Luik

'462649' door MiekeDeHaas '462649' door MiekeDeHaas

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Guillemins station

MiekeDeHaas

Station Liége-Guillemins is hypermodern. De architect heeft gekozen voor een constructie van glas en staal. Door het vele glas heeft de zon alle kans om het station te verlichten en te voorzien van schaduwlijnen die ontstaan door de stalen strakke constructie die vervolgens weerspiegelen op de grond.

'452123' door MiekeDeHaas '452123' door MiekeDeHaas

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Staal en glas

MiekeDeHaas

Het station Luik-Guillemins is een prachtige creatie van glas en staal. Het station is ontwikkeld door de architect Santiago Calatrava. De architect heeft de nadruk gelegd op het ontbreken van gevels aan de zijkanten.Onder de gigantische luifel van glas en staal ontvouwt zich een fraai beeld van het stadscentrum van Luik. Op deze foto kijk je tegen de kap zelf aan hetgeen een knap technisch hoogstandje is. Calatrava heeft gebruik gemaakt van zijn ruime ervaring als bruggenbouwer. De vrije overspanning is 190 meter lang wat wordt opgevangen door kolommen. Elf jaar heeft men er over gedaan.

'429396' door MiekeDeHaas '429396' door MiekeDeHaas

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Station Guillemins

MiekeDeHaas

Toen ik in Luik was, wilde ik perse het nieuwe treinstation Guillemins bekijken. Het station is door de architect Santiago Calatrava ontworpen. Het is een paradepaardje van de Belgische spoorwegarchitectuur. Hij heeft gebruik gemaakt van heel veel glas en lijnen. Het station moet een punt van verbinding zijn, vindt hij. Op de foto zie je een deel van de overkapping waar de lijnen duidelijk te zien zijn, maar ook weer niet los staan van elkaar.

'489559' door Nyanc '489559' door Nyanc

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Station...Luik-Guille

Nyanc

Station Luik-Guillemins in België. Een adembenemend station. Ontworpen door een geweldige architect: Santiago Calatrava! Het station is gemaakt van staal, glas,wit beton en Belgische blauwe hardsteen, en beschikt over een monumentale overkapping van 160 m lang en 35 m hoog. Een fotoparadijs wat mij betreft!

'530955' door Moraimavdf '530955' door Moraimavdf

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Watervallen van Coo

Moraimavdf

De watervallen van Coo, in de rivier de Amblève, zijn eigenlijk twee watervallen, die naast elkaar liggen. De kleine waterval bestond al in of vóór de 15e eeuw. In opdracht van de prins-abt van Stavelot is in de 17e eeuw door monniken de grote waterval gemaakt, waarschijnlijk om het aan de meander gelegen Petit-Coo tegen overstromingen te beschermen. Coo is een klein rustig dorpje gelegen naast Trois-Ponts en niet zo ver van Spa. (Met dan aan Wiki) Onderweg naar Luxemburg overnachten we in de buurt van deze watervallen . Deze watervallen zijn ook leuk te combineren met de Grotten van Remouchamps op 1 dag. Mooie plekken dat ik nog niet kende.

'530325' door blauwvinger '530325' door blauwvinger

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Paleis van de...Prins

blauwvinger

In februari was ik een dag in Luik. Vanaf het Paleis van de Prins-bisschoppen zijn we richting de citadel gewandeld. Hier staan we tegenover de zijkant van het Paleis van de Prins-bisschoppen. Het Paleis van de Prins-bisschoppen in de Belgische stad Luik bevindt zich op de Place Saint-Lambert in het hart van de stad. Tot het einde van de 18e eeuw stond ertegenover de Sint-Lambertuskathedraal, die door revolutionairen werd verwoest. Het huidige gebouw, met zijn imposante voorgevel, is het derde gebouw dat onderdak verschafte aan de Luikse prins-bisschoppen. Een eerste paleis werd geïntegreerd in de versterkingen door de prins-bisschop Notger, maar dat gebouw verdween bij een brand in 1185. Het werd opnieuw opgetrokken door Rudolf van Zähringen. Deze constructie kreeg het zwaar te verduren tijdens de plundering van de stad door de troepen van Karel de Stoute en brandde eveneens af in 1505. Everhard van der Marck, die in 1505 prins-bisschop werd, begon aan de bouw van een nieuw paleis waarvan hij de constructie toevertrouwde aan Arnold van Mulken in 1526. De bouw duurde tot eind 16e eeuw. De zeer bijzondere binnenplaats (Cour d'Honneur) is omringd door een zuilenarcade met 60 renaissancezuilen van verschillende types. De zuidgevel werd volledig vernieuwd na een brand in 1734, onder leiding van de Brusselse architect Johannes Andreas Anneessens. In 1849 werd aan de westkant een nieuwe vleugel gebouwd waarin het provinciebestuur werd ondergebracht. Anno 2010 bezetten diensten van Justitie en het provinciebestuur het voormalige paleis. (bron: Wikipedia)

'264682' door edwinaverdingh '264682' door edwinaverdingh

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Architectuur door een

edwinaverdingh

De Sint-Pauluskathedraal in Luik is de hoofdkerk van het bisdom Luik. De kerk werd in de tiende eeuw door bisschop Heraclius gesticht op een eiland dat omsloten werd door twee armen van de Maas. Zij was tot aan de Franse Revolutie één van de zeven kapittelkerken in de stad. Bij het Concordaat van 1801 werd de Sint-Paul verheven tot de nieuwe kathedraal van het bisdom, aangezien de aloude Sint-Lambertuskathedraal vanaf 1794 was afgebroken tijdens de Luikse Opstand. Het huidige kerkgebouw in gotische stijl ontstond van de dertiende tot de vijftiende eeuw. Het koor, het transept, het middenschip en de zijbeuken dateren uit de dertiende eeuw en tonen de kenmerken van de vroege gotiek. De veelhoekige apsis uit de veertiende eeuw is gebouwd in hooggotische stijl. Laatgotisch zijn de lichtbeuken van het transept en van het schip, de zijkapellen en de toren. Ook de kruisgang is laatgotisch en dateert uit de vijftiende en zestiende eeuw. De kerk werd sterk gerestaureerd na de verheffing tot kathedraal in de negentiende eeuw. De met pinakels overladen borstwering van de noordgevel dateert uit die tijd, evenals de verdieping met de spitsbogen en de spits van de klokkentoren. (met dank aan Wikipedia)

'492239' door Gerrit-Gaspedaal '492239' door Gerrit-Gaspedaal

BelgiëLuik

BelgiëLuik

A Room With A View...

Gerrit-Gaspedaal

"Bonjour koetenmittaak… Hôtel mmbllldemmbll! Est-ce que je peux vous aider s'il vous plaît? Kan iek oe 'elpèn alstoeblief?" "Ah oké.. goedenmiddag bonjour madame. Vous parlez avec Gérard Pédale d'Accélération. Je suis de la Hollande. Vous parlez Hollandais?" "Jawel menier… oewar kan iek oe mee 'elpèn?" "Nou… eh.. ik wou graag een kamer reserveren bij uw hotel maar dan graag met uitzicht op het treinstation, heeft u die nog beschikbaar?" "Biensûr monsieur… eh.. pardon.. zékèèr et vaste.. nok uune chambre één kamèr. Zal iek réserver pour quand wannier alstoeblief?" (yesss… ze hebben er nog eentje.. ik ben een grote bofbipsss…) "Ok, merci. Fantastieke! Doe maar 2 nachten graag. Vrijdagnacht en zaterdagnacht 12 en 13 september. Kan dat?" "Euh.. Un momentje ogenbliek..." (?? J'aime j'aime la viiieee ?? ... wachtmuziekje... pfff... ) "Allô menier?" "Ja hallo?" "Sjuust éne chambre 'ebben wij voor u pour ça wiekende… d'accord?" "Ja ja… graag. Ik bedoel, akkoord… doe die maar voor mij alstublieft." (snel en rap voordattiewegis) "Alors… c'est prêt…" "Ja… da's zeker prettig!" "Iek bedoel c'est gereed... Merci." (right… oeps *kuch*) "Super! En met zicht op het Calatrava treinstation…. le gare… oui?" ( sjonge.. .maarre… wel effe zeker weten hè) "Oui oui… Lá Gare.... a reum wisz a view calatravesque… hihi…" "Ah, haha. Ok… mercie bookoe ee ooievaar!" "Merciii…!" (ehm… juist ja… ik neem aan dat de tip u in dezen wel duidelijk is…)

'388130' door Bergwerk '388130' door Bergwerk

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Hasard Cheratte #2

Bergwerk

Hasard Cheratte | Een kijkje in een van de gebouwen in een voormalige kolenmijn. Ondanks dat le Hasard al in 1977 is gesloten staat alles er nog statig bij. De meeste gebouwen dateren uit het begin van de vorige eeuw. De voormalige mijn staat tegen een helling in het dorpje Cheratte in de buurt van Luik. Het gangencomplex van de mijn bevindt zich onder de aangrenzende heuvels. Het blijft altijd weer spannend om in degelijke verlaten industriële complexen foto's te maken.

'416072' door Gerrit-Gaspedaal '416072' door Gerrit-Gaspedaal

BelgiëLuik

BelgiëLuik

The beauty in the...b

Gerrit-Gaspedaal

Als in een science-fiction film dwaal en dwaas ik versuft rond in de onderwereld van Señor Calatrava’s denkpatronen. Waar in zijn bovenwereld ruimte, licht en expressieve bipsbogen strijden om de absolute heerschappij, regeren hieronder, in de buik van Gare Liège-Guillemins, de diffuse abstractie van indirecte reflectie, de schijnbaar onzichtbare constructietechniek en de functionele architectuursymmetrie met straffe hand. Ik heb het continue gevoel afgedaald en verdwaald te zijn in de wazige muil van een futuristisch monster. Een slapend monster. Een monster dat we niet willen doen ontwaken want alles wijst erop dat het krachtig is. En van korte metten weet. Maar zolang het rustig slaapt, is het een schoonheid. Als in een sprookwereld van duizend-en-twee nacht. Vooral ’s nachts. Als je nagenoeg het enige zoekende dwaallicht bent in de droom van een ander. Ik ben geneigd broodkruimeltjes te gaan strooien, voor de zekerheid, maar wil de illusionaire realiteit niet verstoren…

'419572' door TravelGoom '419572' door TravelGoom

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Eglise Saint-Andre...

TravelGoom

l' Église Saint-André is een beetje vergeten gebouw in Luik al komt ie op deze foto vanuit het reuzenrad prominent in beeld. Gelegen in het centrum aan de Place du Marche en in de huidige vorm gebouwd rond 1770.

'393116' door enroute2 '393116' door enroute2

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Architectonische...ho

enroute2

Op het nieuwe station Guillemins in Luik, dat inmiddels alweer bijna 4 jaar geleden is opgeleverd, zijn veel fraaie architectonische hoogstandjes te zien. Er zijn mooie doorkijkjes, trappen en galerijen en het opvallendst is wel de enorme overkapping van glas, staal en beton. Bijzonder is dat deze visueel steeds een andere vorm laat zien vanuit verschillende standpunten. Op de foto zie je daar een voorbeeld van.

'415341' door Gerrit-Gaspedaal '415341' door Gerrit-Gaspedaal

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Rues de Liège #01

Gerrit-Gaspedaal

Als u met een steen ongeveer 60 meter ver kunt gooien, dan ligt deze Rue En Neuvice op een steenworp afstand van de Maas. Vlakbij de ‘Pont des Arches’. Een typisch Luikse straat… Op zich mooie panden qua vorm en kleur maar nogal grauw gekleurd door de zware industrie en mijnbouw die Luik decennialang overheerste. En vooral smal. Aan het eind van de straat, op de foto vooraan dus, staat een zgn. ‘Montefiore fontein’ (da’s met een korte ij). De fontein is een geschenk van de dierenbescherming van de stad. Deze schonk de fontein aan het einde van de 19e eeuw aan de stad zodat de mensen en de dieren hieruit vers water konder drinken. Later kwamen er nog twintig bij maar nu zijn er nog slechts vijf in Luik te vinden. De waterdraagster op deze fontein is ontworpen door de kunstenaar Leopold Harze. Verder vindt u op nummertje 56 ‘Fragrance koffie- en thee specialiteiten’, op nummertje 54 de katholieke buurtjes van de barokke ‘Église Sainte-Chatherine’ en voor de creatievelingen/kunstminnaars (m/v) onder u is het een leuke aanrader om even door te lopen naar ‘Arqontanporin’ op nummertje 26. Ik ga er vanuit dat u dat woord googlet…

'445690' door pensionado '445690' door pensionado

BelgiëLuik

BelgiëLuik

De Trappen van Bueren

pensionado

Deze enthousiaste groep mensen is heel wat van plan. Zij willen al joggend de 374 treden nemen die naar de top van de Montagne de Bueren voeren. Ik word al moe bij de gedachte....

'299691' door edwinaverdingh '299691' door edwinaverdingh

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Gotisch

edwinaverdingh

De Sint-Pauluskathedraal werd in de tiende eeuw door bisschop Heraclius gesticht op een eiland dat omsloten werd door twee armen van de Maas. Zij was tot aan de Franse Revolutie één van de zeven kapittelkerken in de stad. Het huidige kerkgebouw in gotische stijl ontstond van de dertiende tot de vijftiende eeuw. De kerk werd sterk gerestaureerd na de verheffing tot kathedraal in de negentiende eeuw. De met pinakels overladen borstwering van de noordgevel dateert uit die tijd, evenals de verdieping met de spitsbogen en de spits van de klokkentoren. De bovendorpel van het portaal draagt een inscriptie die vroeger op het zegel van de stad prijkte: Legia Ecclesiae Romanae Filia (Luik, dochter van de Romeinse kerk). Opmerkelijk zijn de gebrandschilderde ramen uit de zestiende en twintigste eeuw (zie mijn vroeger geplaatste foto: Architectuur door een glasraam), een witmarmeren liggend Christusbeeld in barokstijl door Jean Del Cour en het negentiende-eeuwse meubilair. De schat van de kathedraal bevat ivoorwerk uit de elfde eeuw, een reliekbuste van Sint-Lambertus, een door Karel de Stoute geschonken gouden reliekhouder en ander goud- en zilversmeedwerk. Deze gang leidt je naar de schat.

'406467' door Gerrit-Gaspedaal '406467' door Gerrit-Gaspedaal

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Lamp Luik

Gerrit-Gaspedaal

Luik, op een, naar ik me voorstel, belangrijke zondag rond 23:16 uur… Zij: “Ik vind Lumière wel ‘ne mooie naam. Jij?” Hij: “Mwôh… is dat niet wat te obligaat?” Zij: “Tja… ‘t dekt de lading wel.” Hij: “We kunnen toch wel wat originelers/pakkenders/flitsenders bedenken?” Zij: “Haha! Flitsend is wel leuk…” Hij: “Jaha… ‘k had ‘m niet eens door. Maar goed, even serieus. Morgen moeten we openen.” Zij: “De Verlichting?” Hij: “Oeii… zo aanmatigend verheven wou ik niet gaan lieve. Mensen moesten ‘ns gaan denken… Ehm, Lux wellicht?” Zij: “Maar schatteke toch… da’s toch zeep?” Hij: “Hm, dorie… ik krijg er schoon genoeg van.” Zij: “Claire dan?” Hij: “Is dat geen damesblad?” Zij: “Nee, da’s Flair.” Hij: “Zonneke?” Zij: “Ja?” Hij: “Nee… Zónneke.” Zij: “O, hihi. Dacht dat je me aansprak” Hij: “Neen, haha, Zónneke bedoel ik” Zij: “Is meer voor ’n reisbureau of zonnestudio denk ik. Hm… is Solario wat?” Hij: “Da’s om ’t even met de zonnestudio vind je zelf ook niet?” Zij: “Ah… welja. Schrap Luxor en Sunny ook maar dan.” Hij: “Zucht… mijn briljante ideekes zijn op.” Zij: “De mijne ook vrees ik. We zullen allicht toch nog een serieus lumineuze inval moeten krijgen zeg.” Hij: “Lumineus ja…” Zij: “Zucht..” Enfin… het werd nog een lange, lange nacht… (“Lamp” vindt u aan de Rue de la Régence 28 in Luik. Misschien een idee…)

'332680' door Bergwerk '332680' door Bergwerk

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Mysterious Forest

Bergwerk

Zijn naaldwouden eentonig? Op klaarlichte dag zeker, de monotoon aangeplante bossen lijken overal hetzelfde. Maar als je 'smorgens wat vroeger op pad gaat met nog wat nevel en mooi strijklicht dan veranderen die saaie bomenpartijen in een sprookjesachtige setting. Deze foto is gemaakt in de Ardennen in de buurt van Stavelot.

'550867' door blauwvinger '550867' door blauwvinger

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Oude huisjes

blauwvinger

Hier zijn we op weg naar de citadel van Luik. De bedoeling was om via de Montagne de Bueren naar boven te gaan. Omdat we die in eerste instantie niet konden vinden en je hier ook naar boven kon, kwamen we dus deze huizen tegen. Onderweg, toen we er bijna waren, kwamen we alsnog de Montagne de Bueren tegen. Die hebben we maar op de terugweg genomen.

'407368' door Gerrit-Gaspedaal '407368' door Gerrit-Gaspedaal

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Grand Curtius

Gerrit-Gaspedaal

Tja, wat valt er over te vertellen. Niet zo gek veel eigenlijk. Even denken. Nou…. Misschien is het vermeldenswaardig dat dit pand in Luik staat. Aan de Quai de Maestricht. Mooi aan het water ook. En dat het een museum herbergt genaamd Muséé Grand Curtius. Best een sjiekdefriemelnaam. Toch? Inhoudelijk met veel archeologische voorwerpen. Maar ook met kunst, wapens en glaswerk. Aan dit gebouw zitten trouwens nog drie andere oude museumpanden vast die onderling verbonden zijn middels een modern stukje architectuur van staal en glas. En ik bedenk me ineens dat ik me heb laten vertellen dat het niet altijd een museum is geweest. Ooit was ‘t gebouwd als onderkomen voor een grote wapen- en kanonskruithandelaar. Die boerde blijkbaar redelijk goed want zijn woning was (is) wel een van de pronkstukken van de stad met zijn opvallende rode bakstenen gevel en vele kunstige ornamenten. Zeker als ’t zonneke d’r lekker op schijnt. O ja… nog ‘n interessant feitje, zeker voor de gemiddelde ‘Ollander: elke 1e zondag vd maand gratis toegang!

'406095' door Gerrit-Gaspedaal '406095' door Gerrit-Gaspedaal

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Drie-hon-derd-vier-en

Gerrit-Gaspedaal

Drie-hon-derd-twee-en-ze-ven-tig... Drie-hon-derd-drie-en-ze-ven-tig... Drie-hon-derd-vier-en-ze-ven-tig... G#dsk%lerenogaantoezeg... davalnogniemee. Zo eventjes op een zaterdagnamiddag al die kassei-treetjes te beklimmen. Driehonderdvierenzeventig stuks maar liefst. Op de kop af. Voor degenen die de tel onderweg niet kwijtraken dan. En alleen voor de echte traphelden met een gratis en voor niets motregentje erbij. Als je je na je krachtsinspanning omdraait, zie je in een prachtig vergezicht hoe de stad Luik zich langs de Maas heeft genesteld. Als beloning. En je kan de "Trappen De Bueren/Montagne De Bueren" afvinken van je "been-there-done-that-lijstje". Moet je nog wel even dezelfde weg terug. Anders telt ie niet...

'455080' door MiekeDeHaas '455080' door MiekeDeHaas

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Lijnenspel Station...

MiekeDeHaas

Het station Luik-Guillemins is mooi architectonisch gebouw. Het is een hyper modern station en is ontworpen door de bekende architect Santiago Calatrava. Met zijn gewelfde overkapping van glas en staal wordt dit station beschouwd als een architectonisch hoogstandje.

'416228' door Gerrit-Gaspedaal '416228' door Gerrit-Gaspedaal

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Opus 374

Gerrit-Gaspedaal

Stoemppuffend sleurt de eenzame hardloper stap voor stap zijn lichaam omhoog tegen de vermaledijde Trappen De Bueren. Trede na trede de gevoelige aanslagen incasserend die de eeuwenoude van origine neerwaartse marsroute pleegt op zijn getergde bovenbeenspieren. Maar dapper vastberaden ploegt en ploetert hij voort. Voort langs de trapsgewijs in het gelid staande trapgevelwoningen die daar schijnbaar spottend toeschouwer zijn van zijn diagonale driehonderdvierenzeventig toetsen tellende zelfopgelegde opmars. Een explosief soloconcert van 374 hard te kraken noten, geclusterd in aanvankelijk negen- en later tientraps octaven, elk onderbroken door een kort interludeplateautje. De kunst is het om de juiste cadans hierin te vinden. Een ultiem ritme waarin hij zijn benen opdracht geeft deze steile massieve toonladder te bedwingen in een symfonisch akkoord van melodieuze regelmaat. Een schijnbare regelmaat, want het is zijn uitdaging om zijn zichzelf ingeprente marslied eerst te arrangeren naar een driekwartsritme en dat vervolgens al walsend halverwege om te zetten in een vierkwartscompositie, aangezien 'De Trappen' in hun sinistere snoodheid deze metronomische onregelmatigheid dat zo hebben bedacht in hun tegenmelodie. Als slinkse tempo-dissonant teneinde hen die 'De Trappen' te licht nemen, en opnemen, een toontje lager te laten zingen... ? ?

'338135' door pensionado '338135' door pensionado

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Op 'n klein...station

pensionado

Sommige architecten maken ontwerpen die gewoon geniaal zijn. De moderne bouwtechnieken stellen hen in staat om ware kunstwerken in staal en glas te creëren die even spectaculair zijn als de Eifeltoren in zijn tijd. Ook over tientallen jaren zullen de scheppingen van Santiago Calatrava nog bewonderd worden. Een schitterend voorbeeld is het nieuwe TGV-station Liège Guillemins. Toch komt dit kinderliedje bij me op: http://www.youtube.com/watch?v=kAnkk9Qi-pk

'567777' door MiekeDeHaas '567777' door MiekeDeHaas

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Prachtig vergane...gl

MiekeDeHaas

Altijd weer een uitdaging om in zo 'n oud gebouw rond te struinen. Je weet nooit wat tegenkomt. Je moet zeer alert zijn waar je loopt. Ik blijf het een avontuur vinden om hier te fotograferen en tegelijkertijd je afvragen hoe het leven hier was voordat men het gebouw verliet.