Plovdiv

De oude stad Plovdiv kan best een openluchtmuseum genoemd worden met zijn oude straatjes en bijzondere huizen in Ottomaanse bouwstijl of Bulgaarse stijl. Het is UNESCO erfgoed. De huizen zijn uit de 18de en 19de eeuw, de periode van de Bulgaarse wedergeboorte. Om ruimte te besparen steken de bovenverdiepingen ver over straat uit.

Informatie over Plovdiv

Beste foto's & tips van Plovdiv

'498100' door marjolijn '498100' door marjolijn

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Avond in Plovdiv

marjolijn

Dit wordt in 2019 één van de Culturele Hoofdsteden van Europa (met het Italiaanse Matera)! Maar waarom tot 2019 wachten? Plovdiv is de één na grootste stad van Bulgarije. De stad heeft een lange geschiedenis, waarvan je de resten nog terugvindt: van een Romeins theater, een Turkse moskee tot Bulgaarse Wedergeboorte-architectuur. De oude stad is gebouwd op een heuvel, met steile, met kinderkopjes geplaveide straatjes is het een leuke plek om rond te dwalen. Hier zomaar een straatje, op de terugweg van een diner in een oud klooster.

'493206' door JannavEek '493206' door JannavEek

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

De Vrijdag Moskee

JannavEek

Loop even binnen bij de Djumaya moskee. Deze 15e eeuwse Ottomaanse moskee is een overblijfsel van vijfhonderd jaar Turkse overheersing en een kostbaar architectonisch monument in het centrum van Plovdiv, als een van de oudste en grootste moskeeën in Bulgarije. De hoge minaret is versierd en bevat een oude zonnewijzer. De moskee is al meerdere malen gerenoveerd moeten worden na een aardbeving, de muurschilderingen dateren daarom uit de negentiende eeuw.

'498801' door marjolijn '498801' door marjolijn

BulgarijePlovdiv

BulgarijePlovdiv

Stadsreiniging Plovdi

marjolijn

Plovdiv wordt keurig schoongehouden door een brigade van dames in groene stofjassen. Ik heb begrepen dat dit een soort werkverschaffing/tegenprestatie voor een sociale uitkering is. Deze dame wilde haar werk wel even onderbreken voor een fotomoment. Zo kan de stad wel voor de dag komen, zeker als de stad in 2019 Culturele Hoofdstad wordt.

Laat kaart zien