Bosnië-Herzegovina image

Bosnië-Herzegovina


Reisgids

Bosnië-Herzegovina
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Bosnië-Herzegovina-vakantie: je gratis reisgids

Hoewel de oorlog in Bosnië-Herzegovina al bijna twintig jaar voorbij is, heeft het land hier op toeristisch gebied nog steeds last van. Toch zijn er zeker wel mogelijkheden voor reizigers. Vooral sport- en natuurliefhebbers komen aan hun trekken in dit bergachtige land tussen Servië, Montenegro en Kroatië. In de bergen, de hoogste is 2386 meter, wordt aan bergbeklimmen gedaan en gewandeld. Ook voor vogelliefhebbers is Bosnië een waar paradijs. Vele soorten vogels vliegen er rond door stad en land. Vanwege de kans op achtergebleven landmijnen is het aan te raden om onder begeleiding van een lokale gids te wandelen. Andere dingen die je in Bosnië prima kunt doen zijn skiën, raften, kanoën en relaxen op het strand. Hoewel, Bosnië-Herzegovina kent een kustlijn van slechts twintig kilometer lang, dus de kans bestaat dat het er vaak druk is.

De naam van het land is afkomstig van de twee regio's Bosnië en Herzegovina, die samen een behoorlijk vaag omschreven grens hebben. Bosnië omvat vier vijfde van het hele land. Vandaar dat het land ook wel bekendstaat als Bosnië alleen. Herzegovina vormt het zuidelijke deel, dat een mediterraan klimaat kent.
In het midden van Bosnië vind je het meest bergachtige deel van het land. De bergen Vlasic, Prenj en Čvrsnica zijn letterlijk en figuurlijk 's lands hoogtepunten.  
De hoofdstad van Bosnië-Herzegovina is Sarajevo.

Bosnië-Herzegovina kent een heel diverse muziektraditie. De verschillende bevolkingsgroepen hebben allemaal hun eigen voorkeur, maar de sevdah is verreweg de populairste. Deze muzieksoort stamt uit het eind van de negentiende eeuw en is een beetje vergelijkbaar met de ballade. De verhalende teksten worden ondersteund door accordeon- en gitaarmuziek.

Vooral in de hoofdstad Sarajevo vind je veel bezienswaardigheden. Van moskeeën tot het Vrelo Bosna, het 'Vondelpark van Sarajevo'. Maar ook de oude brug in Mostar en de prachtige waterval in Jajce zijn meer dan de moeite waard.

 

Wat zegt de community

(3)
Bekijk reviews >

Van onze community

Neretva
Neretva
Bjelašnica
Canipel
Boracko Jezero
Boracko Jezero
Bjelašnica
Canipel
Boracko Jezero
Boracko Jezero
Federation of Bosnia and Herzegovina
Canipel

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Bosnië en Herzegovina van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Bosnië en Herzegovina dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Je hebt voor reizen naar Bosnië geen visum nodig. 

 • Aanbevolen vaccinaties Bosnië:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Bosnië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Bosnische Convertibele Mark (BAM). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  13 januari – Orthodox Nieuwjaar

  27 januari 2015 – Heilige Sava feestdag

  Dag van de spiritualiteit. De Heilige Sava is de stichter van de Servisch-orthodoxe Kerk, en is daarom ook een van de belangrijkste heiligen.

  1 mei - Dag van de arbeid

  Internationale feestdag

  9 mei – Dag van de overwinning

  Nationale feestdag van Rusland, maar ook van veel landen die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie en in de voormalige satellietstaten.  
  De Dag van de Overwinning is de dag dat de Russen de overwinning op Nazi-Duitsland vieren (9 mei 1945).

  1 juni – Internationale Dag van het Kind

  In 1954 spraken de Verenigde Naties een aanbeveling uit om een kinderdag ('Universal Children's Day') te houden om hiermee de kinderrechten actueel te houden.

  11 juli – Nationale Srebrenica Herdenking

  De Nationale Srebrenica Herdenking is sinds 1997 ieder jaar op 11 juli in Den Haag. Op deze dag worden de ruim 8.000 slachtoffers van de genocide in Srebrenica herdacht. Niet alleen in Nederland, maar ook in Bosnië is dit een Nationale Herdenkingsdag.

  8 november -  Mitrovdan (St. Michaël Orthodox)

  25 november – Dag van de Republiek

  Nationale feestdag

  24 december – Id-ul-Maulid

  Geboortedag van de profeet Mohammed. Islamitische feestdag.

  25 en 26 december - Kerstmis

 • Bosnië-Herzegovina – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Bosnië-Herzegovina, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Bosnië-Herzegovina gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F
 • De hoofdstad van Bosnië-Herzegovina is Sarajevo.
  Het oppervlak van Bosnië-Herzegovina is 1,2 x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Bosnisch, Servisch, Kroatisch.