Mechelen foto's & tips

'552528' door manuele '552528' door manuele

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Kamp Breendonk 3

manuele

Het kampregime in het strafkamp Breendonk was heel erg hard. De gevangenen werden in betonnen "kazematten" ondergebracht met 48 personen per kamer, in harde houten bedden met enkel een stromatras. Het was er kil tot ijzig koud in de wintermaanden; in sommige kamers stond een kachel die echter nooit mocht worden aangestoken. De ramen mochten niet open; met als gevolg dat de schimmel er welig tierde; wat veel gezondheidsproblemen gaf. Per kamer waren er 2 emmers voor toiletgebruik, die natuurlijk elke nacht overliepen. De emmers werden ook gebruikt om de vloeren te poetsen; de stank was dus niet te harden .. De gevangenen sliepen per 2 op een stromatras vol ongedierte; elke ochtend kregen ze 2 minuten om die matras netjes te maken; kon de bewaker één oneffenheid tijdens de "bettenbau" ontdekken, dan kreeg de gevangene die dag geen eten; vervolgens moesten de gevangenen zich wassen in 2 minuten, zonder zeep of handdoek en met koud water. Ook tijdens het appél of een inspectie kon men slagen verwachten. De gevangenen werden op een hongerrantsoen geplaatst : 250 g brood, 4 koppen zwarte koffie en een liter waterige soep van rapen en bieten. Dit dieet veroorzaakte vaak diarree, wat dodelijk kon zijn voor de erg verzwakte gevangene. Wie zijn behoefte moest doen, moest toestemming vragen en kon evengoed geslagen worden met een knuppel of de zweep .. De voedselpakketten die door het Rode Kruis werden gezonden, werden voor de varkens gegooid .. Per kamer werd een kameroverste aangesteld, dit was zelf een gevangene die dan tussen 2 vuren kwam te staan en soms nog wreder werd dan de kampoversten; hoewel sommige wel trachtten hun medegevangenen zoveel mogelijk te beschermen. Er moest ook dwangarbeid verricht worden; onder voortdurende dreiging van stok- en zweepslagen op de oren of op de zweren die elke gevangene wel had. De zwepen waren versterkt met staaldraad.. De arbeid die ze moesten verrichten had eigenlijk weinig tot geen doel, en had als voornaamste doel, de gevangene af te beulen .. Wie dan uiteindelijk deze gruwelijke behandeling kon doorstaan, werd als sterk beschouwd en gedeporteerd naar de Duitse kampen .. Op de foto de lange gang waar je de deuren van de kazematten ziet; verderop in de gang zijn ook nog cellen met een stenen brits; er was ook een folterkamer. Als je die binnengaat, kan je de sfeer van angst en wanhoop voelen .. het is in elk geval erg confronterend om daar te staan, wetende wat een gruwelijkheden er plaatsvonden ..

'552139' door manuele '552139' door manuele

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Kamp Breendonk

manuele

Het fort van Breendonk, gelegen in Willebroek, in de buurt van de stad Mechelen, lijkt op het eerste gezicht een gewoon fort uit de fortengordel rond de regio Antwerpen, bedoeld om de stad te beschermen tegen het oorlogsgeweld .. dat was het ook in eerste instantie want in WO 1 had het ook dezelfde functie.. Maar het kamp heeft een veel gruwelijkere geschiedenis dan de andere forten : in WO 2 werd het fort gebruikt als strafkamp voor politieke vluchtelingen, smokkelaars en zwarthandelaars, later werd het een doorgangskamp waar joodse en politieke gevangenen verbleven in afwachting van hun transport naar de concentratiekampen in Duitsland en Polen. Geleid door de SS'ers was het kampregime er één van een ongekende wreedheid, en door het onmenselijke werktempo en de harde discipline was het potentieel dodelijk : er vielen maandelijks doden door ondervoeding, uitputting en zware mishandeling. Later werden er ook gevangenen geëxecuteerd, waaronder jongens van amper 19 jaar .. Het kamp is elke dag te bezoeken met audiogids of met begeleide gids op aanvraag, info vind je op de website Breendonk.be.

'497826' door MarioBentvelsen '497826' door MarioBentvelsen

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Het Anker

MarioBentvelsen

Ze maken er een van de beste tripels van de wereld: Brouwerij Het Anker in Mechelen. Je kunt er niet alleen uitstekend eten en speciaalbier van het merk Gouden Carolus degusteren, maar ook mee doen aan een rondleiding door de brouwerij. Erg leuk! En als je nog tijd (en benen) over houdt is een bezoek aan de stad Mechelen aan te raden, waarover later meer.

'515791' door gekkofan '515791' door gekkofan

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Opsignoorke in...Mech

gekkofan

Opsinjoorke is een kort dik mannetje met een snor. Hij symboliseert de eeuwige dronkenlap die zijn vrouw afranselt. Als straf wordt hij door zijn buren op een grote doek in de lucht gegooid en weer opgevangen.

'552235' door manuele '552235' door manuele

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Kamp Breendonk 2

manuele

Kamp Breendonk, het Belgische straf- en werkkamp, is het enige kamp in Europa dat helemaal intact is gebleven; momenteel is het een herdenkingsmonument : het "Nationale Gedenkteken van het fort van Breendonk" en herdenkt alle gesneuvelden en geëxecuteerde gevangenen van België; op de foto zie je de zaal met foto's van enkele (jonge) mannen; op de achtergrond zie je ook nog de adelaar en het hakenkruis van de nazi's .. vreselijke symbolen!

'569064' door gekkofan '569064' door gekkofan

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Kleurenkikker in...Pl

gekkofan

Planckendael is een dierentuin in Muizen, nabij Mechelen. De tuin maakt deel uit van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen waartoe ook ZOO Antwerpen behoort.Zeker een uitstap waard, daar de tuin ook veel groter is dan een doorsnee dierentuin. Daar geen foto's van dieren in gevangenschap zijn toegelaten is het met deze LEGO kleurenkikker goed opgelost ! Tijdens de openluchttentoonstelling Nature Connects - Art with LEGO bricks van de Amerikaanse kunstenaar Sean Kenney - liepen de bezoekers tientallen levensgrote dierenbeelden tegen het lijf, helemaal opgebouwd uit LEGO-blokjes.

'1099444' door jacomien '1099444' door jacomien

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Bezoek aan Mechelen

jacomien

Als je met de trein langs Mechelen rijdt zie je al diverse toren boven de stad uitsteken. Het leek me leuk om er een keer uit te stappen en het plaatsje is de moeite waard en veel leuker dan ik vermoed had. Een van de verrassend dingen was de grote markt. Veel restaurantjes een prachtig zicht op oude gebouwen. Zo is er het stadhuis, het Paleis van de Grote Raad uit de 16e eeuw. een stadsmuseum en de prachtige Kathedraal met een klokkentoren met twee keer 49 klokken De toren en de Kathedraal zijn hier niet te zien maar wel mij eerst blik op het verrassende plein

'842642' door gestreepteolifant '842642' door gestreepteolifant

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

De moeite waard

gestreepteolifant

Vaak kun je ook dicht bij huis de mooiste dingen zien. In dit geval in België en wel in Mechelen. Het is een mooie oude stad met veel bezienswaardigheden. Deze oude gevels met prachtige details staan in de oude binnenstad. Als je in de buurt bent zeker de moeite van het bezoeken waard.

'1111339' door Elleke '1111339' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Bomput

Elleke

Tijdens deze 'C-time' kunnen we niet veel verder dan onze eigen achtertuin. Gelukkig is die lang niet verkeerd. Als ik van bij mij thuis naar mijn ouders wandel, kom ik door het Mechels Broek, een groene zone en natuurreservaat. Nu iets meer wandelaars dan normaal... Het behoort tot het vroegere natuurlijke overstromingsgebied van de Dijle. Daarom is het erg moerassig en een uitstekende thuis voor vele vogelsoorten en amfibieën. Op de foto zie je iets dat lijkt op een perfect ronde vijver. Zo zijn er veel in het Mechels Broek. Het zijn echter aandenkens aan WOII, want het zijn bomputten. Hier en daar kan je ook nog bunkers spotten. Daar hebben mijn eigen grootouders zich nog in verscholen tijdens de oorlog.

'1063351' door Elleke '1063351' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Home Sweet Home!

Elleke

Soms is de honger naar verre, onbekende bestemmingen zo groot dat ik wel eens (eventjes) vergeet hoe mooi het thuis is. Hier de Dijle die door Mechelen centrum stroomt bij zonsondergang. Op 100 meter van m’n voordeur!

'1089744' door Elleke '1089744' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Home Sweet Home III

Elleke

Koude dag gisteren, maar wel met een helder blauwe hemel! Deze foto maakte ik vlak na de middag van op de Grote Markt; de marktkramers waren net opgekraamd. Je ziet onze mooie (onafgewerkte) Sint-Romboutstoren, toren van de gelijknamige kathedraal.

'1101302' door Elleke '1101302' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Feest in’t stad!

Elleke

Maanrock is het gratis stadsfestival van Mechelen, steeds einde augustus. Het is m’n jaarlijkse afspraak met m’n eigen ‘home town’: ik zorg dat ik niet op reis ben tijdens Maanrock! 3 dagen feest, gezelligheid, muziek, ambiance en in mijn geval... veel bekenden tegenkomen ;-) Zoals je ziet: er zijn maar weinig gratis (!!) festivals in zulk een mooi decor. En de Sint-Romboutstoren zag dat het goed was! Love my city!

'1110966' door Elleke '1110966' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Roze bril

Elleke

Voorlopig gaan we nergens naartoe... en van thuis werken vind ik zeker niet erg, maar als dat te lang duurt, moet je toch even buiten komen. Dus ben ik net even een wandelingetje gaan maken en ik was blij te zien dat de lente al in't land lijkt te zijn. De lente-kriebels mogen de corona-kriebels snel doen verdwijnen. Het wordt de komende weken minder prettig, maar even doorbijten en dan moet het goed komen. De bloeiende magnolia (en andere lentebloemen) geven in elk geval hoop!

'1063718' door Elleke '1063718' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Home Sweet Home II

Elleke

Op minder dan een kilometer van de Mechelse binnenstad kan je het Vrijbroekpark vinden. Dat is een provinciaal domein waar het in de zomer heerlijk is om te picknicken. Maar wandelen kan je in elk seizoen natuurlijk! De kleuren zijn fantastisch in de herfst! En de stad lijkt veraf te zijn.