Limburg foto's & tips

'458169' door enroute2 '458169' door enroute2

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Klein wonder

enroute2

Totdat ik de film De Nieuwe Wildernis vorig jaar zag, heb ik me nooit gerealiseerd dat ijsvogels ook in Nederland (en België) voorkomen, misschien omdat ze zo exotisch ogen door hun vorm en met die felle kleuren. Ik had er ook nog nooit een gezien. Tijdens een bezoek gisteren aan het moerassige natuurgebied De Luysen, werd ik blij verrast toen dit kleine wonderbaarlijke schepseltje aan kwam vliegen en vanaf deze tak onder water dook om iets eetbaars op te vissen. De dag kon niet meer stuk!

'490711' door JokevanRooijen '490711' door JokevanRooijen

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Urbex

JokevanRooijen

Het gebouw hier is een verlaten belasting kantoor in Neerpelt, (deze foto is een zogenoemde HDR, deze is opgebouwd uit 5 foto's) Het betreden van verlaten gebouwen behoort tot de meest voorkomende vorm van urban exploring. Meestal gaat het daarbij om verlaten oude fabriekspanden, maar vaak ook voormalige ziekenhuizen, scholen, kantoorgebouwen of gestichten. Kastelen en kerken zijn ook zeer geliefd. Vaak zijn deze gebouwen zwaar aangetast door de tand des tijds en bespoten met graffiti. Verlaten gebouwen worden vooral vanwege hun architectuur, zoals bijvoorbeeld kastelen en kerken, of uit historische interesse bezocht. Ook gebouwen die nog (deels) actief gebruikt worden zijn interessant, zover het daarbij gaat om niet openbaar toegankelijke ruimten zoals machinekamers, liftschachten en daken.

'458070' door geervannesmeed '458070' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Gelukt

geervannesmeed

Vandaag was het een prachtig begin van de week wat het weer betreft. Door de bevroren bodem was een bezoekje aan de Luysen, een kletsnat natuurgebied net over de Belgische grens, goed te doen. Al eerder vertelde ik dat het ijsvogeltje daar een vaste bezoeker is en vandaag lukte het me om na ..tig pogingen een geslaagde foto van het prachtige, maar oh zo beweeglijke vogeltje te maken. Tenminste ik ben er tevreden over.

'460949' door Nyanc '460949' door Nyanc

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Schachtblok Mijn

Nyanc

De filmtitel die ik deze foto geef(maandthema januari 2015): *Abandoned Mine* In Eisden, vlakbij Maasmechelen liggen deze oude schachtblokken. Eén is gerestaureerd, de ander is in oude staat gelaten. De 'oude' heb ik gefotografeerd op dze foto. Het is een spookachtig gebouw, dit heb ik geaccentueerd door de foto om te tonen.

'387047' door JannavEek '387047' door JannavEek

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Kerkhof Rekem

JannavEek

Niet ver van Maastricht over de grens is een kerkhof bij een oude psychiatrische kliniek waar ik vroeg in de morgen ga fotograferen. Deze intrigerende plek ligt wat verscholen in de bossen. Het verhaal: In 1921 kreeg een kasteel in Rekem (bij Lanaken) de functie van psychiatrisch ziekenhuis, gekend onder de naam "Rijkskrankzinnigengesticht". In die tijdsgeest werden psychiatrische patiënten vooral uit de maatschappij geweerd. Enkel mannen en afkomstig uit heel België, dikwijls zonder familie of van wie de familieleden geen contact meer zochten, verbleven in het 'gesticht'. Tussen 1921 en 1981 werden om en bij de 1750 overledenen uit de instelling op dit kerkhof begraven. Het kerkhof wordt in zijn natuurlijke vorm behouden en op een ecologische manier onderhouden door de patiënten van het huidige ziekenhuis.

'458455' door geervannesmeed '458455' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Schotse hooglander

geervannesmeed

De Schotse Hooglander is behoorlijk zelfredzaam en kan goed overleven zonder menselijke bemoeienis. Ondanks zijn imposante hoornpartij is het een publieksvriendelijk dier, dat zich ook goed tegen de kou weet te wapenen; hij heeft een lange beharing en slaat vetreserves op. Het feit dat ie langharig en kortbenig is, is echter ook een beperking in met name de ruigere, moeilijk toegankelijke natuurgebieden. Op de Luysen zorgt hij voor de begrazing van de graslanden langs de Abeek. Het jonge dier op de foto maakt deel uit van een kleine kudde van 6 dieren.

'533242' door jomo01 '533242' door jomo01

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Duikende Ijsvogel

jomo01

Vandaag terug geweest naar de kijkhut in Bree in de luysen.Eerst weinig activiteit en kwam de ijsvogel weer aangevlogen.Vandaag heb ik hem kunnen fotograferen net voor hij ging duiken.

'307853' door edwinaverdingh '307853' door edwinaverdingh

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Park Midden Limburg

edwinaverdingh

Het Park Midden Limburg is een groots uitgestrekt natuurgebied waar je zalig kan gaan wandelen, fietsen,... Met een zalig zonnetje erbij en een enkele wandelaar in de buurt kom je volledig tot rust. (Uitgezonderd onze voeten!)

'458873' door enroute2 '458873' door enroute2

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

The Shining

enroute2

De titel bij deze foto is niet alleen ingegeven door de glans van de dunne laag ijs op het water midden in dit donkere bos in natuurgebied De Luysen. Bij het zien van deze stille eenzame plek vroegen wij ons meteen af waarom dat huisje daar stond en of er recent gebruik van was gemaakt. We zijn op ontdekkingstocht gegaan en hebben het verboden terrein betreden van iemand die in elk geval raad weet met een bijl en kettingzaag. Wordt vervolgd.

'459142' door enroute2 '459142' door enroute2

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

The Shining – part...

enroute2

Nieuwsgierig naar dit duistere en moerassige privé terrein in De Luysen, zijn we langs het toegangshek gestapt, maar pas nadat we zeker wisten dat er niemand was. We troffen raadselachtige dingen aan, zoals het hek op het piepkleine eilandje midden in het water, waar zou dat nu voor dienen? Ook zagen we een wc-pot, midden in de buitenlucht zonder enige omheining. De ramen van het eenzame huisje zaten vol met algen, waardoor we niet naar binnen konden kijken, wat zich daarin bevindt blijft onopgelost. Krak!, daar hoorde ik ineens een geluid, maar het was gelukkig mijn fotomaat die op een tak stapte. Meer zijn we niet te weten gekomen over de mysterieuze eigenaar, maar het was wel een mooi avontuur.

'483651' door geervannesmeed '483651' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

De Goort

geervannesmeed

De Goort is een 23 ha. groot natuurgebied tussen Molenbeersel en Kinrooi in de Belgische provincie Limburg. Samen met het ten noordwesten ervan gelegen natuurgebied De Zig maakt het deel uit van Grenspark Kempen-Broek. Het is een moerassig, bosachtig gebied dat zich bevindt aan weerszijden van de Abeek, die hier in zuidwaartse richting Maas stroomt. In het rustig gelegen gebied bevindt zich een grote visvijver en er zijn wandelroutes uitgezet. Een bezoek is zeker aan te raden.

'553285' door jomo01 '553285' door jomo01

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Ijsvogel 3

jomo01

Ik ga nog een foto plaatsen van dit prachtig vogeltje en ook gefotografeerd in Bree in het natuurgebied de Luysen.Zeker eens de moeite om dit gebied te bezoeken.

'458275' door geervannesmeed '458275' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Gelukt

geervannesmeed

We gingen vroeg in de middag naar de Luysen om onder andere het ijsvogeltje te spotten, maar het had helaas gevroren. Ik had er dan ook weinig fiducie in, want het vogeltje heeft open water nodig, waar het zijn voedsel gaat zoeken. Maar we hadden het nu eenmaal afgesproken. Bij de eerste kijkhut, waar een aantal fanatieke vogelaars met telelenzen van een halve meter ons lieten blijken dat we met onze apparatuur een "vreemde eend in de bijt waren" ,was alles stijf bevroren. Maar bij de derde kijkhut was er gelukkig vlakbij wel een ijsvrij plekje. We hoefden niet lang te wachten, want niet veel later kwam het eerste beestje al aangevlogen. Minder dan 7 meter van ons af..... Een prachtig moment, maar dan valt het nog niet mee om van zo'n klein supersnel vogeltje een geslaagde foto van te maken. Zeker niet met mijn cameraatje. Uiteindelijk is dat toch gelukt.

'458203' door geervannesmeed '458203' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

De Luysen en de Abeek

geervannesmeed

De Luysen, een net over de Belgische grens gelegen natuurgebied, is elk seizoen een bezoekje waard. Na de herstelwerkzaamheden in de afgelopen jaren, kan men nu via gescheiden watersystemen de waterstand optimaal beheren. Het gebied krijgt zijn water van de Abeek, die je links op de foto ziet. Voordat deze beek eind 19e eeuw werd rechtgetrokken, zocht ze zich een weg door het moerasgebied en was plaatselijk wel 1 km breed. Ze werd toen de "Amazone in het klein" genoemd. Nu is het een rustig stromende beek, die echter nog steeds van zeer groot belang is voor de ontwikkeling, die je momenteel in de Luysen kunt zien.

'486295' door Nyanc '486295' door Nyanc

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Heidekikker

Nyanc

Een echte aanrader om een mooie wandeling (lees: mooie foto's) te maken: het Nationaal Park Hoge Kempen in België. Wij zijn er eergisteren op pad (kleine woordspeling) geweest. Ongelooflijk hoeveel kikkers, padden en dril er waren/was! Dit modelletje lag heerlijk in een modderpoel en liet zich op het gemak fotograferen.

'484509' door geervannesmeed '484509' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

De Goort

geervannesmeed

Het 23 ha. groot natuurgebied de Goort, ligt net over de Belgische grens. Goor(t) = moerassig land. Eind 19e eeuw bestond het landschap uit verspreid liggende bosjes en beemden (natte weilanden), die in de 20e eeuw zijn beplant met populieren. Deze maken nu weer geleidelijk plaats voor een streekeigen eikenberken- en elzenbroekbos met een gevarieerde onderbegroeiing. Door het plaatsen van stuwen op een afwateringsgracht, de aanleg van poelen en de grote visvijver die is omgetoverd in een natuurlijke plas, is er een aantrekkelijk moerassig gebied voor plant, dier en recreant ontstaan. Nieuwe paden, knuppelpaden en bruggetjes maken het gebied toegankelijk voor de wandelaars. Op de foto zie je de Abeek die door het gebied stroomt.

'494272' door vulture1960 '494272' door vulture1960

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Kasteel Beusdeal in..

vulture1960

vandaag een mooie fietstocht gemaakt van Vijlen naar Holset - Eschberg - Wolfhaag - Schroubel - Sippeneaken - Beusdeal - Epen - Gulpen - Mechelen en weer Vijlen. Prachige streek wel erg glooiend landschap met een paar zeer pittige klimmetjes. Je kan het via d knooppunten route doen 93 91 01 92 90 86 85 86 90 93 het kasteel is uit 1300

'459099' door geervannesmeed '459099' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Luysen in de winter#2

geervannesmeed

Als de, tot natuur omgevormde, voormalige roei- en visvijvers van de Luysen in de winter dichtvriezen, hebben dieren zoals het ijsvogeltje het niet gemakkelijk. Het is wel een mooi gezicht en zolang er wakken te vinden zijn, is het leed nog te overzien.

'463033' door geervannesmeed '463033' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Zonsondergang op de..

geervannesmeed

Nog een foto van afgelopen jaar december die ik op de Lozerheide heb gemaakt. Hoewel het leek uit te draaien op een regenbui, zette het gelukkig niet door.

'494076' door geervannesmeed '494076' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Kievitkuiken

geervannesmeed

Gisteren toog ik nog eens naar het in België gelegen Hasselterbroek op zoek naar de boomkikker die hier voor komt. Helaas niet gevonden. Tijdens het oversteken van een maisveld werd ik plots belaagd door een aantal kieviten. Dan weet ik genoeg. Dan is er namelijk een nest of jong in de buurt. Aangezien het al laat in het seizoen is, moest het dus een jong zijn. De kieviten proberen door dit gedrag je aandacht af te leiden van de plaats waar de jongen zitten. Na enig zoekwerk vond ik twee van die kleine pluizenbolletjes. Ineengedoken zaten ze tussen de kleine maisplantjes. Op donkerder zand of in een weiland zul je ze niet vinden. Nu bij het lichtere zand had ik echter geluk. Ze waren nog echt piepjong, want als ze betrapt worden rennen ze er normaal gesproken met een vaart vandoor, om zich dan vervolgens weer klein te maken en zich tegen de grond plat te drukken. Deze waren echter nog zo jong dat ze bleven zitten. Je ziet dat zo'n klein kuiken in verhouding met zijn lijfje, best grote poten heeft. Echte looppoten. Een leuk moment voor een foto om dan snel door te lopen en ze met rust te laten. We moeten zuinig zijn op onze weidevogels en ze zo weinig mogelijk storen.

'490895' door MiekeDeHaas '490895' door MiekeDeHaas

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Kasteel Alden Biesen

MiekeDeHaas

De geschiedenis van de landcommanderij Alden Diesen gaat terug tot kruistochten in de 13e eeuw. Dappere ridders richtten in 1190 de Duitse Orde op. In het kasteel woonde eeuwenlang de landcommandeur Alden Diesen, een machtig man die aan het hoofd stond van de balije Biesen. Vandaar de naam dus. Het kasteel ligt in Bilzen, Belgisch Limburg In 1971 is er brand uitgebroken en kocht de Belgische staat Alden Biesen. Het kasteel is prachtig gerestaureerd en openbaar. Alles is te bezichtigen zonder entreekosten. Zowel de natuur- als de cultuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. Er zijn vele historische gebouwen en tuinen te zien. Ook kun je vanaf Alden Biesen een wandeling of een flinke fietstocht maken door de de prachtige omliggende natuur. Er zijn een paar restaurantjes waar je heerlijk een hapje kunt eten. Trek er gerust een dag voor uit.

'417025' door MiekeDeHaas '417025' door MiekeDeHaas

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Kolenmijn in Beringen

MiekeDeHaas

Wat voor een aanblik zie je hier? Een welhaast eindeloze rij zorgvuldige gemetselde douchecabines in de wasruimte van de koolmijn in Beringen, de mijnbouwstreek in Vlaams Limburg. Dagelijks moesten 7000 arbeiders, in ploegendiensten, zich hier wassen. Er waren 300 dergelijke douchejes. Pas in 1992 sloot deze mijn. Het was een indrukwekkende tocht door deze mijn. Niet echt een kerstverhaal!

'507400' door geervannesmeed '507400' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

IJsvogeltje

geervannesmeed

Afgelopen winter was ik al eens in de Luysen met een mede RR. gaan kijken of we het ijsvogeltje konden spotten. Dat is toen ook gelukt. Gisteren was een mooie zonnige dag en ben ik weer eens wezen kijken of ik ze weer te zien zou krijgen. Ik had vernomen dat daar momenteel een "territoriumstrijd" gaande is. De vogels dulden in hun gebied geen indringers. Zelfs hun laatste grootgebrachte jongen beschouwen ze nu als indringers, die verjaagd moeten worden. Van die territoriumstrijd heb ik niets gemerkt, maar ik heb wel mogen genieten van dit mooie vogeltje, dat zich hier definitief lijkt te hebben gevestigd. Op zo'n moment ondervind ik helaas ook de beperkingen van mijn binnenzakcameraatje. Een mooie close-up is niet echt mogelijk, maar de verrekijker maakt in dit geval veel goed en biedt je de kans om deze "ontmoeting" toch van heel dichtbij mee te maken en de kleinste details te zien.......

'545994' door geervannesmeed '545994' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Vogelparadijs de...Lu

geervannesmeed

Mariahof-de Luysen, dat net over de Belgische grens ligt, is een aantrekkelijk natuur- en wandelgebied, met paden, knuppelbruggetjes en vogelkijkhutten. Al sinds 2005 is men bezig het zodanig te herinrichten, dat de natuur weer maximaal de kans krijgt naar zijn oorspronkelijke vorm terug te keren; een waardevol moeras met open waterpartijen en flinke rietkragen. Nu zie en hoor je er vooral grauwe ganzen en ook o.a. de visarend en grote zilverreiger overwinteren er, maar het is eigenlijk het hele jaar een waar eldorado voor vogels. Zo kun je er bijvoorbeeld het ijsvogeltje, kiekendief, blauwborst, roerdomp, hout- en watersnip en talloze watervogels aantreffen. Als je er nu naar toe gaat, tref je dan ook altijd fanatieke vogelaars aan in een van de drie kijkhutten.