Mostar

De bekende brug van Mostar verbindt het katholieke en moslimgedeelte van de stad en is na de oorlog weer in ere hersteld. In deze oude stad, gelegen aan de Neretva-rivier, staan veel historische gebouwen die onderdeel uitmaken van de werelderfgoedlijst van Unesco.

Informatie over Mostar

Beste foto's & tips van Mostar

'508762' door RobHoekstra '508762' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Mostar

RobHoekstra

Afgelopen weekend eindelijk Mostar kunnen bezoeken. Een bezoek aan deze stad met zijn iconische (na de oorlog door Unesco voor 15 miljoen dollar gerestaureerde) brug stond al heel lang op mijn verlanglijstje. De stad is altijd een smeltkroes geweest van geloven en culturen. Helaas heeft dit ook voor conflicten gezorgd. Deze Stari most (oude brug) over de Neretva rivier is oorspronkelijk voltooid in 1566 en herbouwd in 2001. De brug wordt sinds de oorlog vaak gezien als een symbolische verbintenis tussen de katholieke Kroaten, de Bosnische moslims en de oosters-orthodoxe Serviërs en is daarmee ook een symbool voor de eenheid van het land. De werkelijke verbintenis is echter nog niet gerealiseerd: Bosniakken en Kroaten leven apart in dezelfde stad en de Serviërs zijn grotendeels uit de stad verdwenen. Deze foto heb ik genomen vanaf de minaret van de Koski Mehmed moskee.

'524998' door RobHoekstra '524998' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Sprookjesbewerking

RobHoekstra

Hier even een over the top plaatje van de Kravice falls in Bosnië Herzegovina. Het is niet achteraf bewerkt maar een vooringesteld programma op de Canon van mijn broertje. Op deze plek vond ik het eigenlijk best wel wat hebben deze instelling omdat het landschap nu nog sprookjesachtiger overkomt. Heb eerder al eens een "normale" geplaatst van deze plek (mocht je het verschil willen zien)

'497878' door HenkJanKlaver '497878' door HenkJanKlaver

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

De Blagaj Tekke; een.

HenkJanKlaver

Na een bezoekje aan de Stari Most, de bekende brug in Mostar, vertrekken vele reizigers richting Sarajevo of Višegrad. Wat erg leuk is om te bezoeken is Blagaj, nog geen 10 kilometer van Mostar. In dit dorpje heb je een mooie burcht op een heuveltop liggen. Maar nog mooier is misschien wel de Blagaj Tekke. Dit gebouw is een soort van klooster uit de 15e eeuw, gebouwd door Dervish. Dit zijn volgelingen van de Islam die de gelofte van armoede hebben afgelegd. De Blagaj Tekke is gebouwd om te bezinnen op het motto 'love creatures for the sake of the creator', De Tekke ligt op een bijzondere locatie, namelijk bij de grootste karstrivier van Europa, de Buna. Tegenwoordig zijn er meerdere restaurantjes waar je lekker betaalbaar kunt eten in een mooie omgeving, met het geluid van de rivier en de vogels die zich nestelen in de rotswand op de achtergrond.

Laat kaart zien