Bosnië-Herzegovina foto's & tips

'508762' door RobHoekstra '508762' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Mostar

RobHoekstra

Afgelopen weekend eindelijk Mostar kunnen bezoeken. Een bezoek aan deze stad met zijn iconische (na de oorlog door Unesco voor 15 miljoen dollar gerestaureerde) brug stond al heel lang op mijn verlanglijstje. De stad is altijd een smeltkroes geweest van geloven en culturen. Helaas heeft dit ook voor conflicten gezorgd. Deze Stari most (oude brug) over de Neretva rivier is oorspronkelijk voltooid in 1566 en herbouwd in 2001. De brug wordt sinds de oorlog vaak gezien als een symbolische verbintenis tussen de katholieke Kroaten, de Bosnische moslims en de oosters-orthodoxe Serviërs en is daarmee ook een symbool voor de eenheid van het land. De werkelijke verbintenis is echter nog niet gerealiseerd: Bosniakken en Kroaten leven apart in dezelfde stad en de Serviërs zijn grotendeels uit de stad verdwenen. Deze foto heb ik genomen vanaf de minaret van de Koski Mehmed moskee.

'509820' door RobHoekstra '509820' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaKravica

Bosnië-HerzegovinaKravica

Kravica falls

RobHoekstra

Helemaal leeg was de parkeerplaats toen we arriveerden bij deze watervallen. Even dachten we dat er misschien geen watervallen waren in dit seizoen. Niets bleek gelukkig minder waar. Wat een mooi en rustig plekje. Het is even zoeken met de huurauto want het staat niet overal duidelijk aangegeven maar de moeite waard. Ongeveer een uurtje rijden vanaf Mostar richting het zuidwesten. In de zomer schijnt het drukker te zijn als de lokalen hier met z'n allen afkoeling komen zoeken.

'524998' door RobHoekstra '524998' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Sprookjesbewerking

RobHoekstra

Hier even een over the top plaatje van de Kravice falls in Bosnië Herzegovina. Het is niet achteraf bewerkt maar een vooringesteld programma op de Canon van mijn broertje. Op deze plek vond ik het eigenlijk best wel wat hebben deze instelling omdat het landschap nu nog sprookjesachtiger overkomt. Heb eerder al eens een "normale" geplaatst van deze plek (mocht je het verschil willen zien)

'497878' door HenkJanKlaver '497878' door HenkJanKlaver

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

De Blagaj Tekke; een.

HenkJanKlaver

Na een bezoekje aan de Stari Most, de bekende brug in Mostar, vertrekken vele reizigers richting Sarajevo of Višegrad. Wat erg leuk is om te bezoeken is Blagaj, nog geen 10 kilometer van Mostar. In dit dorpje heb je een mooie burcht op een heuveltop liggen. Maar nog mooier is misschien wel de Blagaj Tekke. Dit gebouw is een soort van klooster uit de 15e eeuw, gebouwd door Dervish. Dit zijn volgelingen van de Islam die de gelofte van armoede hebben afgelegd. De Blagaj Tekke is gebouwd om te bezinnen op het motto 'love creatures for the sake of the creator', De Tekke ligt op een bijzondere locatie, namelijk bij de grootste karstrivier van Europa, de Buna. Tegenwoordig zijn er meerdere restaurantjes waar je lekker betaalbaar kunt eten in een mooie omgeving, met het geluid van de rivier en de vogels die zich nestelen in de rotswand op de achtergrond.

'520493' door Fransvdg '520493' door Fransvdg

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

De beroemde brug in..

Fransvdg

Dit is de beroemde brug in Mostar, voordat de oorlog uitbrak. Ik maakte deze foto in 1987 toen er voor mij nog geen spanningen merkbaar waren. Maar in april 1992 brak in Bosnië en Herzegovina de Bosnische Oorlog uit tussen moslims uit Bosnië, Kroaten en Serven. In november 1993 werd de 'Stari Most' (oude brug) verwoest. Pas eind 1995 werd de oorlog in Bosnië en Herzegovina helemaal beëindigd. De kapotgeschoten brug over de rivier de Neretva werd na de oorlog weer herbouwd. De opening vond op 23 juli 2004 plaats. In 2005 werd het historische deel van de stad, inclusief die brug, de Stari Most, door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. (Met dank aan Wikipedia.)

'522884' door RobHoekstra '522884' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

A bridge too far..

RobHoekstra

Toen we met onze huurauto aankwamen in het centrum van Mostar werden we direct door een of ander kereltje naar een privé parkeerplekje gedirigeerd. We vonden het prima want we hadden geen zin om de stad drie keer te moeten doorkruisen op zoek naar een publiek plekje. We vroegen uiteraard de richting naar de bekende brug (Stari Most). Hij vertelde ons op z'n Bosnisch dat de brug honderd meter naar rechts was. Inderdaad, een brug op 100 meter maar wel de verkeerde ;-) De Stari Most lag een stukje verder stroomopwaarts. Voordeel was dat we vanaf deze "verkeerde"brug een prachtig uitzicht hadden op de Stari Most en het oude centrum van deze boeiende stad.

'458731' door Patijn '458731' door Patijn

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Stari Most Mostar

Patijn

De bouw van de oorspronkelijke Stari Most (Oude Brug) is begonnen in 1566 onder leiding van de Turkse architect Mimar Hajruddin. Het gebied viel destijds onder Ottomaanse heerschappij. De brug is door de eeuwen heen verschillende keren verwoest. De laatste keer dat de brug verwoest is, is in 1993 tijdens de oorlog door Bosnisch-Kroatische eenheden. Op initiatief van UNESCO is de brug in 1998 herstelt. Voor de herbouw zijn resten van de brug uit het water gevist om het restaureren mogelijk te maken. Het middelpunt ligt 19 meter boven het water. De brug zelf is 28,7 meter lang en 4 meter breed. Tegenwoordig is de Stari Most een van de bekendste trekpleisters van Bosnië. De foto is genomen vanuit de minaret van de Karadjoz Bey moskee aan de oever van de Neretva.

'503149' door thijsvincent '503149' door thijsvincent

Bosnië-HerzegovinaKravica

Bosnië-HerzegovinaKravica

Cliff diving

thijsvincent

In de Kravice watervallen kan je zwemmen, tussen de watervallen klauteren en cliff diving. Het is werkelijk een natuurlijk tropisch zwemparadijs, voor slechts 2 euro. Een geweldig avontuur voor klein en groot.

'517347' door RobHoekstra '517347' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Ready to jump

RobHoekstra

De Strari Most over de Neretva rivier trekt vooral in de zomermaanden veel bezoekers. Uiteraard zorgen die vele bezoekers voor lokalen die hier wat centjes aan willen verdienen. In het midden op de brug zie je een waaghals klaarstaan om naar beneden te springen. Het was oktober toen ik er was maar blijkbaar nog niet koud genoeg om de zwembroek op te bergen. Na zijn sprong ging hij uiteraard even met de spreekwoordelijke pet rond.

'458727' door Patijn '458727' door Patijn

Bosnië-HerzegovinaSarajevo

Bosnië-HerzegovinaSarajevo

Voormalige Olympische

Patijn

In 1984 was Sarajevo het decor van de Olympische Winterspelen. Volgende maand (8 februari) is het exact 30 jaar geleden dat de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sarajevo begon. Tijdens mijn bezoek aan Bosnië afgelopen zomer heb ik de vervallen bobsleebaan bezocht. Van de Olympische glorie is helaas maar weinig over. Tijdens de Joegoslavië oorlog fungeerde de baan als frontlinie waarbij Servische troepen de bobsleebaan als artillerie positie gebruikten. Vandaag de dag is de baan onder geklad met graffiti en wordt de baan slechts door een handjevol nieuwsgierige toeristen bezocht.

'540074' door RobHoekstra '540074' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Medieval Mostar

RobHoekstra

Niet de allereerste foto hier van de Stari Most brug in Mostar en waarschijnlijk ook niet de laatste. Dit stadje heeft heel lang een bepaald soort aantrekkingskracht op mij gehad. Een foto icm het lezen van (kinder)avonturenboek

'513554' door RobHoekstra '513554' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Breedbeeld Kravice

RobHoekstra

Hou je van watervallen en wil je die met niemand delen, bezoek dan eens de Kravice falls in Oktober. Nu schijnt het er nooit echt heel druk te zijn (muv de zomermaanden als de locals hier afkoeling komen zoeken) maar de rust die wij hier ervoeren was echt een verassing. Het is wat lastig te vinden met een huurauto maar absoluut de moeite waard. De watervallen liggen op ongeveer 40 minuutjes van de bekendere plaats Mostar.

'513000' door schenkel '513000' door schenkel

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

De oude brug

schenkel

Vandaag een bezoek aan Mostar een plaatsje in Bosnie-Herzegovina .Deze plaats is wereld beroemd geworden dankzij de prachtige herstelde brug.Deze brug ,de Stari Most ofwel de oude brug was een meesterwerk van barokke Ottomaanse architectuur stammend uit 1566.In het voorjaar van 1993 braken hier helaas hevige gevechten uit tussen Kroaten en Moslims en de prachtige brug werd verwoest.In juli 2004 werd de nieuwe herstelde brug feestelijk heropend.

'448169' door nikiniki '448169' door nikiniki

Bosnië-HerzegovinaSarajevo

Bosnië-HerzegovinaSarajevo

Sarajevo van boven

nikiniki

Sarajevo ligt in een vallei en is omgeven door bergen. Er zijn verschillende leuke uitkijkpunten als je naar ergens boven loopt (of een taxi neemt). Restaurant Biban is één van de mooie uitkijkpunten van Sarajevo. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad en binnen een half uurtje sta je weer beneden in het oude centrum, dankzij de steile wegen (je zal er maar postbode zijn)

'534609' door konne000 '534609' door konne000

Bosnië-HerzegovinaBanja Luka

Bosnië-HerzegovinaBanja Luka

Vodopad waterval

konne000

Over het algemeen stellen de stadjes in Bosnië-Herzegovina niet zo veel voor. Een uitzondering daarop is Jajce. Je rijdt vanaf Banja Luka over een schitterende groene weg, de M16, en komt uiteindelijk bij Jajce. Meest in het oog springende bezienswaardigheid is de 17 meter hoge waterval, de Vodopad. Via een voetpad vanaf het busstation gemakkelijk te bereiken! Kosten: euro 1,=

'516388' door RobHoekstra '516388' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Kriva Cuprija

RobHoekstra

De Kriva Cuprija (crooked bridge) is een kleine versie van de bekende Stari Most in Mostar. Deze brug is een stuk kleiner en (naar zeggen) ouder dan zijn grote broer. Het is geen feit maar men denkt dat de brug gebouwd is in 1552. Nadat deze brug af was konden ze met dit ontwerp de grote brug over de Neretva rivier maken. Deze kleine brug is itt de Stari Most niet verwoest tijdens de oorlog maar door een grote overstroming van de rivier in 2000. In 2001 is de brug gerestaureerd mbv Unesco en gefinancieerd door het groot hertogdom Luxemburg.

'499948' door schenkel '499948' door schenkel

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Moeder en kind

schenkel

We lopen in één van de straatjes van Mostar en bijna had ik haar niet gezien.Ze geeft haar kindje de fles en voor haar staat een mandje waar je geld in kan doen.Nou zijn we door onze gids gewaarschuwd om maar gewoon door telopen want voor dat je het weet is je portemonee gerold.Er zijn hier heel jonge straat bendes aan het werk dus wees gewaarschuwd.Maar laat dit je niet tegenhouden om naar Mostar toe tegaan.Het is een prachtige stad die toeristen nodig heeft.

'500641' door schenkel '500641' door schenkel

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

In de Moskee

schenkel

Fijn we zijn nog net op tijd om een Moskee van binnen te bekijken voor dat de mannen binnen komen voor het middag gebed,Doet in mijn ogen een beetje ouderwets aan maar dit komt begrijp ik om dat alles tijdens de oorlog verwoest was en dit weer helemaal opnieuw op gebouwd moest worden.Triest toch wat een oorlog tussen gelovigen te weeg kan brengen.

'459437' door aalco '459437' door aalco

Bosnië-HerzegovinaBanja Luka

Bosnië-HerzegovinaBanja Luka

Raften in Bosnië

aalco

We vonden het al bijzonder om dwars door Bosnië-Herzegovina te rijden en al helemaal om daar met onze kinderen te gaan raften. We hadden echt een fantastische middag die werd afgesloten met een bijzondere BBQ direct naast dezelfde rivier.

'497791' door schenkel '497791' door schenkel

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Oorlog

schenkel

We zijn in Mostar aangekomen en hier word je met je neus op de feite gedrukt wat betreft de oorlog die hier in april 1992 uitbrak,Veel gebouwen waar de kogelgaten nog inzitten,en gebouwen waar bijna niks meer van over is zoals hier.Geeft een zeer dubbel gevoel om hier rond tewandelen

'546301' door ingrover '546301' door ingrover

Bosnië-HerzegovinaKravica

Bosnië-HerzegovinaKravica

Kravica

ingrover

Ik had nog een hele dag ter beschikking in Mostar maar wilde eigenlijk iets meer van de omgeving zien.Ik ben met een privé chauffeur mee gegaan die me 3 mooie plekken in de omgeving wilde laten zien... 1 daarvan was Kravica falls....wat een prachtige plek.. Je kunt er ook zwemmen maar dat heb ik toen niet gedaan want het water is er ijskoud!

'524088' door RonMessing '524088' door RonMessing

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Blagaj kloof

RonMessing

Van Dubrovnik naar Split via Mostar is misschien niet de kortste route, maar wel prachtig. Vlakbij Mostar kwamen we een bordje tegen dat naar deze kloof verwees. Na in Mostar te zijn geweest toch nog even gaan kijken, Schitterende omgeving ik geloof dat er dagtochten naar georganiseerd worden vanuit de kust van Kroatië. Een ding.... probeer niet tot het einde door te rijden met je auto, accepteer een stuk(je) lopen. De weg loopt dood en het verkeer moet 2 kanten op. De ruimte tussen de links en recht schots en scheef geparkeerde auto's was aan de krassen te zien regelmatig net even te smal... Wij kwamen Nederlanders tegen die ons waarschuwede, echt niet proberen..

'498038' door schenkel '498038' door schenkel

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Overzicht

schenkel

Ik sta op de bekende brug in Mostar zo kan je het plaatsje goed overzien.Voor geld springen jonge mannen van deze brug naar beneden je moet maar zo gek wezen.Het is uitkijken geblazen omdat er vele stenen hier op de bodem liggen en deze sprong kan zomaar je laatste zijn.

'553130' door konne000 '553130' door konne000

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Veel terrasjes

konne000

Was Mostar vroeger een vrij rustige plaats met een prachtige brug, nadat deze verwoest is en weer hernieuwd is deze stad een grote bezienswaardigheid geworden. Vele toeristen doen een dagje Mostar en dat merk je als je er bent. Drukke straatjes met vele winkeltjes en erg veel restaurantjes en cafeetjes met even zovele terrasjes. Wel gezellig maar mij een beetje té overbevolkt!