een kijkje te nemen in het klooster. Pelgrims en mensen die hier komen voor een retraite mogen er overnachten. De ultieme geloofsbeleving, maar wij hielden het toch maar bij de buitenkant.