Bosnië-Herzegovina

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Bedevaartsoord Medjugorje

Bosnië-Herzegovina


Ik reis van Kroatië naar Bosnië-Herzegovina met de bus.
Thuis was ik nog aan het twijfelen of ik wel naar Bosnië zou gaan
Maar Mostar wil ik toch wel graag zien..Dus ik besluit hier een paar dagen voor uit trekken!
als ik mijn buskaartje thuis online wil kopen zie ik dat de bus naar Mostar ook in Medjugorje stopt.Ik heb al wat over dit bekende dorpje gehoord.

Dit is een bedevaartsoord..Er word beweerd dat sinds 1981
Maria hier meerdere keren haar verschijning heeft laten zien en het Mariabeeldje van Civitavecchia schijnt bloedtranen te hebben gehuild in 1995....Dit alles is niet bevestigd door het Vaticaan en boze tongen beweren dat dit alles iets met duivels en geld te maken heeft.
Ik ben niet bijzonder gelovig maar het lijkt me toch eens leuk om hier een kijkje te gaan nemen.dus ik besluit hier een tussenstop te maken.

In 2010 heeft het Vaticaan een internationale onafhankelijke commissie opgesteld om het fenomeen opnieuw te onderzoeken.
Tot op heden is het geen erkend bedevaartsoord maar dit bergdorp in het zuiden word toch door velen bezocht. al meer dan 25 miljoen zijn er geweest en met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar is Medjugorje het grootste rooms-katholieke bedevaartsoord in Zuidoost-Europa.

Ik zie vele diepgelovige mensen hier bidden en knielen bij het Maria beeldje en een kerkdienst bijwonen. Ik zelf loop wat rond maar voel toch een apart gevoel als ik langs de beeltenissen en kruisiging van Jesus loop. Het is hier doodstil en er is ook een begraafplaats. Ik hou me niet bezig met of het wel of niet waar is maar ervaar dit toch als bijzondere plek ...toch leuk om hier eens geweest te zijn. Het dorpje stelt niks voor maar is toch enorm in trek.

Dit is de Sint-Jacobus de Meerderekerk en het beruchte Maria beeldje