Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Feldbissbreuk

Limburg,
België


De Feldbiss is een breuk in de aardkorst die ter hoogte van Aken begint en van daaruit door Nederlands-Limburg, Belgisch Limburg en Noord-Brabant ten zuiden van Eindhoven en ten noorden van Breda loopt. Via VoornePutten gaat het dan richting Noordzee.
Langs de Feldbissbreuk is het geregeld onrustig in de Limburgse bodem, want aan de ene kant van de breuk stijgt de bodem en aan de andere kant daalt die. Elk jaar trilt de aarde hier dan ook meerdere keren. Gelukkig zo licht dat alleen seismologen het merken.
De krachtigste aardbeving in Nederland was op 13 april 1992 in het in Limburg gelegen plaatsje Herkenbosch. Die had een zwaarte van 5.8 op de schaal van Richter en richtte voor bijna vijftig miljoen euro aan schade aan.
Dit actief zakkingsgebied is onder andere zichtbaar in de 15 à 20 m hoge steilrand tussen de Belgische plaatsen Bree en Opitter. Uit recent geologisch onderzoek blijkt dat het slechts een kwestie van tijd is, dat Belgisch- en Nederlands- Limburg weer een zware aardbeving zullen beleven. Dat is ook de reden dat er bijvoorbeeld in de gemeente Bree 2 seismometers staan opgesteld.