Sarajevo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het gele fort

Sarajevo,
Bosnië-Herzegovina


Voor het mooiste uitzicht over Sarajevo moet je de heuvels in. The yellow fortress, oftwel het gele fort, ligt aan de oostkant van de stad. Vanaf die plek kijk je over de in een vallei gelegen stad van oost naar west.
Bij het fort is een klein restaurantje waar je wat te eten en drinken kunt kopen. Je vindt er zowel Bosniërs als bezoekers en er hangt een bepaalde rust en gemoedelijke sfeer die je op weinig andere plaatsen tegenkomt. Het is een plek van bezinning.

De wandelroute omhoog naar het fort voert je langs een grote islamitische begraafplaats, waar ondanks de zinderende zomerhitte het kippenvel op je armen staat bij de aanblik van de enorme hoeveelheid grafstenen en jonge leeftijden die op de stenen te lezen zijn.
Eenmaal bovenop de heuvel, terwijl je blik langs de vele rookpluimen van de grill- en cevapi-restaurants glijdt en vrolijke jongeren zichzelf op hun mooist proberen te portretteren met behulp van selfie sticks, realiseer je je goed wat een ongelooflijke ellende deze stad nog niet eens zo heel lang geleden meegemaakt heeft. En tegelijkertijd voel je de ontspannen sfeer en zie je ook de enorme veerkracht die deze stad heeft.