Bulgarije foto's & tips

'418781' door whelder '418781' door whelder

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Slakkenhuis

whelder

In de categorie vreemde gebouwen gooit dit slakkenhuis in een buitenwijk van Sofia beslist hoge ogen. Het staat helaas aan een drukke straat met hinderlijke elektriciteitskabels zodat het nogal lastig is om er een mooie plaat van te maken. De ooievaar op het verkeersbord is ook ontsproten aan het brein van de architect/kunstenaar. Het gebouw huisvest onder meer kantoren en woonhuizen.

'95967' door bulkata '95967' door bulkata

BulgarijeZuidwest Bulgarije

BulgarijeZuidwest Bulgarije

Rila gebergte, de 7..

bulkata

In het Rila gebergte liggen 'de 7 meren' deze zijn erg beroemd. Dit is het 2e meer op 2200 meter hoogte.

'87950' door paulinedekker '87950' door paulinedekker

BulgarijeZuidoost Bulgarije

BulgarijeZuidoost Bulgarije

Praying...

paulinedekker

Deze foto is gemaakt in een groot zigeunerkamp in Bulgarije. De jongen zat (alleen) in een kleine kapel te bidden.

'326181' door rickykloosterman '326181' door rickykloosterman

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Traditionele kleding.

rickykloosterman

In de tradionele klederdracht van Bulgarije zie je nog veel handwerk voorkomen, het is jammer dat de technieken steeds meer verloren gaan in deze tijd.

'445067' door gekkofan '445067' door gekkofan

BulgarijeVarna

BulgarijeVarna

Stenen Woud

gekkofan

Een zonderling schouwspel op 18 km ten westen van Varna.Enorme zuilen rijzen op uit de steppenvlakte , enkelen liggen op de grond. Er wordt verondersteld dat het " stenen woud" 50 miljoen jaar geleden is ontstaan toen het hele gebied nog met water was overspoeld. Nadat de zee zich had teruggetrokken, bleven er kalkafzettingen over. Door erosie kregen die in de loop van de tijd de meest bizarre vormen.

'490689' door gekkofan '490689' door gekkofan

BulgarijeVarna

BulgarijeVarna

Botanische tuin van..

gekkofan

Dicht bij Varna ligt de Botanische Tuin van Balchik. De tuin is zo'n 10 hectare groot en ligt rond het kleine zomerpaleis van Koningin Marie, een Roemeense Koningin. Er zijn in het park meer dan 3.000 soorten planten en bloemen te vinden.

'255800' door pdanielse '255800' door pdanielse

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rila klooster

pdanielse

Bulgarije bezoeken zonder het Rila klooster te hebben gezien, kan niet. Dit meesterwerk van Bulgaarse bouwkunst is te vinden in het Rila gebergte, op zo'n uurtje rijden vanuit Sofia. Het middenschip is heel mooi beschilderd. Opvallend zijn de stralende fresco’s en de galerijen en de vergulde iconostase (altaarwand) met 36 figuren

'500246' door marjolijn '500246' door marjolijn

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Jan Hanlo in Sofia!

marjolijn

Een -voorlopig- laatste foto uit Sofia, voordat ik weer verder ga Bulgarije in. Bulgarije is lid van de EU (sinds 2007). Vandaar een project van de ambassades van de EU-lidstaten. Iedere ambassade adopteert een muur in het centrum van Sofia en brengt daar een gedicht op aan in de taal van haar land. De Nederlandse bijdrage is in 2004 geplaatst op een muur van het Nationaal Museum voor Natuurlijke Historie hoek Benkovskistraat / Moskovskastraat (niet ver van de Aleksandûr Nevskikerk). Het is een gedicht van Jan Hanlo, het gedicht “Zo meen ik dat ook jij bent”. (uit: Verzamelde Gedichten, G.A. van Oorschot, Amsterdam 1970) .

'498100' door marjolijn '498100' door marjolijn

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Avond in Plovdiv

marjolijn

Dit wordt in 2019 één van de Culturele Hoofdsteden van Europa (met het Italiaanse Matera)! Maar waarom tot 2019 wachten? Plovdiv is de één na grootste stad van Bulgarije. De stad heeft een lange geschiedenis, waarvan je de resten nog terugvindt: van een Romeins theater, een Turkse moskee tot Bulgaarse Wedergeboorte-architectuur. De oude stad is gebouwd op een heuvel, met steile, met kinderkopjes geplaveide straatjes is het een leuke plek om rond te dwalen. Hier zomaar een straatje, op de terugweg van een diner in een oud klooster.

'499893' door marjolijn '499893' door marjolijn

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Sveti Georgi

marjolijn

Sofia werd in 1879 hoofdstad van het weer onafhankelijke Bulgarije. Stadsplanners ontwierpen brede lanen en fraaie gebouwen, zoals het koninklijk paleis, parlement en ministeries. Maar Sofia heeft ook een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen. Tussen de moderne gebouwen vind je dan ook romeinse, middeleeuwse en Osmaanse resten. Hier staat de Sveti Georgikerk op een binnenplaats tussen een hotel en Presidentsvo, het kantoor van de president. Deze rotondekerk stamt uit de 6e eeuw, werd later omgebouwd tot moskee, en was ook nog even mausoleum voor de eerste koning van het nieuwe onafhankelijke Bulgarije.

'491651' door sorayasoot '491651' door sorayasoot

BulgarijeZuidoost Bulgarije

BulgarijeZuidoost Bulgarije

Kwallen in de zwarte.

sorayasoot

Tijdens een nachtelijke boottocht tot de ontdekking gekomen dat er erg veel kwallen in de zwarte zee zwemmen. Helaas zijn al mijn andere foto's erg onduidelijk en zeer slechte kwaliteit, maar we hebben er die nacht wel duizenden gezien.

'493206' door JannavEek '493206' door JannavEek

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

De Vrijdag Moskee

JannavEek

Loop even binnen bij de Djumaya moskee. Deze 15e eeuwse Ottomaanse moskee is een overblijfsel van vijfhonderd jaar Turkse overheersing en een kostbaar architectonisch monument in het centrum van Plovdiv, als een van de oudste en grootste moskeeën in Bulgarije. De hoge minaret is versierd en bevat een oude zonnewijzer. De moskee is al meerdere malen gerenoveerd moeten worden na een aardbeving, de muurschilderingen dateren daarom uit de negentiende eeuw.

'498801' door marjolijn '498801' door marjolijn

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Stadsreiniging Plovdi

marjolijn

Plovdiv wordt keurig schoongehouden door een brigade van dames in groene stofjassen. Ik heb begrepen dat dit een soort werkverschaffing/tegenprestatie voor een sociale uitkering is. Deze dame wilde haar werk wel even onderbreken voor een fotomoment. Zo kan de stad wel voor de dag komen, zeker als de stad in 2019 Culturele Hoofdstad wordt.

'499694' door Fransvdg '499694' door Fransvdg

BulgarijeNesebar

BulgarijeNesebar

Foute souvenirs

Fransvdg

Vol verbazing heb ik staan kijken bij een souvenirstalletje met deze bekers. Wie koopt dit?? En.....zou je er mee door de douane komen op Schiphol? Ik vind het wel heel sneu voor Angela Merkel dat zij ook tussen deze booswichten is gezet. Bulgarije heeft toch geen ruzie met haar? Of zijn ze solidair met de boze Grieken? Ik weet dat Bulgarije tijdens de Tweede Wereldoorlog pro-Duitsland was en daarna een van de trouwste vazalstaten van de USSR. Maar ze horen nu toch bij de EU??! Kortom, een kast die veel vragen oproept. Hoort dit bij vrijheid van meningsuiting? En om het nog erger te maken....ik heb dezelfde bekers daarna in nog meer souvenirstalletjes zien staan. Volgens mij is dit in Nederland niet mogelijk.

'509503' door KHeijlaerts '509503' door KHeijlaerts

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Ook bij regen prachti

KHeijlaerts

Je ziet hier het Rilaklooster wat midden in de bergen ligt verscholen. Het Rilaklooster is een symbool voor de Slavische cultuur na een lange periode van bezetting en onderdrukking door de Turken, en hierdoor een nationaal bedevaartsoord voor de Bulgaren. Het kan gezien worden als het religieuze centrum van de Bulgaarse orthodoxe kerk. Het is een stukje rijden, maar absoluut de moeite waard. En dat weten ze maar al te goed. Het is erg toeristisch. Een deel kan je bezoeken (de kerk, het museum en het centrale plein), maar een heel groot deel ook niet omdat het ook echt nog in gebruik is als klooster. We hebben in Bulgarije best afwisselend weer gehad. Soms prachtig en volop zomer. Soms leek het wel herfst. Zoals toen we bij het Rilaklooster waren. Het hoosde verschrikkelijk!! Het voordeel is dat het plein eindelijk zonder toeristen was. :-) Iedereen is aan het schuilen. Exif: Nikon D7000; Sigma 10-20 bij 10mm; ISO 250; f 6,3; 1/125s

'501084' door Fransvdg '501084' door Fransvdg

BulgarijeVarna

BulgarijeVarna

Zeekantpark

Fransvdg

Het Zeekantpark in Varna is letterlijk de grootste bezienswaardigheid van de stad. Het park is 8 km. lang en 70 ha. groot. Er zijn cafés, restaurants, een openluchttheater, een maritiem museum, een museum voor natuurkunde, een groot aquarium, een dolfinarium, een dierentuin, een kunstgalerij en een astronomisch observatorium. Je bent er ook steeds vlak bij het strand. Wie durft er dan nog te zeggen dat daar niks te beleven valt???

'500658' door Fransvdg '500658' door Fransvdg

BulgarijeZuidoost Bulgarije

BulgarijeZuidoost Bulgarije

Oud houten huis

Fransvdg

Op deze foto uit Sozopol kun je goed zien dat deze houten bovenverdieping een betimmering is op een stenen muur. Die betimmering maakt het huis wel veel leuker om te zien. Echt Bulgaars vind ik ook de twee kleine rouwannonces op de muur. Hopelijk nemen jullie de toeristen voor lief. Ik ken ze niet. En je kunt nu wel zien dat het huis een winkeltje voor hebbedingetjes is geworden. Kleinschalig toerisme dus.

'529315' door enroute2 '529315' door enroute2

BulgarijeZuidoost Bulgarije

BulgarijeZuidoost Bulgarije

Arda rivier

enroute2

De Oostelijke Rhodopen in het zuid-oosten van Bulgarije is een schatkamer van natuur met een groot aantal soorten planten, vogels en andere dieren. Deze streek is vooral bekend bij vogelaars, maar ook natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers kunnen er hun hart ophalen. Op de foto een blik op de meanderende Arda rivier bij het dorp Madzharovo.

'255006' door pdanielse '255006' door pdanielse

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Sint Nicolaaskerk

pdanielse

De Russische Sint Nicolaaskerk is een van de vele hoogtepunten op cultuur gebiued in de hoofdstad Sofia. Ongetwijfeld geschonken door Moedertje Rusland vandaar de toevoeging Russisch. Binnen zijn een aantal mooie ikoonen te bezichtigen. Alle bezienswaardigheden van Sofia bevinden zich op loopafstand van elkaar.

'499053' door marjolijn '499053' door marjolijn

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rilaklooster

marjolijn

Eén van de hoogtepunten van een bezoek aan Bulgarije is het Rila-klooster. Het klooster werd al in de 10e eeuw gesticht, maar het huidige complex is gebouwd in de 19e eeuw, in de zogenaamde "wedergeboorte"stijl. Bulgarije maakte toen nog deel uit van het Ottomaanse Rijk, en de renovatie en herbouw van het complex was een patriottisch project, een uitlaatklep voor het Bulgaars nationalisme. Hier een doorkijkje naar de Geboortekerk, die rijk versierd is met fresco's .

'499098' door marjolijn '499098' door marjolijn

BulgarijeRila-klooster

BulgarijeRila-klooster

Rilaklooster 2

marjolijn

De Geboortekerk van het Rila klooster is rijk versierd met fresco's, binnen in de kerk, maar ook aan de buitenkant, de arcaden van het voorportaal. Hier het Laatste Oordeel, rechts worden de zondaars in de hel geworpen, links gaat de rest richting hemel.

'88253' door paulinedekker '88253' door paulinedekker

BulgarijeZuidwest Bulgarije

BulgarijeZuidwest Bulgarije

Vrouw met stok

paulinedekker

Beeld spreekt voor zich ...

'498707' door marjolijn '498707' door marjolijn

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Nationale...Wedergebo

marjolijn

Het Kuyumdzhioghhuis in Plovdiv is een fraai voorbeeld van de zogenaamde Nationale Wedergeboorte architectuur in Bulgarije. Bulgarije maakte deel uit van het Ottomaanse Rijk tot het in 1878 weer een autonoom vorstendom werd na de Russisch-Turkse Oorlog. Aan de onafhankelijkheid ging een patriottische opleving vooraf, in onderwijs en kunst, de Nationale Wedergeboorte. Rijke kooplieden bouwden grote huizen, van buiten met golvende lijnen, van binnen rijk versierd met houtsnijwerk en geschilderde bloemmotieven, ontleend aan de traditionele volkskunst. Dit huis is nu Etnografisch Museum, en dus ook van binnen te bezichtigen.

'493073' door JannavEek '493073' door JannavEek

BulgarijeNoord en Centraal Bulgarije

BulgarijeNoord en Centraal Bulgarije

Kaartje leggen

JannavEek

Buiten bij een klein café leggen de mannen een kaartje. Achter hun tafel hangen de overlijdensberichten zoals dat gebruikelijk is in Bulgarije. De overlijdensberichten van inwoners worden op een publieke plaats opgeplakt, een bushokje of bord, op een hek. Ik blijf er altijd wel even naar kijken.