Mostar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oude brug Mostar

Mostar,
Bosnië-Herzegovina


Mostar werd gesticht in de 13e eeuw en groeide al snel uit van een onbeduidend stadje tot een belangrijke economisch, bestuurlijk en militair centrum van de regio. Het is altijd een ontmoetingsplaats geweest van twee verschillende culturen - westers en oosters - en van verschillende godsdiensten. Dit kwam vooral naar voren tijdens de burgeroorlog in de jaren 90, waarin de diverse bevolkingsgroepen, die eerst vreedzaam met elkaar samenleefden, plotseling tegen elkaar vochten.
Wie kent niet het beeld van de beroemde oude brug over de rivier de Neretva, gebouwd in 1566, die in de oorlog door de Kroaten werd opgeblazen. Dit werd wereldwijd gezien als het vernietigen van cultureel erfgoed en de dader is door het Joegoslavië tribunaal in Den Haag hiervoor veroordeeld.

De brug is hersteld en de stad is (weer) een toeristische trekpleister en de prachtige rivier de Neretva stroomt als vanouds onder de brug door. Tijdens ons bezoek is men aan de oevers de voorbereidingen aan het treffen voor de Red Bull Cliff Diving World Series 2017.