Mechelen

'552528' door manuele '552528' door manuele

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Kamp Breendonk 3

manuele

Het kampregime in het strafkamp Breendonk was heel erg hard. De gevangenen werden in betonnen "kazematten" ondergebracht met 48 personen per kamer, in harde houten bedden met enkel een stromatras. Het was er kil tot ijzig koud in de wintermaanden; in sommige kamers stond een kachel die echter nooit mocht worden aangestoken. De ramen mochten niet open; met als gevolg dat de schimmel er welig tierde; wat veel gezondheidsproblemen gaf. Per kamer waren er 2 emmers voor toiletgebruik, die natuurlijk elke nacht overliepen. De emmers werden ook gebruikt om de vloeren te poetsen; de stank was dus niet te harden .. De gevangenen sliepen per 2 op een stromatras vol ongedierte; elke ochtend kregen ze 2 minuten om die matras netjes te maken; kon de bewaker één oneffenheid tijdens de "bettenbau" ontdekken, dan kreeg de gevangene die dag geen eten; vervolgens moesten de gevangenen zich wassen in 2 minuten, zonder zeep of handdoek en met koud water. Ook tijdens het appél of een inspectie kon men slagen verwachten. De gevangenen werden op een hongerrantsoen geplaatst : 250 g brood, 4 koppen zwarte koffie en een liter waterige soep van rapen en bieten. Dit dieet veroorzaakte vaak diarree, wat dodelijk kon zijn voor de erg verzwakte gevangene. Wie zijn behoefte moest doen, moest toestemming vragen en kon evengoed geslagen worden met een knuppel of de zweep .. De voedselpakketten die door het Rode Kruis werden gezonden, werden voor de varkens gegooid .. Per kamer werd een kameroverste aangesteld, dit was zelf een gevangene die dan tussen 2 vuren kwam te staan en soms nog wreder werd dan de kampoversten; hoewel sommige wel trachtten hun medegevangenen zoveel mogelijk te beschermen. Er moest ook dwangarbeid verricht worden; onder voortdurende dreiging van stok- en zweepslagen op de oren of op de zweren die elke gevangene wel had. De zwepen waren versterkt met staaldraad.. De arbeid die ze moesten verrichten had eigenlijk weinig tot geen doel, en had als voornaamste doel, de gevangene af te beulen .. Wie dan uiteindelijk deze gruwelijke behandeling kon doorstaan, werd als sterk beschouwd en gedeporteerd naar de Duitse kampen .. Op de foto de lange gang waar je de deuren van de kazematten ziet; verderop in de gang zijn ook nog cellen met een stenen brits; er was ook een folterkamer. Als je die binnengaat, kan je de sfeer van angst en wanhoop voelen .. het is in elk geval erg confronterend om daar te staan, wetende wat een gruwelijkheden er plaatsvonden ..

'552139' door manuele '552139' door manuele

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Kamp Breendonk

manuele

Het fort van Breendonk, gelegen in Willebroek, in de buurt van de stad Mechelen, lijkt op het eerste gezicht een gewoon fort uit de fortengordel rond de regio Antwerpen, bedoeld om de stad te beschermen tegen het oorlogsgeweld .. dat was het ook in eerste instantie want in WO 1 had het ook dezelfde functie.. Maar het kamp heeft een veel gruwelijkere geschiedenis dan de andere forten : in WO 2 werd het fort gebruikt als strafkamp voor politieke vluchtelingen, smokkelaars en zwarthandelaars, later werd het een doorgangskamp waar joodse en politieke gevangenen verbleven in afwachting van hun transport naar de concentratiekampen in Duitsland en Polen. Geleid door de SS'ers was het kampregime er één van een ongekende wreedheid, en door het onmenselijke werktempo en de harde discipline was het potentieel dodelijk : er vielen maandelijks doden door ondervoeding, uitputting en zware mishandeling. Later werden er ook gevangenen geëxecuteerd, waaronder jongens van amper 19 jaar .. Het kamp is elke dag te bezoeken met audiogids of met begeleide gids op aanvraag, info vind je op de website Breendonk.be.

'497826' door MarioBentvelsen '497826' door MarioBentvelsen

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Het Anker

MarioBentvelsen

Ze maken er een van de beste tripels van de wereld: Brouwerij Het Anker in Mechelen. Je kunt er niet alleen uitstekend eten en speciaalbier van het merk Gouden Carolus degusteren, maar ook mee doen aan een rondleiding door de brouwerij. Erg leuk! En als je nog tijd (en benen) over houdt is een bezoek aan de stad Mechelen aan te raden, waarover later meer.

'515791' door gekkofan '515791' door gekkofan

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Opsignoorke in...Mech

gekkofan

Opsinjoorke is een kort dik mannetje met een snor. Hij symboliseert de eeuwige dronkenlap die zijn vrouw afranselt. Als straf wordt hij door zijn buren op een grote doek in de lucht gegooid en weer opgevangen.

'552235' door manuele '552235' door manuele

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Kamp Breendonk 2

manuele

Kamp Breendonk, het Belgische straf- en werkkamp, is het enige kamp in Europa dat helemaal intact is gebleven; momenteel is het een herdenkingsmonument : het "Nationale Gedenkteken van het fort van Breendonk" en herdenkt alle gesneuvelden en geëxecuteerde gevangenen van België; op de foto zie je de zaal met foto's van enkele (jonge) mannen; op de achtergrond zie je ook nog de adelaar en het hakenkruis van de nazi's .. vreselijke symbolen!

'569064' door gekkofan '569064' door gekkofan

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Kleurenkikker in...Pl

gekkofan

Planckendael is een dierentuin in Muizen, nabij Mechelen. De tuin maakt deel uit van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen waartoe ook ZOO Antwerpen behoort.Zeker een uitstap waard, daar de tuin ook veel groter is dan een doorsnee dierentuin. Daar geen foto's van dieren in gevangenschap zijn toegelaten is het met deze LEGO kleurenkikker goed opgelost ! Tijdens de openluchttentoonstelling Nature Connects - Art with LEGO bricks van de Amerikaanse kunstenaar Sean Kenney - liepen de bezoekers tientallen levensgrote dierenbeelden tegen het lijf, helemaal opgebouwd uit LEGO-blokjes.

'1113505' door Elleke '1113505' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Corona-walks

Elleke

Het Vrijbroekpark is een groene long van 65 hectare aan de rand van de stad Mechelen. De ideale plaats om te wandelen, te genieten op een terrasje, te sporten, te vissen, of te picknicken. Maar nu even niet... De maatregelen in BE zijn best een stukje strenger dan in NL, dus het enige wat je nog kan doen in het Vrijbroekpark op dit ogenblik is wandelen. Zelfs op een bankje of in het gras mag niet meer gezeten worden. Omdat ik zelf in de binnenstad woon en geen tuin heb, kwam ik er sowieso al graag, ook voor Corona-tijd. Ik mis het om even de vitamine D van de zon de voelen, maar het is allemaal voor 'the greater good' natuurlijk. En ik ben zeker blij met wat natuur in de buurt, al merk ik dat wel meer mensen de weg (terug)gevonden hebben naar dit leuke stukje groen. Binnenkort zal de rozentuin beginnen bloeien; dus ik ga snel weer terug!

'1114272' door Elleke '1114272' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Van binnenstad naar..

Elleke

Als je vanuit de Mechelse binnenstad de Dijle volgt (stroomopwaarts), enkele spoorwegbruggen onderdoor loopt (zie foto) en de sluizen oversteekt, dan kom je in no-time in Het Mechels Broek, een moerassig natuurgebied ideaal voor vogelspotters. Er zijn ook enkele vogelkijkhutten gebouwd in het gebied. Voor mij is het een wandeling van zo'n 6km om tot bij m'n ouders komen. Door de vorm en de spiegeling van de brug, vind ik dat je net een oog in loopt :-)

'1099444' door jacomien '1099444' door jacomien

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Bezoek aan Mechelen

jacomien

Als je met de trein langs Mechelen rijdt zie je al diverse toren boven de stad uitsteken. Het leek me leuk om er een keer uit te stappen en het plaatsje is de moeite waard en veel leuker dan ik vermoed had. Een van de verrassend dingen was de grote markt. Veel restaurantjes een prachtig zicht op oude gebouwen. Zo is er het stadhuis, het Paleis van de Grote Raad uit de 16e eeuw. een stadsmuseum en de prachtige Kathedraal met een klokkentoren met twee keer 49 klokken De toren en de Kathedraal zijn hier niet te zien maar wel mij eerst blik op het verrassende plein

'1114553' door Elleke '1114553' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Coronawalk 29

Elleke

De voorbije maanden konden wij natuurlijk geen uitstapjes maken, ook niet in eigen land. Dat betekent dat je vaak ongeveer dezelfde rondjes loopt. Het valt me daarom veel meer op hoe snel onze natuur verandert. Normaal loop ik niet zo vaak een zelfde rondje, want je bent meestal gewoon bezig met je eigen, soms jachtige leven. Deze mooie bloesem is ondertussen ook al niet meer te spotten in het Mechelse Vrijbroekpark. Gelukkig komen er weer andere mooie dingen in de plaats.

'1114852' door Elleke '1114852' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Luid, luider, stilst.

Elleke

Tijdens één van m'n wandelingetjes in het Vrijbroekpark hoor je van ver het kwaken van de kikkers. Je komt dichterbij en het geluid wordt alleen maar luider. Tot je naast de vijver staat: alles op slag doodstil. Die kikkers zijn ook niet gek: die hebben je aanwezigheid wel gespot en voor de zekerheid blijven ze roerloos zitten. Niet erg, want een perfect foto-moment. Helaas alleen m'n telefoon bij, maar bij het openen is de kwaliteit nog redelijk.

'1115577' door Elleke '1115577' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Koepel van...Onze-Lie

Elleke

Ik was eergisteren op wandel en ik sprong eens binnen in de Hanswijkkerk (eigenlijk een basiliek sinds 1987). Van buiten valt de kerk (vanaf de straatzijde) eigenlijk niet heel erg op. Het is JAREN geleden dat ik hier binnen ben geweest en ik herinner me de kerk als een donkere, sombere plek. Een beetje deprimerend zelfs. Ik ben er als kind ooit eens in slaap gedommeld tijdens een kerkdienst en mijn moeder was 'not amused', haha. ;-) Maar de metamorfose waar vast duizenden liters witte verf aan te pas kwam, is spectaculair! De renovatie duurde 3 jaar en werd blijkbaar al voltooid eind 2016. Goed geslaagd, vind ik! En: er was niemand te bekennen. Er speelde een achtergrondmuziekje, maar ik had de basiliek helemaal voor mezelf :-)

'842642' door gestreepteolifant '842642' door gestreepteolifant

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

De moeite waard

gestreepteolifant

Vaak kun je ook dicht bij huis de mooiste dingen zien. In dit geval in België en wel in Mechelen. Het is een mooie oude stad met veel bezienswaardigheden. Deze oude gevels met prachtige details staan in de oude binnenstad. Als je in de buurt bent zeker de moeite van het bezoeken waard.

'1113839' door Elleke '1113839' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Magnolia

Elleke

In het Mechelse Vrijbroekpark stonden enkele weken geleden nog de felroze magnolia's in bloei, maar dat was maar van korte duur. Ze zijn alweer uit beeld, maar er komen andere mooie bloeiers voor in de plaats. Het park is niet al te ver van het stadscentrum en velen komen er deze dagen wandelen of joggen. Omdat de bloei en de kleuren in het park steeds veranderen, verveelt het niet snel om er te wandelen. Ik kom er ook graag picknicken, maar dat mag nu nog even niet.

'1111339' door Elleke '1111339' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Bomput

Elleke

Tijdens deze 'C-time' kunnen we niet veel verder dan onze eigen achtertuin. Gelukkig is die lang niet verkeerd. Als ik van bij mij thuis naar mijn ouders wandel, kom ik door het Mechels Broek, een groene zone en natuurreservaat. Nu iets meer wandelaars dan normaal... Het behoort tot het vroegere natuurlijke overstromingsgebied van de Dijle. Daarom is het erg moerassig en een uitstekende thuis voor vele vogelsoorten en amfibieën. Op de foto zie je iets dat lijkt op een perfect ronde vijver. Zo zijn er veel in het Mechels Broek. Het zijn echter aandenkens aan WOII, want het zijn bomputten. Hier en daar kan je ook nog bunkers spotten. Daar hebben mijn eigen grootouders zich nog in verscholen tijdens de oorlog.

'1114018' door Elleke '1114018' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Hij staat er nog!

Elleke

Geregeld ga ik dezer dagen even checken of onze Sint-Romboutstoren er nog staat. Ja hoor, hij is nog niet gaan lopen onder het alziend oog van Marghareta van Oostenrijk! ;-) De Sint-Romboutskathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De kathedraal is vooral beroemd vanwege de ruim 97 meter hoge toren met zijn twee beiaarden. De toren staat op de Unesco werelderfgoedlijst. De bouw begon al in de 13de eeuw. De bouw van de beroemde toren die het stadsbeeld van Mechelen beheerst en geldt als een van de bekendste in België, startte later (1449). De geplande hoogte was +- 167 meter, om de Antwerpenaars te overtroeven. Dat plan liep echter anders: door geldproblemen kwam de toren nooit af. Rond 1520 hebben ze het definitief opgegeven en de toren bleef dus 97 meter. Je kan hem beklimmen en boven is er een 'skywalk' aangebracht. Bij helder weer kan je zelfs het Atomium in Brussel spotten. Er worden maximum 25 personen per tijdsblok van 20 minuten toegelaten. Daarom is het slim om op voorhand je kaartje te kopen via https://visit.mechelen.be/toren (tickets bestellen kan nu even niet). Zoals je op de foto ziet, wappert er tegenwoordig een witte vlag op de toren en die blijft nog even tijdens de Corona-tijd. De witte vlag is een saluut aan de zorgverleners, maar ook een gemeende dankuwel aan de vele vrijwilligers en alle Mechelaars die de richtlijnen plichtbewust opvolgen. Toen ik als kind onder dwang soms mee moest naar de eucharistieviering op zondag in de kathedraal, zag ik er de fun niet echt van in. Ondertussen vind ik een bezoek aan de kathedraal (liefst niet voor de zondagse mis ;-)) en een beklimming van de toren heel erg de moeite.

'1063351' door Elleke '1063351' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Home Sweet Home!

Elleke

Soms is de honger naar verre, onbekende bestemmingen zo groot dat ik wel eens (eventjes) vergeet hoe mooi het thuis is. Hier de Dijle die door Mechelen centrum stroomt bij zonsondergang. Op 100 meter van m’n voordeur!

'1089744' door Elleke '1089744' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Home Sweet Home III

Elleke

Koude dag gisteren, maar wel met een helder blauwe hemel! Deze foto maakte ik vlak na de middag van op de Grote Markt; de marktkramers waren net opgekraamd. Je ziet onze mooie (onafgewerkte) Sint-Romboutstoren, toren van de gelijknamige kathedraal.

'1101302' door Elleke '1101302' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Feest in’t stad!

Elleke

Maanrock is het gratis stadsfestival van Mechelen, steeds einde augustus. Het is m’n jaarlijkse afspraak met m’n eigen ‘home town’: ik zorg dat ik niet op reis ben tijdens Maanrock! 3 dagen feest, gezelligheid, muziek, ambiance en in mijn geval... veel bekenden tegenkomen ;-) Zoals je ziet: er zijn maar weinig gratis (!!) festivals in zulk een mooi decor. En de Sint-Romboutstoren zag dat het goed was! Love my city!

'1113682' door Elleke '1113682' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Wat dit water te make

Elleke

Eerder plaatste ik al een foto van één van de 40 bomkraters in het Mechels Broek. Ze zijn stille getuigen uit de tweede wereldoorlog. Een aantal bommen van de geallieerden misten immers hun doel: het rangeerstation en munitiedepot van het Duitse leger in Mechelen. Het water dat je hier links en rechts ziet, zijn echter geen bomputten. Het zijn grote plassen die werden uitgegraven. Het uitgegraven materiaal werd gebruikt bij het aanleggen van de E19. Het water rechts op de foto (iets minder goed zichtbaar) werd omgetoverd tot recreatiegebied 'De Nekker' (provinciaal domein). Daar gaan dus veel Mechelaars in de zomer zonnen en zwemmen. In de linkse put zijn de kamsalamanders, groene kikkers, libellen en stekelbaarsjes de baas. Even vergroten doet de foto goed! ;-)

'1118470' door Elleke '1118470' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Aan de redactie

Elleke

Ik vond het natuurlijk erg leuk dat ik in het magazine de Mechelse foodhall 'De Vleeshalle' kon spotten! Ik woon er vlakbij en ik ben er dan ook geregeld te vinden :-) Er staat dat deze oude markthal dateert van 1981. Dat klopt uiteraard niet, dat moet 1881 zijn! Helaas is de hal nu weer tijdelijk gesloten omwille van het COVID-monster en Nederlanders kunnen even niet langskomen (tenzij ze 2 weken in quarantaine gaan na hun bezoek), want Mechelen ligt nog net in de provincie Antwerpen... Het ijskraam is nog wel open voor take-away en ondanks dat ik geen groot ijsliefhebber ben: aan de lekkere ijsjes van in de Vleeshalle kan ik maar moeilijk weerstaan. Mechelen is een compacte stad: je kan heel veel op loopafstand. Zo is de Grote Markt (foto) ook maar een 200-tal meter van de Vleeshalle. BTW: de foto werd genomen tijdens de lockdown, want zo'n lege markt had ik nog nooit gezien! De terrassen staan er ondertussen weer :-)

'1113777' door Elleke '1113777' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Beauty is in the eye.

Elleke

Ze zeggen dat de Corona-tijd mensen creatief maakt... Et voila, wat denken jullie van m'n hoogspanningskabel? Hahaha :-) Art is everywhere & beauty is in the eye of the beholder!

'1110966' door Elleke '1110966' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Roze bril

Elleke

Voorlopig gaan we nergens naartoe... en van thuis werken vind ik zeker niet erg, maar als dat te lang duurt, moet je toch even buiten komen. Dus ben ik net even een wandelingetje gaan maken en ik was blij te zien dat de lente al in't land lijkt te zijn. De lente-kriebels mogen de corona-kriebels snel doen verdwijnen. Het wordt de komende weken minder prettig, maar even doorbijten en dan moet het goed komen. De bloeiende magnolia (en andere lentebloemen) geven in elk geval hoop!

'1063718' door Elleke '1063718' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Home Sweet Home II

Elleke

Op minder dan een kilometer van de Mechelse binnenstad kan je het Vrijbroekpark vinden. Dat is een provinciaal domein waar het in de zomer heerlijk is om te picknicken. Maar wandelen kan je in elk seizoen natuurlijk! De kleuren zijn fantastisch in de herfst! En de stad lijkt veraf te zijn.