Vlaams-Brabant

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Moorinneken

Vlaams-Brabant,
België


Het is één van de markantste gevels in de stad Leuven: het Moorinneken. Tegenwoordig is het een restaurant, maar het gebouw heeft een bijzondere geschiedenis. Op de website van het restaurant vonden we het volgende:

Sommigen griezelen er een beetje van maar alvorens de Grote Markt in Leuven de Grote markt werd, was het een kerkhof. Aan het begin van de 15e eeuw maakte het kerkhof plaats voor een marktplein. In 1432 was het huidige Moorinneken een van de eerste huizen aan de toenmalige ingang van de Grote Markt.

Het gebouw is gekend en wordt vaak hérkend door het prachtige borstbeeld aan de gevel. Een leuke anekdote ligt aan de basis van deze buste. In de 15e eeuw heette het huis nog den Moriaen of Den Moer, afkomstig van de naam Maurius. Aan het einde van de 15e eeuw dacht een klerk verkeerdelijk dat men met Den Moer “neger” bedoelde. Als gevolg van deze verkeerde interpretatie kwam er in 1493 de negerinnenbuste vervaardigd door de hand van beeldhouwer Egide Rombaux.

Begin 18e eeuw begon men de naam Het Moorinneken te gebruiken. Op 25 augustus 1914 werd een groot deel van de Grote Markt, waaronder ook Het Moorinneken, in de as gelegd. Na de eerste wereldoorlog werd er beslist om de Grote Markt terug in ere te herstellen.