Vlaams-Brabant

'417742' door Miller '417742' door Miller

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Dode Boom

Miller

Paar dagen eerder voordat we naar Noorwegen ging, ging ik weer op pad bij Kalmthoutse Heide met prachtig ochtendje. Tijdens wandeling zag ik een kort mooi licht-/schaduwlijn bij een van de dode boom waar die in 2011 afgebrand.

'460269' door MiekeDeHaas '460269' door MiekeDeHaas

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Kelder ('The girl nex

MiekeDeHaas

Op zoek naar oude rommel is een heerlijke bezigheid. Het komt er niet altijd van. Hoe dan ook, je moet altijd je statief mee nemen om Urbex-fotografie te beoefenen. Deze kelder kwam ik tegen in een oud leegstaand herenhuis. De film "The Girl Next Door" uit 2007 doet hier aan denken. De zusjes Meg en Susan worden in het huis van hun tante Ruth en hun 3 zonen opgenomen nadat hun ouders verongelukt zijn. Ruth wil de meisjes discipline bijbrengen door ze flink te straffen. Dit gebeurt in de kelder door Ruth en haar zonen. Ze worden gemarteld en vast gehouden. De andere kinderen in de buurt gaan ook meedoen totdat een buurjongen David de ernst inziet van dit gebeuren. Het is een waar gebeurd vreselijk verhaal. Ik duik even onder voor een weekje in een warm oord. Tot over een week.

'258247' door Poza '258247' door Poza

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Wandelbos Parkheide

Poza

Ga bergop naar links. U passeert enkele oude Amerikaanse eiken, en na tien minuten een visvijver, met eendjes en reigers. De paadjes zijn 's nachts verlicht, maar breng in dat geval iets mee tegen de muggen. Dan is het nog eens tien minuten tot de kerk van Baal, vanwaar de bewegwijzerde Balenbergwandeling begint. Die gaat 8 kilometer over een van de hoogste punten van het vlakke Hageland. Brengt u een fiets mee, draag hem dan zoals Sven Nys, de beroemste inwoner van Baal. Zijn supporterscafé ligt op de route.

'362068' door evaantonio '362068' door evaantonio

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Kasteel van Beersel

evaantonio

Voor een keertje geen reisfoto, maar mijn, voor velen waarschijnlijk onbekende, thuisbasis. Het kasteel van Beersel ligt maar op een goede 10 kilometer van Brussel, maar ligt toch eerder in het platteland dan in de grote stad. Het is een oude versterkte burcht,die voornamelijk bekend staat vanwege de gelijknamige suske en wiske strip. Het kasteel zelf is echter ook een omweg waard!

'546954' door MiekeDeHaas '546954' door MiekeDeHaas

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

De Sahara

MiekeDeHaas

De Sahara is een natuurgebied in België en heeft de uitstraling van een woestijn. Echt het is geen fabeltje. Het is een geweldig natuurgebied in Lommel en heeft een zand- en duinlandschap met een grote van 193 ha. Daarnaast bezit het gebied naaldbossen en velen meren van diverse afmetingen. Je kunt er uren wandelen, fietsen en vogels begluren vanuit een vogelhut. Het gebied is tot stand gekomen door menselijke activiteiten. Tussen 1920 en 1925 heeft er zandwinning plaats gevonden waardoor de meren ontstonden, groen verdween en er bleef een dor landschap over, bedekt met wit zand. (Ligt in de provincie Limburg en niet in Vlaams Brabant. KAn dit niet meer aanpassen)

'114024' door xavier '114024' door xavier

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Leuven

xavier

Je moet soms niet eens ver reizen voor een mooie zonsondergang. Deze foto werd genomen net na de doortocht van een zomers onweer vanuit mijn eigen plekje in Leuven

'430628' door edwinaverdingh '430628' door edwinaverdingh

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Gespieste kever?

edwinaverdingh

Het Ladeuzeplein is het grootste plein in Leuven qua oppervlakte en werd genoemd naar de voormalige rector magnificus van de KU Leuven, Monseigneur Paulin Ladeuze. Het Ladeuzeplein wordt gedomineerd door de monumentale bibliotheek van de KU Leuven. Alhoewel het neo-renaissance uitzicht anders doet vermoeden, is dit een eerder recent gebouw, daterend uit 1921. Het gebouw was een gift van het Amerikaanse volk aan de stad Leuven nadat de oorspronkelijke bibliotheek uit de 17de eeuw gelegen aan de Naamsestraat, in augustus 1914 bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd platgebrand door de Duitse bezetter. Na de Eerste Wereldoorlog werd het standbeeld van Sylvain Van de Weyer vanaf het Martelarenplein, aan het station, naar het Ladeuzeplein overgebracht. Bij de heraanleg in de jaren '90 werd er echter een ondergrondse parking voor 750 voertuigen aangelegd, die het gewicht van het beeld niet kon dragen; het beeld verhuisde opnieuw, ditmaal naar een rotonde op de Kapucijnenvoer. In 2005 plaatste kunstenaar Jan Fabre een nieuw monument op het plein: de Totem, een 23 meter hoge inox naald met daarop een omgekeerde kever gespiest is een geschenk van de KU Leuven aan de stad Leuven ter gelegenheid van de 575ste verjaardag van de universiteit. (Wikipedia)

'509902' door dennisenroel '509902' door dennisenroel

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Abdij van Park

dennisenroel

Als je Leuven bezoekt, ga je natuurlijk even naar de Oude Markt, het oude centrum en het Begijnenhof. Wat minder voor de hand ligt Abdij van Park: een prachtig stukje natuur en cultuur aan de rand van het oude centrum van Leuven. De abdij bestaat uit meerdere middeleeuwse bouwwerken en wordt omringd door een mooi park met een aantal grote vijvers. In deze vijvers stikt het van het gevogelte; we hebben er zelfs enkele aalscholvers gezien! Vanaf de oever van één van de vijvers heb je dit zicht op de parochiekerk. De bomen hebben hun herfsttooi inmiddels aangetrokken. Meer informatie over deze site vind je op http://parkabdij.be/nl

'183478' door fraju '183478' door fraju

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Snacktime

fraju

Dit kerkuiltje was net een 12 uurtje aan het verorberen toen ik er een fotooke van schoot. Smakelijk!

'494697' door catolla '494697' door catolla

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Delicate shadows

catolla

Een foto is genomen in Hallerbos, Belgie. Een delicate gouden zonsopgang licht geeft een mooie sfeer op de foto. Mooie groene kleur van de jonge voorjaar bladeren en de schaduwen te voltooien de compositie.

'417634' door Miller '417634' door Miller

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Mistig

Miller

Paar weken geleden ging ik lekker vroeg op pad bij Kalmthoutse Heide. Deze ochtend was echt heerlijk erg frisse ochtend met mistig. Kalmthoutse Heide is een van mijn favoriet plekje ondanks een gedeelte plek waar die in 2011 uitgebrand. Gelukkig groeit gras, paarse heide en nog wat andere planten langzaam weer terug op na paar bomen. Deze foto heb ik met tegenlicht vastgelegd.

'414951' door MiekeDeHaas '414951' door MiekeDeHaas

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Oude stoel op zolder

MiekeDeHaas

Tijdens mijn strooptocht om iets moois te fotograferen, kwam ik een leegstaand oud herenhuis tegen. Voor iemand die graag foto's neemt erg verleidelijk om binnen te stappen. Toch maar gedaan. Onderweg 'oude rommel' fotograferen, vind ik een uitdaging. Voor alle duidelijkheid...het is niet mijn eigen huis!

'485077' door wisseschout '485077' door wisseschout

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Kalmthoutse heide...g

wisseschout

De Kalmthoutse heide is een grensoverschrijdend gebied op de grens van Nederlands Brabant en de Provincie Antwerpen. Vorig jaar september hebben we dit gebied enkele dagen verkend. Het bestaat uit heide, bos, stuifduinen en vennen.

'460772' door janbaert '460772' door janbaert

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Winter aan de Demer

janbaert

Natuurpunt Aarschot heeft momenteel 320 ha natuurgebied in beheer en dit verspreid over 6 gebieden nl. Aarschotse Langdonken (Blakers in Langdorp en Meertsels in Aarschot), Achter Schoonhoven (Demervallei Aarschot, Langdorp en Rillaar), Meren en Kalsterbos (Langdorp), Molenheide (omgeving Heimolen in Langdorp), Tienbunderbos (Rillaar) en Vorsdonkbos-Turfputten (Gelrode).

'348117' door meeko '348117' door meeko

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Leuven

meeko

De Grote Markt bevindt zich op één van de meest historische plaatsen van Leuven en bestaat in zijn huidige ontwerp reeds sinds de 14de eeuw, bij de oprichting van de Katholieke Universiteit Leuven. De meeste gebouwen op het plein zijn dan ook opgetrokken in de befaamde Brabantse gotiek, zoals het monumentale stadhuis. Andere opvallende gebouwen aan de Grote Markt zijn het Tafelrond, de Collegiale Sint-Pieterskerk en enkele prachtige gildenhuizen. Daarnaast is, zoals in heel Leuven, ook hier geen gebrek aan cafés en tavernes. In tegenstelling met de meer trendy, op de jeugd gerichte, zaken op de Oude Markt, bevindt zich op de Grote Markt meer traditioneel aandoende horeca. Ons is de horeca in Leuven uitstekend bevallen!

'415011' door avanstraelen '415011' door avanstraelen

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Herfstkleurtjes

avanstraelen

Vorig weekend een beetje gaan wandelen in de buurt van Dworp/Beersel. Rust, fris weer en een bescheiden zonnetje zorden voor deze kleuren. Helaas zijn de blaadjes nu allemaal verdwenen en is het wachten geblazen tot na de winter

'263350' door edwinaverdingh '263350' door edwinaverdingh

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Kasseienstraatje -...

edwinaverdingh

Nicolaas van Essche (of Esschius) was pastoor van het begijnhof vanaf 1538. Hij streefde naar waarachtige en persoonlijke geloofsbeleving, wars van alle uiterlijk vertoon. De nadruk lag op onthechting, devotie en gebed, en op verering van de H. Geest. Op het ogenblik van zijn ambtsaanvaarding werd het dagelijks leven in het begijnhof gedomineerd door wereldse zaken. Begijnen dreven veelvuldig handel, hadden veel contacten met buitenstaanders en waren vaak afwezig van het hof. Pastoor Van Essche voerde ingrijpende hervormingen door. De hervormingen omvatten deze maatregelen: Het begijnenkleed werd zwart in plaats van grijs, als uiting van boete en inkeer. Contacten tussen begijnen en stedelingen werden zo veel mogelijk beperkt. Een weg dwars door het begijnhof die naar de Demer en de vesten leidde kon worden afgesloten (in ruil stond de pastoor een stuk land van het begijnhof af aan de stad voor een nieuwe weg rondom het begijnhof). Handelsactiviteiten moesten worden beperkt. Zowel begijnen als omwonenden voelden zich benadeeld door deze maatregelen en trokken naar de schepenbank. Door de aard van de beschuldigingen die werden geuit tegenover de pastoor, kwam ook de inquisitie eraan te pas. In 1548 werd de pastoor echter van alle beschuldigingen vrijgesproken.

'324376' door Rhodaxx '324376' door Rhodaxx

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Victorialelie

Rhodaxx

Een foto van een van de kassen van het plantenpaleis in Meise. Ik heb er zojuist een tip over geplaatst, zeer de moeite waard voor plantenliefhebbers.Op de voorgrond de Victiorialelie, de lelie is zo groot en sterk dat een kind erop kan zitten.

'509653' door dennisenroel '509653' door dennisenroel

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Leuven in herfstsfere

dennisenroel

Vanuit de toren van de Leuvense universiteitsbibliotheek heb je een prachtig uitzicht over de stad. Wij waren er het afgelopen weekend. We kijken uit over het Herbert Hooverplein. Een lelijk flatblok is mooi opgetuigd en op de achtergrond zie je allerlei bomen in herfstkleuren.

'527326' door abytravel '527326' door abytravel

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Hallerbos kleurt weer

abytravel

Het Hallerbos iets ten zuidwesten van Brussel is vooral bekend vanwege het blauwe tapijt van wilde hyacintjes dat zich elk voorjaar onder de - dan nog kale- loofbomen uitspreidt. Het ruim 500 hectare grote bos bestaat voornamelijk uit loofhout (beuken, eiken, haagbeuken) en een kleiner deel naaldbomen. In dit laatste deel zul je maar weinig bloemetjes in de ondergroei tegenkomen, maar in de rest van het bos steken de bolletjes hun bloemkopjes maar al te graag uit naar de voorjaarszon die nog rijkelijk tussen de takken door kan schijnen. Afgelopen zondag kleurde de bodem al aardig blauw, maar ook de bosanemoontjes - wit en sommige teerroze- en het speenkruid - geel- waren nog goed vertegenwoordigd. Wij parkeerden de auto bij P10, dichtbij het hoger gelegen deel van het bos, mi het mooiste deel. Vroeg in de ochtend is het er nog rustig, het licht het mooist en kun je er zelfs reeën tegenkomen. Zie voor meer info: http://www.hallerbos.be/