Ontdek Europa's mooiste stations image

Ontdek Europa's mooiste stations

Stations vormen een groot deel van je treinervaring, maar hebben vaak een smoezelige reputatie. Toch zijn er genoeg stations die een bezoek op zichzelf waard zijn. Maak je even een tussenstop? 

 

Futuristisch in Luik

Het futuristische Gare de Liège-Guillemins (Foto: Instagram)


Wat ons betreft staat het meesterwerk van de Spaanse architect Santiago Calatrava niet in Valencia, waar hij het futuristische Ciudad de las Artes y las Ciencias achterliet, maar vlak over de grens in Luik. Liège-Guillemins kenmerkt zich door zijn ronde vormen, betoverende lijnenspel en magische lichtinval, waardoor het Luikse bouwwerk buitenste binnen lijkt te zijn gekeerd. Voor de full experience stap je in de Belgische boemeltrein vanuit Maastricht, zodat je via het spoor arriveert.

 

Lekker groen in Madrid

Ontvlucht de Madrileense drukte en vind rust in Atocha (Foto: Instagram)


Atocha, het grootste treinstation van Spanje, is niet alleen een openbaar vervoershub; het is een botanisch toevluchtsoord voor locals, forensen en (trein)reizigers die zich even willen onttrekken aan de drukte van Madrid. Dat doen ze in het oude atrium, waar in 1992 een tropische tuin met zevenduizend planten en een heuse vis- en schildpaddenvijver werd aangelegd.

 

Torenhoog op Jungfraujoch

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

สวยจนบรรยายไม่ถูก ?

Een bericht gedeeld door iSUNG ? (@sung_ko_jung) op

Geniet van de spectaculairste uitzichten op Jungfraujoch (Foto: Instagram)


IJzige lucht, sneeuw onder je voeten, uitzicht op het dak van Europa; het is bijna niet voor mogelijk te houden dat je deze ervaring nota bene meemaakt aan het eind van een treinritje. Je bereikt Jungfraujoch in  Zwitserland – Europa’s hoogst gelegen station – na een tocht van twee uur, waarna je je met een ultrasnelle lift naar de top van de berg laat brengen. De liftdeuren schieten open op een platform (3454 m) met uitzicht op het Zwitserse Mittelland-gebergte, de Aletsch-gletsjer en vierduizend meter hoge bergpieken. Goedkoop is het niet, want voor een retourtje betaal je € 190 p.p.

 

Glamourous in Parijs

Waan je een klassieke filmster op het negentiende-eeuwse Gare de Lyon (Foto: Instagram)


Salvador Dalí, Coco Chanel, Brigitte Bardot, zomaar wat namen van wereldsterren die een lange tussenstop maakten op Gare de Lyon in Parijs. De reden: Le Train Bleu, de verbluffend mooie stationsbrasserie. Maar er is méér, zoals de naaktbeelden aan de gevel, de laatnegentiende-eeuwse belle époque-architectuurelementen en de 64 meter hoge klokkentoren. Waarom de toeristenmassa niet verder komt dan Gare du Nord is ons een raadsel. 

 

Wil jij meer lezen over reizen met de trein in Europa? In editie 84 vertellen we je er alles over!