Bosnië-Herzegovina

Hoewel de oorlog in Bosnië-Herzegovina al bijna twintig jaar voorbij is heeft het land hier op toeristisch gebied nog steeds last van. Toch zijn er zeker wel mogelijkheden voor reizigers. Vooral sport- en natuurliefhebbers komen aan hun trekken in dit bergachtige land tussen Servië, Montenegro en Kroatië. In de bergen, de hoogste is 2386 meter, wordt aan bergbeklimmen gedaan en gewandeld. Ook voor vogelliefhebbers is Bosnië een waar paradijs. Vele soorten vogels vliegen er rond door stad en land. Vanwege de kans op achtergebleven landmijnen is het aan te raden om onder begeleiding van een lokale gids te wandelen. Andere dingen die je in Bosnië prima kunt doen zijn skiën, raften, kanoën en relaxen op het strand. Hoewel, Bosnië-Herzegovina kent een kustlijn van slechts twintig kilometer lang, dus de kans bestaat dat het er vaak druk is.

De naam van het land is afkomstig van de twee regio's Bosnië en Herzegovina, die samen een behoorlijk vaag omschreven grens hebben. Bosnië omvat vier vijfde van het hele land. Vandaar dat het land ook wel bekendstaat als Bosnië alleen. Herzegovina vormt het zuidelijke deel, dat een mediterraan klimaat kent.
In het midden van Bosnië vind je het meest bergachtige deel van het land. De bergen Vlasic, Prenj en Čvrsnica zijn letterlijk en figuurlijk 's lands hoogtepunten.  
De hoofdstad van Bosnië-Herzegovina is Sarajevo.

Bosnië-Herzegovina kent een heel diverse muziektraditie. De verschillende bevolkingsgroepen hebben allemaal hun eigen voorkeur, maar de sevdah is verreweg de populairste. Deze muzieksoort stamt uit het eind van de negentiende eeuw en is een beetje vergelijkbaar met de ballade. De verhalende teksten worden ondersteund door accordeon- en gitaarmuziek.

Vooral in de hoofdstad Sarajevo vind je veel bezienswaardigheden. Van moskeeën tot het Vrelo Bosna, het 'Vondelpark van Sarajevo'. Maar ook de oude brug in Mostar en de prachtige waterval in Jajce zijn meer dan de moeite waard.

 

Informatie over Bosnië-Herzegovina

Alle highlights van Bosnië-Herzegovina

Beste foto's & tips van Bosnië-Herzegovina

'508762' door RobHoekstra '508762' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Mostar

RobHoekstra

Afgelopen weekend eindelijk Mostar kunnen bezoeken. Een bezoek aan deze stad met zijn iconische (na de oorlog door Unesco voor 15 miljoen dollar gerestaureerde) brug stond al heel lang op mijn verlanglijstje. De stad is altijd een smeltkroes geweest van geloven en culturen. Helaas heeft dit ook voor conflicten gezorgd. Deze Stari most (oude brug) over de Neretva rivier is oorspronkelijk voltooid in 1566 en herbouwd in 2001. De brug wordt sinds de oorlog vaak gezien als een symbolische verbintenis tussen de katholieke Kroaten, de Bosnische moslims en de oosters-orthodoxe Serviërs en is daarmee ook een symbool voor de eenheid van het land. De werkelijke verbintenis is echter nog niet gerealiseerd: Bosniakken en Kroaten leven apart in dezelfde stad en de Serviërs zijn grotendeels uit de stad verdwenen. Deze foto heb ik genomen vanaf de minaret van de Koski Mehmed moskee.

'509820' door RobHoekstra '509820' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaKravica

Bosnië-HerzegovinaKravica

Kravica falls

RobHoekstra

Helemaal leeg was de parkeerplaats toen we arriveerden bij deze watervallen. Even dachten we dat er misschien geen watervallen waren in dit seizoen. Niets bleek gelukkig minder waar. Wat een mooi en rustig plekje. Het is even zoeken met de huurauto want het staat niet overal duidelijk aangegeven maar de moeite waard. Ongeveer een uurtje rijden vanaf Mostar richting het zuidwesten. In de zomer schijnt het drukker te zijn als de lokalen hier met z'n allen afkoeling komen zoeken.

'524998' door RobHoekstra '524998' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Sprookjesbewerking

RobHoekstra

Hier even een over the top plaatje van de Kravice falls in Bosnië Herzegovina. Het is niet achteraf bewerkt maar een vooringesteld programma op de Canon van mijn broertje. Op deze plek vond ik het eigenlijk best wel wat hebben deze instelling omdat het landschap nu nog sprookjesachtiger overkomt. Heb eerder al eens een "normale" geplaatst van deze plek (mocht je het verschil willen zien)

Praktische informatie over Bosnië-Herzegovina

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  april t/m september
 • Internet extentie
  ba
 • Hoofdstad
  Sarajevo
 • Aantal inwoners
  3,9 miljoen
 • Oppervlakte
  1,2 x Nederland
 • Reistijd
  3:25
 • Talen
  Bosnisch, Servisch, Kroatisch
 • Religie
  moslim (40%), orthodox (31%), rooms-katholiek (15%)
 • Tijdsverschil
  geen
 • Tijdverschil
  geen
 • Telefooncode
  387
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A
 • Aanvlieghaven
  Sarajevo (SJJ)
 • Nationale feestdagen
  25 november Nationale dag
Laat kaart zien