Antwerpen omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spookdorp Doel

Antwerpen omgeving,
België


Zolang het nog bestaat is vanuit Antwerpen of Lillo een tripje naar Doel (het enige echte spookdorp in België) zeker een aanrader.

Doel raakte sinds de jaren zestig bekend door uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen die het dorp zouden laten verdwijnen. Het was tot 1977 een zelfstandige gemeente met een oppervlakte van ruim 25 km² en telde in 1972 ca. 1300 inwoners. 30 jaar later nog 359 inwoners, op 31 december 2010 telde Doel nog slechts 188 inwoners en in 2013 nog amper 28.

Er zijn nu nog slechts enkele huizen bewoond, leuk om te zien dat voor veel (ook afgesloten) huizen nog bloembakken met bloeiende geraniums staan.
Bijna alle huizen zijn decoratief met graffiti beschilderd. Achter de dijk zie je de kranen van de haven van Antwerpen, waarvoor dit dorp moet wijken voor de uitbreiding hiervan.
Als je niet het hele eind via Antwerpen wil omrijden kun je gratis met de ferry vanuit Lillo.

Onderstaande tekst troffen we op een leegstaand huis aan:

LATER, ALS DE VELE MOOIE HERINNERINGEN
DE PLAATS VAN MIJN VERDRIET HEBBEN INGENOMEN
ZAL IK MISSCHIEN KUNNEN VERWOORDEN
WAT IK NU ENKEL MET TRANEN KAN VERTELLEN.

Spookstad, verlaten dorp, ingenomen door graffiti en andere straatkunst. Nog slechts enkele huizen zijn bewoond, de twee horeca gelegenheden draaien nog op volle toeren. Vanuit Lillo kun je gratis met de veerpont (voor voetgangers en fietsers, alleen in de zomermaanden, van Pasen tot eind september) naar Doel. Deze veerboot vaart de hele dag heen en weer, op het halve uur vanuit Lillo en op het hele uur weer terug, hij doet er een klein kwartiertje over. Tijd genoeg voor een wandeling door het enige en fotogenieke spookdorp in België, een hapje eten bij de molen, of een mooie fietstocht langs de Schelde.
Net ten noorden van het dorp (achter één van de twee horecagelegenheden) staat de kerncentrale Doel, die stroom levert aan afnemers in België, Nederland en Duitsland.