Henegouwen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Binche

Henegouwen,
België


In het Belgische Binche is het 600 jaar oude gecostumeerde carnaval van de Gilles sinds eind 2003 dubbel feest. Toen kreeg het officieel een plekje op de werelderfgoedlijst van Unesco.
In België is Carnaval niet alleen een bierfeest maar een feest met bijzondere figuren, kostuums en eeuwenoude tradities.
Op 11 tot 13 februari 2018 vindt carnaval onder andere plaats in Binche en in de Oostkantons van Belgie. Sommige dorpen en steden vieren echter niet het gewone carnaval maar het zogenaamde Laetare Carnaval. En dat valt vaak nog een aantal weken later, soms pas in maart.

Toen in november 2003 het ruim 600 jaar oude Carnaval van Binche officieel op de werelderfgoedlijst van Unesco werd geplaatst was dat de eerste keer dat een traditie en niet een gebouw, stad, landschap of monument deze felbegeerde status kreeg. Binche is ook bekend van het stripboek van Suske en Wiske Gilles. Een bekend verschijnsel in de straten van Binche.

Binche is ook de plek van het Mask museum zoals ik eerder schreef. Het stadje heeft een prachtige oude stadsmuur, museum prachtige kerk en is meer dan een bezoek waard