Gespot! 5 wilde dieren die je niet verwacht in Europa image
Lkoedam

Gespot! 5 wilde dieren die je niet verwacht in Europa

Verspreid over Europa liggen enorme lappen beschermde natuur waarin diverse wilde dieren voorkomen die niet zouden misstaan in een Afrikaans wildpark. Dus waarom constant maar weer terug naar Afrika, als je in ons eigen werelddeel óók op safari kunt?De wolf is bezig aan een comeback in ons continent (Foto: Ray Doan)WolfDe wolf is bezig aan een comeback in Europa. Vooral in Bulgarije, waar ongeveer 1200 wolven leven, gedijt het roofdier goed. Je kunt ze gaan bekijken vanuit een observatiehut in het bergachtige Nationaal Park Centraal Balkan. Of ga samen met een gids op pad om wolven te tracken.LammergierDe lammergier is de grootste roofvogel van Europa. Je kunt je dan ook voorstellen dat het dier een bijzondere verschijning is. In het Oostenrijkse Nationaal Park Hohe Tauern kun je de populatie van twintig in het vizier krijgen – meestal letterlijk, want zonder verrekijker is het een lastig verhaal.

De grootste roofvogel van Europa, de lammergier (Foto: Tambako The Jaguar, Flickr)AlpenmarmotDe voornaamste bewoner van Val Languard, een vallei in het Zwitserse kanton Graubünden op ‘slechts’ 2600 meter hoogte, is de alpenmarmot. Je zult de koddige beestjes, familie van de eekhoorn, traceren en herkennen aan hun piepen. De beste tijd is de herfst, wanneer de diertjes zich voorbereiden op de winterslaap en ‘langzamer’ zijn vanwege overgewicht.BizonDit beest met een bruine vacht, een korte, brede kop en een hoge rug is gigantisch! Het is een wisent, beter bekend als de Europese bizon. De dieren zijn een indrukwekkende verschijning in Nationaal Park Bialowieza in het oosten van Polen.

De Europese bizon is een indrukwekkende verschijning in Polen (Foto: Kai Nehm, Flickr)Bruine beerOoit reikte het leefgebied van de bruine beer, Finlands nationale dier, tot de grenzen van het continent. Nu vind je het dier alleen nog maar in het uiterste noorden en oosten van ons continent. Een van de grootste populaties, zo’n duizend beren sterk, leeft in het Finse natuurreservaat Martinselkonen. Je kunt het met je eigen ogen meemaken vanuit een schuilhut op slechts tientallen meters afstand.Meer lezen over de Big 5 van Europa en hoe je een tour boekt? Lees het in onze nieuwste editie, editie 63.